piotrku20 24.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Do MPF - dziękuję za zdjęcie gabinetu. Trochę mały się wydaje... Jak oceniasz wielkość pokoju w rzeczywistości? A co u pozostałych zaawansowanych Galilejczyków? Alkam - jak Wasz kominek? Wizualizacja zaciekawiła nas i czekamy na zdjęcia wykonania Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darunger 25.03.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam zaczynamy w tym roku budowę galileo 2m , Jest ktoś z woj śląskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 26.03.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Piotrku20 wbrew pozorom pokoj gabinet to jeden z ladniejszych pokoi w tym domu. Gallilea 2m to naprawde duzy I funkcjonalny dom. My jestesmy mega zadowoleni z wyboru. Czekamy do maja I ruszamy ze stolarka I instalacjami, plus wentylacja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serek1986 31.03.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam mam pytanie co sadzicie o ilosci kominkow w tym domu czyli 16 zostawiliscie jak w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 02.04.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Kominy wentylacyjne? Nie pamiętam jak jest w projekcie. My mamy dziewięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 03.04.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 My prawie pozbyliśmy się kominów, został tylko ten w kotłowni do piecyka gazowego. Po dłuższym postoju ściany fundamentowe ruszyły.http://images64.fotosik.pl/839/f62f1005be19ce4bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 11.04.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam mam pytanie co sadzicie o ilosci kominkow w tym domu czyli 16 zostawiliscie jak w projekcie ? My dobudowaliśmy kominy wentylacyjne do dwóch naszych dużych kominów (gazowy i węglowy). Mamy ich 6, a oprócz tego mamy bodajże 4 dachówki wentylacyjne, więc łącznie 10 kominków wentylacyjnych. Wspominałam kiedyś, że warto wcześniej przemyśleć system wentylacji, bo np. nasza dachówka z kominkiem wentylacyjnym kosztowała 400zł, gdyby ich kupić tak jak jest w oryginale czyli 16 - sami widzicie jaki jest koszt. Myślę, że najsensowniej wybudować 1 albo dwa kominy (kilka kominków przy sobie) i wypuścić niewysoko ponad dach. Dla wentylacji wystarczy, niewysoki koszt, nie zaburzą estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 11.04.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Piotrku20 wbrew pozorom pokoj gabinet to jeden z ladniejszych pokoi w tym domu. Gallilea 2m to naprawde duzy I funkcjonalny dom. My jestesmy mega zadowoleni z wyboru. Czekamy do maja I ruszamy ze stolarka I instalacjami, plus wentylacja:) Popieram MPF - gabinet to jeden z lepiej ustawnych i przestronnych pokojów, jak nie jedyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 11.04.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam wszystkich budujących Galileę. My właśnie zaczęliśmy zmagania z budową. Jesteśmy na etapie fundamentów. Na razie mamy wielką dziurę i zbrojenie. We wtorek mieli zalewać ławy, ale chyba pogoda pokrzyżuje plany. My chyba jako jedyni (z tego co podczytuję) nie poszerzyliśmy garażu, ani w ogóle bryły. A to ze względu na naszą dość wąską działkę. Zmian niedużo. Głównie to zmiany kosmetyczne - pomniejszenie otworów okiennych. Likwidacja kominów, rezygnacja z kominka. Nad garażem będzie nasza sypialnia, garderoba, i rekuperatorownia. Planujemy wszędzie ogrzewanie podłogowe. Nie ukrywam, że chciałabym być na etapie, w którym wybiera się już kuchnię M-M My zrobimy zabudowę kuchni w kształcie litery u. Pod oknem będzie niska zabudowa ze zlewem, zmywarką.Po prawej stronie wysoka zabudowa z piekarnikiem i mikrofala i lodówka, po lewej niska zabudowa z płytą indukcyjną. Większość niskich szafek to szuflady. Teraz już etap budowy pewnie postępuje. Galile rosną szybko 3 miesiące i gotowe. Co do wyboru kuchni: kiedyś koleżanka powiedziała mi, że zanim zacznę budowę dobrze jest znać wyposażenie i aranżację wnętrz. Rozbawiła mnie wtedy i powiedziałam jej, że nie wiem z jakiego pustaka będę budować, a co dopiero gdzie ma mi stać kuchenka, ale z perspektywy czasu wiem, że to były święte słowa. Warto znać rozmieszczenie każdego z pomieszczeń - prace postępują wtedy szybko (elektryka, hydraulika), jest efektowanie wykorzystane miejsce (ja mam np. w złym miejscu okno - paraliżuje mi to całą kuchnię i nieźle się gimnastykuję, żeby ją urządzić odpowiednio. To co kiedyś wspominałam, że drzwi balkonowe wystarczy rozszerzyć od siebie, aby cała równa ściana była do zagospodarowania, bo teraz można tylko na nią patrzeć, bo urządzić się nie da (jest w śietle drzwi i nie da się nic tu postawić). Jest dużo tego typu rzeczy, więc warto najpierw przemyśleć co ma być w pokoju i gdzie, a potem pod to budować. Nie mówię o drastycznych zmianach, ale małych, a mega funkcjonalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 11.04.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A teraz chciałam napisać w swojej sprawie Jaki kolor okien wybraliście? i do jakiej elewacji? Pozdrawiam Alkam wrzuć jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 11.04.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Mi się podoba elewacja jak pokazana jest w przykładowym projekcie. Czyli białe tynki z dodatkiem innego koloru. Okna - wybraliśmy chyba najbardziej popularny kolor - złoty dąb Aluplast 8000, 3 szybowe, dach będzie w kolorze antracytu. Zastanawiamy się czy wybrać płaską dachówkę betonową Tegalit Protegon -Braasa, czy o bardziej tradycyjnym kształcie czy jednak blacha. Wiadomo niestety, że finanse będą tu najmocniej decydować. Mam już bardzo sprecyzowaną wizję kuchni, salonu. A projekt dobierany był do tej wizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 12.04.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 U nas kolor stolarki to winchester (jaśniejszy i chłodniejszy niż złoty dąb), jak u Alkama. Elewacja będzie w jasnym kolorze. Aktualnie będziemy zaczynać etap instalacji, później wylewki i ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkam 15.04.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Co do stolarki okiennej faktycznie mamy okna w kolorze winchester ( najbardziej przypadł nam do gustu) firmy Vetrex model V90+ . Jesli chodzi o kominki to az przysiadłem i sprawdzałem jeszcze raz z projektem bo my w takim razie jakis inny dom budujemy kominków wentylacyjnych w Galilei 2m jest: 9 (rys A5 w projekcie rzut dachu) nam udało sie zejść do 8 ( 1 kanaliza, 2 kuchnia, 1 garaż, 1 łazienka na dole, 1 łazienka na górze, 1 garderoba, 1 pralnia) reszta to dachówka wentylacyjna proszę nie mylić z kominkiem wentylacyjnym na przykładzie Alegry 9 z Koramika: dachówka wentylacyjna około 40pln - a kominek wentylacyjny około 300pln (ceny z allegro) - jesli wpadniecie na pomysł zaoszczędzenia paru zł. na dachówce wentylacyjnej może się to skończyć za pare lat w najlepszym wypadku wymianą ocieplenia dachu ( wełny) a w gorszym konstrukcji dachu (belki ). Co do budowy idziemy z prądem - chłopaki zabrali się za sufit podwieszany w salonie, czekamy na kafelki i gresy. Postaramy się dodać pare fotek w tym tygodniu Pozdrowienia dla wszystkich Galilejczyków dużych i małych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rooz1 16.04.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Co do stolarki okiennej faktycznie mamy okna w kolorze winchester ( najbardziej przypadł nam do gustu) firmy Vetrex model V90+ . Jesli chodzi o kominki to az przysiadłem i sprawdzałem jeszcze raz z projektem bo my w takim razie jakis inny dom budujemy kominków wentylacyjnych w Galilei 2m jest: 9 (rys A5 w projekcie rzut dachu) nam udało sie zejść do 8 ( 1 kanaliza, 2 kuchnia, 1 garaż, 1 łazienka na dole, 1 łazienka na górze, 1 garderoba, 1 pralnia) reszta to dachówka wentylacyjna proszę nie mylić z kominkiem wentylacyjnym na przykładzie Alegry 9 z Koramika: dachówka wentylacyjna około 40pln - a kominek wentylacyjny około 300pln (ceny z allegro) - jesli wpadniecie na pomysł zaoszczędzenia paru zł. na dachówce wentylacyjnej może się to skończyć za pare lat w najlepszym wypadku wymianą ocieplenia dachu ( wełny) a w gorszym konstrukcji dachu (belki ). Co do budowy idziemy z prądem - chłopaki zabrali się za sufit podwieszany w salonie, czekamy na kafelki i gresy. Postaramy się dodać pare fotek w tym tygodniu Pozdrowienia dla wszystkich Galilejczyków dużych i małych Czy mógłbym się dowiedzieć ile zapłaciliście za te okna ? Faktycznie wyglądają solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 16.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć wszystkim, od pewnego czasu obserwujemy wątek Galilei 2M, planujemy budowę tego domu w okolicy Rzeszowa. Czy jest ktoś na forum budujący Galileę 2M w okolicy Rzeszowa, na podkarpaciu lub chociaż w okolicy Lublina ? 25top na jakim etapie budowy jesteś? Bylibyśmy wdzięczni za możliwość obejrzenia Galilei 2M chociażby w stanie surowym otwartym. Projekt, zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 22.04.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Na ile macie wycenioną wewnętrzną instalację elektryczną? Nam jak na razie najtaniej policzono 9tyś (materiał i robocizna wraz z instalacją domofonu) i zastanawiam się czy to dobra cena, czy szukać dalej. Instalacja mniej więcej jak w projekcie, do tego jest jeszcze zasilanie rolet w oknach balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 25.04.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 a myślał ktoś może o akwarium w ścianie w miejscu spiżarki 1/4 ???zastanawiam się nad tym właśnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 25.04.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Hello Alkam sprawdź skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_B 26.04.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Jesli chodzi o kominki to az przysiadłem i sprawdzałem jeszcze raz z projektem bo my w takim razie jakis inny dom budujemy kominków wentylacyjnych w Galilei 2m jest: 9 (rys A5 w projekcie rzut dachu) nam udało sie zejść do 8 ( 1 kanaliza, 2 kuchnia, 1 garaż, 1 łazienka na dole, 1 łazienka na górze, 1 garderoba, 1 pralnia) Kolejny stosunkowo łatwy do wyeliminowania to garaż - wystarczy przebić się przez ścianę zewnętrzną gdzieś wysoko pod sufitem i wykończyć estetyczną kratką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 27.04.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 a myślał ktoś może o akwarium w ścianie w miejscu spiżarki 1/4 ??? zastanawiam się nad tym właśnie.... Tak:) Mój mąż się upierał, żeby tam postawić duże a wąskie akwarium, ale ostatecznie do tego nie dojdzie. Fakt, że jest to znakomite miejsce -super doświetlenie, ładny widok z salonu i jadalni. My obecnie mamy tam ścianę, spiżarni tam nie będzie, ale akwarium też raczej nie. Akwarium jest ładne, ale trzeba o nie dbać i to już w naszym przypadku możne być problemem Pomysł jednak bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts