M-M 28.05.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 U nas elektrycy jeszcze podliczają materiał, robocizna podobnie jak MPF. Razem z elektryką zrobiona jest instalacja pod alarm i domofon. Projektu kuchni nie dostałam (firma wykonująca meble nigdy nie udostępnia projektów..) ale próbuję to odtworzyć w Ikea Planner. Jak mi wyjdzie to się pochwalę. Koszt kuchni w wersji podstawowej (bez sprzętu AGD i opcji typu ciche domykanie itd.) z drewnianymi frontami wyliczono na 13tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 28.05.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Okna dobieralismy do koloru bramy ( kwiat wisni Krispol) . Okna sa z drewna meranti pomalowane kolor orzecha. Co do elektryki to nam wycenili 10tys robocizna + plus material - jest to tak zwana "elektryka inteligentna" Bardzo ładnie dobraliście te kolory. Drzwi mi się podobają? A co to za drzwi? Daj namiar. My też będziemy mieli coś z elektryki inteligentnej. Co u Was będzie w niej objęte? Nasi znajomi zastosowali to rozwiązanie i ponieważ inwestor sam wszystko robił, sporo czasu zeszło się z podłączeniem kabli. Ich skrzynia to potężny regał szerokości 1m wysoki na 2,7 chyba? Robicie to sami czy wynajęliście jakąś firmę zajmującą się tworzeniem takiej elektryki. U nas budowa jakoś tak powoli postępuje, mamy dopiero zalany strop. M-M Zainteresowana jestem projektem kuchni? A jaki sprzęt wybraliście? Mam nadzieję, że uda ci się wkleić z planera widok kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 28.05.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Elektryke zlecilismy firmie- bedzie tam alarm, kamery, domofon, brama , rolety, nawadnianie do ogrodu.itd. Co do drzwi to szukalismy troche na internecie I maz zrobil projekt bo jest stolarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 29.05.2014 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 O sprzęcie nie myślimy i pewnie jeszcze długo nie zaczniemy, znamy tylko wymiary. Na razie trudno mi znaleźć wolną chwilę na planner. Praca, dom, budowa i tak w koło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 29.05.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 O sprzęcie nie myślimy i pewnie jeszcze długo nie zaczniemy, znamy tylko wymiary. Na razie trudno mi znaleźć wolną chwilę na planner. Praca, dom, budowa i tak w koło.. Ok. Nie spieszy mi się, zanim dotrzemy do tego etapu, to minie jeszcze kilka miesięcy. Masz dużo szuflad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 31.05.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]261658[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261659[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261660[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261661[/ATTACH] Nasza Galilea w koncu doczekala sie okien , drzwi i bramy:) Etap jaki juz mamy za soba to przylacza zewnętrzne , wentylacja, elektryka I robimy dalej:) Pozdrawiamy wszystkich budujacych Witam wszystkich Państwa na forum Galilei 2M Po długich poszukiwaniach zawężyliśmy wybór do dwóch projektów - właśnie Galilei 2M i Muratora Optymalnego M133l. Działka jest, projekt jeszcze nie kupiony. Chyba będzie jednak Galilea. Ma czytelniejszy układ i lepiej rozwiązaną strefę wejściową. Mam pytanie do MPF - na Waszych zdjęciach dom wyglada jakby miał podniesioną ściankę kolankową i wydłużone okapy (w porównaniu z wizualizacjami DomPlan-u). Czy to tylko złudzenie, czy rzeczywiście podnieśliście ściankę i o ile? Na razie plan jest by zacząć na wiosnę 2015r. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich budujących! Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Wojtek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 16.06.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam wszystkich budujących .Jakaś cisza sie zrobiła na forum...Mam pytanie czy ktoś orientuje sie jaki jest średni koszt ocieplenia dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 21.06.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 My niestety nie podpowiemy, bo jeszcze nie ocieplamy MPF - jakiej firmy macie okna, plastik czy drewno i jaki kolor? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 23.06.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Witam,Okna sa drewniane, trzyszybowe.Kolor dobieralismy do bramy - brama Firmy Krispol , kolor kwiat wisni:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 24.06.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witam wszystkich, właśnie zakupiliśmy projekt Galilea 2M. Droga do niego była kręta, od domu w bergamotkach i podobnych z archonu , przez domy piętrowe z MG Projekt (Kasjopea3, Opal, Tukan) po Kasjopea III G2 NF40 z domowych klimatów. W końcu koło się zamknęło Jesteśmy na etapie adaptacji projektu, na tą chwilę planujemy: - przenieść kominek mniej więcej na wysokość pomieszczenie 1/4 , tak aby komin na piętrze był w garderobie/ścianie/przy ścianie sypialni - zmiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną z odzyskiem ciepła - zamiana stropu na monolit (doradźcie czy trzeba to przeliczać przez projektanta i konstruktora, czy wystarczy jak przeliczy to wykonawca stropu bądź kierownik budowy) - lekka zmiana elementów, które mają bezpośredni wpływ na energoszczędność - trochę grubszy styropian na elewacji, lepsza izolacja fundamentów , poddasza, etc - zamiana ścianek k-g na piętrze na murowane - ogrzewanie podłogowe na parterze To nad czym się wciąż zastanawiam: - materiał na ściany zewnętrzne , czy ytong jak w projekcie plus silka wewnątrz, czy porotherm 25 p+w (masakra decyzja ) - czy warto robić odkurzacz centralny - czy okna pcv trzyszybowe montować na ciepło w warstwie ocieplenia czy tylko "ala ciepło" z taśmami - kilka "drobnych" rzeczy - jak wkomponować prysznic u góry, co z pralnią, jak otworzyć kuchnię na sień, etc - jak zabezpieczyć okna połaciowe aby nie robiły sauny w lato na poddaszu, np rolety/żalucje zewnętrzne ? To co wiem, że dla mnie nie warto: - solarów - fotowoltaniki Pozdrawiam i czekam na nowe zdjęcia koleżeństwa bardziej zaawansowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 25.06.2014 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 U nas strop przeliczał architekt adaptujący projekt. Co do okien, to muszę spytać małżona. Odkurzacz centralny to sprawa indywidualna, my będziemy mieli, bo fajnie sprawdza się w moim rodzinnym domu. Nie wyobrażam sobie łazienki bez prysznica, stąd umieściłam go na lewo od okna, obok będzie toaleta, a wanna w przeciwległym rogu w stosunku do projektu. Kuchnia - w wolnych chwilach siedzę nad projektem ale wychodzi jakiś potworek, nie nadający się do pokazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 26.06.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 - materiał na ściany zewnętrzne , czy ytong jak w projekcie plus silka wewnątrz, czy porotherm 25 p+w (masakra decyzja ) Zaraz ci ktoś powie, że ytong to masakra decyzja Ja od betonu trzymam się z dala odkąd chwilę pomieszkałem w nowym budownictwie z "nowoczesnego" betonu. Mieszkam od dwóch lat w domu z ceramiki (porotherm właśnie) i jestem bardzo zadowolony i z termiczności i z akustyki ścian. Moim zdaniem pustaki ceramiczne to dobry kompromis na polskie warunki. Apeluję tu do miłośników betonu - nie polemizujmy proszę. Takich wątków jest tutaj pierdylion Wyraziłem tylko moje zdanie oparte na doświadczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 28.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Cześć. Wszystkie nurtujące Ciebie tematy były poruszone w tym wątku, tylko musisz przeczytać od początku. Wybór między ceramiką, a BK należy do Ciebie. Dla mnie od początku było jasne że ceramika. Dzisiaj, gdy ściany już stoją, a mam porównanie, bo szwagier zbudował z BK, wiem, że wybór był słuszny. Centralny odkurzacz jest dobrym pomysłem, chociaż powoli wchodzą do użytku sprzątające roboty, zatem za kilka lat może się okazać, że centralny jest przeżytkiem. Ja u siebie będę robił. Co do montażu okien, to uważam, że zysk ciepła na montażu w warstwie ocieplenia jest tak znikomy, a samo rozwiązanie tak mało solidne, że robiłbym montaż w licu ściany. Ale Ty planujesz 20 cm ocieplenia (swoją drogą nie wiem po co - ciekawe jak długo będziesz odrabiał koszty na oszczędnościach), więc zlicowanie okien ze ścianą będzie wyglądało mało efektownie (głęboko osadzone w ścianie okna. Okna połaciowe. Sauna będzie w zależności od ekspozycji. Ja mam ekspozycję południowo-zachodnią w pokojach. Okna połaciowe muszą być wyposażone w rolety, najlepiej zewnętrzne (2 funkcje-osłona przed nasłonecznieniem i włamaniem). I tu pojawia się problem. Okna są podwójne co oznacza koszty razy dwa w każdym pokoju. Najtaniej wychodzi po 3 tysiące za sztukę, czyli sam zakup to 12 tysięcy za okna dachowe! Paranoja. Dlatego zrezygnowałem z połaciówek na rzecz lukarn. Taniej, wygodniej i bardziej praktycznie, chociaż mniej estetycznie. Moje dylematy to: która dachówka ceramiczna? Membrana czy deskowanie? Ne mam wiedzy na temat trwałości membran, a pojawiają się co do tego wątpliwości. I oczywiście jakość dachówki. Jak sprawdzić, która dachówka jest warta położenia na dach? Ktoś ma jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 29.06.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 My mamy bez pełnego deskowania dach w starym domu, dodatkowo brak podbitki sprawił, że niestety różne dzikie zwierzęta poniszczyły ją. Ptaki wyrządziły małą szkodę w porównaniu z kuną, która przez pewien czas zadomowiła się na naszym poddaszu. Wniosek wypływający na dziś to oczywiście tym razem robimy pełne deskowanie.Z dachówką nie mamy doświadczeń, obecnie mamy blachę a w nowym domu będziemy mieli dachówkę betonową: braasTeviva http://www.monier.pl/typo3temp/pics/c1ce6ba985.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 30.06.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 mycha3 o kunach też słyszałem, a nawet oglądałem filmik na Utube co taki zwierz potrafi uczynić. W zasadzie to mnie przekonuje do deskowania. Podobno to cholerstwo potrafi wejść pod pokrycie unosząc dachówki. Nie ma na kuny siły. Koty się ich boją, strzelać do nich nie wolno. Można jedynie patrzeć jak kuna wystawia rachunek na kilkanaście / kilkadziesiąt tysięcy złotych. Kolejna sprawa to starzenie się membrany. I co, po 15 latach ściągać dachówkę i odbijać łaty i kontrłaty, żeby położyć nową membranę? Też nonsens. Chyba najlepsze są tradycyjne rozwiązania. Dechy + papa. A to dodatkowe, niezaplanowane koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha87 08.07.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witam wszystkich,tez wybraliśmy projekt galilea z małymi zmianami....mam pytanie do tych którzy już maja mury postawione kuchnia nie jest za mala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 08.07.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witam wszystkich, tez wybraliśmy projekt galilea z małymi zmianami.... mam pytanie do tych którzy już maja mury postawione kuchnia nie jest za mala? My nie zrobiliśmy ścianek działowych przy kuchni, więc możemy wyjechać z kuchnią na część jadalni tyle ile chcemy. Nie wydaje się mała przy takim układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 08.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 bardzo fajny projekt mielismy z zona dwa inne na oku, ale wyglada na to, ze z przerobkami wezmiemy 2m, pytanie tylko jak w tym projekcie powiekszyc kuchnie, bo 10m to troche malo ... Czy ktos z budujacych powiekszal kuchnie ? My powiększyliśmy kuchnię w ten sposób, że przesunęliśmy okno tarasowe o 1,2m w stronę drugiego okna tarasowego i tym samym możemy przesunąć ściankę działową o wielkość 1,2m. Dzięki temu otrzymamy 2,99 + 1,2 = 4,2m długości, a 1,2 x 3,41 = 4m2 wielkości. Oczywiście przy stawianiu ścianek działowych ostatecznie zdecydujemy o ile dokonać przesunięcia. Zona myśli o wstawieniu małego stolika śniadaniowego do kuchni by nie maszerować codziennie na śniadanie do jadalni. Poza tym łatwiej będzie zaprojektować kuchnię z uwagi na fakt dużego okna oraz drzwi które wstawiliśmy do wiatrołapu. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 08.07.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witajcie, zaczynamy budowę w sierpniu, dzięki waszym wypowiedziom na forum wprowadziliśmy kilka zmian. Poniżej przedstawiam zdjęcia naszego projektu. Pozdrawiam.[ATTACH=CONFIG]259359[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259360[/ATTACH] Witam, Proszę o info ws zmian w zakresie połączenia salonu z pokojem 1/4. Jak rozwiązaliście kwestię braku ściany wewnętrznej nośnej? Co z fundamentem i ścianą fundamentową? Co z podporą stropu w tym miejscu? Moim zdaniem Wasza wersja ze słupem przy schodach o wymiarach jak mniemam 24 x 24 jest za słaba. My zastosowaliśmy na ostatniej warstwie ściany fundamentowej żelbet zbrojony prętem żebro fi 14 na odcinku oparcia słupów. Zastosowaliśmy węgarek jako dodatkowy słup przy ścianie zewnętrznej o wym. 38 x 24, a słup przy schodach w kształcie litery L o wym 24 szer. x 38 dł. x 60 dł. Słupy w technologi bloczków betonowych M6. Na nich posadowiliśmy dwuteownik 2 x 180 o dł. 4,5m. Na dwuteowniku oparty strop TERIVA (w przyszłym tygodniu zalanie Wyliczenia dwuteownika i słupów dokonał konstruktor. Gdzie mogłem dodałem stal i zwiększyłem powierzchnię oparcia dwuteownika. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 08.07.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Proszę o info ws zmian w zakresie połączenia salonu z pokojem 1/4. Jak rozwiązaliście kwestię braku ściany wewnętrznej nośnej? Co z fundamentem i ścianą fundamentową? Co z podporą stropu w tym miejscu? Moim zdaniem Wasza wersja ze słupem przy schodach o wymiarach jak mniemam 24 x 24 jest za słaba. My zastosowaliśmy na ostatniej warstwie ściany fundamentowej żelbet zbrojony prętem żebro fi 14 na odcinku oparcia słupów. Zastosowaliśmy węgarek jako dodatkowy słup przy ścianie zewnętrznej o wym. 38 x 24, a słup przy schodach w kształcie litery L o wym 24 szer. x 38 dł. x 60 dł. Słupy w technologi bloczków betonowych M6. Na nich posadowiliśmy dwuteownik 2 x 180 o dł. 4,5m. Na dwuteowniku oparty strop TERIVA (w przyszłym tygodniu zalanie Wyliczenia dwuteownika i słupów dokonał konstruktor. Gdzie mogłem dodałem stal i zwiększyłem powierzchnię oparcia dwuteownika. Pozdrawiam Darek Cześć. Chodzi ci o pom. 1/7 a nie 1/4, prawda? Moim zdaniem podciąg na ścianie nośnej (taki wzmocniony wieniec) rozwiązuje sprawę w 100%. I na tym bym zakończył. Pozdro. Ps. Niemcy Brazylia 7-1 !!! Edytowane 8 Lipca 2014 przez builderhouse tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts