mycha3 19.07.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 W trakcie naszych poszukiwań instalatora również były spore rozbieżności cenowe między firmami. Wybraliśmy najtańszego i póki co (po pierwszej części robót) jesteśmy bardzo zadowoleni. W chwili obecnej koszty bez instalacji rekuperatora, pieca i eko-szamba to 31tyś Dodaję najświeższą fotkę salonu z tynkami i wylewkami [ATTACH=CONFIG]270712[/ATTACH] Fajnie to wygląda, coraz bardziej domowo się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 19.07.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Nasz hydraulik za robotę, materiały, piec, wszystko do centralnego odkurzacza szacuje na 27-30tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 02.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) U nas juz podlogowka polozona, hydraulika rozlozona:) Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez MPF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 03.08.2014 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Wiem że już padło pytanie dotyczące ocieplenia dachu, znacie już koszty ocieplenia dachu/zabudowy poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serek1986 07.08.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Witam mam pytanie do wszystkich jaki i z czego robicie taras i jaka elewacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishafunky 09.08.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam oto nasze zmiany w projekcie: Poszerzenie garażu zamiana na dole pokoju z kuchnia. Kuchnia otwarta na salon, usunięta ściana nośna, zrobiony podciąg. Okno w salonie 4m Dodatkowe okno w kuchni - nad blatem a pod szafką. Dodatkowe wyjście z kuchni na taras - drzwi 2x60cm Kominek przeniesiony vis a vis tego co oryginalnie (chyba to jest przy pomieszczeniu 1/4) Usunięte balkony Podcien przy wejściu (jakos trzeba bylo zadaszyc przy braku balkonu ) U gory tylko zmian wejscia do garderoby. Teraz wchodzi die z sypialni a nie z korytarza Może kogoś natchnie:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishafunky 09.08.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Aha, balkony usunięte ale okna balkonowe zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.08.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 [ATTACH=CONFIG]273022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273020[/ATTACH] U nas juz podlogowka polozona, hydraulika rozlozona:) U nas pianowane ocieplenia ma kosztować 13 tys. Wstępna wycena. Hydraulik wchodzi do nas w poniedziałek, ale tylko by w ścianach zrobić podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.08.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam oto nasze zmiany w projekcie: Poszerzenie garażu zamiana na dole pokoju z kuchnia. Kuchnia otwarta na salon, usunięta ściana nośna, zrobiony podciąg. Okno w salonie 4m Dodatkowe okno w kuchni - nad blatem a pod szafką. Dodatkowe wyjście z kuchni na taras - drzwi 2x60cm Kominek przeniesiony vis a vis tego co oryginalnie (chyba to jest przy pomieszczeniu 1/4) Usunięte balkony Podcien przy wejściu (jakos trzeba bylo zadaszyc przy braku balkonu ) U gory tylko zmian wejscia do garderoby. Teraz wchodzi die z sypialni a nie z korytarza Może kogoś natchnie:-) Pozdrawiam Witaj. Z tego co piszesz sporo okien macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishafunky 09.08.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 @mycha3 - okien sporo, to jest jakiś konik żony, o którym nie wiedziałem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishafunky 09.08.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 A co instalacji, to woda plus gaz z materiałami i robocizna wyliczyli nam na 36 tys. W tym sa stelaże do geberitow, kaloryfery oraz piec viessmann vitodens 100-w 26kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.08.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 @mycha3 - okien sporo, to jest jakiś konik żony, o którym nie wiedziałem:-) Będzie ładnie doświetlone wnetrze. Kiedy starujecie z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishafunky 09.08.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Będzie ładnie doświetlone wnetrze. Kiedy starujecie z budową? w poniedziałek więźba się zaczyna. W tym roku planujemy stan surowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 20.08.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich Galilejczyków! U nas stan zero już jest. Dzisiaj zaczynają stawiać ściany W tym roku zatem zgodnie z planem postawimy SSO. Na bieżąco zaczęły się pojawiać nam pewne wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie rozwiać. Pytania do Was: 1. do tych którzy zamieniali schody na wylewane - jaką uzyskaliście wysokość i głębokość schodów. Ile stopni? 2. Okazuje się, że drewno jakie jest przewidziane w projekcie pierwotnym na więźbę ma klasę C27. Podobno standardem jest stosowanie klasy C24. Jakie drewno Wy stosujecie w Waszych domach? 3. Drzwi wejściowe - do tych którzy już je mają - czy mieliście problem ze znalezieniem modelu z nadstawkami z boku i na górze? 4. Taras - czy ktoś z Was planuje robić taki jak jest na wizualizacjach? Pozdrawiamy Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez piotrku20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 20.08.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam wszystkich Galilejczyków! U nas stan zero już jest. Dzisiaj zaczynają stawiać ściany W tym roku zatem zgodnie z planem postawimy SSO. Na bieżąco zaczęły się pojawiać nam pewne wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie rozwiać. Pytania do Was: 1. do tych którzy zamieniali schody na wylewane - jaką uzyskaliście wysokość i głębokość schodów. Ile stopni? 2. Okazuje się, że drewno jakie jest przewidziane w projekcie pierwotnym na więźbę ma klasę C27. Podobno standardem jest stosowanie klasy C24. Jakie drewno Wy stosujecie w Waszych domach? 3. Drzwi wejściowe - do tych którzy już je mają - czy mieliście problem ze znalezieniem modelu z nadstawkami z boku i na górze? 4. Taras - czy ktoś z Was planuje robić taki jak jest na wizualizacjach? Pozdrawiamy Moge odpowiedzieć na pytanie 4. Taras będzie tylko od tylniej strony, nie będzie łączył się z wyjściem z jadalni, bo po 1 mamy tam krótsze okno, po drugie tylko 4 m od granicy z sąsiadem więc nie wart. Na pewno będzie drewniany i chyba ciut większy niż na wizce. Ad. 3 My zmniejszyliśmy otwór drzwiowy i mamy tylko boczną część. Zrezygnowaliśmy z tego górnego doświetlenia. Co do 2 pytania, muszę zapytać męża, bo szczegółow nie znam, ale raczej robiliśmy zgodnie z projektem. A jeśli chodzi o schody, my nie mamy wylewanych. Zrobimy dywanowe, drewniane. Przepraszam, że za dużo nie pomogłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 20.08.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Piotrku20Cześć. Szybka odpowiedź.1/ Nie pamiętam wymiaru stopni. Z poziomu parteru mam do spocznika 8 stopni, od spocznika na poddasze 7 stopni. Jak będę na budowie i będę pamiętał, to zmierzę i zapodam wymiary.2/ Nie wiem co odpowiedzieć. Ja trzymam się projektu. C24 pewnie też spełni swoją rolę, z tym, że będzie tańsze.Ja bym na konstrukcji więźby nie oszczędzał. Natomiast nie masz pewności co dostarczą ci na budowę, bo jak to sprawdzisz? Kupuj w sprawdzonym tartaku zgodnie ze specyfikacją, to będziesz miał pewność.3/Jak nie ma gotowca to zleć na zamówienie wykonanie drzwi. W przypadku drewnianych należy pamiętać, aby były wykonane z drewna klejonego, by się nie wypaczały w trakcie użytkowania.4/Taras na wizualizacjach jest fajny, ale: zamiast desek będziesz musiał dać kompozyt, żeby to wyglądało i nie zgniło w 2 lata, drewno egzotyczne odpada ze względu na koszt, taras z płytek też nie bardzo, bo za kilka lat będzie do remontu. Ja postanowiłem zrobić taras z kostki. Odrębną kwestią jest w wizualizacji dopasowanie elewacji do tarasu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 21.08.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Piotrku20 Moje stopnie w schodach mają wymiar wys.18 cm szer. 26 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 22.08.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam wszystkich Galilejczyków! U nas stan zero już jest. Dzisiaj zaczynają stawiać ściany W tym roku zatem zgodnie z planem postawimy SSO. Na bieżąco zaczęły się pojawiać nam pewne wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie rozwiać. Pytania do Was: 1. do tych którzy zamieniali schody na wylewane - jaką uzyskaliście wysokość i głębokość schodów. Ile stopni? 2. Okazuje się, że drewno jakie jest przewidziane w projekcie pierwotnym na więźbę ma klasę C27. Podobno standardem jest stosowanie klasy C24. Jakie drewno Wy stosujecie w Waszych domach? 3. Drzwi wejściowe - do tych którzy już je mają - czy mieliście problem ze znalezieniem modelu z nadstawkami z boku i na górze? 4. Taras - czy ktoś z Was planuje robić taki jak jest na wizualizacjach? Pozdrawiamy Witam, 1. My mamy 9 stopni razem ze spocznikiem + 7 za spocznikiem. Wymiary muszę sprawdzić. 2. Drewno na dach mamy jodłę - podobno najlepsza i impregnowana Korasitem. Nie wiem jaka to klasa bo zupełnie na to nie zwracałam uwagi 3. Drzwi wejściowe - zrezygnowaliśmy z nadstawki na górze. Mamy tylko z boku, ale zastanawiamy się czy nie zamurować, bo wszędzie mówią, że takie drzwi są mniej bezpieczne, tego światła niewiele wpada, a cena nadstawki to 75% drzwi, więc warto się zastanowić. U nas wyszedł kolejny problem, bo bob budowniczy zawalił otwory i mamy jakiś niestandardowy wymiar, brakuje nam 10cm. Drzwi balkonowe też zrobił inne wymiary, chociaż galilejczycy zwracali mi uwagę, że mam jakieś dziwne drzwi to uznałam, ze jak dojdzie ocieplenie i wylewka to będzie ok, ale jednak nie jest. 4. Taras będzie prawdopodobnie z kostki, chyba najłatwiejsze rozwiązanie i pewnie będzie długo służyć, bo z deskami to niewiadomo, ale efekt robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 22.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Mam jeszcze pytanie do tych, którzy mają wykończony dach, chodzi mi o blachę wykończeniową dachu. Czy znacie firmę która produkuje blachę w kolorze winchester? Może Alkam coś podpowie, bo wiem, że mieliście okna w tym kolorze - może kupowaliście też blachę, hmm?Prosiłabym o szybkie podpowiedzi. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 24.08.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Dobry wieczór dziękujemy za Wasze odpowiedzi i podpowiedzi. 1. Ostatecznie schody będziemy jeszcze przerabiać, tak aby uzyskać wysokość stopnia 17-18 cm 2. Co do drewna na dach - czekamy na odpowiedź od konstruktora. Jeśli C24 okaże się wystarczające to idziemy w C24. C27 to jednak dużo większy wydatek... 3. Drzwi wejściowe mamy już wymurowane i z nadstawki górnej zrezygnowaliśmy. 4. Taras bardzo nam się podoba taki, jak na wizualizacji i zapadła już decyzja, że jednak idziemy w drewno egzotyczne. Tanio nie będzie ale taki taras nam odpowiada najbardziej. Klubowiczko, nie odpowiemy na Twoje pytanie bowiem dach dopiero przed nami Ale skoro już temat dachu został poruszony, to będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi. Na co zwrócić uwagę, co ewentualnie zmienić? Czy ktoś z Was robił wentylację hybrydową? Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts