Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W trakcie naszych poszukiwań instalatora również były spore rozbieżności cenowe między firmami. Wybraliśmy najtańszego i póki co (po pierwszej części robót) jesteśmy bardzo zadowoleni. W chwili obecnej koszty bez instalacji rekuperatora, pieca i eko-szamba to 31tyś

Dodaję najświeższą fotkę salonu z tynkami i wylewkami :)

[ATTACH=CONFIG]270712[/ATTACH]

Fajnie to wygląda, coraz bardziej domowo się robi. :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam

oto nasze zmiany w projekcie:

Poszerzenie garażu

zamiana na dole pokoju z kuchnia. Kuchnia otwarta na salon, usunięta ściana nośna, zrobiony podciąg.

Okno w salonie 4m

Dodatkowe okno w kuchni - nad blatem a pod szafką.

Dodatkowe wyjście z kuchni na taras - drzwi 2x60cm

Kominek przeniesiony vis a vis tego co oryginalnie (chyba to jest przy pomieszczeniu 1/4)

Usunięte balkony

Podcien przy wejściu (jakos trzeba bylo zadaszyc przy braku balkonu :-) )

U gory tylko zmian wejscia do garderoby. Teraz wchodzi die z sypialni a nie z korytarza

Może kogoś natchnie:-)

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]273022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273020[/ATTACH]

U nas juz podlogowka polozona, hydraulika rozlozona:)

U nas pianowane ocieplenia ma kosztować 13 tys. Wstępna wycena.

Hydraulik wchodzi do nas w poniedziałek, ale tylko by w ścianach zrobić podejścia.

Witam

oto nasze zmiany w projekcie:

Poszerzenie garażu

zamiana na dole pokoju z kuchnia. Kuchnia otwarta na salon, usunięta ściana nośna, zrobiony podciąg.

Okno w salonie 4m

Dodatkowe okno w kuchni - nad blatem a pod szafką.

Dodatkowe wyjście z kuchni na taras - drzwi 2x60cm

Kominek przeniesiony vis a vis tego co oryginalnie (chyba to jest przy pomieszczeniu 1/4)

Usunięte balkony

Podcien przy wejściu (jakos trzeba bylo zadaszyc przy braku balkonu :-) )

U gory tylko zmian wejscia do garderoby. Teraz wchodzi die z sypialni a nie z korytarza

Może kogoś natchnie:-)

Pozdrawiam

Witaj. Z tego co piszesz sporo okien macie. ;)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Galilejczyków! ;)

U nas stan zero już jest. Dzisiaj zaczynają stawiać ściany :) W tym roku zatem zgodnie z planem postawimy SSO.

Na bieżąco zaczęły się pojawiać nam pewne wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie rozwiać. Pytania do Was:

1. do tych którzy zamieniali schody na wylewane - jaką uzyskaliście wysokość i głębokość schodów. Ile stopni?

2. Okazuje się, że drewno jakie jest przewidziane w projekcie pierwotnym na więźbę ma klasę C27. Podobno standardem jest stosowanie klasy C24. Jakie drewno Wy stosujecie w Waszych domach?

3. Drzwi wejściowe - do tych którzy już je mają :) - czy mieliście problem ze znalezieniem modelu z nadstawkami z boku i na górze?

4. Taras - czy ktoś z Was planuje robić taki jak jest na wizualizacjach?

Pozdrawiamy

Edytowane przez piotrku20

U nas stan zero już jest. Dzisiaj zaczynają stawiać ściany :) W tym roku zatem zgodnie z planem postawimy SSO.

Na bieżąco zaczęły się pojawiać nam pewne wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie rozwiać. Pytania do Was:

1. do tych którzy zamieniali schody na wylewane - jaką uzyskaliście wysokość i głębokość schodów. Ile stopni?

2. Okazuje się, że drewno jakie jest przewidziane w projekcie pierwotnym na więźbę ma klasę C27. Podobno standardem jest stosowanie klasy C24. Jakie drewno Wy stosujecie w Waszych domach?

3. Drzwi wejściowe - do tych którzy już je mają :) - czy mieliście problem ze znalezieniem modelu z nadstawkami z boku i na górze?

Pozdrawiamy

Moge odpowiedzieć na pytanie 4. Taras będzie tylko od tylniej strony, nie będzie łączył się z wyjściem z jadalni, bo po 1 mamy tam krótsze okno, po drugie tylko 4 m od granicy z sąsiadem więc nie wart. Na pewno będzie drewniany i chyba ciut większy niż na wizce.

Ad. 3 My zmniejszyliśmy otwór drzwiowy i mamy tylko boczną część. Zrezygnowaliśmy z tego górnego doświetlenia.

Co do 2 pytania, muszę zapytać męża, bo szczegółow nie znam, ale raczej robiliśmy zgodnie z projektem.

A jeśli chodzi o schody, my nie mamy wylewanych. Zrobimy dywanowe, drewniane.

Przepraszam, że za dużo nie pomogłam.

Piotrku20

Cześć. Szybka odpowiedź.

1/ Nie pamiętam wymiaru stopni. Z poziomu parteru mam do spocznika 8 stopni, od spocznika na poddasze 7 stopni. Jak będę na budowie i będę pamiętał, to zmierzę i zapodam wymiary.

2/ Nie wiem co odpowiedzieć. Ja trzymam się projektu. C24 pewnie też spełni swoją rolę, z tym, że będzie tańsze.Ja bym na konstrukcji więźby nie oszczędzał. Natomiast nie masz pewności co dostarczą ci na budowę, bo jak to sprawdzisz? Kupuj w sprawdzonym tartaku zgodnie ze specyfikacją, to będziesz miał pewność.

3/Jak nie ma gotowca to zleć na zamówienie wykonanie drzwi. W przypadku drewnianych należy pamiętać, aby były wykonane z drewna klejonego, by się nie wypaczały w trakcie użytkowania.

4/Taras na wizualizacjach jest fajny, ale: zamiast desek będziesz musiał dać kompozyt, żeby to wyglądało i nie zgniło w 2 lata, drewno egzotyczne odpada ze względu na koszt, taras z płytek też nie bardzo, bo za kilka lat będzie do remontu. Ja postanowiłem zrobić taras z kostki. Odrębną kwestią jest w wizualizacji dopasowanie elewacji do tarasu.

Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Witam,

1. My mamy 9 stopni razem ze spocznikiem + 7 za spocznikiem. Wymiary muszę sprawdzić.

2. Drewno na dach mamy jodłę - podobno najlepsza i impregnowana Korasitem. Nie wiem jaka to klasa bo zupełnie na to nie zwracałam uwagi

3. Drzwi wejściowe - zrezygnowaliśmy z nadstawki na górze. Mamy tylko z boku, ale zastanawiamy się czy nie zamurować, bo wszędzie mówią, że takie drzwi są mniej bezpieczne, tego światła niewiele wpada, a cena nadstawki to 75% drzwi, więc warto się zastanowić. U nas wyszedł kolejny problem, bo bob budowniczy zawalił otwory i mamy jakiś niestandardowy wymiar, brakuje nam 10cm. Drzwi balkonowe też zrobił inne wymiary, chociaż galilejczycy zwracali mi uwagę, że mam jakieś dziwne drzwi to uznałam, ze jak dojdzie ocieplenie i wylewka to będzie ok, ale jednak nie jest.

4. Taras będzie prawdopodobnie z kostki, chyba najłatwiejsze rozwiązanie i pewnie będzie długo służyć, bo z deskami to niewiadomo, ale efekt robią.

Mam jeszcze pytanie do tych, którzy mają wykończony dach, chodzi mi o blachę wykończeniową dachu. Czy znacie firmę która produkuje blachę w kolorze winchester? Może Alkam coś podpowie, bo wiem, że mieliście okna w tym kolorze - może kupowaliście też blachę, hmm?

Prosiłabym o szybkie podpowiedzi. Dzięki.

Dobry wieczór :)

dziękujemy za Wasze odpowiedzi i podpowiedzi.

1. Ostatecznie schody będziemy jeszcze przerabiać, tak aby uzyskać wysokość stopnia 17-18 cm

2. Co do drewna na dach - czekamy na odpowiedź od konstruktora. Jeśli C24 okaże się wystarczające to idziemy w C24. C27 to jednak dużo większy wydatek...

3. Drzwi wejściowe mamy już wymurowane i z nadstawki górnej zrezygnowaliśmy.

4. Taras bardzo nam się podoba taki, jak na wizualizacji i zapadła już decyzja, że jednak idziemy w drewno egzotyczne. Tanio nie będzie ale taki taras nam odpowiada najbardziej.

Klubowiczko, nie odpowiemy na Twoje pytanie bowiem dach dopiero przed nami :)

Ale skoro już temat dachu został poruszony, to będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi. Na co zwrócić uwagę, co ewentualnie zmienić? Czy ktoś z Was robił wentylację hybrydową?

Pozdrawiamy serdecznie