builderhouse 25.08.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ale skoro już temat dachu został poruszony, to będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi. Na co zwrócić uwagę, co ewentualnie zmienić? Czy ktoś z Was robił wentylację hybrydową? Ja ze swojej strony zaproponowałbym lukarny w pokojach oddzielonych od siebie garderobą. Bardzo fajnie powiększa to rozwiązanie optycznie pokoje, a także sprawia wrażenie pomieszczeń ze zwykłym sufitem. Skosy są tylko klimatycznym dodatkiem. Zdaje się, że Klubowiczka ma lukarny. Ja mam nieco inne, z daszkami spadzistymi. Wentylację mam mechaniczną z rekuperacją, ale przy kominach zostawiłem kanały wentylacyjne. Garaż będzie miał wyłącznie grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 28.08.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dobry wieczór, builderhouse - dziękuję za Twoje podpowiedzi. Kontynuuję zatem wątek dachu I pytanie do Wszystkich tych którzy mają już dach lub lada moment będą mieli Otóż my podnosimy ściankę kolankową o jeden pustak i w konsekwencji - aby zachować proporcje - przedłużamy dach. Adaptację projektu robił oczywiście konstruktor, wierzyliśmy więc że wszystko musi być ok. Teraz jednak nasz kierownik budowy, który też jest konstruktorem - twierdzi, że ten dach nie zdaje egzaminu. Czy mieliście jakiekolwiek problemy i wątpliwości tego typu? Czy Wasi kierownicy lub projektanci adaptujący projekt mieli jakieś uwagi do dachu? Chyba większość z Was podnosiła ściankę kolankową więc będę wdzięczna za Wasze komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 29.08.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witaj Piotrku (Piotrkowa) Rozumiem, że przedłużaliście krokwie? Co nie zdaje egzaminu wg. kierownika?My też podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak. Do wieńca pod murłatę wychodzi 1 metr. Konstrukcji więźby nie ruszaliśmy wcale. Dom wygląda normalnie, żadne proporcje nie są zaburzone. Wątpliwości nie było. Przecież dach podnosi się raptem o 25 cm. Jeżeli macie już wprowadzone zmiany i one w czymkolwiek przeszkadzają, to wróćcie do pierwotnego rozwiązania i po sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 29.08.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Dobry wieczór, builderhouse - dziękuję za Twoje podpowiedzi. Kontynuuję zatem wątek dachu I pytanie do Wszystkich tych którzy mają już dach lub lada moment będą mieli Otóż my podnosimy ściankę kolankową o jeden pustak i w konsekwencji - aby zachować proporcje - przedłużamy dach. Adaptację projektu robił oczywiście konstruktor, wierzyliśmy więc że wszystko musi być ok. Teraz jednak nasz kierownik budowy, który też jest konstruktorem - twierdzi, że ten dach nie zdaje egzaminu. Czy mieliście jakiekolwiek problemy i wątpliwości tego typu? Czy Wasi kierownicy lub projektanci adaptujący projekt mieli jakieś uwagi do dachu? Chyba większość z Was podnosiła ściankę kolankową więc będę wdzięczna za Wasze komentarze. Pozdrawiam Cześć, Co to znaczy przedłużamy dach? My również podnieśliśmy ścianę kolankową na 120 cm (4 cegły + wieniec + murłata) w części mieszkalnej oraz do 90 cm ( 3 cegły + wieniec + murłata) w części garażowej. Obecnie składają konstrukcję. Kalenicę po zmianach w projekcie mamy na 8,45 oraz 7,68m. Budowlańcy nie zgłaszali żadnych problemów. Zamawiałem więźbę osobiście. Należało m.in. zamówić dłuższe słupy. Ja dodatkowo zamówiłem dłuższe jętki ( to ta część na której leży ewentualna podłoga na strychu) bu podwyższyć sobie pomieszczenie strychu poprzez obniżenie jętek. Możliwe jest takie działanie właśnie dlatego, że mamy podniesioną ścianę kolankową. Wysokość pomieszczeń (sypialni) na gotowo to 2,70 m. Pozostaje jeszcze mała tolerancja na dodatkowe obniżenie sufitu (płyta GK - może 2,60) oraz na ewentualne kanały do rekuperacji oraz DGP. Jeśli chodzi o strych to przecież zawsze coś tam się da upchać. W oryginalnym projekcie wysokość strychu jest dość niska dla swobodnego poruszania się. W zasadzie konstrukcja jest niezmieniona. Kąt nachylenia dachu bez zmian, 40 stopni. . Ściana kolankowa podniesiona więc wizualnie budynek przedstawia się nieznacznie inaczej. Krokwie w zestawieniu drewna mają wymiar 7,68 (długość zamówieniowa), więc jeśli będzie to możliwe to można by jej nie docinać zewnętrznie wówczas otrzymamy część dachu z nadbitką trochę dłuższą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 30.08.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 witam,powiedzcie, na jakim etapie robi się wentyaclję rurami spiro?robicie takie jak w projekcie 200mm?ja myśle o 150mmzrobić je przed tynkami wylewkami, czy to już później jako prace wykończeniowe??dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 30.08.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Cześć cincincin.Wentylację będę robił z wodą, kanalizacją i c.o., czyli po instalacji elektrycznej i tynkach, a przed posadzkami. Zmiana średnic kanałów może wywołać efekt "wycia" powietrza przez nie przepływającego, ale nie znam się na tym, więc radziłbym Ci zapytać jakiegoś projektanta od wentylacji o ew. skutki takich zmian.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 31.08.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 witam, powiedzcie, na jakim etapie robi się wentyaclję rurami spiro? robicie takie jak w projekcie 200mm? ja myśle o 150mm zrobić je przed tynkami wylewkami, czy to już później jako prace wykończeniowe?? dzieki My robimy po tynkach, chociaż mąż czerpnię i wyrzutnię zamontował wcześniej. Rury będą obudowane karton gipsem, a częściowo będą szły poddaszem, przejścia przez strop zostały zrobione na etapie wylewania stropu. 200mm- bo kubatura jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 31.08.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 http://images70.fotosik.pl/133/678c466e039ac6b2med.jpg Tak to na razie wygląda u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 01.09.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Cześć, aby zakończyć wywołany przeze mnie wątek dachu - wątpliwości naszego kierownika/konstruktora wynikały z połączenia dwóch kwestii - wydłużenia krokwi oraz poszerzenia garażu o 60 cm. To razem powodowało, iż na niektórych ścianach czy słupach pojawiały się zbyt duże obciążenia.Ostatecznie zdecydowaliśmy, że nie będziemy wydłużać krokwi. Czyli podnosimy ściankę kolankową, a samą więźbę zostawiamy bez zmian. Patrząc na zdjęcia chociażby Builderhouse'a doszliśmy do wniosku, iż wydłużanie krokwi jest całkowicie niepotrzebne. Konsekwencją poszerzenia garażu jest dodanie dwóch słupów w ścianie nośnej na garażem. Raz jeszcze dziękujemy za Wasze podpowiedzi i uwagi. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 01.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Witam,My kończymy adaptację. Nie zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej między innymi dlatego, że wtedy okna połaciowe by nam "uciekły" do góry i nie można by było normalnie przez nie wyglądać, a nie chcemy oglądać tylko nieba... (do wysokości ścianki trzeba doliczyc grubość warstw dachu liczona w przekroju pionowym (prostopadle do podłogi)). Jak to będzie u Państwa, którzy podnosicie ściankę?Może nie dosuniemy np. biurka do samej ściany ale tragedii raczej z tego powodu nie będzie. Coś za coś.Pozdrawiamy. Edytowane 1 Września 2014 przez Wojtek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 01.09.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Cześć, aby zakończyć wywołany przeze mnie wątek dachu - Ostatecznie zdecydowaliśmy, że nie będziemy wydłużać krokwi. Czyli podnosimy ściankę kolankową, a samą więźbę zostawiamy bez zmian. Patrząc na zdjęcia chociażby Builderhouse'a doszliśmy do wniosku, iż wydłużanie krokwi jest całkowicie niepotrzebne. Konsekwencją poszerzenia garażu jest dodanie dwóch słupów w ścianie nośnej na garażem. Halo! To nie moje zdjęcia. Ale żeby rzeczywiście zakończyć wątek dachu: O jakich słupach piszesz? Nie trzeba żadnych dodatkowych słupów! Również poszerzyłem garaż o 1 m. Więźba została wydłużona i doszły 1 czy 2 krokwie. To wszystko. Poza tym Wasz kierownik coś ściemnia. Jakie zwiększone obciążenie? A gdybyście zastosowali najcięższe dostępne na rynku dachówki to co? Też zwiększacie ciężar dachu. A gdy będzie śnieżna zima? To na dachu może leżeć kilka dobrych ton dodatkowo. A jak będą wichury? To dopiero będą siły! Bez przesady. No dobra a teraz do konkretów [ATTACH=CONFIG]277864[/ATTACH] Pomieszczenie nad poszerzonym garażem. Widzicie tu jakieś dodatkowe słupy? Nie ma. Trzymajcie się . Ps. Przepraszam, ale zdjęcie weszło "do góry nogami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 02.09.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Cześć, oczywiście chodziło o zdjęcia Alkama Wychodzi zatem, że nasz kierownik jest najwyraźniej zbyt ostrożny. Dziękuję Builderhouse za zaangażowanie w temat. Trochę mnie uspokoiłeś Póki co szykujemy się do wylewania stropu. Parter już stoi i wszystko jest ok. Wszystkie pomieszczenia są nawet lepsze / większe niż sobie wyobrażaliśmy. Wojtku1978 - podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak, zdecydowanie nie spowoduje, że okna będą zbyt wysoko. Czekam jednak również na wypowiedzi tych, którzy już mają dach i okna połaciowe Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 02.09.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Wojtku1978 - podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak, zdecydowanie nie spowoduje, że okna będą zbyt wysoko. Czekam jednak również na wypowiedzi tych, którzy już mają dach i okna połaciowe Nie są za wysoko, nawet dla mnie - metr sześćdziesiąt w kapeluszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 13.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Witam, My kończymy adaptację. Nie zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej między innymi dlatego, że wtedy okna połaciowe by nam "uciekły" do góry i nie można by było normalnie przez nie wyglądać, a nie chcemy oglądać tylko nieba... (do wysokości ścianki trzeba doliczyc grubość warstw dachu liczona w przekroju pionowym (prostopadle do podłogi)). Jak to będzie u Państwa, którzy podnosicie ściankę? Może nie dosuniemy np. biurka do samej ściany ale tragedii raczej z tego powodu nie będzie. Coś za coś. Pozdrawiamy. Cześć, Tak to prawda, że okna "uciekają do góry". Wybraliśmy Velux-y z dolnym otwieraniem, więc uchwyt jest na wysokości umożliwiającej swobodne otwieranie okien. Natomiast widoków nie zabraknie, wystarczy wyjść na balkon. W pomieszczeniu nad garażem jest niższa ścianka kolankowa, i tam zastosowaliśmy okna z górnym otwieraniem, a okna będą osadzone na wysokości umożliwiającej wyglądanie. Zrobiliśmy wstępny pomiar montażu na krokwiach i mogę stwierdzić, że nie jest źle. Proszę o wypowiedź szanownych forumowiczów, co zrobiliście lub co zamierzacie zrobić z doświetleniem światłem dziennym górnego korytarza? Rozważamy dwa warianty: - zastosowanie drzwi wewnętrznych z przeszkleniami, - świetlik poprowadzony z połaci dachu (gdzieś w okolicy klatki schodowej) Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 14.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Cześć Hatan. Myślałem o doświetleniu świetlikiem tunelowym. Chyba jedynym producentem świetlików do dachów skośnych jest Velux. Koszt to około 1400 zł za sztukę (plus montaż). Świetlik ma 35 cm średnicy. Ponieważ mam w pracy takie rozwiązania, to wiem czym to "pachnie". Po pierwsze średnica. Mała.Te świetliki tunelowe, które znam, mają ok. 50-70 cm średnicy i są zamontowane w dachu płaskim, czyli mają tunele pionowe, a nie poprowadzone po łuku. Zatem wpada w nie więcej światła W pomieszczeniu ok. 20 m2 są zastosowane po dwa świetliki i w pochmurny dzień jest ciemno. Trzeba włączać oświetlenie sztuczne. Co prawda coś widać, ale żeby był komfort optyczny musisz zaświecić światło. Poza tym kopuła jest z tworzywa sztucznego. Nie sądzę, że przetrwa kilkanaście lat. Aby to miało sens trzeba by zamontować 2 lub nawet 3 świetliki. Do tego dochodzi szczelność dachu. Jeszcze jedno miejsce bardziej narażone na usterki. Zatem koszty i słabe rozwiązanie spowodowały, że ja zdecydowałem się na doświetlenie przez drzwi wewnętrzne. Planuję oprócz tego automatyczne włączanie się oświetlenia schodowego (sekwencyjnego), gdy ktoś zbliży się do schodów i oświetlenie korytarza z czujnikiem ruchu jako dodatkowe oświetlenie nocne. Pozdrawiam Ps. Co tu taka cisza? Nie wierzę, że wszyscy siedzą ciągle na budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 15.09.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Cześć, Dziękuję za podpowiedź. Osobiście nie miałem okazji sprawdzić oświetlenia ze świetlików. Rozważałem 1 świetlik. Jednak z Twojego opisu wynika, że min. 3. Więc odpuszczam z uwagi na koszty i utratę ciepła przez 3 świetliki. Następuję przerwanie izolacji wełny na poddaszu. Pozostają zatem drzwi wewnętrzne z przeszkleniami oraz oświetlenie sztuczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 16.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam, Właśnie szukamy firmy, która wstawi nam okna. Pojawił się nam dylemat w związku z oknami tarasowymi. Czy mógłby ktoś udzielić nam porady jakie zastosować rolety zewnętrzne na oknach trasowych? Złożono nam propozycję podziału rolety na oknie. Miały by być w dwóch częściach z uwagi na dużą powierzchnię. Ponad to sugerowano zastosowanie silników elektrycznych sterowanych włącznikiem, bowiem ciężko podciągnąć całą roletę w górę ręcznie. Ponad to kasety do manualnego sterowania roletami, przy takiej powierzchni, nie wytrzymują ponieważ pękają w nich sprężyny. Padają po 6 miesiącach.Wstępna wycena 23tyś.- pakiet 3 szyby- ciepły profil- złoty dąb obustronnie- rolety zewnętrzne- silniki do sterowania roletami z włącznikiem- montaż- garaż (podstawowy)- drzwi tarasowe otwierane 2 skrzydłowo- okna balkonowe zmniejszono na 100 w świetle ościeży- okna (kuchnia, salon, garderoba ) zmniejszono na szerokość 190 z 210Co o tej ofercie myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 16.09.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Cześć. Jak dla mnie 23 koła za okna z roletami to rewelacja. Wstępnie zakładam 35 k. Ale może miła niespodzianka się przytrafi. Rolety bierz elektryczne bezwzględnie. Docenisz to podczas użytkowania. Natomiast nie mam pojęcia, czy stosować rolety dzielone. Wydaje mi się, że bez problemu można drzwi tarasowe przesłonić jedną roletą. Mam w pracy rolety, co prawda z tworzywa, ale o większej rozpiętości i wszystko działa bez zarzutu. Ja w garażu i kotłowni oraz pomieszczeniu przechodnim do garażu planuję fixy. Nie zmniejszę też otworów bo zależy mi na doświetleniu i proporcjach w obrysie budynku. Pamiętaj, że projektant zakładał powierzchnie otworów okiennych i drzwi w stosunku do powierzchni pomieszczeń. I zmniejszając okna i drzwi balkonowe można sobie przyciemnić pomieszczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitara 03.10.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam,zastanawiam się nad wyborem projektu Galilea 2M ale przed ostateczna decyzją chciałbym zobaczyć ten dom na żywo choćby z zewnątrz. Czy jest może ktoś kto buduje/budował ten dom z okolic Krakowa (powiedzmy w promieniu 200km od Krakowa)? Byłbym bardzo wdzięczny za informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 04.10.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 witam hatan możesz podać na jakiej firmy okna masz ofertę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts