Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Otrzymałem ofertę od dwóch lokalnych wykonawców z kilkunastoletnim doświadczeniem. W 1 firmie otrzymałem ofertę na bazie aluplast, w 2 firmie na VEKA. Cena jest bardzo zbliżona pomiędzy obiema firmami.

Po otrzymaniu i montażu zamówienia prześlę na priv dokładny namiar na firmę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak wygląda nasza Galilea, wprowadziliśmy kilka zmian zarówna na zewnątrz jaki wewnątrz. To co na zewnątrz to widać na załączonych zdjęciach. Natomiast w środku na poziomie pierwszym powiększyliśmy kuchnię i zrobiliśmy do niej dodatkowe wejście z holu, wyodrębniliśmy mały wiatrołap, połączyliśmy pokój z salonem, na poziomie drugim połączyliśmy łazienkę z pralnią, z pomieszczenia nad garażem zrobiliśmy sypialnię i wyodrębniliśmy tam garderobę.CAM00673.jpgCAM00679.jpgCAM00684.jpg

Witam,

zastanawiam się nad wyborem projektu Galilea 2M ale przed ostateczna decyzją chciałbym zobaczyć ten dom na żywo choćby z zewnątrz. Czy jest może ktoś kto buduje/budował ten dom z okolic Krakowa (powiedzmy w promieniu 200km od Krakowa)? Byłbym bardzo wdzięczny za informację.

Pozdrawiam

My też jesteśmy blisko Krakowa :)

Witajcie,

mamy pytanie i prośbę. Czy ktoś w okolicach Warszawy/Legionowa buduje Galileę 2M, jest na etapie np. stanu surowego otwartego i mógłby pokazać nam jak wygląda ten projekt w rzeczywistości? My w tym roku robimy fundamenty, natomiast chcielibyśmy zobaczyć jak ten dom wygląda w rzeczywistości bo dopiero wtedy wpadają do głowy najlepsze pomysły na adaptacje do własnych potrzeb. W Warszawie będziemy jeszcze przez 2 tygodnie i bylibyśmy wdzięczni za możliwość zobaczenia domu "na żywo".

Edytowane przez sushi-KLMD

Ja natomiast będę wdzięczna za każde zdjęcie z budowy z wnętrza domu, a także każdą aranżację. Poza tym równie chętnie obejrzałabym dom na etapie SSO lub SSZ na terenie Śląska. Będę też wdzięczna za każde wskazówki. Dopiero zaczynamy. Papierologia itd. Pewnie najwcześniej ruszymy na wiosnę. Więc mamy czas na wszelkie zmiany.

Witam,

Dołączam do tematu, również chcemy budować Galile 2M i również chcemy trochę w niej pozmieniać, czy ktoś dysponuje rysunkami w formacie dwg do Autocada?

Domplan nie udostępnia projektu w formie elektronicznej, ochrona praw autorskich.

Mogę udostępnić wykonany za pomocą programu sweethome 3d własny rzuty kondygnacji np. w formacie pdf. lub w formacie programu SH 3d. Pomiary zawierają moje zmiany i wykonane są z natury.

Pozdrawiam

Witajcie Hatan i builderhouse,

Zgodzę się z builderhouse, że średnica świetlika na pewno wpływa na ilość doprowadzanego światła, a brak słonecznego dnia powoduje obniżenie skuteczności świetlika - w końcu jeżeli nie ma słońca, to świetlik go nie wytworzy:) Chyba, że wewnątrz zainstalujemy elektryczny zestaw oświetleniowy; wtedy świetlik tunelowy w nocy będzie służył jak plafon: http://bit.ly/1nlNCZQ

106224-01-L.jpg

Dobór świetlika zależy od wielu czynników. Czy korzystaliście już z kalkulatora natężenia światła? Jeśli chcecie sprawdzić, ile świetlików efektywnie doświetli wnętrze, sprawdźcie nasz program: http://bit.ly/1w6TiXi

Pozdrawiam

Paweł, Konsultant Velux

Witam macie śliczny domek pięknie wygląda projekt mamy bardzo podobny na razie tylko projekt :) i bardzo interesuję mnie jaki koszt jest postawienia domku do takiego stanu? bardzo proszę o odpowiedź będę bardzo wdzięczna pozdrawiam serdecznie. [email protected]

Witaj! W chwili obecnej mamy już wstawione okna, zakupione drzwi i bramy garażowe. Koszt całkowity łącznie z formalnościami stanu surowego zamkniętego wyniósł nas 130 tys. Formalności to ok. 10 tys. CAM00749.jpgCAM00754.jpg

daro3,

130tys.? Przepraszam, sam budujesz czy miało być 230tys.?

Pozdrawiam,

Wojtek

A więc odpowiadam. Jak widzisz dom wykonany z pustaka, a nie z ceramiki, drzewo dostaliśmy od rodziny, wiec koszt więźby to moja praca w lesie i w tartaku. Zrezygnowaliśmy z okien dachowych i balkonów a w to miejsce poszły okna typowe w szczytach ( światła wystarczy w zupełności). Majster za postawienie i więźbę wziął 20 tys. Ja cały urlop pracowałem wraz z nimi.. Dach jest na membranie, a nie deskowany, natomiast dom pokryliśmy blachodachówką. Znajomy za pokrycie dachu z materiałem wziął 17 tys.. Poza tym wciąż jeżdżę, pytam, porównuję ceny itp. Pracuję do 14, a resztę dnia spędzam na budowie i sam pracuję. Wystarczy trochę chęci.