Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Nie budowałem sam. Ekipa za postawienie domu z więźbą 20 tys, pokrycie 5 tys. Trochę się pokręciliśmy i dostaliśmy spore rabaty na materiały."

Jeśli mogę zapytać.. ekipa to firma budowlana? czy ludzi którzy po prostu potrafią to robić?

Mamy bardzo podobny projekt i nie ukrywam że taka cena za SSZ bardzo mnie zaskoczyła.. pozytywnie :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daro3, ale wywołałeś ruch na forum :)

Budując z ceramiki i według projektu należy liczyć się z kosztami rzędu 180tyś. SSO. I nie będzie inaczej, myślę że wiele osób którzy mają już ten etap za sobą się z tym zgodzi.

Sama więźba, którą Daro ma za pół darmo, to wydatek rzędu ok. 11tyś. W zestawieniu więźby, dołączone do projektu, niestety nie wszystkie drewno jest wliczone.

Balkony = stal, beton, szalunek, oraz Isokorb to średnio ok. 8 tyś.

Dachówka = podstawowa, krawędziowa, gąsiory, antenowa, wentylacyjne, odpowietrzające, łaty w większej ilości aniżeli pod blachodachówkę i o innym przekroju, itp. to ok. 19.000 (koramik, Reńska 11, czarna angoba)

Natomiast robocizna to temat rzeka. Duża Firma , mała firma, ekipa, itp. Moje zebrane oferty to od 230tyś. do 180tyś.

Pozdrawiam

Czarna88

Może nie koniecznie firma pochłonie całą różnicę o której piszesz. Myślę, że zakres robót oraz rodzaj materiału będzie miał duży wpływ na koszt ostateczny.

Przy okazji pytanie do forumowiczów. Jakie rozwiązanie przyjęliście przy okapie?

Membrana na pas nadrynnowy, podrynnowy ...? Deska czołowa, może bez, haki doczołowe lub wiszące?

130 tysięcy? Chyba żyję w innym kraju. Mnie tyle kosztowały materiały. Budowa samodzielna nie wchodzi w grę, gdy się nie ma czasu i kogokolwiek do pomocy. Poza tym nie oszukujmy się, to jest potężny wysiłek. Nawet drewno za pół darmo nie tłumaczy tak niskich kosztów. Beton, roboty ziemne, wzniesienie ścian, strop, pokrycie dachu. Patrzcie realnie na sprawy, bo później będzie rozczarowanie - przecież miało być taniej. Zmieścić się w 180 tysiącach jest trudno, a gdy zrobi się coś ekstra, to koszty szybują mocno do góry. Ale jak ktoś uważa, że da radę, to niech robi. Proponuję przenieść z palety bloczek betonowy z jednego naroża w drugie po przekątnej :-D, przejdzie ochota na samodzielne budowanie.

Hatan mam pełne dechy, papę wyłożoną na pas nadrynnowy, bez deski czołowej, rynhaki mocowane na ostatniej łacie i wróblówka przesłaniająca szczelinę wentylacyjną.

builderhouse

Już zapadła decyzja ws okapu. Wyszło tak:

- membrana 150g, paroprzepuszcalność 2800, wywinięta na pas nadrynnowy

- deska czołowa i pas podrynnowy

- haki na ostatniej łacie

- odpowietrzenie pod dachówką od strony pasa nadrynnowego i tzw. wróblówka

- odpowietrzenie od strony pasa podrynnowego i siatka tzw. muchówka

Blacharka - tytan-cynk.

Witam,

U nas kominek został zgodnie z projektem. Załączam fotki.

Fajnie wygląda półka na drewno, jednakże nasz wykonawca nie polecał, choćby niewiadomo jakie suche drewienko to i tak będzie z niego kapać, a do tego pająki, komary i inne robactwo. U nas są półeczki dekoracyjne.

20140711_175843.jpg [ATTACH=CONFIG]287606[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]287608[/ATTACH]20140711_175929.jpg1.jpg

Generalnie duzo osob postawilo Galilee 2m ale szkoda ze tak malo ludzi udostepnia zdjecia swoich domow takim jak ja ktory dopiero jest na etapie kupna projektu. Zawsze zdjecia srodka daja nam wyobrazenie przestrzeni. a moze ktos posiada swoja galerie zdjec ktora chcialby sie ze mna podzielic?? z gory dziekuje i pozdrawiam.

Witam,

zastanawiam się nad wyborem projektu Galilea 2M ale przed ostateczna decyzją chciałbym zobaczyć ten dom na żywo choćby z zewnątrz. Czy jest może ktoś kto buduje/budował ten dom z okolic Krakowa (powiedzmy w promieniu 200km od Krakowa)? Byłbym bardzo wdzięczny za informację.

Pozdrawiam

Witaj sitara,

Naszym zdaniem to bardzo ciekawy projekt. Pewnie pracownia mogłaby podpowiedzieć z kim można się skontaktować żeby zobaczyć dom na żywo.

Pozdrawiam,

Paweł, doradca VELUX

Alkam moze tak to wygladalo...:) Wyobraznie uruchomilem a wujek google caly czas pod reka. Na galilee 2m zdecydowalem sie ale chcialbym zobaczyc tak jak napisales juz postawiony dom lub zdjecia srodka. Jak sam wiesz scianki prawie wszyscy modernizuja a bedac w srodku domu stwierdze co mi pasuje a co nie.