hatan 09.01.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zgadza się M-M, kluczem do sukcesu jest dobrze ocieplony dom. Zwracanie uwagi na szczegóły, pilnowanie reżimu technologicznego i dokładność przy ociepleniu ma szczególne znaczenie. Dobrze ocieplony dom 15 cm będzie mniej energochłonny od byle jak docieplonego domu 20 cm. Super, ze macie dobrego fachowca, myślę, że ja też takiego znajdę. Witam, I właśnie to miałem na myśli builderhouse. Proszę wyślij na priv projekt reku oraz zestawienie materiałowe i koszt całkowity. Na jakim reku masz system? Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 09.01.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam, Czy ktoś z "galilejczyków" ma za sobą automatykę w domu?Planuję sterowanie roletami przy wykorzystaniu sterowników Elmes lub alarmu na bazie Satel Integra 32.Proszę o pomoc. PozdrawiamD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 09.01.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o pompę ciepła: mój dobry kolega z politechniki ma zrobioną specjalność z odnawialnych źródeł energii i zajmuje się tym tematem w praktyce od prawie 10 lat. Spędziliśmy kilka wieczorów na rozmowach o możliwych systemach ogrzewania domu ponieważ on też buduje dom. Konkluzja z tych dyskusji jest taka: pompa się nie opłaca. Na pewno koszty się nie zwrócą, ponieważ zanim zaczną się zwracać to pompa się zepsuje a wtedy koszty naprawy pochłaniają cały mizerny zysk. Tak jak builderhouse napisał to jest po prostu ekologiczne. Jeśli już na siłę chciałbym pompę ciepła to powietrze-woda najmniej problemowa i podobno najmniej się psuje. W naszym klimacie w mojej opinii dobrym rozwiązaniem jest system mieszany - kocioł na paliwo stałe plus ewentualny piec gazowy do tego grzejniki i w zależności od osobistych preferencji podłogówka np. w łazience. Bardzo poważnie myślimy o zamontowaniu rekuperatora - ale temat jeszcze do przeanalizowania. jaki jest koszt zakupu bloczków betonowych(...) Nas bloczki betonowe wyniosły około 4200 zł - ilości nie pamiętam. Beton B25 na ławę (wyższą o 10 cm niż w projekcie) 5500 zł razem z pompą. W sumie fundamenty z robocizną (ocieplone i zasypane pospółką) 31 tyś z groszami. Jednak różnice w kosztach, w zależności od regionu i zdolności negocjacji są duże. Jak zabezpieczaliście plac budowy (materiały, narzędzia) przed kradzieżami?(..) My jak na razie mamy ochronę w postaci dobrych sąsiadów, którzy zawsze rzucą okiem jak się ktoś obcy kręci po budowie. Wiosną zamierzam kupić stary kontener chłodniczy. Cena 1800-2000 zł. Jest na tyle "pancerny" i trudny do sforsowania, że nie opłaca się robić hałasu żeby ukraść łopatę, deski i kilka stempli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 13.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Mam jeszcze pytanie: ile kosztowała Was robocizna za stan surowy otwarty + zadaszenie? Ile brał od Was Kierownik Budowy? Klubowiczko: czy możesz zamieścić jakieś zdjęcia jaskółek ale od środka? Też chcemy to zrobić zwłaszcza, że akurat ta strona budynku wychodzi na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 14.01.2015 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Artol ja mam lukarny nieco inne. Wygląda to od środka tak:[ATTACH=CONFIG]298815[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298816[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.01.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Dzięki builderhouse, o to chodziło. A możesz jeszcze wstawić fotę jak to z zewnątrz wygląda. Zastanawiamy się nad typem lukarny (z dachem płaskim jak u klubowiczki lub z dachem dwuspadowym). Chciałbym jeszcze dopytać:- jaką masz szerokość tej ścianki frontowej w lukarnie? - jaką masz wysokość ścianki kolankowej wliczając w to wieniec?- na jakiej wysokości wyszła dolna krawędź okna w tej lukarnie?- czy i jak podnosiłeś ściany na parterze i poddaszu w części mieszkalnej i garażowej i jak wygląda po zmianach wysokość podłogi na poddaszu w tych 2 częściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 14.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 -Szerokość ścianki frontowej? Tam wychodzi samo okno osadzone w ościeżu z kantówki 15 cm x 15 cm. Po ociepleniu od czoła ściana oczywiście nabierze "szerokości, ale to będzie w warstwie ocieplenia i od jego grubości będzie uzależniona (15-20 cm) -wysokość ścianki kolankowej w części mieszkalnej do wieńca wynosi 100 cm, a nad garażem 75 cm -hmm, wysokość dolnej krawędzi wyjdzie na ok.115 cm nad poziomem podłogi. Okno będzie dosyć wysoko. Jak nie masz 2 m wzrostu, to musisz sobie coś podstawić pod nogi, żeby wyglądać przez okno -ścian na parterze i na poddaszu nie podnosłiem, wysokości wyszły jak w projekcie pierwotnym, to samo dotyczy posadzek i finalnie podłóg, 19-20 cm parter i 10-11 cm poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karelu 14.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam Jak ktos by chcial obejrzec moja budowe (stan surowy zamkniety ) to zapraszam Projekt Galilea mala powiekszony o drugi garaz Okolice Wadowic Pozdrawiam budujacych i tych juz mieszkajacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 15.01.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dzięki builderhouse za fotkę. Wrócę jeszcze do tematu ogrzewania bo mam ciągle dylematy. Najbardziej skłaniam się do ogrzewania gazowego - kondensacyjny kocioł. Kwestia czy podłogowe czy grzejniki czy mieszane. Do kondensacyjnych kotłów najlepsze jest podłogowe, ale minusem jest czasem ta bezwładność tego systemu. Chciałbym mieć w 2 łazienkach dodatkowo grzejniki - drabinki. Ale system mieszany (grzejniki i podłogówka) są trudne do pogodzenia z tego co się dowiadywałem. Dodatkowo podłogowe odradzane jest w pomieszczeniach gdzie stoją meble (szafy, regały, łóżka), ze względu na to, że będą blokowały ciepło. Jak to rozwiązać? Do tego dylemat czy dawać rekuperator czy nie. Mam wycenę na rekuperację za 30 tys zł. Wg mnie nie ma mowy aby się to zwróciło. Jak nie rekuperacja to jaki system wentylacji? Taki jak w projekcie grawitacyjny? Co do kominka to zrobię chyba z rozprowadzeniem. Co doradzacie, jak Wy to rozwiązujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 15.01.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Artol, jeżeli kocioł kondensacyjny, to ogrzewanie niskotemperaturowe jest najlepszą opcją, czyli podłogówka. Grzejniki muszą w takiej instalacji być po prostu większe. Bezwładności nie musisz się obawiać. Chłodu w porze przejściowej możesz dopuścić do środka otwierając okna a w drugą stronę możesz zagrzać kominkiem i problem rozwiązany. Sprawa mebli na podłodze. Po prostu tam, gdzie przewidujesz meble nie robisz pętli i podłoga nie jest tam ogrzewana. Systemy mieszane są całkiem sprawne i tylko błędy w wykonawstwie powodują problemy. Dla mnie największą wadą podłogówki jest to, ze może być za gorąco w stopy, co może sprawić, że przebywanie w takim pomieszczeniu będzie nieznośne. Ponadto podłogówka bardzo ogranicza możliwość stosowania wielu materiałów, co też jest dla mnie wadą, bo lubię drewno na podłodze. Rekuperator to odzysk ciepła, więc jeżeli zmniejszysz straty ciepła dzięki temu urządzeniu o 25%, to jest to opłacalne. Tym bardziej, że rekuperator możesz kupić już za parę tysięcy złotych, więc zwróci się po max. 10 latach użytkowania, przy założeniu, że ceny paliw pozostaną na obecnym poziomie. 30 tysięcy to cena za instalację wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, w tym robocizna. Moim zdaniem ostro przeszacowana cena. Myślę, że możliwe jest wykonanie takiej instalacji za 18-20 tysięcy, a przy własnym montażu powinieneś się zmieścić w ok.12 tysiącach, przy czym reku będziesz miał za 8 tysięcy, czyli bardzo dobre urządzenie. Wentylacja mechaniczna jest moim zdaniem lepsza od grawitacyjnej, bo jest wymuszona. Dzisiaj mieszkam w mieszkaniu z WG i powiem szczerze-jest do de. Przy WM masz zagwarantowane zawsze świeże powietrze w domu, bez zaduchu i smrodu, a przy okazji redukujesz wilgoć w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 18.01.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 OK, załóżmy, że instaluję gazowy kocioł kondensacyjny, do tego najbardziej odpowiednie ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Pod podłogówkę jednak trzeba dać płytki ceramiczne, a w pokojach dziecięcych płytki to już dla mnie przesada.Jak to rozwiązać? Czy są specjalne panele podłogowe do ogrzewania podłogowego? Jak się to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 18.01.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 OK, załóżmy, że instaluję gazowy kocioł kondensacyjny, do tego najbardziej odpowiednie ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Pod podłogówkę jednak trzeba dać płytki ceramiczne, a w pokojach dziecięcych płytki to już dla mnie przesada. Jak to rozwiązać? Czy są specjalne panele podłogowe do ogrzewania podłogowego? Jak się to sprawdza? Panele dobrze się sprawdzają pod panele, znajomi mają - nie narzekają. Jeśli chodzi o to, które to są - to na opakowaniach musisz znaleźć odpowiedni symbol. Pan z "Fachowca" polecał nam panele z fugą, ponieważ jeśli się cos stanie- rozejdą to na na tych wygląda to naturalnie, bo one już od nowości mają szczelinkę, fazowanie. Na tym forum jest dużo działów, które warto sobie wcześniej poczytać. Budowanie wtedy będzie dużo łatwiejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 19.01.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam Galilejczykow. Dolaczajac sie do dyskusji na temat ogrzewania. My mamy podlogowke w calym domu ,lacznie z garazem. Jest naprawde swietna sprawa. Cieplo rozchodzi sie rownomiernie. Wykonawca zapewnia, ze rachunki za ogrzewanie beda nizsze niz przy tradycyjnym grzaniu,ze wzgledu Na to,ze temp rozlozona jest rownomiernie. Poczatkowo chcielismy pompe ciepla ,ale tak jak wczesniej bylo mowione ona sie nie zwroci.nikt nie wie jak zachowa sie po 20latach.Co do rekuperacji zamontowalismy mechaniczna- koszt to 20tys Lacznie z odkurzaczem centralnym.polecamy.robia szybko I dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 19.01.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 MPS, a jak macie wykończone podłogi pod tę podłogówkę: w salonie, w pokojach dzieci, w sypialni? Panele czy deski czy płytki ceramiczne? Jak wyglada sterowanie temperaturą wody w podłogówce pod płytkami i panelami / deskami? Ponoć pod drewnem należy dać niższe temperatury wody w podłogówce niż pod płytkami (max 29 st C a nie np: 35 st C).Od kiedy działa Wam to ogrzewanie? Czy nie widać jakichś odkształceń w deskach / panelach?Na co masz piec i jaki to model? Jaką pompę ciepła planowaliście? Jaka była na nią wycena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 19.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Piec mamy kondensacyjny Buderus wpt270. Co do podlog jeszcze nie mamy. Na pewno w sypialni I pokoje dzieci bedzie wykladzina. Na dole domu podlogi drewniane. Co do pompy ciepla to oferty mielismy Od 60 do prawie 90 tys z valiant a . Nie oplaca sie pompa tam gdzie jest gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 20.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Hmmm, to jak nie macie położonych podłóg (wykończenia) to nic nie można powiedzieć tak naprawdę jak to ciepło będzie się rozchodzić po ich wykończeniu. Drewno jest naturalnym izolatorem ciepła stąd po położeniu podłóg sytuacja z rozchodzeniem ciepła może zmienić się poważnie. Wszelkie wykładziny też są dużo mniej przenikliwe niż ceramika.A co do pompy ciepła to rozważaliście pompę typu powietrze - woda: kosztuje koło 30 - 35 tys zł i w tym przypadku inwestycja może się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 20.01.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Hmmm, to jak nie macie położonych podłóg (wykończenia) to nic nie można powiedzieć tak naprawdę jak to ciepło będzie się rozchodzić po ich wykończeniu. Drewno jest naturalnym izolatorem ciepła stąd po położeniu podłóg sytuacja z rozchodzeniem ciepła może zmienić się poważnie. Wszelkie wykładziny też są dużo mniej przenikliwe niż ceramika. A co do pompy ciepła to rozważaliście pompę typu powietrze - woda: kosztuje koło 30 - 35 tys zł i w tym przypadku inwestycja może się zwrócić. Znajomi od roku użytkują panele na podłogówce, ciepło rozchodzi się dobrze. Nic z panelami przez ten rok się nie wydarzyło. Ponieważ mają inteligentny dom, to każdym pomieszczeniu regulują sobie temperaturę w zależności od potrzeb temperaturę. Mąż przeliczał na wiele sposobów i możliwości i nijak mu się pompa ciepła nie opłacała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serek1986 21.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 jezeli chodzi o automatykie to mam satela integre 64 z roletami czujnikiem dymu gazu itp podlaczylem brame garazowa i jest ok sterowanie z jednego plota alarm bramy rolety a mozna duzo wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiazwroc 23.01.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam,Właśnie z mężem kupiliśmy projekt Galilea 2m. Od dłuższego czasu śledzę forum i bardzo dziękuję Galilejczykom, że dzielą się swoim doświadczeniem z budową Mam pytanie do osób, które już kończą budowę lub już zamieszkały w swoim pięknym domu:). Jaki jest koszt wybudowania domu do stany deweloperskiego? Oraz ile wynosi wykończenie? Musimy niestety na budowę zaciągnąć kredyt i potrzebujemy znać orientacyjne koszty do wyceny. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 23.01.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam, Właśnie z mężem kupiliśmy projekt Galilea 2m. Od dłuższego czasu śledzę forum i bardzo dziękuję Galilejczykom, że dzielą się swoim doświadczeniem z budową Mam pytanie do osób, które już kończą budowę lub już zamieszkały w swoim pięknym domu:). Jaki jest koszt wybudowania domu do stany deweloperskiego? Oraz ile wynosi wykończenie? Musimy niestety na budowę zaciągnąć kredyt i potrzebujemy znać orientacyjne koszty do wyceny. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam. My wydaliśmy 450 tys. Wliczając w koszt budowy ogrodzenie i kostkę. Wykończenie dopiero zaczynamy, ale np podłoga z paneli (panel AC5 -12mm w całym domu (oczywiście pomijając kuchnię, łazienki, hol i garderobę dolną) to 20 tyś. z listwami (na gotowo). Kuchnia same meble bez blatu i sprzętu- ok 20tyś. Łazienka górna same glazury i terakoty ok 4 tyś- bez jakiegoś szaleństwa. Jutro będę miała wycenę drzwi to wtedy dodam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts