Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Galilejowiczów,

My również budujemy ten dom, czytam wasze komentarz, są naprawdę pomocne.

W tej chwili czekamy na pozwolenie na budowie i szukamy Wykonawców. Czy ktoś z Was ma może zeskanowany projekt Galilei 2M, chciałabym wysłać do Wykonawców z prośbą o ofertę. Będę wdzięczna za przesłanie na email [email protected]. Wolę załączyć projekt bo później mogą być nieporozumienie co do zakresu pracy. Dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Galilejczyków

Na początku chciałabym wszystkim bardzo podziękować za wszystkie wpisy których tu dokonujecie ponieważ są bardzo przydatne.

Przeczytałam wszystkie posty chyba z dwa razy.

Ostatecznie zakupiłam projekt Galilea Mała z odbiciem lustrzanym i będziemy poszerzać garaż 1 m wiem ze to jest wątek Galilea 2m ale ten małej faktycznie obumarł zresztą zauważyłam że jest tu wiele osób budujących ten domu zresztą Galilea mała jest mniejszym odbiciem Galilei 2 m i bardzo wiele rozwiązań można też tu przenieś.

Teraz tylko myślę co jeszcze zmienić. Oczywiście dom każdy z nas dostosowuje do swoich potrzeb i gustów (a tu nie ma co dyskutować).

Mam do was pytanie czy są osoby na forum które zostawiły okno balkonowe w łazience, nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to się będzie sprawdzało w

przyszłości i jak będzie wyglądała łazienka z takim oknem. Jeżeli ktoś ma jakieś podpowiedzi i miał by fotki a podzieliłby się informacjami będzie fajnie.

Ja myślę jeszcze na takim rozwiązaniem żeby w łazience dać normalne okno w pomieszczeniu obok zmniejszyć okno balkonowe a bok dołożyć normalne okno w tedy nie zaburzyłabym wizualnie bryły a zachwiałabym balkon który u mnie ma pozostać. (projekty galerii domów mają również takie rozwiązania)

Pozdrawiam

Witaj

"Mam do was pytanie czy są osoby na forum które zostawiły okno balkonowe w łazience, nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to się będzie sprawdzało w

przyszłości i jak będzie wyglądała łazienka z takim oknem. Jeżeli ktoś ma jakieś podpowiedzi i miał by fotki a podzieliłby się informacjami będzie fajnie."

Drzwi balkonowe w łazience wyglądają bardzo dobrze. Powiem nawet, że rewelacyjnie. Musisz pamiętać (była o tym mowa), że drzwi balkonowe mają wg projektu 120 cm szerokości. To niestety powoduje, że nie da się wstawić skrzydła o takiej szerokości bez konsekwencji dla jago dalszego użytkowania bez problemów z regulacją (chyba, że wstawiasz okna i drzwi z aluminium). Zatem musisz mieć węższe drzwi lub zastosować naświetla z boku, albo zamówić stolarkę aluminiową. Moim zdaniem dodanie okna obok drzwi balkonowych nie będzie wyglądało dobrze. Albo okno będzie wąziutkie (co nie ma sensu), albo będzie większe, ale jego naroże wypadnie bardzo blisko połaci dachowej (to będzie jeszcze gorzej wyglądało).

Ja osobiście pozostawiłem otwór drzwi balkonowych o szerokości 120 cm i z boku mam naświetle. Wygląda to tak (niestety zdjęcie będzie odwrócone):

[ATTACH=CONFIG]302063[/ATTACH]

Dzięki za informacje

Jak byś wrzucił fotkę z tymi oknami balkonowi z przodu domu to byłabym ogromnie wdzięczne. By wydaje mi się że wygląda to naprawdę fajnie.. Na początku chciałam je w ogóle zlikwidować bo nie którzy też tak robili i fajnie to wygląda. ale jednak ostatecznie chcę pozostawić balkony przedni na 100% ten tylni zastanawiam chociaż jak wstawiłeś tę fotkę to jakoś bardziej mogę sobie to wyobrazić.

Jeszcze tylko myślę czy tych balkonowych okien nie poszerzyć do 140-150 u mnie będą od strony południowej i w tych pokojach chcę całkowicie zrezygnować z okien połaci owych.

mam pytanie do forum

czy zmniejszał ktoś okna tarasowe, planuję zrobić szerokość 180 według mnie wystarczy byłam u koleżanki ostatni ona w salonie okoł0 30 m ma jedno tarasowe 180 i jedno zwykłe i w zupełności wystarcza.

Będę wydłużała kuchnię o 1,4 to pomieszczenie 1/4 będę odwracała do kuchni i tam będzie wygospodarowana mała spiżarnia, kuchnia będzie częściowo zamknięta, pozostanie wejście gdzieś na 1,10. Jak już będę miała rysunki to załączę.

Oczywiście pomniejszy mi to trochę salon ale i tak pozostanie jakieś 5,95 x 516 czyli koło 30m

Już była taka prośba ale jakoś bez odzewu. Czy możecie podać ile mniej więcej kosztowała Was do tej pory budowa domu (z zaznaczeniem do jakiego momentu macie budowy) i ile z tego to koszty robocizny? Gdyby dało radę podzielić na etapy to byłoby extra (stan zero, surowy otwarty, zamknięty, stan deweloperski, pod klucz).

Planujemy kredyt i ważne żeby go dobrze oszacować na poszczególne etapy.

Już była taka prośba ale jakoś bez odzewu. Czy możecie podać ile mniej więcej kosztowała Was do tej pory budowa domu (z zaznaczeniem do jakiego momentu macie budowy) i ile z tego to koszty robocizny? Gdyby dało radę podzielić na etapy to byłoby extra (stan zero, surowy otwarty, zamknięty, stan deweloperski, pod klucz).

Planujemy kredyt i ważne żeby go dobrze oszacować na poszczególne etapy.

Stronę wcześniej była moja odpowiedź

My wydaliśmy 450 tys. Wliczając w koszt budowy ogrodzenie i kostkę. Wykończenie dopiero zaczynamy, ale np podłoga z paneli (panel AC5 -12mm w całym domu (oczywiście pomijając kuchnię, łazienki, hol i garderobę dolną) to 20 tyś. z listwami (na gotowo). Kuchnia same meble bez blatu i sprzętu- ok 20tyś. Łazienka górna same glazury i terakoty ok 4 tyś- bez jakiegoś szaleństwa. Jutro będę miała wycenę drzwi to wtedy dodam.

Pozdrawiam

Mogę dodać: 12 par drzwi bezprzylgowych białych firmy DRE z róznej szerokości ościeżnicami 15 tys.

Gres i terakota - łazienka mała 3700zł,

Wanna, kabina prysznicowa, szafka umywalkowa 120cm - coś ok 10tyś.

Bidet i 2 kibelki 2100zł

Sprzęt kuchenny -piekarnik, lodówka, płyta indukcyjna, zmywarka, baterię - to już bardzo indywidualna rzecz.

Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty malowania. I schody. (Nasze dywanowe, dębowe, z balustradą szklaną plus drewniana poręcz w zależności o stolarza 27-35tys.

Weż kalkurator i podlicz sobie dodaj do tego 20% wiecej na ewentualne koszty, które musisz pokryć a tego dziś nie wiesz.

Np. Jak u was jest z instalacjami. w drodze gruntowej, asfalcie, kostka brukowa. Jak daleko jest dom od przyłaczy itp.

Ps. Jeszcze nie znam osoby, która by postawiła dom za kwotę którą wyliczona była w budżecie. Zawsze brakuje na koniec. :)

MPF

nie obawiałeś się zostawić okien balkonowych o wymiarach 120 na forum jest pisane ze mogą być problemu w użytkowaniu-jakiej firmy są okna nie wszystkie robią taki wymiar. Jeżeli możesz po dopowiedzieć czy jeżeli zostawiłabym 120 ewent-unie myślę o powiększeniu do 150 (z słupkiem), chcę w tych pokojach zostawić tylko te okna rezygnacja z połaci owych (nie jestem zwolenniczka takich okien) cały czas myślę nad tymi rozmiarami by nie popełnić gafy, fakt okna te będą od południa, ale to przyszłe pokoje córek i nie chciałabym żeby było zbyt mało światła. Chociaż wydaje mi się że nawet po zostawieni tak jak w projekcie powiano być wystarczająco. Co o tym myślisz. Twoja galilea z przodu naprawdę wygląda fajnie

My zostawiliśmy okno balkonowe w łazience, ale zrobiliśmy je 90cm szerokości. Oczywiście to samo zrobiliśmy z innymi oknami- grunt to symetria. Mi łazienka bardzo się podoba z tym oknem.

Wygląda to tak w projekcie naszej łazienki[ATTACH=CONFIG]302103[/ATTACH]

Czy aby na pewno jest to zdjęcie z widokiem okna balkonowego? W kabinie natryskowej widać linię pionową, która wskazuje bardziej na obudowany słup nośny konstrukcji dachu. Proszę o pokazanie przeciwległej strony.

Pozdrawiam