Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

image.jpg

Dzięki MDF

Balkonowe zostawiłeś jak w projekcie 120 cm i jakiej firmy masz okna

Bardzo bym cię prosiła jakbyś pokazał tył domu. Super to wygląda miło chociaż popatrzeć

Tyl domku .polecam zostawic okna polaciowe gdyz w pokojach jest dosc ciemo.

Okna balkonowe mamy 120 , drewniane , trzyszybowe na zawiasach okiennych.na ten czas nic sie nie dzieje:) [ATTACH=CONFIG]302748

image.jpg

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mycha3 widze że masz wizualizację wnętrza (łazienki). możesz napisać jaki jest koszt projektowania wnętrz.

My braliśmy projektowanie wnętrz w pakiecie z płytkami. Projekt kosztował 400zł pod warunkiem, że weżmiemy płytki w tym sklepie. To była taka zaliczka. Pózniej odliczana od rachunku za płytki. Dajmy na to łazienka górna koszt płytek to 4tys, zaliczka 400 więc do zapłaty na koniec 3,6 tys.

Czy aby na pewno jest to zdjęcie z widokiem okna balkonowego? W kabinie natryskowej widać linię pionową, która wskazuje bardziej na obudowany słup nośny konstrukcji dachu. Proszę o pokazanie przeciwległej strony.

Pozdrawiam

To nie jest słup nośny w kabinie tylko pasek lustrzany, który wkleiła nasza projektantka, aby urozmaicić trochę widok.

To na pewno jest ta ściana z oknem balkonowym.

Mam nadzieję, że wklejone załączniki rozwieją wątpliwości. :)

1m.jpg

3m.jpg

4m.jpg

do hatan

Ty pewnie myślałeś tak jak ja że te pierwsze zdjęcie które mycha pokazała ukazywało drzwi a nie okno balkonowe: chyba że się mylę

Tak właśnie było.

Nasza łazienka jest powiększona o pralnię. Ponad to mamy układ pomieszczenia odwrócony. Po połączeniu pomieszczeń w łazience pojawił się słup nośny, mnij więcej w miejscu wskazanym przeze mnie w poprzednim tekście.

Pozdrawiam

1-Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2015-01-30 232337.jpg

Tak właśnie było.

Nasza łazienka jest powiększona o pralnię. Ponad to mamy układ pomieszczenia odwrócony. Po połączeniu pomieszczeń w łazience pojawił się słup nośny, mnij więcej w miejscu wskazanym przeze mnie w poprzednim tekście.

Pozdrawiam

I sprawa się wyjaśniła. My nie robiliśmy prawie żadnych zmian w projekcie oprócz zmniejszenia wielkości okien. A projekt wzięliśmy w lustrzanym odbiciu. :)

Hej

Mam jeszcze taką koncepcję oczywiście pozostawienie balkonu z przodu zmniejszenie okien na dole 1,50 (wiele osób z forum tak zrobiło uważam że wystarczy) poszerzenie okien balkonowych 1,5 zamiast 1.2(mam jak to się mówi standard robię z podziałką na środku).

I tył domu który najbardziej mnie nurtuje likwidacja balkonu (bo zastanawiam czy mi będzie potrzebny, czy ma tylko służyć temu ze bryła będzie lepiej wyglądać) a tak zrobiłabym okna 1.50 tak jak daro u mnie byłoby akurat w mojej sypialni i w łazience, pod spodem pokój gościnny też okno 1,5 obok okno tarasowe 1,80-2,20( taras zostaje tak jak na wizualizacji ). w przyszłości myślałem o zadaszeniu tego tarasu może jakaś markiza.

Może ktoś ma takie podobne rozwiązanie przód pozostawił balkon tył zlikwidował. Byłam wdzięczna za zdjęcia i odzew osób na forum i wszystkim raz jeszcze dziękuję za wszelką pomoc i swoje wypowiedzi.

Hej

Mam jeszcze taką koncepcję oczywiście pozostawienie balkonu z przodu zmniejszenie okien na dole 1,50 (wiele osób z forum tak zrobiło uważam że wystarczy) poszerzenie okien balkonowych 1,5 zamiast 1.2(mam jak to się mówi standard robię z podziałką na środku).

I tył domu który najbardziej mnie nurtuje likwidacja balkonu (bo zastanawiam czy mi będzie potrzebny, czy ma tylko służyć temu ze bryła będzie lepiej wyglądać) a tak zrobiłabym okna 1.50 tak jak daro u mnie byłoby akurat w mojej sypialni i w łazience, pod spodem pokój gościnny też okno 1,5 obok okno tarasowe 1,80-2,20( taras zostaje tak jak na wizualizacji ). w przyszłości myślałem o zadaszeniu tego tarasu może jakaś markiza.

Może ktoś ma takie podobne rozwiązanie przód pozostawił balkon tył zlikwidował. Byłam wdzięczna za zdjęcia i odzew osób na forum i wszystkim raz jeszcze dziękuję za wszelką pomoc i swoje wypowiedzi.

Nie pomogę, my zrezygnowaliśmy z balkonów, pozostawiając tylko okna balkonowe. Mój mąż ma hopla na punkcie mostków cieplnych.

A jaki jest cel zostawienia balkonu z przodu?

Balkony będą stanowiły miejsca ucieczki ciepła, o ile nie zastosujesz rozwiązania pod nazwą izokorb lub podobnym. Tyle tylko, że to koszt ok 10 tysięcy złotych. Można to zrobić inaczej, taniej, ale jest to trochę skomplikowane i sprawia problem zbrojarzom. Ja zrezygnowałem z izokorbów na rzecz rozwiązania, które jest rozwiązaniem autorskim i eliminuje mostek przy płytach balkonowych. To podobna sprawa jak z pustakami cokołowymi. Kto to stosuje? Nie przejmowałbym się tym. Obecnie mieszkam w bloku. Balkon (logia) nie jest na 100% izolowany termicznie i specjalnie nie odczuwam, by stanowiło to jakiś problem. Ani zimnej podłogi, ani wysokich rachunków za ciepło. Więcej, mam ściankę działową, która jest mega mostkiem termicznym, bo oddziela dwa pomieszczenia i będąc ścianą rozdzielającą okna nie jest ocieplona. Owszem, jest chłodna, ale nic poza tym. Tak więc spokojnie. Wiele z dzisiejszych rozwiązań jest mocno naciąganych. Pompa ciepła, ciepły montaż okien etc. Taka moda, takie czasy. A przecież ludzie budują domy nie od dzisiaj. Należy znaleźć złoty środek pomiędzy tym co nowe, a tym co znane, tradycyjne. Bo pamiętajmy, żyjemy w czasach, w których marketing jest siłą napędową wielu firm, a my, klienci, mamy za to płacić, czy jest to potrzebne, czy nie.

Ja miałem rezygnować z balkonów, ale dom traci cały swój urok bez nich. Jakoś przeżyję te balkony. Ten nad wejściem będzie służył jako zadaszenie. Ten od ogrodu będzie miejscem na jakąś kawę, książkę albo na przesuszenie ręczników po kąpieli . A na poważnie, z balkonów łatwiej będzie dotrzeć do szczytów przy malowaniu lub naprawach tynków elewacyjnych.

builderhouse

Za isokorby zapłaciłem 1154 euro. w tym koszt przesyłki na palecie ok. 390 zł. Zamówiłem 11 szt, niestety 1 za dużo (mam na sprzedaż jakby ktoś chciał :)). Zwrot z inwestycji w isokorby - niestety niewiadomo kiedy :)

Kamery termowizyjne wyłapują straty na balkonach.

Zabawne było to, że ekipa montująca isokorby była pełna obaw czy wytrzyma obciążenie płyty balkonowej. Jak ściągali stemple to byli mocno...... Wręcz się dziwili, że zdecydowałem się na takie rozwiązanie.

Jak by nie było zgodne z projektem :)

Pozdr.

D.

iso.jpg

Do Klubowiczki

Mam pytanie u Ciebie na parterze powiększyłaś kuchnię i postawiłaś ściankę działową odgradzającą salon od schodów. Myślałam o takim rozwiązaniu. Tylko zastanawiam się czy w ten sposób w znacznym stopniu nie zmniejsza się salonu. Też myślę o powiększeniu kuchni do wysokości łazienki. Ile pozostało u Ciebie m kwadratowych salonu

builderhouse

Za isokorby zapłaciłem 1154 euro. w tym koszt przesyłki na palecie ok. 390 zł. Zamówiłem 11 szt, niestety 1 za dużo (mam na sprzedaż jakby ktoś chciał :)). Zwrot z inwestycji w isokorby - niestety niewiadomo kiedy :)

Kamery termowizyjne wyłapują straty na balkonach.

Zabawne było to, że ekipa montująca isokorby była pełna obaw czy wytrzyma obciążenie płyty balkonowej. Jak ściągali stemple to byli mocno...... Wręcz się dziwili, że zdecydowałem się na takie rozwiązanie.

Jak by nie było zgodne z projektem :)

Pozdr.

D.

Jak pamiętam to wychodziło ponad 150 euro za mb isokorbów. Dlatego odpuściłem. To się nie zwróci nigdy. Ale przecież nie o kasę tu chodzi. To podobnie jak z pompą ciepła. Po prostu pro ekologiczne podejście do tematu i tyle. A czy stosowałeś pustaki cokołowe? I pytanie, co miałeś na myśli pisząc o tym, że kamery termowizyjne wyłapują straty na balkonach - w ogóle, czy isokorby?

Ja widzę, że u mnie strop i zbrojenie płyty balkonowej oraz wieńca wygląda nieco inaczej niż u Ciebie. Co ekipa, to nieco inna technika pracy :-).

Pozdro.

Edytowane przez builderhouse