Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DO builderhouse

Jeszcze raz dzięki za fotki. Masz racje odnośnie tych balkonów faktycznie to one dodają urokowi temu domu. Ja ten przedni zostawiam na pewno głownie jako zadaszenie i że ładnie to wygląda jedynie tak jak pisałam w postach wcześniej dumam nad tym z tyłu. W przyszłym tygodniu idę do architekta może wykluje się jakieś nowe rozwiązanie. Jeżeli mógłbyś napisać jakie to było rozwiązanie z tymi twoimi balkonami i przede wszystkim ile cię to kosztowało. Zgadzam się z tobą w 100% z czego można zrezygnować i zastąpić to czymś innym i jeszcze na tym zaoszczędzić to poco przepłacać. Bo faktycznie mamy teraz taki marketng że kupujemy cuda techniki a później z nich nie korzystamy albo szybko się psują. Więc teraz wychodzę z założenia że niem co przesadzać.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak pamiętam to wychodziło ponad 150 euro za mb isokorbów. Dlatego odpuściłem. To się nie zwróci nigdy. Ale przecież nie o kasę tu chodzi. To podobnie jak z pompą ciepła. Po prostu pro ekologiczne podejście do tematu i tyle. A czy stosowałeś pustaki cokołowe? I pytanie, co miałeś na myśli pisząc o tym, że kamery termowizyjne wyłapują straty na balkonach - w ogóle, czy isokorby?

Ja widzę, że u mnie strop i zbrojenie płyty balkonowej oraz wieńca wygląda nieco inaczej niż u Ciebie. Co ekipa, to nieco inna technika pracy :-).

Pozdro.

Zamawiałem bezpośrednio w firmie Schock. Rachunek opiewa na taką kwotę. Tak mam zastosowane pustaki cokołowe.

Kamery termowizyjne wyłapują straty ciepła na połączeniu stropu z płytami balkonowymi, nawet po izolacji płyty styropianem góra i dół.

Faktycznie są różnice w zbrojeniu.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich,

mniej ostatnio się udzielamy na forum ale to głównie dlatego, że chwilowo na budowie nic się nie dzieje. W marcu wstawiamy okna i bramę garażową i wówczas wchodzi hydraulik i elektryk. Mamy nadzieję, że wprowadzimy się w tym roku ;)

Do kurczewska:

wrzucam zdjęcia tyłu domu z balkonem SAM_2388.jpg

SAM_2387.jpg

Moim zdaniem, dom bez tego balkonu traci po prostu urok. Dodatkowo, obok wykorzystania go do suszenia prania i wietrzenia pościeli, stanowi idealne zadaszenia tarasu. Będzie zacieniał nieco salon w upalne dni, a i ochroni przed deszczykiem podczas grillowania :)

Co do wymiarów okien - my zostawiliśmy wszystkie takie jak w pierwotnym projekcie. No prawie wszystkie - bo drzwi tarasowe w jadalni zamieniliśmy na okno. Właśnie są produkowane :) Nie było żadnych problemów z ich wymiarami. Okna mamy firmy Stolbud Włoszczowa

Pozdrawiam

Edytowane przez piotrku20

Zamawiałem bezpośrednio w firmie Schock. Rachunek opiewa na taką kwotę. Tak mam zastosowane pustaki cokołowe.

Kamery termowizyjne wyłapują straty ciepła na połączeniu stropu z płytami balkonowymi, nawet po izolacji płyty styropianem góra i dół.

Faktycznie są różnice w zbrojeniu.

Pozdrawiam

Witam,

Hatan, mógłbyś podać jakie pustaki izolacyjne zastosowałeś i ich koszt, Isomur, Novomur? Kupowałeś co do sztuki?

Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam,

Wojtek

Witam,

u mnie wyszło 10 mb koszyków izolacyjnych ISOPRO i zapłaciłam za nie 3550 zł, a za pustaki ISOMUR 116 szt zapłaciłam 5050 zł. wystarczyłoby 114 szt, ale ekipa pomyliła się i trzeba było 2 dokupić. Dom mam poszerzony o 1 m w części garażowej.

Pozdrawiam,

Anna

Dziękuję Anna, bardzo pomocne informacje. Ja na razie robię rozeznanie cenowe pomiędzy Shoeck'iem a J+P (isomur).

Pozdrawiam,

Wojtek

Edytowane przez Wojtek1978

Dzięki Piotrek

Jeżeli mogę cię prosić napisz jakie mniej więcej mają wymiary przedni i tylni balkon szerokość długość.

Nasze balkony mają:

tylni - długość ok 6 m i głębokość 1,9 m - głębokość w projekcie pierwotnym to 1,4m, my poszerzyliśmy o 0,5 m aby uzyskać efekt lepszego zadaszenia tarasu

przedni - długość ok 3,6 m i głębokość 1,4 m - tutaj nic nie zmienialiśmy

Pozdrawiam

Czy zamieniał ktoś usytuowanie kuchni i gabinetu na dole? Zastanawiamy się nad tym czy nie ma jakichś przewskazań jeśli chodzi o wentylację i inne instalacje. Wydaje nam się, że kuchnia w miejscu gabinetu powinna być nawet prostszym rozwiązaniem ze względu na krótki odcinek od kotłowni i w jednym pionie z łazienką główną.

No i ponowię pytanie o słupy na górze - jak zagospodarowaliście pokoje przy słupach po usunięciu garderoby między pokojami?

A jaka ta kuchnia ma być - otwarta na salon? Jeżeli tak, to pamiętaj, że ściana oddzielająca gabinet od salonu jest ścianą nośną. Poza tym ten "gabinecik" jest mały i kuchnia będzie niewygodna.

Co do słupów się nie wypowiem, bo mam zachowany układ z projektu. Jeżeli nie chcesz mieć słupów gdzieś pośrodku podłogi, to jedynym chyba rozwiązaniem jest zmiana konstrukcji więźby dachowej.

Witaj piotrku20,

Szkoda, że przy takiej połaci dachowej nie doświetliłeś poddasza oknami dachowymi.

Przynajmniej na zdjęciu ich nie widać.A może są na drugiej połaci?

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Witam,

okna dachowe oczywiście będą. Nie montowaliśmy ich po prostu przed zimą.

Razem jest 8 okien dachowych.

My zdecydowaliśmy się na Fakro.

Pozdrawiam

Builderhouse, ta kuchnia (w miejscu pierwotnego gabinetu) nie ma byc otwarta na salon. Co do wielkości to z metrażu wynika, że gabinet ma 12,4m2 a kuchnia tylko 10m2, więc kuchnia w miejscu gabinetu będzie większa niż w pierwotnym miejscu.

Artol nominalnie można powiedzieć, że kuchnia jest mniejsza powierzchniowo, pod warunkiem, że ktoś zachowuje wydzielenie kuchni. Jeżeli nie wymurujesz ścianek oddzielających kuchnię od salonu, to już inaczej wygląda. Poza tym kuchnia ma szerokość 3,41, a gabinet 3,06. Uwierz mi, że różnica jest znaczna. Kuchnię można zabudować w około, w gabinecie meble zabudujesz tylko na jednej ścianie i nie będziesz mógł z meblami dojść do okna, bo nie ma tam miejsca. Do tego dosyć wąskie przejście do ew. kuchni w gabinecie. Rób jak uważasz, ale moim zdaniem nie będziesz zadowolony. Poza tym widzę, że dosyć mocno chcesz modyfikować ten dom. Może lepiej poszukać czegoś innego? Same zmiany będą cię kosztowały dużo pieniędzy. Wątpię czy wystarczy ci 5 tysięcy.

Kurczewska

Okna dachowe to dosyć skomplikowany temat. Oprócz 2-3 graczy (liderów rynku) masz jeszcze mniejszych producentów. I tak np. Velux oprócz okien pod swoim brendem ma w portfolio inne marki, np. Dakea. Cały "knyf" polega na tym, ze w gdy kupujesz tańsze okno, to masz do niego droższe akcesoria i odwrotnie. W ostatecznym rachunku płacisz za nie podobne pieniądze. Okna dachowe można kupić już od kilkuset złotych, ale masz różne opcje. Różne pakiety szybowe, materiały do montażu dołączone do zakupowanego okna lub bez nich, okucia dolne, górne, itd itp.. Myślę, że za 1200 zł można już kupić sensowne okna dachowe, z tym, że tak jak pisałem np. roletę do nich dostaniesz za 1800, a gdy kupisz okno za 1700, to roletę dokupisz za 1200.

Jeżeli Ci to pomoże, to ja wybrałem sobie okno z szybą hartowaną samoczyszczącą z podwyższoną osią obrotu. Koszt zakupu okna 1200 zł i do tego trzeba było dokupić akcesoria do montażu (chyba 350 zł).

Do Velux

Możesz napisać jaki jest koszt okna dachowego 0,78 na 1,40

Witaj kurczewskaa,

Cena okna jest uzależniona od kilku czynników.

Po pierwsze czy okno ma być drewniane czy poliuretanowe (to drugie szczególnie polecane do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności takich jak kuchnia czy łazienka).

Po drugie czy dolne czy górne otwieranie i czy wystarczy tylko okno obrotowe czy potrzebne np. obrotowo-klapowe (te drugie zdają egzamin w pokojach, gdzie zależy nam na wyglądaniu przez okno na zewnątrz).

[ATTACH=CONFIG]304710[/ATTACH]

Po trzecie jaki pakiet szybowy w oknie ma być (energooszczędny i hartowany czy superenergooszczędny z pakietem wyciszania deszczu)

W zależności od rodzaju okna i wariantu szybowego ceny cennikowe kształtują się od: 969,11 zł netto/GZL dolne lub górne otwieranie, szyba energooszczędna, hartowana do 1931,71 zł netto/GGL 3060 szyba hartowana i laminowana, energooszczędna, pakiet wyciszania deszczu. Do tego doliczyć trzeba jeszcze kozt kołnierza uszczelniającego w zależności od rodzaju pokrycia dachowego i produkty izolacyjne, które gwarantują szczelne i prawidłowe połączenie okien z dachem. Więcej informacji tutaj: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe

Jeszcze jedna ważna uwaga: Podane ceny są cenami katalogowymi, ponieważ okna VELUX kupuje się w składach i hurtowniach z materiałami budowlanymi, dlatego tam należy potwierdzać ceny końcowe. Lista składów dostępna na naszej stronie: http://www.velux.pl/klienci/zanimkupisz/lokalizator/dealer_locator.aspx

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Builderhouse, ja się nie upieram nad przeniesieniem kuchni tylko zastanawiam się czy to ma w ogóle sens, dlatego Was pytam jak uważacie. Chciałbym poznać za i przeciw. Daj jeszcze proszę znać dlaczego nie będę mógł dojść z meblami kuchennymi w gabinecie pod okno?

Co do wymiarów: gabinet faktycznie jest węższy, ale jest dłuższy. Przy założeniu, że i w kuchni i w gabinecie meble kuchenne dałbym na 2 ściany (w kształcie L), to biorąc pod uwagę sumę długości 2 boków jednego i drugiego pomieszczenia to w gabinecie wychodzi większa długość o niecałe 80cm.

Zmian w projekcie mam bardzo mało. adaptuję strych (pralnia, sypialnia, garderoba), wydłużam garaż jak większość z Was, likwiduję garderobę na górze i to wszystko.

Z tą kuchnią się jeszcze mocno zastanawiam, bo ZA przemawiają nominalnie większa powierzchnia, krótsze dojście do gazu i wody z kotłowni, jeden pion z łazienką na górze, no i to że wolę zamkniętą kuchnię.

Pod okno dojdziesz tylko z szafkami dolnymi i blatem. Szafki wiszące nie zmieszczą się na ścianie z oknem, bo nie ma tam takiego narożnika, który pozwoli na zamontowanie szafki bez kolizji z oknem. Okno ma 210 cm i jest dzielone na dwie połowy, co powoduje, ze będziesz musiał ok 1 m. przed ścianą z oknem zakończyć szafki wiszące. Wychodzi, że masz meble zabudowane na 6, 3 m na dole i ok.3 m na górze. Przestrzeń wolna w kuchni po odjęciu miejsca zajmowanego przez meble o szerokości ok. 2,3 m. Odejmij od tego miejsce na zlewozmywak, zmywarkę, kuchenkę z okapem i zostaje ci niewiele miejsca na pozostałe sprzęty. W pomieszczeniu kuchni możesz zabudować 2 pełne ściany i dodatkowo pod oknem, masz miejsce na wszystko i przestrzeń. Z resztą najpierw wybudujesz stan surowy i wtedy będziesz widział jak to wygląda. Dlatego decyzję podejmij później. Zmiany można wprowadzać również w trakcie budowy. Ani gaz, ani woda i kanalizacja przedłużone do kuchni nie powodują zasadniczo większych kosztów. Zatem nie ma się czego obawiać. I prościej też specjalnie nie będzie. Wszystkie podłączenia będziesz musiał zmieścić na 1/3 długości ściany gabinetu, bo pozostałe 2/3 ściany stanowią już ścianę zewnętrzną.