Artol 16.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 OK, faktycznie, w międzyczasie na szybko sobie spróbowałem rozplanować meble: 2 ściny to za mało. W pierwotnej kuchni trzeba wykorzystać tak jak piszesz 3 ściany i wtedy wszystko wchodzi. W gabinecie faktycznie 2 ściany nie starczą - malizna mimo, że powierzchnia ciut większa. Pierwotną kuchnię można też wydłużyć na jadalnię, więc jest też pole manewru - w gabinecie tego nie ma.Dzieki za poradę, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 19.02.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Do osób na forum Buduję Galile małą z garażem poszerzonym o 1 m wymiary bramy garażowej według projektu 2500 na 2125. Chcemy kupić później bramę segmentową. Czy uważacie że te wymiary wystarczają czy lepiej poszerzyć bramę do szerokości 2750 czy 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 19.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 hej mam jeszcze jedno pytanie u mnie wjazd wypada od południa a co za tym idzie salon od wschód północ. Teraz ma salon 25 i dwa okna od wschodu jakoś przez 12 lat mi to nie przeszkadzało. Lecz teraz jak zaczęłam budowę to bardzo wiele dumam nad różnymi rozwiązaniami. I czym więcej myślę tym stwierdzam że nie ma idealnego rozwiązania. napiszcie jak u was to jest. Chciałbym wszytko a tak się nie da trzeba zrezygnować z czegoś na rzecz czegoś co dla nas jest ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 20.02.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Do osób na forum Buduję Galile małą z garażem poszerzonym o 1 m wymiary bramy garażowej według projektu 2500 na 2125. Chcemy kupić później bramę segmentową. Czy uważacie że te wymiary wystarczają czy lepiej poszerzyć bramę do szerokości 2750 czy 3000 Szerokość bramy to rzecz dosyć subiektywna. Kto ma wiedzieć lepiej od Was jaka brama będzie najlepsza? Natomiast ja Wam radzę zastosowanie bramy o wymiarach standardowych, dostępnych od ręki. Bramy o innych wymiarach są po prostu droższe. Każdy projektant dokonujący adaptacji powinien wiedzieć jakie są wymogi dla techniczne dla dostępnych standardowych bram garażowych. Ale niestety często architekci tworzą sobie, a życie później pokazuje, że jednak tak się nie da, albo będzie bardzo trudno. Dlatego sprawdźcie na stronach producentów jakie wykonują bramy i jakie warunki trzeba wypełnić, żeby brama była jak na miarę. Przypomnę jeszcze tylko, ze do montażu bramy garażowej dobrze jest mieć otynkowaną ścianę na której będzie zamontowana brama. Co do usytuowania, u mnie narożnik salonu wypada dokładnie na południe, a pozostałe narożniki budynku są zgodne z resztą kierunków. Tak więc okna salonu mam na południowy wschód i południowy zachód. Słońce mam przez cały dzień. A pod wieczór z okna kuchni widać zachodzące letnie słońce. Zimą jest trochę inaczej, zachód słońca jest widoczny z jednego z okien salonu. W Twoim przypadku jak można się domyślić po opisie, masz odbicie lustrzane. Kupiliście już projekt? Bo może warto wziąć pod uwagę wersję podstawową. Wówczas salon ma okna od zachodu i północy. Moim zadaniem jest to korzystniejsze usytuowanie chociażby ze względu na dłuższy czas ekspozycji na światło dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Z 22.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 My też mamy wjazd od południa, mamy dwie działki i mogliśmy wybrać, na której się będziemy budować a na której mieć ogród. Architekt adaptujący odradził nam wersję z salonem z oknami na wschód i północ właśnie ze względu na doświetlenie światłem dziennym. Zobaczymy jak będzie się mieszkać, ale na razie wygląda na to, że światła jest pod dostatkiem, nawet w pochmurne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 26.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 czy na forum są osoby które wygospodarowały sobie spiżarkę przy kuchni i jednocześnie może wydłużyły kuchnię w stronę salonu a miały by rysunki tych zmian będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 26.02.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Dzisiaj wizyta u architekta- Galilea małaZmiany- wydłużenie garażu o 1m (brama 3000 x2125)- dodanie 2 okien z szczytu garażu 0,90 x 0,60- dodanie 2 okien w tym pomieszczeniu nad garażem 1,20 x 1,50- pozostają okna balkonowe o wymiarach z projektu będą mieć z boku wstawiony słupek ( przesunięte nieco do zewnątrz by zyskać lepsze doświetlenie i ustawność tej jednej ściany)- likwidacja jednego komina (rezygnacja z komika) w stropie będzie zostawiony zaślepiony otwór w razie jak by kiedyś nam się jednak zachciało komina- zmniejszenie pozostałych okien 1,50 x 1,50- pozostawienie w salonie dwóch okien tarasowych o wymiarach 1,80 x 2,20- podniesienie ścianki kolankowej - ogrzewanie paliwo stałeZ tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 27.02.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Kuchnia może być np. taka Zastąpi choć trochę brak spiżarki. Wydłużona na jadalnię/salon zwiększa się na ok 13m2. (3,92 x 3,41) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 01.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Kurczewska- likwidacja jednego komina (rezygnacja z komika) w stropie będzie zostawiony zaślepiony otwór w razie jak by kiedyś nam się jednak zachciało komina To trochę nieprzemyślane rozwiązanie. Co Wam po zaślepionym otworze, jak budowa komina będzie się wiązała z wyburzeniem ściany działowej i przeróbką dachu? Mega kosztowna sprawa. Lepiej zdecydować od razu, będzie kominek (i wtedy wybudować komin ale go nie używać, zabudować płytami gk i spokój - koszt 3 tysiące złotych, a nie kilkanaście), albo powiedzieć sobie - nie będzie kominka i zapomnieć o sprawie.Po co sobie komplikować niepotrzebnie życie?Ps.A jeszcze sprawa okien. Są dwa i ich wymiar jest moim zdaniem odpowiedni. Po co zmniejszać okna? Tracisz na każdym po 60 cm na szerokości. Nie jestem pewien, czy jak będziesz już w tej kuchni się krzątać, to nie będziesz narzekała, że jednak jest trochę za mało światła. I jeszcze masz salon wschód północ, to zmniejszasz ilość światła od południa, czyli tej najlepszej strony! Edytowane 1 Marca 2015 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 02.03.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Czy ktoś z Was ma już może wykonaną rekuperację w domu albo chociaż zaprojektowaną?Jakie ilości koniecznego wymienianego powietrza na godzinę przyjął projektant rekuperacji dla Waszego domu? Jaki dobrał do tego model rekuperatora? Ile wynosi wycena?Ja mam 2 oferty, obie na około 30 000zł, ale jedna firma przyjęła ilość wymienianego powietrza 420m3/h, a druga 370m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 02.03.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Nawiew i wywiew po 340 m3.hRego45030 tysięcy? Daj spokój. Reku 8-12 tysięcy i to z górnej półki, bo można kupić urządzenie już za niecałe 4 tysiące. Do tego materiał na instalacje (rury spiro), kształtki, anemostaty i projekt. Niech będzie, że 5 tysięcy za wszystko. Ja bardzo przepraszam, ale za robociznę w tym wypadku zapłacisz kilkanaście tysięcy złotych. Za taką kasę to ja mogę też montować wentylację z rekuperacją. Bez przesady. Robota warta najwyżej 3 tysiące plus materiały. Poszukaj firm spoza Wrocławia. Wałbrzych, Opole, Legnica. Na pewno dojadą i będą tańsi o 10 tysięcy. Edytowane 2 Marca 2015 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 03.03.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 No dokładnie. Wiem, że to jakiś kosmos. Same kładzenie kanałów z materiałem (Spiro + flexy) wyszło im 18000zł. Masakra - to jest wycena MIR Energia i Rekuperatory.pl. Tak jak piszesz liczyłem z 15000zł za całość, no może jak będzie jakiś "Mercedes" to 20 000zł, ale 32 000 to już przegięcie na maxa.Możecie podać jakieś namiary na sprawdzoną firmę w tym zakresie z południa Polski (im bliżej Wrocławia tym lepiej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 07.03.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Witajcie. Mam pytanie do tych z Was, którzy jeszcze pamiętają i mogą podać ceny za wykonanie instalacji elektrycznej, c.o. i wod-kan. Oczywiście jeżeli to możliwe, to poproszę o rozbicie na materiał i robociznę w cenach brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 08.03.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 U nas koszt rekuperacji to 16tyś za całość (rekuperator Vitovent 300W o wydajności 300m3/godz), więc Twoje 32tyś rzeczywiście powala. Elektryka wyniosła nas (mniej więcej, bo za dobrze nie pamiętam) 12tyś, w tym zasilanie rolet, oświetlenia zewnętrzne, przygotówka pod alarm, domofon jednym słowem wszystko co nam wpadło do głowy. Instalacja c.o. wraz z wod-kan i przygotówką pod odkurzacz centralny 28tyś za wszystko z wyjątkiem pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 10.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Czy robił ktoś z Was płytę fundamentową? Jeśli nie ile wyszły Was materiały na stan zero (z ociepleniem do tego etapu) - brutto / netto?Kalkuluję i jeśli wyjdzie podobnie zdecyduję się na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 11.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Czy robił ktoś z Was płytę fundamentową? Jeśli nie ile wyszły Was materiały na stan zero (z ociepleniem do tego etapu) - brutto / netto? Kalkuluję i jeśli wyjdzie podobnie zdecyduję się na płytę. Mam fundament na ławach. Wszystkich kosztów nie podam, bo nie będę szukał. Styropian i folię możesz sobie sam wycenić. Stal - nie mam zestawienia ale nie powinno być więcej niż 2000. Do tego kilka wiader dysperbitu, kilka worków cementu zasypka, koparka, transport kruszywa na zasypkę i robocizna. Kupiłem też drewno na deskowania, które wykorzystywane było na późniejszych etapach -1800. Ceny brutto, czyli to co wychodzi z portfela. Beton na chudziaka pod ławy 1700, beton na ławy 4300, bloczki betonowe 3000. Beton na chudziaka- płyta 4300. Do tego robocizna. Koszt całkowity 35 tysięcy. Przy czym ja miałem pełny wykop, ławy w szalunkach i budynek na poziomie "0" podniesiony o 50 cm nad poziom gruntu, a to niewątpliwie podniosło koszt budowy stanu 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Z 13.03.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 U nas stan 0 kosztował 46000, w tym Isomur 5400 i piasek do zasypania i obsypania fundamentów 5800. budynek mamy od 30 do 60 cm nad poziomem gruntu, bo teren jet nierówny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 17.03.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Wczoraj otrzymaliśmy Warunki Zabudowy. Mamy jednak kilka wątpliwości, czy Galilea 2m spełnia wszystkie zapisy tych Warunków. Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym wdzięczny. 2d) ... dach o kalenicy równoległej do jednej z granic działki- mamy prostokątną działkę, ale dach będzie miał jakby 2 kalenice, jedna równoległa do jednej granicy, a druga do drugiej granicy. Czy nie będzie tu problemu z 2 kalenicami (granicami) działki, bo w WZ mowa jest o 1 granicy działki? A może kalenicą jest tylko ta na wyższej części dachu - ta nad częścią mieszkalną a nie nad garażem?2e) ...budynek na rzucie prostokąta o zwartej, umiarowej bryle, symetrycznej artykulacji- budynek nie jest na rzucie prostokąta tylko litery T i to nie do końca symetrycznej.2e) ...bez dodatkowych elementów rozrzeźbiających bryłę typu balkony w kilku elewacjach.- projekt ma 2 balkony. Z tego od tyłu chcemy zrezygnować, ten od frontu ma być zadaszeniem wejścia do domu. Czy balkon ten należy też zlikwidować? Jeśli tak to jak zrobić zadaszenie wejścia?2e) ...wymagane ujednolicenie stolarki okiennej z uwzględnieniem otworów o wykroju prostokątnym w układzie pionowym.- okna będą miały większy wymiar w poziomie niż w pionie. Czy to nie sprzeczność z tym układem pionowym z WZ? Co znaczy "wykrój w układzie pionowym"? Miał ktoś takie wątpliwości. Jak to widzą urzędnicy? Czy mogą być problemy z Pozwoleniem na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 17.03.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 witaj Artol Masz w porównaniu do moich warunków zabudowy dość skomplikowanie. Ja warunki zabudowy prostowałam 2 razy oczywiście przewlekło się to w czasie. Za pierwszym razem miałam zupełnie inny upatrzony projekt na postawie którego składałam o warunki zabudowy a później okazało się że np. mam za małą powierzchnię zabudowy, zadurzą powierzchnię biologiczną czynną, zbyt małe nachylenie dachu i wysokość kalenicy.Pozwolenia na budowę już nie robiłam sam robił mi to architekt adoptujący projekt. Według mnie najlepiej zgłoś się do wybranego przez ciebie architekta który docelowo będzie miał ci robić adoptację czy projekt pasuje do warunków czy ewentualnie możesz wystąpić o zmiany i jakie mają to być zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 17.03.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Mogę odnieść się do pytania związanego z balkonami. My zrezygnowaliśmy z balkonów z przodu i zrobiliśmy zadaszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts