Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

po przerwie zimowej ruszamy z budową dalej :) W piątek montujemy okna, od poniedziałku wchodzi hydraulik i elektryk.

mycha3 - widzę, że macie już elewację.

Czy z przodu wkoło drzwi to jest drewno? Byłabym wdzięczna za kilka fotek tyłu domu. Ciekawa jestem czy robiliście drewno na elewacji przy tarasie?

Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów,

po przerwie zimowej ruszamy z budową dalej :) W piątek montujemy okna, od poniedziałku wchodzi hydraulik i elektryk.

mycha3 - widzę, że macie już elewację.

Czy z przodu wkoło drzwi to jest drewno? Byłabym wdzięczna za kilka fotek tyłu domu. Ciekawa jestem czy robiliście drewno na elewacji przy tarasie?

Z góry dziękuję

To nie jest drewno, tylko dekor- deska, panel który ją przypomina. Jeszcze nie mamy jej pomalowanej kolorem, będzie w kolorze okien i drzwi. Z tyłu przy tarasie też mamy zamontowane te panele. Nie pamiętam dokładnie ale chyba mamy to: http://www.dekordeska.pl/oferta

122m.jpg

mycha3 - fajna sprawa z tą imitacją deski. Już dobrze wygląda więc zakładam, że po pomalowaniu efekt będzie świetny. Czekamy zatem na ostateczny rezultat :)

Czy jesteście w stanie podać orientacyjny koszt zakupu dekor-desek na całą elewację? Bo z tego co widzę to robiliście "deski" zgodnie z projektem pierwotnym.

pozdrawiamy

mycha3 - fajna sprawa z tą imitacją deski. Już dobrze wygląda więc zakładam, że po pomalowaniu efekt będzie świetny. Czekamy zatem na ostateczny rezultat :)

Czy jesteście w stanie podać orientacyjny koszt zakupu dekor-desek na całą elewację? Bo z tego co widzę to robiliście "deski" zgodnie z projektem pierwotnym.

pozdrawiamy

Ja nie, nie mam pamięci do cyfr. Zapytam męża on zapisuje wszystkie wydatki związane z budową. W projekcie wydaje mi się, że zachodziło jeszcze na boczną ścianę tę idącą do okna w jadalni.

Dopytałam męża- za materiał (deski) 3 tysiące.

I jednak to było z tej strony,http://www.rodeo-dr.pl/

ale właściwie podobne rzeczy.

Nasi fachowcy chwalili, że bardzo fajny materiał, bo ma ładną strukturę,

Edytowane przez mycha3
dopisek

mycha, widzę, że chyba zmienialiście wymiary okien (tych od frontu na dole koło drzwi wejściowych). Możesz podac jakie macie teraz wymiary okien (liczone jak w projekcie). Mamy problem bo w WZ wpisali, że okna mają mieć orientację pionową, a w projekcie jest pozioma (210 szerokie, 150 wysokie). Wy chyba zrobiliście pionową (większy wymiar w pionie niż poziomie) - nieźle wygląda i chciałbym zapytać jaki to wymiar. Druga kwestia czy przy tym wymiarze blat kuchenny masz pod okno (parapet wewn.=blat)?

mycha, widzę, że chyba zmienialiście wymiary okien (tych od frontu na dole koło drzwi wejściowych). Możesz podac jakie macie teraz wymiary okien (liczone jak w projekcie). Mamy problem bo w WZ wpisali, że okna mają mieć orientację pionową, a w projekcie jest pozioma (210 szerokie, 150 wysokie). Wy chyba zrobiliście pionową (większy wymiar w pionie niż poziomie) - nieźle wygląda i chciałbym zapytać jaki to wymiar. Druga kwestia czy przy tym wymiarze blat kuchenny masz pod okno (parapet wewn.=blat)?

Z tymi oknami mam problem, nie pamiętam dokładnie. Wydaje mi się, że są 150x150. W zamówieniu mam wymiar 1465 x 1435. - ale nie pamiętam czy o te okna właśnie chodzi. Podjadę jutro na budowę i sprawdzę.

Faktycznie wtedy okno jest za krótkie by dosięgnąć do blatu kuchennego. My jednak zrobiliśmy podkucie w ścianie i pod oknem będzie wstawiona blenda, po to by blat = parapet. Nie zauważyliśmy tego wcześniej, dopiero gdy stolarz przyjechał na pomiar kuchni, wyszło na jaw. Na szczęście podpatrzyliśmy u znajomych jak można ten problem rozwiązać i nie musimy zmieniać planów. :)

Niestety na budowie wychodzą zawsze jakieś babole.

do mycha3

Fajny ten twój domek

pamiętasz może jakie pozostawiłaś wymiar okna z jadalni i tego tarasowego

Te od frontu o które pytał Artol to tak jak piszesz otwór w ścianie 1,50 X 1,50 a wymiar okna jest nieco mniejszy taki jak piszesz

- też takie wymiary będę miała

Tarasowe to 3 razy 90 na 240, w jadalni skróciliśmy trochę okno, bo z tej strony mamy tylko minimalną odległość od sąsiadów i nie chcieliśmy długiego okna 180x180 (chyba?)

Wrócę jeszcze do wątku ścianki kolankowej, bo nie mogę się rozeznać w projekcie:

Jaka jest wysokość ścianki kolankowej w projekcie w części mieszkalnej a jaka na strychu? Czy poziomy posadzki na dole i na górze są takie same?

Ktoś pisał, że wysokość strychu jest niska. Jak podnosiliśmy zatem ścianki kolankowe w części mieszkalnej i strychowej? Jak to oceniacie?

Wrócę jeszcze do wątku ścianki kolankowej, bo nie mogę się rozeznać w projekcie:

Jaka jest wysokość ścianki kolankowej w projekcie w części mieszkalnej a jaka na strychu? Czy poziomy posadzki na dole i na górze są takie same?

Ktoś pisał, że wysokość strychu jest niska. Jak podnosiliśmy zatem ścianki kolankowe w części mieszkalnej i strychowej? Jak to oceniacie?

Wysokość ścianki kolankowej w części mieszkalnej wynosi 72 cm, a nad garażem 40 cm. Jest to wysokość od podłogi czyli "na gotowo" do poziomu wieńca. Trzeba doliczyć jeszcze murłatę, chyba 15 cm. Na dole posadzka ma 19 cm, na górze 10 cm. Ściankę kolankową możesz podnieść w której części chcesz, to nie ma większego znaczenia, chyba, że dla bryły budynku, ale nie sądzę, by 24 cm (1 pustak) miało jakieś przełożenie na zaburzenie proporcji obu brył domu. Strych wcale nie jest taki niski. Jeżeli zostanie nieocieplony, to jego wysokość w kalenicy wyniesie na pewno ze 180 cm albo więcej. Akurat nie ma w projekcie naniesionych poziomów strychu, a mi się nie chce teraz tego liczyć lub mierzyć.

A tak na marginesie. Ja podniosłem ściankę kolankową na całym budynku o jeden pustak. Stojąc na wylewce muszę stwierdzić, że okna połaciowe są usytuowane dosyć wysoko. Ktoś, kto ma poniżej 180 cm wzrostu będzie miał utrudnione swobodne wyglądanie przez okno.

Edytowane przez builderhouse

A przy tym jednym pustaku okna połaciowe wychodzą dobrze?

Ktoś na tym forum napisał:

"okna połaciowe są w oryginalnej wersji w wymiarze 78x140. W naszym przypadku doszło do niepotrzebnych kombinacji. Mianowicie z uwagi na podneisioną ścianę kolankową, wymiar 78x140 spowodował podniesienie okien na styk z samym sufitem lub poza jego obrys. Dekarze 3 krotnie obniżali posadowienie okien by wyjść na normalny wysokość sufitów ok. 2,65 - 2,70. To dachówka, to kosz, albo łata za wysoko, itd."

Nie masz takiego problemu przy podniesieniu ścianki o 1 pustak i czy masz połaciówki o wymiarze z projektu czy inne?

do Artol:

potwierdzam - my również podnosiliśmy ściankę kolankową o jeden pustak na całości, okna mamy o wymiarach 140 x 78 cm i jest na prawdę bardzo dobrze :) Mąż jest wysoki, ja tylko 161 cm i zarówno dla niego, jak i dla mnie jest komfort z użytkowania. Klamka jest na wysokości około 140-145 cm od podłogi (są to okna z dolnym otwieraniem).

Pozdrawiam

Witajcie,

mamy gorącą prośbę, za półtora tygodnia zaczynamy murarkę i chcielibyśmy zobaczyć jak wygląda dom w środku przynajmniej w stanie surowym otwartym, ponieważ chcemy zweryfikować nasze zmiany. Czy ktoś budujący Galileę z Podkarpacia, Małopolski lub Lubelszczyzny mógłby nam pokazać dom/budowę?

Pozdrawiamy