Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , my zaczęliśmy budowę projektu Galilea Mała we Mszczonowie. Właśnie nasi fachowcy skończyli więźbę dachową. Mam pytanie do Mycha3 z jakiej firmy masz ogrodzenie, bo bardzo nam się podoba. Z góry dziękuję za odpowiedź. Przesyłam kilka zdjęć.

[ATTACH=CONFIG]311732[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]311733[/ATTACH]

Witaj.

Ogrodzenie zrobione mamy z bloczków Sonnblick.

Pozdrawiam :)

Wesołych świąt :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Mam kilka pytań do osób, które mają lub będą mieć ogrzewanie gazowe:

- jaki model pieca wybraliście i jaki zasobnik?

- jak rozwiązujecie kwestię komina pieca gazowego? Mi podpowiadają, żeby nie budować komina tylko spaliny z pieca odprowadzić kanałem wentylacyjnym (z odpowiednim wpustem oczywiście) w szachcie w ścianie między kotłownią a gabinetem (3 kanały 14x14cm: 2 do wentylacji grawitacyjnej kotłowni i garażu, 1 do odprowadzenia spalin pieca). Co o tym sądzicie?

Aha, i pytania:

- gdzie planujecie umieścić rekuperator? Poddasze czy kotłownia?

- czy robicie jakiś wyłaz na dach - w projekcie nie ma czegoś takiego. Czy to w ogóle potrzebne jest?

- czy odwracaliście komin od kominka (zamiana stronami kanał dymny z tym drugim), celem lepszego wkomponowania kominka w narożnik?

Artol Gazu nie mam, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że w najbliższych latach takowy będzie. Na razie uprzedzając sprawę przyłączenia do sieci, obok przewidzianego w projekcie komina, obok dostawiłem drugi komin o średnicy wewn. 80 mm z dodatkowym kanałem wentylacyjnym. Koszt ok. 2 tys. zł, za to w przyszłości nie będzie kombinowania. Kocioł gazowy dobierzesz na podstawie rodzaju c.o. i wymaganej mocy. Dlatego podawanie konkretnego modelu mija się z celem. Jeden będzie miał grzejniki, drugi podłogówkę i każdy będzie musiał mieć inny kocioł. I nie jestem do końca pewien, czy skazywanie się tylko na gaz jest dobrym rozwiązaniem. Wszyscy wiemy jak to w Polsce wygląda. Swego czasu ludzie masowo przechodzili na kotły olejowe. Dzisiaj nieliczni tak ogrzewają i rwą włosy z głów.

Co do rekuperatora, też mam z tym problem. Lokalizacje mam 3: ściana w garażu, ściana w pomieszczeniu nad garażem i stryszek nad poddaszem. Nie wiem które rozwiązanie jest najkorzystniejsze. Wymiana filtrów i konserwacja reku najwygodniejsza byłaby w garażu i pomieszczeniu nad garażem.

Wyłaz na dach mam zamontowany. Z dwóch powodów. Raz, że jest to bardziej wygodne, dwa bardziej bezpieczne. Przy rozwiązaniu projektowym masz dwa kłopoty. 1/ dostawioną drabiną możesz uszkodzić rynnę i/lub dachówkę, 2/ każdy złodziej podstawiając drabinę ma łatwy dostęp do okna dachowego w pomieszczeniu nad garażem, a roleta antywłamaniowa do takiego okna kosztuje sporo kasy.

Komin kominka. Nie za bardzo ma sens odwracanie. Tak czy siak kominek będzie obudowany. Narożnik można zagospodarować inaczej niż przez upychanie tam samego kominka. Nie będzie to moim zdaniem dobrze wyglądało.

Artol,

okno włazowe na dach to dodatkowo możliwość porządnego przewietrzenia strychu. Dla mnie również istotne było to, że można zrezygnować z części stopni kominiarskich, które w mojej opinii szpecą dach.

Co do komina kominka. My zmienialiśmy stronami kanały właśnie po to aby łatwiej było wkomponować kominek w rogu. My jesteśmy zdecydowani na kominek narożny, który wsunięty będzie właśnie w przestrzeń pomiędzy kominem i ścianą. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić trochę miejsca i eksponuje tylko tą szklaną część kominka - dla mnie po prostu tak jest ładnie i estetycznie. Za jakiś miesiąc zabieramy się za kominek, wówczas wrzucę zdjęcia naszego projektu. Póki co w załączeniu jedna z inspiracji :)

Kominek.JPG

Przy okazji - czy zna ktoś godną polecenia ekipę do elewacji z okolic Wrocławia?

Pozdrawiamy

Edytowane przez piotrku20

Mam kilka pytań do osób, które mają lub będą mieć ogrzewanie gazowe:

- jaki model pieca wybraliście i jaki zasobnik?

- jak rozwiązujecie kwestię komina pieca gazowego? Mi podpowiadają, żeby nie budować komina tylko spaliny z pieca odprowadzić kanałem wentylacyjnym (z odpowiednim wpustem oczywiście) w szachcie w ścianie między kotłownią a gabinetem (3 kanały 14x14cm: 2 do wentylacji grawitacyjnej kotłowni i garażu, 1 do odprowadzenia spalin pieca). Co o tym sądzicie?

Aha, i pytania:

- gdzie planujecie umieścić rekuperator? Poddasze czy kotłownia?

- czy robicie jakiś wyłaz na dach - w projekcie nie ma czegoś takiego. Czy to w ogóle potrzebne jest?

- czy odwracaliście komin od kominka (zamiana stronami kanał dymny z tym drugim), celem lepszego wkomponowania kominka w narożnik?

My rekuperator mamy w pomieszczeniu nad garażem, jest to część wydzielona z naszej garderoby.

Nie zrobiliśmy wyłazu na dach. Nie wiem czy jest nam potrzebny, nie mamy kominów więc nie widzę sensu.

Piecyk gazowy mamy Termetu- eco condens - danych szczegółowych nie znam.

Komin do piecyka wychodzi bezpośrednio przez ścianę kotłowni.

Kominka też nie mamy, więc nie mamy problemu z jego umiejscowaniem ;)

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Piotrku20, czyli zrobiliście tak jak my planujemy - odwrócić komin kominka i wkomponowac go do rogu z szybą lepiej widoczną z całego salonu i jadalni. Poza tym kominek będzie dalej od drzwi balkonowych na taras. Właśnie o to nam chodzi. Daj foty koniecznie jak już to zamontujecie.

mycha 3 - mam prośbę o podanie odległości od szafki z umywalkami do drzwi wejściowych w górnej łazience oraz z drugiej strony do drzwi balkonowych. I jaką planujesz głębokość szafki i umywalek na niej?

Czy pozostali na forum mają już konkretne rozwiązanie na ścianę z umywalkami w górnej łazience? Nie ma możliwości zrobienia "blatu" z umywalkami na całej ścianie ze względu na ograniczenie drzwiami wejściowymi z jednej strony i drzwiami balkonowymi z drugiej. Chodzi mi o propozycje dla łazienki zgodnej z pierwotnym projektem.

Alkam - zaglądacie tu jeszcze? Wy już mieszkacie więc może moglibyście wrzucić kilka fotek górnej łazienki? :)

Pozdrawiam

Edytowane przez piotrku20

mycha 3 - mam prośbę o podanie odległości od szafki z umywalkami do drzwi wejściowych w górnej łazience oraz z drugiej strony do drzwi balkonowych. I jaką planujesz głębokość szafki i umywalek na niej?

Czy pozostali na forum mają już konkretne rozwiązanie na ścianę z umywalkami w górnej łazience? Nie ma możliwości zrobienia "blatu" z umywalkami na całej ścianie ze względu na ograniczenie drzwiami wejściowymi z jednej strony i drzwiami balkonowymi z drugiej. Chodzi mi o propozycje dla łazienki zgodnej z pierwotnym projektem.

Alkam - zaglądacie tu jeszcze? Wy już mieszkacie więc może moglibyście wrzucić kilka fotek górnej łazienki? :)

Pozdrawiam

Jak będę na budowie to zmierzę, ale tak na oko to mamy około 70cm odstępu (cała szerokość płytki 60cm i ok 10cm z drugiej) od okna balkonowego do drzwi i tak samo z drugiej strony. Szafkę mamy 120cm, głębokość ok 40, ale chyba kiedyś wymienimy na głębszą. Mąż narzeka, że umywalka za wąska. Mi pasuje. ;) Zastanawiamy się jeszcze nad dodaniem szafki, od strony drzwi, bo trochę jednak za duże te odstępy zrobiliśmy i tak pusto jest.

100m.jpg

mycha3 - dziki za info. Byłam dzisiaj na budowie i rzeczywiście wydaje się, że wystarczy zostawić po 50 cm z każdej strony. A szafka może mieć głębokość nawet 50 cm i też zostaje wystarczająco miejsca na swobodne wchodzenie do łazienki.

Ja jeszcze ostatecznie nie zdecydowałam ale kierunek myślę, że jest dobry :)

Witamy,

Zaglądamy zagladamy od czasu do czasu :) Czujemy się wywołani do odpowiedzi.

Załączam 3 fotki sciany z umywalkami w górnej łazience. Kwiatki stoją tylko tymczasowo :)

blat ma szerokość 50 cm, wejscie do łazienki jest bezproblemowe. 2x umywalka 60 cm, długośc całkowita blatu 163 cm. od strony drzwi zostało 30 cm i do zakończenia wnęki również 30 cm.

pozdrawiamy :)20141030_195524.jpg20141030_195455.jpg20141030_195555.jpg

Alkam - bardzo pomocna informacja :) Zależy mi na możliwie długim blacie i wiadomość, że przy szerokości blatu 50 cm wystarczy z obu stron odległość 30 cm cieszy mnie bardzo :)

Pls doprecyzuj tylko jeszcze - 30 cm jest od blatu do komina (komin ma jakieś 50 cm) i 30 cm jest od blatu do drzwi wejściowych do łazienki?

Ps. Wizję tej ściany mam bardzo podobną, też jestem zdecydowana na białe szafki obudowane drewnianym blatem dookoła :)

Wrzuć proszę zdjęcia pozostałej części łazienki - o ile to nie problem :)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

Tak komin ma szerokość 50 cm, do komina od szafki jest dokładnie 28 cm, mogliśmy zrobić blat do samego blatu, ale wtedy byłby problem z drugiej strony od strony drzwi, niesymetrycznie mogłoby to wyglądać. Do drzwi też jest 28 cm. My mamy łazienkę powiekszoną o pralnię. załączam kilka fotek poglądowych 20141030_195405.jpg20141030_195415.jpg20141030_195440.jpg

20141030_195415.jpg

20141030_195440.jpg