kurczewskaa 18.06.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Napiszcie ile u was brały firmy czy murarz który wam stawiał wasze Galile. Chodzi mi o koszt robocizny. (fundament,ściany parteru,poddasza wraz z ściankami działowymi) Chyba ze u was był inny zakres prac.Oczywiście cały czas proszę o koncepcje małej spiżarki przy kuchni.Dziękuję M-M, Mycha3 za zainteresowanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 19.06.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 U mnie murarze za stan surowy bez dachu (zero + ściany) biorą 36000zł netto, ale tu są masakryczne rozstrzały cenowe. Za dach oferty są w miarę jednorodne, około 21000zł. Oczywiście wszystko robocizna. Poszukuję zestawienia materiałów na stan surowy, w projekcie jest tylko zestawienie stali na fundament i więźba dachowa. Nie ma całej reszty. Ma ktoś z Was może wyliczone zestawienie materiałowe na tę resztę. Możecie podesłać? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsner 19.06.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 W projekcie jest zestawienie stali zbrojeniowej z wyszczególnionymi wszystkimi prętami (nie tylko do fundamentów, do całości a więc na fundamenty, dozbrojenie stropu, balkonów, trzepieni, wieńców i nadpoży).Zestawienie materiałów przygotowuje hurtownia budowlana, bierze wtedy odpowiedzialność za to co wyliczy i jak czegoś policzy za dużo można potem do hurtowni oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 19.06.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Artol budujesz Galile 2mJa małą z poszerzonym garażem 1 m czekam za obliczeniami jeszcze z jednego składu budowlanego.To jeżeli będziesz zainteresowany mogę podesłać. w pierwszym składzie przeliczyli nam na 3400 szt pełnej cegły, połówki i całej reszty nie pamiętam ale mogę sprawdzić.Mężowi wydaje się dużo dlatego czekamy jeszcze za kosztorysem drugiego. (oczywiście jeżeli wyliczą za dużo możemy oddać)U nas przy samym fundamencie wyszło 1400 sztuk bloczka o wysokości 14 nie mówiąc ile potrzeba żwiru żeby zasypać fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 19.06.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Artol pisałeś już o zmianach jakie dokonałeś w projekcie. Ja cały czas jeszcze myślę co ewentualnie mogę zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 19.06.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Tak wiem, że hurtownie robią wyceny i dobierają ilości, tylko szkopuł w tym że ilości dość mocno róznią się w zalezności od hurtowni. Wiem, że można umówić sie na zwroty, ale chciałbym mieć coś sprawdzone ilości od kogoś kto wybudował i wie ile czego idzie. Co do moich zmian to pisałem, ale jeszcze raz daję, poszerzenie garażu o 1m, adaptacja strychu (sypialnia, pralnia, garderoba), połączenie łazienki dużej z pralnią, likwidacja garderoby na górze (powiększenie pokoi), likwidacja dużego balkonu, powiększenie kuchni poprzez zwężenie wiatrołapu, schody betonowe, dodanie okna połaciowego w małym pokoiku na górze, schowek po schodami, kotłownia na całej szerokości garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsner 19.06.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Jak sie hurtownia pomyli to jej problem,, muszą wziąść odpwoeidzialność za to co policzyli... a jakiż to problem dla nich przyjąć materiał spowrotem na stan... gorzej jak kosztorysant przygotuje zestawienie i się po ludzku machnie, bo wtedy hurtownia może nie chciec przyjąć zwrotu i materiał zostaje, znam taki przypadek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 19.06.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Cześć , my nie musieliśmy niczego sami przeliczać. Ekipa, która stawiała nam sso z dachem, zaopatrywała nas w materiał. Oczywiście mieliśmy możliwość zakupu materiału gdzie tylko chcieliśmy ale zawsze okazywało się, że oferta naszej ekipy była najtańsza. Zatem nie jestem w stanie powiedzieć nic na temat ilości materiału. Robocizna postawienia sso z dachem wyniosła nas jakoś 76 tys (podaję orientacyjnie, bo już nie pamiętam dokładnie). Z tym, że mieliśmy kilka zmian: strop monolityczny, schody wylewane, poszerzony garaż i kilka dodatkowych słupów.Co do spiżarki przy kuchni - w mojej ocenie nie ma miejsca. My budujemy Galileę 2m więc kuchnia jest kilka metrów większa od Galilei Małej, a i tak nie widzę możliwości wydzielenia spiżarki. Ja zrobiłam spiżarkę pod schodami. Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2015 przez piotrku20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izka_79 19.06.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Witam Straszna cisza na forum. Gorąco ponawiam moją prośbę czy ktoś ma może doprojektowaną spiżarkę przy kuchni. Bardzo proszę o fotki czy wypowiedzi osób które tak mają. Będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Witam. Ja mam taką małą spiżarkę przy kuchni. Zrobiona jest ze schowka 1/4. Schowek został zabudowany ścianą od strony łazienki i powiększony w kierunku jadalni. W projekcie są drzwi przesuwane od strony jadalni. W sumie nie jest zbyt duża, ale zawsze coś. Jeszcze nie mam ścianek działowych, więc zastanawiam się czy tak zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLUBOWICZKA 21.06.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, żeby nie być gołosłownym (obiecałam, że częściej będę się odzywać) wrzucam kilka roboczych projektów pomieszczeń, bo widzę, ze każdy chce zobaczyć już efekty (sama jestem ciekawa, bo to jeszcze przede mną). Informacja dla tych, którzy jeszcze nie mają mediów - dobrze zaplanujcie każdy element, bo wtedy wykończenie będzie już tylko przyjemnością. Żałuje niektórych decyzji, ale media są już podciągnięte, więc zmian nie będzie. Nałatwiej jest odpowiadać na poszczególne pytania na tym etapie na którym się jest, bo później zwyczajnie się zapomina lub nie chce się szukać poszczególnych informacji. Mniej więcej wiemy kto jest na jakim etapie i myślę, że oczekuje się odpowiedzi na dane pytanie właśnie od poszczególnych osób. Ja obecnie mam media i tynki, wylewki przede mną. Co do spiżarki - będzie ciężko, bo jest mało miejsca - można zwęzić korytarz lub zrobić wnękę. Ja planuję spiżarnię pod schodami. Pozdrawiam Edytowane 21 Czerwca 2015 przez KLUBOWICZKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 22.06.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Do Izka_79 Właśnie o takim rozwiązaniu myślę żeby schowek 1/4 odwrócić w kierunku jadalni zabudować go od strony łazienki ścianką działową. Kuchnię przedłużam na jadalnię o 1,40. Wtedy powstała by mi spiżarka o wymiarach 1,40 na 1,20.Oczywiście zdaje sobie sprawę że zmniejszę trochę salon ale nie wydaje mi się żeby to była ogromna zmiana. jakbyś miała tę zmianę na projekcie prosiłabym Cię o fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 22.06.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 MPF, dzięki za fotę. Pytanie czy odwracałeś komin od kominka czy jest tak jak w projekcie? Do Artol - wszystko zostalo jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.06.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Dzieki, właśnie o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izka_79 22.06.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Do kurczewskaa:Jak tylko zrobię scan lub zdjęcie to wrzucę. Mam pytanie do wszystkich, którzy są już po wylaniu posadzki i tynkach. Cały czas się zastanawiam czy zrobić tradycyjne czy maszynowe. Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izka_79 23.06.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Do kurczewskaa: Wygląda to w ten sposób. Ale cały czas zastanawiam się czy tak zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 24.06.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Dzięki Izka_79 U mnie ma wyglądać podobnie. Oczywiście też ostatecznie zdecyduję kiedy będą stawiane ścianki działowe. Ale pewnie zdecyduję się na takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 25.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Hej Napiszcie jaki pozostawiliście wymiar drzwi wejściowych zgodny z projektem(170x240) czy może zmniejszaliście jeżeli tak to do jakich wymiarów. Ja chciałam zmniejszyć ale architekt odradza że będzie to brzydko wyglądało. Co o tym myślicie. Czy takie drzwi są dużo droższe może macie już doświadczenie w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 25.06.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Ja daje zwykłe drzwi, chyba 100cm lub 90cm już nie pamiętam (boczne i górny świetlik wywalam). Czy brzydko to nie zgodzę się - wszystko zależy jak je wykończysz po bokach, można dawać jakieś panele, listwy, dekory, kamień, cuda wianki i na pewno nie będzie brzydko. Koszt drzwi takich jak w projekcie jest dużo wyższy. Wg mnie można to wejście zrobić równie fajnie albo lepiej za dużo niższe pieniądze. Mam wrażenie że projektant w tym projekcie nie pomyślał o kilku sprawach i trochę go poniosło - kolejny przykład to drzwi balkonowe na górze szerokości 120cm - nikt takich drzwi w jednej tafli nie zrobi nie mówiąc o udzieleniu na nie gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 25.06.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Cześć, do kurczewskaa - co do drzwi wejściowych - my zrezygnowaliśmy z nadstawki górnej ale zostawiliśmy dostawki boczne z naświetleniami ze szkła refleksyjnego. Są to drzwi drewniane, antywłamaniowe, o zwiększonej wytrzymałości na włamanie (listwa przeciwwyważeniowa 10 bolców, zasuwnica automatyczna wielopunktowa) oraz o wysokiej izolacji cieplnej. Koszt to 6300 zł brutto. Co do estetycznej kwestii - to są różne gusta Do Artol - co do górnych okien - są producenci okien, którzy spokojnie takie okna robią i dają na nie gwarancje. Wiem co mówię, bo już okna mam Problem może pojawia się przy pcv ale drewniane okna mogą mieć nawet dużo większą taflę. Na marginesie - okna o takich wymiarach wyglądają świetnie i doświetlają rewelacyjnie pokoje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 25.06.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Może i są tacy producenci, z wcześniejszych wypowiedzi które śledziłem od pół roku wynika, że są duże problemy ze znalezieniem dostawcy. Pewnie większość robi okna z PCV więc stąd może wynikać ten problem. A to że wygladają takie duże tafle imponująco i super doświetlają to nie ma wątpliwości.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts