Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cena dostawki bocznej do drzwi wejściowych to koszt ok. 40% -60% samych drzwi, przynajmniej w naszej okolicy. My mieliśmy robić, ale ostatecznie będziemy zamurowywać otwór, bo doświetlenie przez dostawkę jest małe, szczególnie gdy jest balkon nad drzwiami i zabiera to światło. Wg mnie fajnie wygląda, ale się nie opłaca. Edytowane przez KLUBOWICZKA

Witam

Buduję dom Galilea 2M pod Krakowem. Dzięki Wam i zgromadzonej tu wiedzy łatwiej mi było podjąć niektóre decyzje i być może uniknąć niektórych błędów. Z budową jestem na etapie murowania ścian poddasza Za ok 2 tyg będzie gotowa więźba. Utknąłem na elewacji i kolorze dachu. Oryginalna elewacja z projektu choć przyzwoita jakoś nie łapie mnie za serce. Ponieważ muszę w najbliższym czasie podjąć decyzje jaką dachówkę wybrać postanowiłem poprosić Was o jakieś inspiracje na temat wyglądu zewnętrznego Galilei. Zdążyłem zauważyć , że członkowie forum aktywizują się bardziej na etapie planowania lub początków budowy później już jest coraz gorzej. A zdjęć gotowych już domków jak na lekarstwo. Podzielcie się proszę swoimi rozwiązaniami ;)

Żeby jednak dodać parę informacji do wspólnego kociołka przedstawię małe podsumowanie moich dotychczasowych postępów

Zmiany względem oryginalnego projektu

- płyta fundamentowa ( konieczna ze względu na podmokły teren ). Betonu poszło jak na schron przeciwatomowy.

- dodałem wejście do kuchni z holu (pierwotnie jest z jadalni

- stropy żelbetonowe zamiast terivia

- schody żelbet

- pomieszczenie nad garażem zamieniłem na pokój

Czyli poważniejsze zmiany w konstrukcji i stosunkowo mało zmian w zakresie rozkładu pomieszczeń .

Nakłady

Łącznie poszło już 72 tys PLN (bez robocizny)

Ekipa – 50 – 55 tys PLN z dachem

Papierologia – 8 tys PLN

Pustak Leier Thermopor 25 P+W wyliczyli 37 palet czyli 2664 (koszt łaczny 9,3 tys PLN) Jak ktoś ma dylematy nad wyborem pustaków to LEIER znacznie poprawił jakość i można bez obaw stosować

Stal – 15 tys PLN (7,5 t poszło)

Beton – 25 tys PLN

Ocieplenie izolacja fundamentów 3 tys PLN

Zasypka fundamentów – 8 tys PLN

Przede mną jeszcze

Więźba – ok 14 tys PLN

Dachówka z dodatkami – 25-27 tys PLN (Dachówka Creaton albo Tondach )

Beton na wieńce ( w sumie nie wiem ile to będzie kosztowało) załóżmy że 5 tys PLN

Liczę że uda mi się zrobić SSO za jakieś 175-180- tys PLN

Prawdziwa „zabawa” jeszcze przede mną :)

Mycha3 - czy pomalowaliście już imitację deski na elewacji? :) Niecierpliwie czekam na zdjęcia :)

Moi drodzy, do tej pory chyba tylko jedna fotka z realizacji kuchni pojawiła się na forum :/ Chciałam zachęcić tych z Was, którzy kuchnię już mają do pochwalenia się Waszymi realizacjami. Kuchniami, łazienkami, salonami, jadalniami...:) Im więcej zdjęć tym lepiej i ciekawiej ;)

U nas w poniedziałek robią wylewki. No a potem zaczynamy wykończeniówkę :)

Pozdrawiam

HEJ

Co taka cisza? Pochwalcie się postępami!!!

Witam.

No i w trakcie stawiania ścianek działowych spiżarka nie powstała tam gdzie była planowana. Mam nadzieję, że trochę więcej szafek w kuchni, jakiś regał na słoiki w garażu załatwi tą sprawę. Ale mam rozwiązanie jeśli nie jest potrzebne pomieszczenie gospodarcze 1/8. Ja to pomieszczenie podzieliłam na mały pokoik z oknem i korytarzyk prowadzący do garażu (widać to na zdjęciu, które zamieszczałam). Wejście do łazienki jest właśnie z tego korytarzyka, co rozwiązuje problem zasłaniania go od strony salonu. W takim układzie jak mi wyszedł można w pomieszczeniu 1/8 zrobić łazienkę, a z pomieszczenia 1/6 zrobić spiżarkę. Jak tylko zrobię kilka zdjęć to wrzucę.

Pozdrawiam

chatka rośnie ...

muszę się pożalić ...nikt ale to naprawdę nikt nie odpowiedział na moja prośbę zamieszczenia gotowej elewacji albo chociażby swoich inspiracji dotyczących wygładu zewnętrznego ...no nie bądźcie tacy Ci którzy już są na ukończeniu swoich domków !:)

za tydzień jak dobrze pójdzie SSO będzie

http://i.imgur.com/2SgMBSb.jpg http://i.imgur.com/duDzx3a.jpghttp://i.imgur.com/7qCqJXp.jpg http://i.imgur.com/T5DqqTn.jpg http://i.imgur.com/Ci3zoe3.jpg

Do pabart - musisz czytać dokładniej :) ja odpisywałam :) póki co, nie jestem w stanie zamieścić żadnych zdjęć bowiem jeszcze elewacji nie mamy.

Planujemy jednak trzymać się wizualnie projektu, tzn jasny tynk (biel złamana szarością) z elementami drewnianymi. Fajnym pomysłem jest zastąpienie prawdziwych desek imitacją deski. Zastanawiam się jeszcze jak zastąpić cegłę na ścianie z bramą garażową. Najpewniej będzie to ciemniejszy tynk (ciemniejszy szary).

Z elewacją startujemy jakoś końcem sierpnia.

Kilka stron wcześniej mycha3 wrzucała zdjęcia swojej częściowo zrobionej elewacji. Mycha3 - czy masz już pomalowaną imitację deski?

Pozdrawiam

do Izka_79

Napisz dlaczego ostatecznie zrezygnowałaś z spiżarki, też się boję ze jak przyjdzie do stawiania ścianek działowych to ostatecznie zrezygnuję chociaż mi bardzo zależy na tej spiżarce. Być może tylko odwrócę schowek w stronę jadalnie wciąż mnie nurtują te pytania. Ale szukam rozwiązania które najbardziej będzie mi odpowiadało.