Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, dzieki za opinie. Pytanie czy macie nad garażem jakieś pomieszczenia czy tak jak w projekcie strych? Ja chce mieć tam m.in. sypialnię i garderobę. Co do części mieszkalnej to podniesienie o 1 pustak by wystarczyło ale wtedy na strychu są tylko 2 pustaki + wieniec, a muszę jeszcze odliczyć trochę wysokości na ocieplenie dachu i posadzkę.

Przeglądałem nasze forum od początku - rekordziści podnieśli ściankę aż o 4 pustaki i z zewnątrz ten dom jakoś nie najgorzej wygląda. Co do dostępu do okien połaciowych to jest to dla mnie mniej istotne niż miejsce pod skosami i możliwość ustawienia tam czegokolwiek.

Czy możecie zamieścić jakieś fotki ścianki nad garażem i w części mieszkalnej? Fajnie gdyby coś już tam było ustawione, żebym zobaczył jak z ustawianiem mebli.

My mamy w tej części sypialnię i garderobę i nie wydaje mi się zbyt niskim pomieszczeniem.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was Dzielni Budowniczy

Zbieram moce przerobowe w celu wykończenia mojej Galilei W tym roku chciałbym ja przezimować bez tynkowania i mam pytanie dotyczące moich przyszłych kosztów. Jeśli bylibyście tak mili to podajcie mi Wasze koszty. (bez jakichś dodatków typu solary, pompy ciepła odkurzacze centralne itp)

- inst.elektrycznej

- hydraulika

- tynki wewnętrzne

- ocieplenie dachu

- ocieplenie zewnętrzne

Mam też pytanie dotyczące elewacji. Chciałbym utrzymać wygląd z projektu Powiedziano mi, że deski elewacyjne naturalne trzeba konserwować co 2-3 lata. Widziałem na forum deski kompozytowe. Czy to sie lepiej sprawdza. Jak to wygląda w realu ? Bo na stronach sprzedawców wygląda to nieźle Ile kosztuje w przypadku Galilei 2M ?

Orientowałem się w zakresie tarasu drewnianego i kompozytowego. Firmy montujące takie rzeczy odradzają kompozyty - twierdzą, że blaknie i nie można już z tym nic zrobić. Drewno też szarzeje, co prawda można to olejować i robić jakieś cuda, ale zachodu trochę z tym jest co jakiś czas, no i koszty. Chcieliśmy drewniany taras ale z tego zrezygnujemy. Gośc pokazał mi schody zrobione 12 lat temu z drewna egzotycznego - dziś wyglądają koszmarnie - szare na maxa. Podobnie myślimy z tym drewnem na elewacji, że może być podobnie. Chciałbym zrobić jakieś sztuczne dechy, ale żeby mi nie zbladły i żebym nie musiał co roku czy co dwa lata robić jakiejś renowacji. Jeżeli nie będzie nic takiego to z tego zrezygnujemy.

Witajcie,

w temacie kosztów u nas sytuacja przedstawia się następująco:

Elektryka - wyszło nam 160 punktów; robocizna za 1 pkt to 45 zł netto, czyli 7200 zł (pkt to gniazdko, włącznik rolet lub żarówka; może być jedna żarówka z kilkoma włącznikami i to jest jeden pkt). Materiał 4500 zł netto. Alarm ok 5000 zł netto (obejmuje dodatkowo: 3 klawiatury dotykowe, czujniki czadu, czujnik dymu).

Zatem łącznie elektryka: 16700 zł netto

Hydraulika - obejmuje kanalizację, instalację wodną, podłogówkę na dole i grzejniki na górze, kocioł - robocizna 10800 zł brutto plus materiał 42000 zł brutto = 52800 zł brutto (zawiera 8% vat)

Tynki wewnętrzne - ok 12500 zł

Posadzki - ok 8800 zł

Ocieplenie dachu - robocizna plus materiał ok 38000 zł (mamy 30 cm wełny)

Ocieplenie plus elewacja - w trakcie zatem podam jak już będzie zrobione

Co do elewacji - my robimy bardzo podobną, jak w projekcie pierwotnym. Drewno na elewacji zastępujemy imitacją deski -

http://www.dekordeska.pl/dekor

Wygląda to rewelacyjnie, jak prawdziwa deska, a nie wymaga żadnych czasowych zabiegów. Lada moment będzie gotowa elewacja to wrzucę foty.

Co do drewnianego tarasu - to po rozeznaniu wychodzi, że raczej najlepiej się sprawdzi drewno egzotyczne. Jednak po pierwsze są to duże koszty, a po drugie - trzeba się liczyć z tym, że wymaga impregnacji / olejowania raz na jakiś czas.

Pozdrawiam

Edytowane przez piotrku20

Dziękuję szczególnie Piotrku20 za wyczerpująca odpowiedź.

Zamówiłem na tej poleconej stronie próbnik wzorów -koszt 16,50 więc jeśli ktoś chciałby skorzystać to fajna sprawa że można to u nich zrobić

Z tymi deskami to trochę lipa (choć z lipy desek nie robią ;))

Jeśli zaś chodzi o deski tarasowe to użytkuje od jakichś 5 lat deski z drewna bangkirai Olejuje je raz na rok i absolutnie nic sie z nimi nie dzieje

Te z kompozytów wyglądają moim zdaniem słabo i nie mam do nich zaufania więc raczej się nie zdecyduje ich położyć na tarasie.

Arek, my rozważaliśmy świetlik, nawet mamy w adaptacji ale stwierdzilismy, że w ciągu dnia i tak powinno tam wpadać wystarczająca ilość światła z salonu i pokoi na poddaszu. Raczej nie będziemy mieli pozamykanych drzwi więc powinno być OK. W nocy i tak trzeba włączać światło. Więc ostatecznie nie będziemy go robić.

Czy mógły ktoś napisać jak została u Was rozwiązana sprawa kominków wentylacyjnych na dachu? W internecie szukałem i znalazłem jedynie Kominek VILPE 160/500 izolowany za 590zł za sztukę (pod karpiówkę). 9szt. takich kominków i wychodzi cena 5310zł! Czy łączyliście przewody na poziomie dachu i wyprowadzaliście np. jeden kominek zamiast trzech?

Artol, mnie właśnie wykonawca namawia na zrobienie rekuperacji zamiast wentylacji grawitacyjnej. Wtedy wszystkie przewody są poprowadzone do jednostki centralnej (rekuperatora) i wyrzutni. Nie masz kominków na dachu. Nie byłem na takie zmiany przygotowany i się waham. Masz zrobiony projekt pod reku? Będziesz miał jakieś dodatkowe szachty na poddaszu?

ja dodam ze swojej strony jeszcze jedno pytanie o te kominki: jak sprawę rozwiązać z kominkami wentylacyjnymi w momencie kiedy będzie rekuperacja? Czy w ogóle ich nie budować czy tylko jakąś minimalną ilość (i które jeśli tak)?

My mamy rekuperację. Miałem likwidować kominy wentylacyjne bo przy reku są zbędne ale po rozmowie z kolegą, który jest z branży budowlanej jednak zostawiłem - kwestia osobistego prewencyjnego podejścia. Wentylacje będą zatkane tak aby nie zakłócać pracy rekuperatora a w razie potrzeby np. długiego braku prądu lub awarii reku mogę zawsze użyć wentylacji grawitacyjnej. Zatkaną wentylację mam w salonie i wiatrołapie/kuchni. W kotłowni nie jest zatkana ponieważ nie ma tam wentylacji mechanicznej.

Edytowane przez sushi-KLMD

Nie mam jeszcze szczegółowego projektu, bo jestem na wstepnym etapie rozmów, ale wiem mniej więcej jak będą szły kanały. Na poddaszu będę miał jeden szacht (albo koło komina od kominka albo pod skosem żeby przejść na salon). Ja też się długo wahałem nad reku (słyszałem za i przeciw, które nie przeważały szali na żadną ze stron), ale wyszedłem sobie z założenia, że jeżeli robię izolowany, szczelny dom to bez sensu jest wypuszczać w sposób niekontrolowany ciepło do wentylacji grawitacyjnej. Nie liczę, że reku się zwróci kiedykolwiek, ale przynajmniej że zarobi na obsługę, prąd, serwis, a jakość powietrza będę miał zdecydowanie lepszą w domu. Do tego oszczędzam na kanałach wentylacji grawitacyjnej (nie buduję ich) no i jak widac można oszczędzić na kominkach wentylacyjnych (także można pominąć).

Witam.

Rekuperacji mieć nie musicie, ale jest to opłacalna sprawa. Odzysk ciepła zimą znacząco obniża koszty ogrzewania domu. Jeżeli to będzie 30% a koszt zakupu paliwa powiedzmy 3000 zł, to 1000 zł rocznie mamy w kieszeni. Po 6-10 latach rekuperator się zwróci, w zależności od ceny zakupu urządzenia.. Inną sprawą jest wentylacja mechaniczna. Warto ją mieć, bo ona działa, w przeciwieństwie do grawitacyjnej. Zawsze pomieszczenia są przewentylowane i przez to bardziej suche. Koszt działania WM z rekuperacją wyniesie rocznie ok. 300 zł, na co złożą się rachunki za prąd i wymiana filtrów. Kolejną korzyścią WM jest to, że nie trzeba otwierać okien latem. Dzięki temu w domu jest chłodniej i nie ma owadów.

Builderhouse, czy w domu z WM praktyczne jest otwieranie okien w ciągu dnia?

Nikt jeszcze nie odpowiedział jakie zastosował kominki wentylacyjne, chyba nie wszyscy robią rekuperację? Czytałem, że bardzo często montowane są kominki z fi 110mm, przeznaczone do odpowietrzania pionów kanalizacyjnych i wentylacji strychów czy garaży a nie pomieszczeń mieszkalnych. Czy to rozwiązanie z kominkami to jest wada tego projektu??

Wojtek, WM nie wyklucza otwierania okien. Wręcz przeciwnie. Gdyby zrobić w budynku z WM nieotwieralne okna, to wielu ludzi z przyczyn psychologicznych, czułoby duszność i uważałoby, że nie ma czym oddychać, pomimo skuteczniejszej i szybszej wymiany powietrza w pomieszczeniach przy takiej wentylacji. Chyba każdy lubi poczuć lekką bryzę z otwartego okna.

Co do kominków wentylacyjnych: w projekcie mamy kanały z rur spiro o średnicy 16 cm (oprócz kanałów w kominach). Do wyprowadzenia ich ponad połacie służą kominki. I albo producent danego pokrycia ma w swojej ofercie takie kominki albo kupujesz kominki osobno, a sprawa ich montażu leży po stronie dekarzy. Z tym nie ma żadnego problemu. Kominki w tym projekcie nie są wadą, a jedynie jednym z kilku możliwych rozwiązań, które przyjął projektant (mógł np. zaprojektować dodatkowe kominy wentylacyjne)

Czy mógły ktoś napisać jak została u Was rozwiązana sprawa kominków wentylacyjnych na dachu? W internecie szukałem i znalazłem jedynie Kominek VILPE 160/500 izolowany za 590zł za sztukę (pod karpiówkę). 9szt. takich kominków i wychodzi cena 5310zł! Czy łączyliście przewody na poziomie dachu i wyprowadzaliście np. jeden kominek zamiast trzech?

Jak zepniesz np. 3 kanały w jeden kominek o za małej średnicy, to nie będziesz miał wentylacji. Akurat na tym lepiej nie oszczędzać, bo przypłacisz to zdrowiem swoim i rodziny i będziesz miał zawilgocony i zapleśniały dom.

Co do świetlików - temat był poruszany gdzieś na początku wątku o Galilei. Ogólnie: jeżeli szkoda Ci kasy na wentylację, to na świetlik tym bardziej jej nie wydawaj. Za jeden nędzny i nic nie dający świetlik kupisz 3 kominki wentylacyjne. W pochmurne dni i tak światła przez to coś niewiele wpada do pomnieszczenia.

Builderhouse, dziękuję za Twoje wpisy.

Zdaniem mojego wykonawcy SSO kominki wentylacyjne nie spełniają swojej roli. Rzeczywiście jak szukam w internecie to gros kominków systemowych stanowią te o średnicy 110-125mm gdzie w Galilei potrzebujemy kominek ocieplony o fi 160mm (jeśli powszechnie instalowane są te niewłaściwe, to pewnie mój wykonawca ma rację). Znalazłem jedynie ten model VILPE, o którym pisałem wcześniej. Koniec końców cena pewnie do przyjęcia byle rzeczywiście dawał radę i WG działała jak należy.

Zaczęliśmy też kombinować czy nie wyeliminować kilku kominków (ze względu, że mogą się nie sprawdzać) poprzez wybudowanie jednego komina wentylacyjnego (wentylacja garażu, garderoby i łazienki na dole) oraz drugiego w postaci wyprowadzenia ocieplonych rur spiro na dach i obudowania ich w formie komina płytami OSB i płytkami klinkierowymi (wentylacja kuchni x2 i garderoby na górze). Wentylacja strychu poprzez dostawienie pustaków wentylacyjnych do komina w kotłowni (od poziomu poddasza). I tak pozostałby problem łazienki na górze... Wszystko robi się strasznie skomplikowane.

Tak więc po głębszej lekturze, powyższych "pomysłach" i Twoich wpisach zacząłem się składniać ku zrobieniu WM :) Wydaje się być rozwiązaniem najprostszym, gwarantującym właściwe wentylowanie domu, no i zyskuje się świeże powietrze więc mam nadzieję i lepsze samopoczucie mieszkańców :)