M-M 30.08.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 M-M a z jakiego drewna masz tę elewację ...mógłbym zobaczyć jakąś fotkę jak to wygląda ? Świerk. Rozmawialiśmy z dwoma dostawcami drewna i obaj twierdzili, że najważniejsze to nie tyle gatunek, co dobrze zakonserwować drewno i na lakierach nie powinno się oszczędzać. Tu jest fotka, mam nadzieję że coś tam będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabart 30.08.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Dodam jeszcze coś od siebie na temat kominków wentylacyjnych Na dachu mam położoną dachówkę Creaton Titania Systemowe kominki wentylacyjne to koszt ok 320 PLN netto. W Krakowie jest firma CERAMTRANS która robi na zamówienie kominki. cena to ok 160 PLN i sobie wykombinowałem, że zastosuję te ich kominki (kiedyś już korzystałem z usług tej firmy i było ok) I tu mały zong ....Firma Creaton zastrzega sobie w swoich warunkach gwarancji, że zastosowanie nieoryginalnych kominków powoduje utratę gwarancji na CAŁĄ dachówkę ...fajnie ? I jeszcze jedna uwaga Przestrzegam przed stosowaniem kominków wentylacyjnych zbyt niskich. Zdarzyło mi się że kominiarz nie chciał odebrać takiego kominka twierdząc ( i chyba słusznie) że przy opadach śniegu kominek taki przestanie funkcjonować należycie i musiałem kominki wymienić. takich jak ten :http://dach.roben.pl/produkt/akcesoria-dachowe/monzaplus-kominek-wentylacyjny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 30.08.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Świerk. Rozmawialiśmy z dwoma dostawcami drewna i obaj twierdzili, że najważniejsze to nie tyle gatunek, co dobrze zakonserwować drewno i na lakierach nie powinno się oszczędzać. Tu jest fotka, mam nadzieję że coś tam będzie widać [ATTACH=CONFIG]329066[/ATTACH] Fajnie wyszło. Pokażesz od strony tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 01.09.2015 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Wrócę do domku to wynajdę jakieś zdjęcie od tamtej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 02.09.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Witam wszystkich serdecznie .Jestem na końcowym etapie budowy fundamentów , mam już zasypane wewnątrz piaskiem wylany tak zwany chudziak natomiast od strony zewnętrznej mam fundamenty ocieplone styropianem i folię bąbelkową ale nie wiem czym je zasypać czy piaskiem ? czy ziemią ? Więc kochani podpowiedzcie czym wy zasypaliście fundamenty od strony zewnętrznej . Pozdrawiam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabart 03.09.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Moim skromnym zdaniem o ile nie robisz drenażu opaskowego wokół budynku to powinieneś zasypać fundamenty ziemią. Zasypka piaskiem będzie drenażem dla ogrodu i wtedy masz efekt odwrotny od zamierzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 03.09.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Witam i dziękuję za podpowiedż , tak właśnie zrobimy zasypiemy ziemią . Teren u nas jest suchy więc drenaż nie potrzebny ale wolałam zapytać o poradę . A mam jeszcze jedno pytanie z czego kochani robicie ścianki działowe na poddaszu ? Z płyty GK na stelażu czy ktoś robił inaczej ? Zastanawiam się właśnie nad ściankami czy nie zrobić z betonu komórkowego tak jak reszta domu . Może mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt ścianek z GK na poddaszu ? Pozdrawiam wszystkich budujących . Edytowane 3 Września 2015 przez Agnes29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabart 04.09.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Ja bym sie 3 razy zastanowił nad ściankami z płyt kartonowo-gispwych - nowy dom pracuje ....co chwile będą wychodziły brzydkie pęknięcia szczególnie w rogach - ściana po zamalowaniu inaczej sie odbarwia na łączeniach inaczej na powierzchni płyty Po roku dwóch to widać i nie jest to zbyt estetyczne - regipsy słabo tłumią dźwięk \- wieszanie szafek na regipsach. Trzeba na etapie konstrukcji stelaża przewidzieć położenie szafek bo później jest problem konkluzja jest taka ...Chcesz miec spoój ? Zrób normalne ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 04.09.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 (edytowane) pabart;6934812]Ja bym sie 3 razy zastanowił nad ściankami z płyt kartonowo-gispwych - nowy dom pracuje ....co chwile będą wychodziły brzydkie pęknięcia szczególnie w rogach - ściana po zamalowaniu inaczej sie odbarwia na łączeniach inaczej na powierzchni płyty Po roku dwóch to widać i nie jest to zbyt estetyczne - regipsy słabo tłumią dźwięk \ - wieszanie szafek na regipsach. Trzeba na etapie konstrukcji stelaża przewidzieć położenie szafek bo później jest problem konkluzja jest taka ...Chcesz miec spoój ? Zrób normalne ściany Witam dzięki za opinie , właśnie też tak myśleliśmy że ścianki z GK nic nie warte będziemy jednak murować ale warto czasem posłuchać opini innych . Pozdrawiam . Edytowane 5 Września 2015 przez Agnes29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paaawel 11.09.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam, Czy ktoś buduje dom Galilea 2m lub Galilea w okolicach Szczecina? Właśnie jesteśmy na etapie decydowania o zmianach w projekcie i bardzo chętnie zobaczylibyśmy jak wygląda taki dom w rzeczywistości. Jeśli ktoś nie miałby nic przeciwko to prosimy o kontakt. PozdrawiamyAgata i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paaawel 12.09.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Chcielibyśmy prosić o Wasze projekty czy zdjęcia łazienki na piętrze. Zamierzamy tam zmieścić wannę i prysznic, nie wiemy jak to wszystko ulokować. Bierzemy pod uwagę połączenie z pralnią, jednak dalej jest problem z przestrzenią bez skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 12.09.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witam. Po połączeniu z pralnią oraz przesunięciu ściany wzdłuż całego korytarza wyszło u nas więcej miejsca i łazienka ma ok. 16m2. Nie mogę wrzucić rzutu, ale gdzieś jest wstawiony wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paaawel 13.09.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Witam. Po połączeniu z pralnią oraz przesunięciu ściany wzdłuż całego korytarza wyszło u nas więcej miejsca i łazienka ma ok. 16m2. Nie mogę wrzucić rzutu, ale gdzieś jest wstawiony wcześniej. Ładnie to wygląda, zastanawia mnie tylko czy umiejscowienie toalety pod skosem nie będzie przeszkadzać? Ścianki kolankowe będziemy podnosić do ok 1,20 m, jednak nadal mamy obawy czy nie uderzymy w głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hatan 14.09.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Miska ustępowa pod skosem nie stanowi problemu dla korzystających o wzroście 1,80m. Ściana kolankowa podniesiona do 1,4m. Dochodzi jeszcze zabudowa GK stelarza pod miskę o grubości 0,2m od ściany. Dodatkowo miska WC ma średnio 0,6m głębokości liczone od zabudowy GK. Kabinę natryskową można przenieść na drugą stronę, naprzeciw. My zaplanowaliśmy tam saunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 14.09.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Witam wszystkich serdecznie , mam pytanie do osób które budowały galileje 2m interesuje mnie koszt cały koszt dachu to znaczy cały towar oraz robocizna . Dach ma 260 m , wstępnie dowiedziałam się że u nas życzą sobie 65 zł za metr bez towaru co sądzicie o tym ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabart 15.09.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam wszystkich serdecznie , mam pytanie do osób które budowały galileje 2m interesuje mnie koszt cały koszt dachu to znaczy cały towar oraz robocizna . Dach ma 260 m , wstępnie dowiedziałam się że u nas życzą sobie 65 zł za metr bez towaru co sądzicie o tym ? Pozdrawiam . ok 54 tys PLN sam materiał kominy Schiedel obłożone klinkierem dachówka Creaton Titania. okna dachowe Fakro (jakiś średni model) zamiast stopni kominiarskich wyłazy po jednym stopniu przy kominie niestety ceny robocizny nie znam bo płacę za "całość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 15.09.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Robocizna: wykonanie więźby dachowej - 7,5 tys., pokrycie dachu z obróbkami i kominami 9,5 tys. Co do materiału-trudno jest się odnosić do czyjegoś dachu, bo każdy wybierał i robił coś innego. Wybierasz dachówkę A i płacisz np. 17 tysięcy, wybierzesz dachówkę B i płacisz 34 tysiące. Materiał trzeba wycenić sobie w hurtowni wg. swojego wyboru dachówki. Pobieżne koszty to - dachówka min.16 tyś, membrana-5tys (papa 3-4 tyś ale dochodzi koszt deskowania), rynny min. 5 tyś, okna dachowe min.0,9 tyś etc. Ogólnie na dach trzeba liczyć średnio od 35 do 50 tyś razem. I oczywiście drewno na więźbę jakieś 12-16 tyś. Edytowane 15 Września 2015 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 16.09.2015 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Dziękuję za podpowiedż chciałam mieć mniej więcej rozeznanie cenowe . Pozdrawiam . Edytowane 16 Września 2015 przez Agnes29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paaawel 18.09.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Miska ustępowa pod skosem nie stanowi problemu dla korzystających o wzroście 1,80m. Ściana kolankowa podniesiona do 1,4m. Dochodzi jeszcze zabudowa GK stelarza pod miskę o grubości 0,2m od ściany. Dodatkowo miska WC ma średnio 0,6m głębokości liczone od zabudowy GK. Kabinę natryskową można przenieść na drugą stronę, naprzeciw. My zaplanowaliśmy tam saunę. Dzięki za informację, obawy mam bo jesteśmy wysocy, ja mam 189 cm wzrostu. Pogadamy z architektem adoptującym i dojdziemy do jakiś wniosków. Kabinę natryskową chcemy umieścić tam, gdzie Wy saunę, tak żeby z 3 ścian zabudować wnękę i tylko szklane drzwi zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro3 22.09.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 [attach=config]331585 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts