Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

M-M a z jakiego drewna masz tę elewację ...mógłbym zobaczyć jakąś fotkę jak to wygląda ?

Świerk. Rozmawialiśmy z dwoma dostawcami drewna i obaj twierdzili, że najważniejsze to nie tyle gatunek, co dobrze zakonserwować drewno i na lakierach nie powinno się oszczędzać. Tu jest fotka, mam nadzieję że coś tam będzie widać

20150817_103854.jpg

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodam jeszcze coś od siebie na temat kominków wentylacyjnych

Na dachu mam położoną dachówkę Creaton Titania Systemowe kominki wentylacyjne to koszt ok 320 PLN netto. W Krakowie jest firma CERAMTRANS która robi na zamówienie kominki. cena to ok 160 PLN i sobie wykombinowałem, że zastosuję te ich kominki (kiedyś już korzystałem z usług tej firmy i było ok) I tu mały zong ....Firma Creaton zastrzega sobie w swoich warunkach gwarancji, że zastosowanie nieoryginalnych kominków powoduje utratę gwarancji na CAŁĄ dachówkę ...fajnie ?

I jeszcze jedna uwaga

Przestrzegam przed stosowaniem kominków wentylacyjnych zbyt niskich. Zdarzyło mi się że kominiarz nie chciał odebrać takiego kominka twierdząc ( i chyba słusznie) że przy opadach śniegu kominek taki przestanie funkcjonować należycie i musiałem kominki wymienić.

takich jak ten :

http://dach.roben.pl/produkt/akcesoria-dachowe/monzaplus-kominek-wentylacyjny/

Świerk. Rozmawialiśmy z dwoma dostawcami drewna i obaj twierdzili, że najważniejsze to nie tyle gatunek, co dobrze zakonserwować drewno i na lakierach nie powinno się oszczędzać. Tu jest fotka, mam nadzieję że coś tam będzie widać

[ATTACH=CONFIG]329066[/ATTACH]

Fajnie wyszło. :)

Pokażesz od strony tarasu?

Witam wszystkich serdecznie .

Jestem na końcowym etapie budowy fundamentów , mam już zasypane wewnątrz piaskiem wylany tak zwany chudziak natomiast od strony zewnętrznej mam fundamenty ocieplone styropianem i folię bąbelkową ale nie wiem czym je zasypać czy piaskiem ? czy ziemią ? Więc kochani podpowiedzcie czym wy zasypaliście fundamenty od strony zewnętrznej .

Pozdrawiam wszystkich .

Witam i dziękuję za podpowiedż , tak właśnie zrobimy zasypiemy ziemią . Teren u nas jest suchy więc drenaż nie potrzebny ale wolałam zapytać o poradę .

A mam jeszcze jedno pytanie z czego kochani robicie ścianki działowe na poddaszu ? Z płyty GK na stelażu czy ktoś robił inaczej ? Zastanawiam się właśnie nad ściankami czy nie zrobić z betonu komórkowego tak jak reszta domu . Może mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt ścianek z GK na poddaszu ?

Pozdrawiam wszystkich budujących .

Edytowane przez Agnes29

Ja bym sie 3 razy zastanowił nad ściankami z płyt kartonowo-gispwych

- nowy dom pracuje ....co chwile będą wychodziły brzydkie pęknięcia szczególnie w rogach

- ściana po zamalowaniu inaczej sie odbarwia na łączeniach inaczej na powierzchni płyty Po roku dwóch to widać i nie jest to zbyt estetyczne

- regipsy słabo tłumią dźwięk \

- wieszanie szafek na regipsach. Trzeba na etapie konstrukcji stelaża przewidzieć położenie szafek bo później jest problem

konkluzja jest taka ...Chcesz miec spoój ? Zrób normalne ściany

pabart;6934812]Ja bym sie 3 razy zastanowił nad ściankami z płyt kartonowo-gispwych

- nowy dom pracuje ....co chwile będą wychodziły brzydkie pęknięcia szczególnie w rogach

- ściana po zamalowaniu inaczej sie odbarwia na łączeniach inaczej na powierzchni płyty Po roku dwóch to widać i nie jest to zbyt estetyczne

- regipsy słabo tłumią dźwięk \

- wieszanie szafek na regipsach. Trzeba na etapie konstrukcji stelaża przewidzieć położenie szafek bo później jest problem

konkluzja jest taka ...Chcesz miec spoój ? Zrób normalne ściany

Witam dzięki za opinie , właśnie też tak myśleliśmy że ścianki z GK nic nie warte będziemy jednak murować ale warto czasem posłuchać opini innych .

Pozdrawiam .

fundament.jpg

Edytowane przez Agnes29

Witam.

Po połączeniu z pralnią oraz przesunięciu ściany wzdłuż całego korytarza wyszło u nas więcej miejsca i łazienka ma ok. 16m2.

Nie mogę wrzucić rzutu, ale gdzieś jest wstawiony wcześniej.

Ładnie to wygląda, zastanawia mnie tylko czy umiejscowienie toalety pod skosem nie będzie przeszkadzać? Ścianki kolankowe będziemy podnosić do ok 1,20 m, jednak nadal mamy obawy czy nie uderzymy w głowę :D

Miska ustępowa pod skosem nie stanowi problemu dla korzystających o wzroście 1,80m. Ściana kolankowa podniesiona do 1,4m. Dochodzi jeszcze zabudowa GK stelarza pod miskę o grubości 0,2m od ściany. Dodatkowo miska WC ma średnio 0,6m głębokości liczone od zabudowy GK.

Kabinę natryskową można przenieść na drugą stronę, naprzeciw. My zaplanowaliśmy tam saunę.

10.jpg

Witam wszystkich serdecznie , mam pytanie do osób które budowały galileje 2m interesuje mnie koszt cały koszt dachu to znaczy cały towar oraz robocizna . Dach ma 260 m , wstępnie dowiedziałam się że u nas życzą sobie 65 zł za metr bez towaru co sądzicie o tym ?

Pozdrawiam .

ok 54 tys PLN sam materiał

kominy Schiedel obłożone klinkierem

dachówka Creaton Titania.

okna dachowe Fakro (jakiś średni model)

zamiast stopni kominiarskich wyłazy po jednym stopniu przy kominie

niestety ceny robocizny nie znam bo płacę za "całość"

Robocizna: wykonanie więźby dachowej - 7,5 tys., pokrycie dachu z obróbkami i kominami 9,5 tys. Co do materiału-trudno jest się odnosić do czyjegoś dachu, bo każdy wybierał i robił coś innego. Wybierasz dachówkę A i płacisz np. 17 tysięcy, wybierzesz dachówkę B i płacisz 34 tysiące. Materiał trzeba wycenić sobie w hurtowni wg. swojego wyboru dachówki. Pobieżne koszty to - dachówka min.16 tyś, membrana-5tys (papa 3-4 tyś ale dochodzi koszt deskowania), rynny min. 5 tyś, okna dachowe min.0,9 tyś etc. Ogólnie na dach trzeba liczyć średnio od 35 do 50 tyś razem. I oczywiście drewno na więźbę jakieś 12-16 tyś. Edytowane przez builderhouse

Miska ustępowa pod skosem nie stanowi problemu dla korzystających o wzroście 1,80m. Ściana kolankowa podniesiona do 1,4m. Dochodzi jeszcze zabudowa GK stelarza pod miskę o grubości 0,2m od ściany. Dodatkowo miska WC ma średnio 0,6m głębokości liczone od zabudowy GK.

Kabinę natryskową można przenieść na drugą stronę, naprzeciw. My zaplanowaliśmy tam saunę.

Dzięki za informację, obawy mam bo jesteśmy wysocy, ja mam 189 cm wzrostu. Pogadamy z architektem adoptującym i dojdziemy do jakiś wniosków.

Kabinę natryskową chcemy umieścić tam, gdzie Wy saunę, tak żeby z 3 ścian zabudować wnękę i tylko szklane drzwi zrobić.