Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, zdecydowałem się na ten projekt i moje pytania.

Czy po podwyższeniu ścianki kolankowej o 50cm, macie problem z dosięgnięciem przy otwieraniu okien dachowych. Ja zdecydowałem się na likwidacje pokoju-gabinetu na rzecz większego salonu, dodatkowych drzwi do kuchni z wiatrołapu. Pytanie jest co do wielkości sypialń na górze. Sypialnie 2/2 i 2/4 chcę przeznaczyć na sypialnie dzieci, a sypialnie 2/5 dla siebie, pokój nad garażem jako pokój-gabinet-rekreacyjny. Moje pytanie jest odnośnie pokoju 2/5, tzn., czy jest tam wystarczająco miejsca na wstawienie łóżka sypialnianego. Czy przy tym metrażu 2/5 jest tam dość przestronnie dla dwóch dorosłych osób z łóżkiem sypialnianym. Dom buduje w Dobrej-Szczecińskiej (okolice Szczecina). Może ktoś by podesłał zdjęcia jak wygląda taki urządzony pokój. Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić jak wygląda ten pokój tym bardziej że łączą się tam dwie więźby (garażowa i domu)

Pozdrawiam

Edytowane przez WOMI

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, zdecydowałem się na ten projekt i moje pytania.

Czy po podwyższeniu ścianki kolankowej o 50cm, macie problem z dosięgnięciem przy otwieraniu okien dachowych. Ja zdecydowałem się na likwidacje pokoju-gabinetu na rzecz większego salonu, dodatkowych drzwi do kuchni z wiatrołapu. Pytanie jest co do wielkości sypialń na górze. Sypialnie 2/2 i 2/4 chcę przeznaczyć na sypialnie dzieci, a sypialnie 2/5 dla siebie, pokój nad garażem jako pokój-gabinet-rekreacyjny. Moje pytanie jest odnośnie pokoju 2/5, tzn., czy jest tam wystarczająco miejsca na wstawienie łóżka sypialnianego. Czy przy tym metrażu 2/5 jest tam dość przestronnie dla dwóch dorosłych osób z łóżkiem sypialnianym. Dom buduje w Dobrej-Szczecińskiej (okolice Szczecina). Może ktoś by podesłał zdjęcia jak wygląda taki urządzony pokój. Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić jak wygląda ten pokój tym bardziej że łączą się tam dwie więźby (garażowa i domu)

Pozdrawiam

Cześć. Odpowiadam na Twoje pytania. Jak podwyższysz ściankę kolankową o 50 cm to kup sobie drabinkę żeby otwierać okna dachowe, chyba że masz ok. 2 metrów wzrostu, wtedy wspięcie na palcach rozwiąże problem. Minusem będzie to, że żona i dzieci będą Cię wołać do ich otwierania :-). Na poważnie - 50 cm będzie oznaczało okna usytuowane bardzo wysoko. Osobiście nie polecam, ale są różne gusta..Sypialnia 2/5 może stanowić problem dla łóżka małżeńskiego. Jest tam skos dwóch płaszczyzn dachu. Moim zdaniem nie będzie to wygodne. Ale większym problemem jest to, że ta sypialnia jest oddzielona od sypialni obok cieńką ścianką działową i ma wspólny balkon, zatem zapomnij o intymności, chyba, że Wam to nie przeszkadza. Ja bym brał sypialnię koło łazienki. Będziecie mogli z żoną czuć się swobodnie ;-). Zdjęć nie podeślę, bo jeszcze nie mieszkam, tzn jestem jeszcze "w lesie" :-D.

Pozdrawiam.

Wszędzie położyliśmy panele, na gorze w sypialniach beda wykładziny- jak sie wstanie , zeby było miło w nogi:)[/

Bardzo fajnie to wygląda .Ja też chcę mieć panele ale jest plan na ogrzewanie podłogowe i nie wiem jak to się ma jedno do drugiego,słyszałam już różne opinie że jak panele to kaloryfery jak podłogówka to gres :( może ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia i tym temacie.Pozdrawiam

To jakieś niestworzone teorie słyszałaś. Na forum jest duży wątek poświęcony ogrzewaniu podłogowemu, warto przeczytać. My dajemy drewno na dole i panele na górze, a cały dom jest ogrzewany podłogówką.

Womi - tak jak pisze Builderhouse - u naszym przypadku ściana podniesiona o jeden pustak powoduje że muszę się wspinać na palce wyglądając przez okno, chociaż w sumie to ja krasnalek jestem :rolleyes:

Co do wykończenia podłóg przy podłogówce: ja dużo nad tym myślałem i nie ma idealnych rowiązań. Zdecydowaliśmy, że na całym dole będą płytki (w salonie i gabinecie takie o wyglądzie deski drewnianej), na górze w pokojach będzie wykładzina dywanowa (jest nieco gorsza w przenikalności ciepła od płytek, ale lepsza od paneli nie mówiąc już o deskach). W korytarzu na górze albo wykładzina dywanowa albo panele.

No nie wiem czy niestworzone historie. Praw fizyki nie oszukasz - drewno jest izolatorem. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to właśnie opowiada niestworzone historie. Oczywiście, że można kłaść drewno i panele - jak to jest dobrze zrobione (!) to ogrzewanie będzie działać, choć ciepło będzie gorzej przenikać niż w przypadku ceramiki, kamienia czy wykładziny. Ja nie chcę więcej płacić za ogrzewanie niż jest to potrzebne dlatego daję materiały o znacznie lepszej przenikalności cieplnej niż drewno czy drewnopochodne materiały.

Napisała że skoro podłogówka to musi być gres - nie musi, więc dlatego napisałam że to bzdura.

Można położyć ceramikę, przywalić grubym dywanem - wtedy przy lepszej przenikalności materiału na podłodze masz i tak wyższe rachunki niż przy panelu dostosowanym do podłogówki. Więc sama przenikalność jako jedyny parametr wpływający na wysokość opłat jest mocno dyskusyjna.

Każdy wybiera jak chce, tylko warto przed poczytać o danym rozwiązaniu i mieć wiedzę zarówno na temat wad i zalet.

Otóż to. Ważne, żeby zdawać sobie z tego wszystkiego sprawę. Ja wiem, że dywaniku na ceramice w zimie nie położę, pewnie Ty też na panelach czy deskach niczego nie będziesz kładł, żeby nie ograniczać ciepła. Latem to bez różnicy chyba, że ktoś ma chłodzenie przez podłogólkę (z pompy ciepła czy GWC) to też pewnie nie będzie nic kładł.

Aha, czyli ktoś powiedział, że na podłogówce musi być ceramika. Bzdury, może być ceramika, gres, kamień, panele, deski drewniane, wykładzina, pewnie jeszcze wiele innych materiałów. Tylko trzeba dobrze rozeznać jak to kłaść, żeby ciepło było optymalnie dla danego wykończenia podłogi uwalniane do pomieszczeń które chcemy ogrzewać. A i trzeba się liczyć z różnymi przenikalnościami poszczególnych materiałów. Jak podejmiesz w tym zakresie świadome decyzje to będzie dobrze.

Witam,

MPF jakie robiłeś zmiany w projekcie, podnosiłeś ściankę kolankową. Jestem na etapie "przekonania żony do tego projektu", i ruszenia z budową w następnym roku. Galilea 2 ma stanąć w Dobrej-Szczecińskiej. Jak możesz podać nazwe ulicy na priv., chętnie zobaczył bym z drogi jak się prezentuje.

Ściankę kolankowa mamy podniesiona o 2 pustaki. W pokoju nad garażem okna sa w sam raz, w domu - sa dość wysoko a z mężem jesteśmy wysocy.

Co do podłogi w garażu mamy ogrzewanie podłogowe i położona podłogę epoksydowa. Z tego co mówili wykonawcy przez co najmniej 10 lat nic nie trzeba robic, lepsza struktura od kafli . Koszt 4600 zł z materiałem - 4 dni robili po 2-3godz. Na załączonym zdjęciu jeszcze była mokra.

mycha-3

czy do podłogówki kupowaliście specjalne panele (czy są one dużo droższe), czy po prostu robi się inną izolację. Czy z twoje praktyki jak już użytkujesz uważasz że jest dobra przenikalność ciepła przez panel czy jednak lepsza przez płytkę. Nikt z mich znajomych niestety nie ma podłogówki pod panelem i ciekawa właśnie jestem jak to w praktyce. Z góry dzięki za odpowiedź.