Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przy panelu z podłogówką ciepło będzie promieniować i da się bez problemu ogrzać dom, jednak w porównaniu do płytek zapewne więcej trzeba będzie wydać na ogrzewanie. Chodzi o to, że żeby taką samą ilość ciepła "przecisnąć" przez panel potrzeba więcej energii niż w przypadku materiału o lepszej przenikalności czyli np: przez płytki.

Musisz szukać specjalnych paneli do podłogówek, z czym nie będzie problemu. Dodatkowo bardzo ważny jest w takim przypadku podkład pod panele. CHodzi o to, żeby cały zestaw (panel, podkład) był jak najbardziej przenikalny dla ciepła.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mycha-3

czy do podłogówki kupowaliście specjalne panele (czy są one dużo droższe), czy po prostu robi się inną izolację. Czy z twoje praktyki jak już użytkujesz uważasz że jest dobra przenikalność ciepła przez panel czy jednak lepsza przez płytkę. Nikt z mich znajomych niestety nie ma podłogówki pod panelem i ciekawa właśnie jestem jak to w praktyce. Z góry dzięki za odpowiedź.

Kupiliśmy specjalne panele na podłogówkę, cenowo to nie wiem czy miało większe znaczenie. Tak na serio to bardziej cena zależała od grupości panela, twardości, szerokości lamela- my mamy 1 lamelowe.

Co do użytkowania to dopiero po tym sezonie grzewczym będzie można coś powiedzieć. Na razie piec pyrka na minimum.

Witam serdecznie , właśnie też jestem na etapie schodów i mam do was pytanie czy można zrobić schody betonowe ? Pytam ponieważ moi murarze twierdzą że raczej muszą być tak jak w projekcie drewniane bo betonowe nie wyjdą zaczęli coś mówić że stopnie nie wyjdą wymiarowe i nie wiem w co wierzyć . a czytałam nie raz na forum że nie którzy robili schody betonowe bez problemu , więc proszę napiszcie jakie wymiary mają wasze schody betonowe : wysokość , szerokość i ile stopni do podestu i ile od podestu na poddasze . To przekażę swojej ekipie murarskiej czarno na białym jak mają zrobić te schody skoro nie maja pojęcia .

Z góry bardzo dziękuję .

Pozdrawiam .

Edytowane przez Agnes29

Agnes,

Jak piszesz, na wielu zdjęciach na tym forum widać, że ludzie robią betonowe więc się da. Na etapie fundamentów trzeba zrobić pod nie stopę fundamentową lub w przypadku Galilei poszerzyć ławę. Właściwe rozmierzenie stopni to sztuka więc jak Twoja ekipa nie czuje się pewnie to musisz na nich bardzo uważać. Wysokość pierwszego stopnia powinna uwzględniać poziom wykończonej posadzki (w tym wykończenia stopni), tak samo trzeba o tym pamiętać na poddaszu.

Pozdrawiam.

Agnes,

Jak piszesz, na wielu zdjęciach na tym forum widać, że ludzie robią betonowe więc się da. Na etapie fundamentów trzeba zrobić pod nie stopę fundamentową lub w przypadku Galilei poszerzyć ławę. Właściwe rozmierzenie stopni to sztuka więc jak Twoja ekipa nie czuje się pewnie to musisz na nich bardzo uważać. Wysokość pierwszego stopnia powinna uwzględniać poziom wykończonej posadzki (w tym wykończenia stopni), tak samo trzeba o tym pamiętać na poddaszu.

Pozdrawiam.

Dziękuje Wojtku za odpowiedż .

Pozdrawiam.

Witajcie,

długo nie zaglądałam na forum, sporo się dzieje ostatnio. Wykończeniówka idzie pełną parą. W grudniu się przeprowadzamy :)

Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. SAM_2805.jpgSAM_2806.jpgSAM_2832.jpg

W mojej ocenie wyszło to znakomicie :) Wszyscy, którzy widzą rozwiązanie "na żywo" myślą, że to drewno.

Co do wylewanych schodów - oczywiście, że się da. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli wygospodarować schowek pod schodami. Zachęcam do takiego rozwiązania. Dodatkowym atutem schodów wylewanych jest to, że nie skrzypią. Schody całe drewniane mają niestety tendencję do skrzypienia. Wiem co mówię, bo obecnie takie mamy.

Pozdrawiam

Witajcie,

długo nie zaglądałam na forum, sporo się dzieje ostatnio. Wykończeniówka idzie pełną parą. W grudniu się przeprowadzamy :)

Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. [ATTACH=CONFIG]334330[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334332[/ATTACH]

W mojej ocenie wyszło to znakomicie :) Wszyscy, którzy widzą rozwiązanie "na żywo" myślą, że to drewno.

Co do wylewanych schodów - oczywiście, że się da. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli wygospodarować schowek pod schodami. Zachęcam do takiego rozwiązania. Dodatkowym atutem schodów wylewanych jest to, że nie skrzypią. Schody całe drewniane mają niestety tendencję do skrzypienia. Wiem co mówię, bo obecnie takie mamy.

Pozdrawiam

Boże jak pięknie wygląda wasz domek , nie mogę się napatrzeć cudo po prostu . Kiedy ja swój zobaczę na tym etapie jak na razie mam wylany strop i od poniedziałku zaczną stawiać ściany na piętrze póżniej dach i okna mam nadzieję że zdążymy przed zimą . A wam to tylko pogratulować tego etapu i świąt spędzonych w nowym przytulnym domku .

Witajcie,

Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. [ATTACH=CONFIG]334330[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334332[/ATTACH]

Pozdrawiam

Super wyszło, u nas też ludzie myślą ,że mamy deskę.

piotrku20 a byłbyś tak miły i podał całkowity koszt tej dekor deski dla Galilei? Dostałem od dystrybutora próbnik i raczej zdecyduje sie na to właśnie rozwiązanie tym bardziej, że wygląda to u Was bardzo dobrze. Wasza realizacja przekonuje mnie, że warto trzymać się projektu. Prosto i ze smakiem ..to lubię :)

Jak oceniacie taki pomysł?

- całkowite usunięcie okien dachowych z 2 pokoi przy garderobie

- zmniejszenie szerokości drzwi balkonowych ze 120 do 90cm.

- przy drzwiach balkonowych dołożenie dodatkowego okna o wymiarach 90 x 120cm.

- pokoje zostaną powiększone po zlikwidowaniu garderoby (1 ścianka po środku)

Jak oceniacie taki pomysł?

- całkowite usunięcie okien dachowych z 2 pokoi przy garderobie

- zmniejszenie szerokości drzwi balkonowych ze 120 do 90cm.

- przy drzwiach balkonowych dołożenie dodatkowego okna o wymiarach 90 x 120cm.

- pokoje zostaną powiększone po zlikwidowaniu garderoby (1 ścianka po środku)

Witam serdecznie , mam ten sam pomysł zlikwidowałam wszystkie okna dachowe i do każdych drzwi balkonowych w sumie czterech dodałam okno też 90x120 . Uważam że jest to fajny pomysł i więcej światła w pokojach przez drzwi balkonowe z oknem .

Pozdrawiam .

Agnes, a Ty juz masz tak zrobione czy dopiero planujesz? Jezeli juz masz to czy mozesz wrzucic jakies fotki?

Witaj jeszcze nie mam dopiero mi strop zalali w piątek , a 10 listopada zaczną dalej stawiać piętro i dach więc jakieś fotki dopiero po 10 listopada . Ale przez te okna z drzwiami balkonowymi wydłużyli mi obydwa balkony tak aby balustrada zachodziła za okno a nie kończyła się w połowie okna narazie tyle co mi się zmieniło przez dodanie tych okien .