Artol 09.10.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 przy panelu z podłogówką ciepło będzie promieniować i da się bez problemu ogrzać dom, jednak w porównaniu do płytek zapewne więcej trzeba będzie wydać na ogrzewanie. Chodzi o to, że żeby taką samą ilość ciepła "przecisnąć" przez panel potrzeba więcej energii niż w przypadku materiału o lepszej przenikalności czyli np: przez płytki.Musisz szukać specjalnych paneli do podłogówek, z czym nie będzie problemu. Dodatkowo bardzo ważny jest w takim przypadku podkład pod panele. CHodzi o to, żeby cały zestaw (panel, podkład) był jak najbardziej przenikalny dla ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.10.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 mycha-3 czy do podłogówki kupowaliście specjalne panele (czy są one dużo droższe), czy po prostu robi się inną izolację. Czy z twoje praktyki jak już użytkujesz uważasz że jest dobra przenikalność ciepła przez panel czy jednak lepsza przez płytkę. Nikt z mich znajomych niestety nie ma podłogówki pod panelem i ciekawa właśnie jestem jak to w praktyce. Z góry dzięki za odpowiedź. Kupiliśmy specjalne panele na podłogówkę, cenowo to nie wiem czy miało większe znaczenie. Tak na serio to bardziej cena zależała od grupości panela, twardości, szerokości lamela- my mamy 1 lamelowe. Co do użytkowania to dopiero po tym sezonie grzewczym będzie można coś powiedzieć. Na razie piec pyrka na minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 15.10.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witam, Mam pytanie o schody - robiliście takie jak w projekcie tj. 16 stopni 18,94 x 26cm? Wysokość stopnia 18,94cm wydaje się być duża. Są takie schody wygodne? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 15.10.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witam, Mam pytanie o schody - robiliście takie jak w projekcie tj. 16 stopni 18,94 x 26cm? Wysokość stopnia 18,94cm wydaje się być duża. Są takie schody wygodne? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Wojtek My mamy 17cm i 8mm podzielone 8 stopni, podest, 8 stopni. Bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 15.10.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Witam serdecznie , właśnie też jestem na etapie schodów i mam do was pytanie czy można zrobić schody betonowe ? Pytam ponieważ moi murarze twierdzą że raczej muszą być tak jak w projekcie drewniane bo betonowe nie wyjdą zaczęli coś mówić że stopnie nie wyjdą wymiarowe i nie wiem w co wierzyć . a czytałam nie raz na forum że nie którzy robili schody betonowe bez problemu , więc proszę napiszcie jakie wymiary mają wasze schody betonowe : wysokość , szerokość i ile stopni do podestu i ile od podestu na poddasze . To przekażę swojej ekipie murarskiej czarno na białym jak mają zrobić te schody skoro nie maja pojęcia . Z góry bardzo dziękuję .Pozdrawiam . Edytowane 15 Października 2015 przez Agnes29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 16.10.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 My mamy 17cm i 8mm podzielone 8 stopni, podest, 8 stopni. Bardzo wygodne. Mycha, dzięki. A głębokość spocznika i stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 16.10.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Agnes,Jak piszesz, na wielu zdjęciach na tym forum widać, że ludzie robią betonowe więc się da. Na etapie fundamentów trzeba zrobić pod nie stopę fundamentową lub w przypadku Galilei poszerzyć ławę. Właściwe rozmierzenie stopni to sztuka więc jak Twoja ekipa nie czuje się pewnie to musisz na nich bardzo uważać. Wysokość pierwszego stopnia powinna uwzględniać poziom wykończonej posadzki (w tym wykończenia stopni), tak samo trzeba o tym pamiętać na poddaszu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 17.10.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Mycha, dzięki. A głębokość spocznika i stopnia? spocznik- 91, stopień -26cm bez jednego milimetra, zależy jak dokładnie przyłożysz miarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 17.10.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 dla przypomnienia zdjęcie schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 17.10.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Agnes, Jak piszesz, na wielu zdjęciach na tym forum widać, że ludzie robią betonowe więc się da. Na etapie fundamentów trzeba zrobić pod nie stopę fundamentową lub w przypadku Galilei poszerzyć ławę. Właściwe rozmierzenie stopni to sztuka więc jak Twoja ekipa nie czuje się pewnie to musisz na nich bardzo uważać. Wysokość pierwszego stopnia powinna uwzględniać poziom wykończonej posadzki (w tym wykończenia stopni), tak samo trzeba o tym pamiętać na poddaszu. Pozdrawiam. Dziękuje Wojtku za odpowiedż . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 17.10.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witajcie, długo nie zaglądałam na forum, sporo się dzieje ostatnio. Wykończeniówka idzie pełną parą. W grudniu się przeprowadzamy Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. W mojej ocenie wyszło to znakomicie Wszyscy, którzy widzą rozwiązanie "na żywo" myślą, że to drewno. Co do wylewanych schodów - oczywiście, że się da. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli wygospodarować schowek pod schodami. Zachęcam do takiego rozwiązania. Dodatkowym atutem schodów wylewanych jest to, że nie skrzypią. Schody całe drewniane mają niestety tendencję do skrzypienia. Wiem co mówię, bo obecnie takie mamy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 17.10.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witajcie, długo nie zaglądałam na forum, sporo się dzieje ostatnio. Wykończeniówka idzie pełną parą. W grudniu się przeprowadzamy Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. [ATTACH=CONFIG]334330[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334332[/ATTACH] W mojej ocenie wyszło to znakomicie Wszyscy, którzy widzą rozwiązanie "na żywo" myślą, że to drewno. Co do wylewanych schodów - oczywiście, że się da. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli wygospodarować schowek pod schodami. Zachęcam do takiego rozwiązania. Dodatkowym atutem schodów wylewanych jest to, że nie skrzypią. Schody całe drewniane mają niestety tendencję do skrzypienia. Wiem co mówię, bo obecnie takie mamy. Pozdrawiam Boże jak pięknie wygląda wasz domek , nie mogę się napatrzeć cudo po prostu . Kiedy ja swój zobaczę na tym etapie jak na razie mam wylany strop i od poniedziałku zaczną stawiać ściany na piętrze póżniej dach i okna mam nadzieję że zdążymy przed zimą . A wam to tylko pogratulować tego etapu i świąt spędzonych w nowym przytulnym domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 17.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witajcie, długo nie zaglądałam na forum, sporo się dzieje ostatnio. Wykończeniówka idzie pełną parą. W grudniu się przeprowadzamy Dla tych, którzy myślą o elewacji podobnej jak w projekcie pierwotnym załączam zdjęcie naszego domu. Dla przypomnienia - zamiast drewna zastosowaliśmy dekor deskę. [ATTACH=CONFIG]334330[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334332[/ATTACH] W mojej ocenie wyszło to znakomicie Wszyscy, którzy widzą rozwiązanie "na żywo" myślą, że to drewno. Co do wylewanych schodów - oczywiście, że się da. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwoli wygospodarować schowek pod schodami. Zachęcam do takiego rozwiązania. Dodatkowym atutem schodów wylewanych jest to, że nie skrzypią. Schody całe drewniane mają niestety tendencję do skrzypienia. Wiem co mówię, bo obecnie takie mamy. Pozdrawiam Super wyszło, u nas też ludzie myślą ,że mamy deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 22.10.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 witammam pytanie odnośnie kanałów wentylacyjnych. robiliście tak jak w projekcie czy daliście je w innych miejscach?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabart 22.10.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 piotrku20 a byłbyś tak miły i podał całkowity koszt tej dekor deski dla Galilei? Dostałem od dystrybutora próbnik i raczej zdecyduje sie na to właśnie rozwiązanie tym bardziej, że wygląda to u Was bardzo dobrze. Wasza realizacja przekonuje mnie, że warto trzymać się projektu. Prosto i ze smakiem ..to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku20 25.10.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 pabart - kupiłam 30m2 deski, do tego klej i lazura. Wszystko ok 4000 zł. Desek kilka zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 28.10.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jak oceniacie taki pomysł?- całkowite usunięcie okien dachowych z 2 pokoi przy garderobie - zmniejszenie szerokości drzwi balkonowych ze 120 do 90cm. - przy drzwiach balkonowych dołożenie dodatkowego okna o wymiarach 90 x 120cm.- pokoje zostaną powiększone po zlikwidowaniu garderoby (1 ścianka po środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 28.10.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jak oceniacie taki pomysł? - całkowite usunięcie okien dachowych z 2 pokoi przy garderobie - zmniejszenie szerokości drzwi balkonowych ze 120 do 90cm. - przy drzwiach balkonowych dołożenie dodatkowego okna o wymiarach 90 x 120cm. - pokoje zostaną powiększone po zlikwidowaniu garderoby (1 ścianka po środku) Witam serdecznie , mam ten sam pomysł zlikwidowałam wszystkie okna dachowe i do każdych drzwi balkonowych w sumie czterech dodałam okno też 90x120 . Uważam że jest to fajny pomysł i więcej światła w pokojach przez drzwi balkonowe z oknem . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 28.10.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Agnes, a Ty juz masz tak zrobione czy dopiero planujesz? Jezeli juz masz to czy mozesz wrzucic jakies fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 28.10.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Agnes, a Ty juz masz tak zrobione czy dopiero planujesz? Jezeli juz masz to czy mozesz wrzucic jakies fotki? Witaj jeszcze nie mam dopiero mi strop zalali w piątek , a 10 listopada zaczną dalej stawiać piętro i dach więc jakieś fotki dopiero po 10 listopada . Ale przez te okna z drzwiami balkonowymi wydłużyli mi obydwa balkony tak aby balustrada zachodziła za okno a nie kończyła się w połowie okna narazie tyle co mi się zmieniło przez dodanie tych okien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts