Artol 29.10.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Aha, a u mnie robią więźbę dachową, więc dach pewnie będę miał nieco wcześniej zrobiony. Nie chce dawać połaciówek, zwłaszcza z tej strony (południe). W najgorszym wypadku damy po 1 w każdym pokoju, a nie po 2 jak w projekcie. Ogólnie zeszliśmy z ilością okien połaciowych z 7 (z projektu) do 4. A może uda się zejść do 2 jeżeli w tych pokojach przy garderobie nie trzeba będzie ich dawać. Problem w tym, że po położeniu membrany można będzie coś zaobserwować, ale to też nie będzie efekt końcowy, bo membrana czarna, a regipsy będą jasne, więc też będzie finalnie jaśniej. Ja balkonu (mam tylko 1 od przodu) nie wydłużałem, bo pomysł z tymi dodatkowymi oknami elewacyjnymi pojawił się już po wylaniu stropu i balkonu. Ale widziałem kilka domów z takimi "przykrótkimi" balkonami i wygląda OK. Grunt że balkon jest na wysokości drzwi balkonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna66 29.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam, my całkowicie zrezygnowaliśmy z okien połaciowych. W pomieszczeniu nad garażem wstawiliśmy dwa okna szczytowe, natomiast w pozostałych pomieszczeniach pozostawiliśmy okna z projektu. Zastanawialiśmy się nad pomniejszeniem drzwi balkonowych i dodaniem okien, ale jest to droższe niż większe drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 29.10.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Justyna, a masz jakieś fotki z wewnątrz tych pokoi przy garderobie, żeby zobaczyć stopień doświetlenia bez okien połaciowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 30.10.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 zobaczyć stopień doświetlenia bez okien połaciowych? Witaj Artol, Zanim podejmiesz decyzję o likwidacji okien połaciowych w pomieszczeniach na poddaszu polecam gorąco poniższy link do wizualizatora jak zmienia się rozkład światła w sypialni w zależności od ilości okien:http://www.velux.pl/inspiracje/galer...9trz/sypialnia Czasami zbyt szybko podejmujemy decyzję o zmianie ilości czy wyrzuceniu okien połaciowych z projektu zapominając, jak ważna dla naszego samopoczucia i zdrowia jest odpowiednia ilość światła i świeżego powietrza w naszym domu. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 30.10.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 zlikwidowałam wszystkie okna dachowe i do każdych drzwi balkonowych w sumie czterech dodałam okno też 90x120 . Uważam że jest to fajny pomysł i więcej światła w pokojach przez drzwi balkonowe z oknem Witaj Agnes29, Nie chce Cię martwić, ale przez okna dachowe wpada 2xwiecej światła niż przez okna pionowe i 3xwięcej niż przez lukarny. To powszechny mit, że okna pionowe doświetlą bardziej pomieszczenia na poddaszu. Rozkład światła w ciągu dnia jest zupełnie inny w przypadku okna pionowego i okna dachowego, przekonasz się o tym budując własną wizualizację na naszej stronie http://www.velux.pl. Czasami warto przeanalizować coś dwa razy niż potem żałować. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 31.10.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Sorry Panie Velux, ale wq...ia mnie taka paskudna nagonka na swoje produkty. Przy tym wypisuje Pan bzdury do kwadratu. Zapomina Pan o funkcjach poszczególnych pomieszczeń, o zadaniach i funkcjach poszczególnych instalacji i elementów budynku mieszając ich przeznaczenie. O wadach ani mru mru, bo biznes musi siękręcić. Poza tym, że okna dachowe nieco lepiej doświetlają pomieszczenia, co w przypadku sypialni nie ma zasadniczego znaczenia, to mają wiele wad w stosunku do okien pionowych. Ich cena przy wysokich parametrach termoizolacyjnych znacznie przewyższa cenę okien pionowych. Jeżeli okno jest tanie, to akcesoria są drogie. Okno dachowe wyposażone w rolety to koszt ponad 3 tysięcy złotych. Przy podwójnym oknie robi się 6 tysięcy lub więcej. Od nadmiaru światła też trzeba się chronić, co w przypadku okien połaciowych jest trudniejsze i bardziej kosztowne. Kto ma okna połaciowe z ekspozycją południową wie jakim koszmarem jest latem wysoka temperatura przez połaciówki. Z tym światłem też do końca nie jest tak na 100%. Zapomina Pan, że okna połaciowe szybciej się brudzą i przepuszczają przez to mniej światła. kto będzie mył okna raz w tygodniu? Okna z powłoką samoczyszczącą? Owszem, ale za dodatkowo wyższą kasę, a i tak do ideału dużo brakuje (wiem bo mam takie okna w domu). Kolejna sprawa - jak można napisać, że przez lukarny wpada 3 razy mniej światła skoro w lukarnie jest okno pionowe, które rzekomo wpuszcza tylko 2 razy mniej światła od okna połaciowego? Tak więc proszę nie pisać bzdur, bo na forum przebywają ludzie dorośli, a nie naiwne dzieci! Piktogramy w Pańskim poście też są nędzną propagandą. Od wentylacji jest instalacja wentylacyjna a nie okna. Połaciówki mają marginalkne znaczenie przy wentylowaniu budynku i to tylko przy WG. Lepiej w celu przewietrzenia otworzyć w naszych Galileach drzwi balkonowe niż otworzyć okno połaciowe. Dzieci się lepiej uczą? 22 tysiące oddechów na dobę i złe samopoczucie? Trzeba było jeszcze umieścić piktogram, że krowy więcej mleka dają w wyniku doświetlenia pomieszczeń przez okna połaciowe.Jednym słowem nędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 01.11.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Sorry Panie Velux, ale wq...ia mnie taka paskudna nagonka na swoje produkty. Przy tym wypisuje Pan bzdury do kwadratu. Zapomina Pan o funkcjach poszczególnych pomieszczeń, o zadaniach i funkcjach poszczególnych instalacji i elementów budynku mieszając ich przeznaczenie. O wadach ani mru mru, bo biznes musi siękręcić. Poza tym, że okna dachowe nieco lepiej doświetlają pomieszczenia, co w przypadku sypialni nie ma zasadniczego znaczenia, to mają wiele wad w stosunku do okien pionowych. Ich cena przy wysokich parametrach termoizolacyjnych znacznie przewyższa cenę okien pionowych. Jeżeli okno jest tanie, to akcesoria są drogie. Okno dachowe wyposażone w rolety to koszt ponad 3 tysięcy złotych. Przy podwójnym oknie robi się 6 tysięcy lub więcej. Od nadmiaru światła też trzeba się chronić, co w przypadku okien połaciowych jest trudniejsze i bardziej kosztowne. Kto ma okna połaciowe z ekspozycją południową wie jakim koszmarem jest latem wysoka temperatura przez połaciówki. Z tym światłem też do końca nie jest tak na 100%. Zapomina Pan, że okna połaciowe szybciej się brudzą i przepuszczają przez to mniej światła. kto będzie mył okna raz w tygodniu? Okna z powłoką samoczyszczącą? Owszem, ale za dodatkowo wyższą kasę, a i tak do ideału dużo brakuje (wiem bo mam takie okna w domu). Kolejna sprawa - jak można napisać, że przez lukarny wpada 3 razy mniej światła skoro w lukarnie jest okno pionowe, które rzekomo wpuszcza tylko 2 razy mniej światła od okna połaciowego? Tak więc proszę nie pisać bzdur, bo na forum przebywają ludzie dorośli, a nie naiwne dzieci! Piktogramy w Pańskim poście też są nędzną propagandą. Od wentylacji jest instalacja wentylacyjna a nie okna. Połaciówki mają marginalkne znaczenie przy wentylowaniu budynku i to tylko przy WG. Lepiej w celu przewietrzenia otworzyć w naszych Galileach drzwi balkonowe niż otworzyć okno połaciowe. Dzieci się lepiej uczą? 22 tysiące oddechów na dobę i złe samopoczucie? Trzeba było jeszcze umieścić piktogram, że krowy więcej mleka dają w wyniku doświetlenia pomieszczeń przez okna połaciowe. Jednym słowem nędza. Witam serdecznie Zgadzam się z Panem co do słowa i popieram pańską opinie BRAWO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 01.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witaj Agnes29, Nie chce Cię martwić, ale przez okna dachowe wpada 2xwiecej światła niż przez okna pionowe i 3xwięcej niż przez lukarny. To powszechny mit, że okna pionowe doświetlą bardziej pomieszczenia na poddaszu. Rozkład światła w ciągu dnia jest zupełnie inny w przypadku okna pionowego i okna dachowego, przekonasz się o tym budując własną wizualizację na naszej stronie http://www.velux.pl. Czasami warto przeanalizować coś dwa razy niż potem żałować. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Dzień dobry Niema mnie czym Pan martwić nie jestem zwolenniczkom okien dachowych i nikt mnie do nich nie przekona . Nasłuchałam się różnych opini na temat okien dachowych i zdania są podzielone pół na pół są osoby które sobie chwalą takie okna i są osoby które żałują że założyli okna dachowe . Ja decyzje podjęłam o likwidacji okien dachowych i nie zmienię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 02.11.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 do Agnes29 Ja też zlikwidowałam wszystkie okna dachowe. Powiększyłam okna balkonowe do szerokości 150 będą z podziałką na środku a w pomieszczeniu nad garażem są dwa okna 150x150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 02.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 do Agnes29 Ja też zlikwidowałam wszystkie okna dachowe. Powiększyłam okna balkonowe do szerokości 150 będą z podziałką na środku a w pomieszczeniu nad garażem są dwa okna 150x150 Witaj serdecznie Kurczewska , i co żałujesz że zlikwidowałaś okna dachowe ? Masz dosyć doświetlone pokoje przez okna balkonowe ? Bo ja na razie czekam za dachem i oknami więc nie widzę na żywo jeszcze efektów ale nie mogę się doczekać aż w końcu ujrzę . Jak masz jakieś fotki z górnych pokoi a nie jest problemem ich zamieszczenie to poproszę . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 03.11.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 do Agnes 29 Nie żałują ja od samego początku wiedziałam po prostu ze nie chcę okien dachowy tylko szukałam optymalnego dla siebie rozwiązania. w tej chwili jesteśmy na etapie SSO okna dopiero w przyszłym roku jak dla mnie światła wystarczy w zupełności. U mnie pokoje z przodu domu są od strony południowej, będą pokojami mich córek latem będzie aż nadto. A pokój z tyłu koło łazienki naszą sypialnią jest od strony północnej okno dachowe przypadałoby od wschodu dla mnie byłoby to koszmarne rozwiązanie szczególnie latem. Też na początku myślałam o takim rozwiązaniu jak ty wybrałaś- uważam je również za bardzo fajne. Jedyne tego czego mi brakuje to okna w dolnej łazience. Ale niestety wszystkiego nie można mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna66 03.11.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Niestety jeszcze nie mogę bo dachu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 03.11.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) jak można napisać, że przez lukarny wpada 3 razy mniej światła skoro w lukarnie jest okno pionowe, które rzekomo wpuszcza tylko 2 razy mniej światła od okna połaciowego? Panu z Velux'a zapewne chodziło o to, że ściany lukarny ograniczają rozproszenie światła wpadającego do pomieszczenia przez jej okno pionowe... Zgaduję, że Ci łatwo rezygnujący z okien połaciowych to Ci którzy podnieśli ścianki kolankowe i mieliby te okna dodatkowo zbyt wysoko (?). Kwestia nagrzewania pomieszczeń w lecie znowu zależy od współczynnika Uw okien ale też izolacji połaci. Jaki jest koszt zmiany drzwi balkonowych 110-120cm na podwójne drzwi lub drzwi z oknem, koszt większego nadproża, większej rolety (jeśli ktoś będzie miał) w porównaniu z ceną okna połaciowego? Można się wykłócać kto ma rację... Najbardziej cierpi na takich zmianach architektura budynku ale to już jak widać sprawa indywidualna. Edytowane 3 Listopada 2015 przez Wojtek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 03.11.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Architektura to pojęcie czysto subiektywne. Jednemu podobają się wykusze i dachy czerwonje, drugiemu proste formy i dachy czarne. Projekt jest w formie powtarzalnej z możliwością adaptacji i nie dyskutowałbym o gustach poszczególnych inwestorów. Co do kosztów, to niestety okna dachowe nie są tańsze od innych rozwiązań. Ja zrezygnowałem w pełni świadomie z połaciówek w pokojach na rzecz lukarn. Mam podniesioną ściankę kolankową o 1 pustak, a okno w lukarnie też jest wyżej niż zwykłe okno. Co to rozwiązanie daje? Po pierwsze - przestrzeń w pokojach. To jest coś zupełnie innego niż prosty skos. Daje duże możliwości aranżacji, zwiększa trochę kubaturę pokoju i poprawia walory użytkowe pomieszczenia. Koszty? Gotowa lukarna z materiałem i oknem z roletą i robocizną - 5 tysięcy złotych. Okno na profilu 82 z podwójnym pakietem, czyli 3 szyby z elektryczną roletą. Za okna połaciowe o tych parametrach zapłaciłbym chyba po 3 tysiące za sztukę o ile w ogóle jest takie na rynku. Szukać nie będę, bo szkoda mi na to czasu. Koszt zmiany drzwi balkonowych? Żaden. Wielu producentów stolarki z PCV nie chce robić drzwi balkonowych powyżej szer 100cm. Robią drzwi dzielone. Koszt rośnie jeżeli ktoś zrobi drzwi dwuskrzydłowe, ale umówmy się, zmieści się w kosztach połaciówek z całą pewnością. O nadprożach szkoda pisać, bo to są jakieś grosze. Być może w wersji podstawowej kosztowo oba rozwiązania są porównywalne. Ja wybrałem coś innego, bo chciałem. Wyborów każdy dokonuje sam. Niedopuszczalne jest natomiast interesowne dyskredytowanie innych rozwiązań, jak to uczynił Pan Velux. I nic go nie usprawiedliwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 04.11.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Niedopuszczalne jest natomiast interesowne dyskredytowanie innych rozwiązań, jak to uczynił Pan Velux. I nic go nie usprawiedliwia. Witaj builderhouse, Szkoda, że zamiast negować wszystko co piszę nie podszedłeś do tematu tak jak Wojtek 1978. Nie dyskredytuje Waszych wyborów, ani o nich nie dyskutuje. Każdy ma prawo do własnej opinii i własnego zdania. Mój wpis miał na celu poddanie pod rozwagę zasadność eliminowania okien z podstawowego powodu jakim jest dobre doświetlenie wnętrza, dlatego załączyłem link do narzędzia pokazującego rozkład światła, by każdy użytkownik mógł sprawdzić swoje pomieszczenie pod kątem jego doświetlenia. Przecież takie sprawdzenie nic nie kosztuje i nie ma w tym nic złego. Co do pokazanych przeze mnie danych na piktogramach, to jakkolwiek wydają się one śmieszne to są prawdziwe. Jest szereg publikacji i badań niezależnych ekspertów. Dziękuję Wojtek1978, bo dokładnie o to mi chodziło. Polecam na koniec przykładową lekturę pierwszego z brzegu artykułu http://bit.ly/1GL3CP9 Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 04.11.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Jeszcze potrafię rozróżnić wypowiedzi ocenne oraz zauważyć ich wartościowanie. Być może Pan już zatracił zdolność do formułowania swoich wypowiedzi w sposób obiektywny. Ja jednak jestem przekonany, że jest to u Pana celowa technika, która ma na celu jedno - zwiększyć sprzedaż. Na tym kończę polemikę, bo w życiu są przyjemniejsze formy spędzania czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 05.11.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dodam na koniec tego tematu, że to jest forum dla budujących Galileę 2m, z działu "zobacz jak inni budowali według Twojego projektu". Natomiast nie jest to miejsce do pozyskiwania klienta. Na tym zakończmy temat marketingowy i powróćmy do rzetelnej wymiany doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 05.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 witam, powiedzcie prosze jaką powierzchnię zgłosiliscie do podatku od niruchomości?? Liczyliście cy z zprojektu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikey0 05.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam* zamierzamy budować* Galilea 2m lub galilea mala** czy jest ktoś z okolic Krakowa* lub woj. Malopolskiego i okolic u kogo moglibyśmy zobaczyć budowę i uzyskać kilka rad ?. Bardzo prosił bym o kontakt email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 06.11.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Czy mieliście jakieś problemy ze złożeniem więźby dachowej. Chodzi o złożenie pod odpowiednim kątem (45stopni) belki, która idzie w koszu dachu z krokwiami znad garażu i części mieszkalnej. U mnie niby jest wszystko jak w projekcie, a nie składa się to tak jak trzeba. Jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts