sushi-KLMD 03.12.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Dzięki za tyle odpowiedzi, całe spektrum! Widzę , że nie ma nikogo, kto zrobiłby tylko jedno okno (czytam wątek od początku) i balkonowe z projektu. Moja żona twierdzi, że na dużej ścianie jak będzie tylko jedno okno połaciowe to kiepsko będzie to wyglądać, może coś w tym jest. Cześć, my mamy tak zrobione. W każdym małym pokoju z wyjątkiem pomieszczania 2/5 (u nas łazienka bez okna połaciowego) mamy po 1 oknie połaciowym , a w pokoju nad garażem 2 (jedno po naszej wschodniej i jedno zachodniej stronie) plus dołożyliśmy w tym pokoju standardowe okno na ścianie (u nas północnej) 210x150 cm . Tam gdzie mamy 1 okno mamy drzwi balkonowe o wymiarach 110 x 220 cm - uważamy że takie proporcje dobrze wpasowują się w bryłę. Z tym układem jest wystarczająco dużo światła. Okna połaciowe staraliśmy się ustawiać centralnie z wyjątkiem pomieszczenia 2/6, 2/7 (te pomieszczenia mamy połączone i jest to pokój) - tutaj ze względu na kosz okno musiało być bliżej ściany. Dom mamy w stanie developerskim i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu - doświetlenie pomieszczeń na górze jest naprawdę wystarczające. Na okna połaciowe na pewno założymy markizy lub rolety - ja skłaniam się bardziej ku roletom bo na wszystkich oknach mamy zaplanowane rolety podtynkowe. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 03.12.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Fotki tych okien załącze niebawem. Mam jeszcze pytanie do dachówek wentylacyjnych (nie mylić z kominkami wentylacyjnymi). Dawać je czy nie, jeśli tak to gdzie i w jakich odstępach? Czy są faktycznie konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 07.12.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 karczewska, prosiłaś o zdjęcia z poszerzonych okien balkonowych. Proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 08.12.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam wszystkich potrzebuje informacji od osób które już zrobiły dach w galilei 2m . Proszę powiedzieć ile wyszło wam metrów sześciennych więzby na dach ? Ponieważ mi panowie obliczyli 15 metrów oraz za metr sześcienny 900 zł czyli wychodzi 13 500,00 zł czy wam wyszło podobnie ? Pozdrawiam wszystkich galilejczyków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 08.12.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Agnes, u mnie też było 15m3. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 08.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Mam jeszcze pytanie do dachówek wentylacyjnych (nie mylić z kominkami wentylacyjnymi). Dawać je czy nie, jeśli tak to gdzie i w jakich odstępach? Czy są faktycznie konieczne? Artol, ja mam po jednej nad każdym oknem połaciowym ale wykładni pod to Ci nie podam. Mój Majster (bardzo dobry fachowiec) tak robi w każdym swoim dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 08.12.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Agnes, u mnie też było 15m3. Pozdrawiam! Dziękuję Wojtku za odpowiedż , zawsze lubię się kogoś poradzić zapytać przyznam że sporo się dowiedziałam z tego forum cieszę się że jest coś takiego każdego dnia tu zaglądam . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 08.12.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Tak, 15 kubików może być, mi wyszło chyba 14 albo było 15 ale dali jakis upust na koniec. Ale cenę 900zł/m3 masz dość wysoką. Ja płaciłem 780zł - buduję się pod Wrocławiem, a drewno pierwej sort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 12.12.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Tak, 15 kubików może być, mi wyszło chyba 14 albo było 15 ale dali jakis upust na koniec. Ale cenę 900zł/m3 masz dość wysoką. Ja płaciłem 780zł - buduję się pod Wrocławiem, a drewno pierwej sort Witaj Artol a powiedz mi proszę czy te 15 metrów sześciennych to wyszło Ci z deskowaniem ? Czy na deskowanie osobno trzeba liczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 12.12.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Agnes, u mnie też było 15m3. Pozdrawiam! Witaj Wojtku mam pytanie czy te 15 m3 to było z deskowaniem ? Czy deskowanie osobno jak tak to ile potrzebowałeś metrów na deskowanie ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 13.12.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 No, to i ja na 99,9% dołączam do grona budujących Galile Ktoś z Was jest ze Śląska lub buduje w sensownej odległości od Katowic? Chciałbym zobaczyć domek na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 13.12.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 A teraz o planowanych zmianach, które chciałbym zrobić w wersji lustrzanego odbicia: PARTER - wydłużenie kuchni w kierunku jadalni, do końca wnęki 1/4 - połączenie pokoju 1/5 i 1/7 - likwidacja wyjścia tarasowego (tego które w projekcie jest przy kominku) a w jego miejsce wstawienie typowego okna - przesunięcie drugiego okna tarasowego (przy stole) na środek ściany i jego zmniejszenie, może na 180 cm? na tej ścianie też będę wstawiał dwa dodatkowe okna w kuchni i po drugiej stronie wyjścia tarasowego. Ten i w/w pkt podyktowany jest tym że wjazd na posesję mam od zachodu i wyjście tarasowe przenoszę na południe. - kominek przy schodach, tam gdzie wnęka 1/4- oczywiście skierowany w str salonu - nie mam jeszcze koncepcji na zmianę kibelka 1/6 i pom 1/8, pewnie będę posiłkował się Waszymi zmianami PODDASZE - nad garażem sypialnia, oka na ścianach, likwidacja okien połaciowych, - od strony wejścia, w pok 2/4 i 2/5- do okien balkonowych dodanie okna standardowego, w pok 2/4 likwidacja okna połaciowego - w 2/6 i 2/2 zmiana okna balkonowego na typowe (likwidacja balkonu) i w pok 2/2 likwidacja połaciowego. Co Wy na to? Pewnie zastanawiacie się dla czego chcę zrezygnować z okien dachowych? A no dla tego, że przez 5 lat mieszkałem w pokoju z oknem dachowym i w lato nie dało się tam żyć, temp po 33 st w upały- masakra. Wiem, że może izolacja była kiepska ale jakoś mnie te okna zniechęciły. A Wy jakie macie dośwadczenia z poddaszami, tam gdzie okna połaciwoe, w duże upały, np takie jakie były tego lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 13.12.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Aha,jeszcze jedno...Jakie jest Wasze zdania na temat tego tarasu na poziomie gruntu? Lać pod niego ławy fundamentowe czy coś z kostki kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.12.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 15m3 bez deskowania. Ja nie dawałem deskowania. Za deskowanie to jeszcze sporo trzeba dodać, dlatego nie zdecydowałem sie na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.12.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Okna dachowe - minimalizuję ich ilość jak sie da, z poczatkowych 8 szt. zszedłem już na 3, a może zejde na 1 Jak wcześniej przeczytałeś dawałem do balkonówek zwykłe okna (90cm szer) i to sporo daje. Co do tarasu to nie buduje nic, bede robił taras ziemny z kostki, a do tego nic nie trzeba budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 14.12.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Witaj Wojtku mam pytanie czy te 15 m3 to było z deskowaniem ? Czy deskowanie osobno jak tak to ile potrzebowałeś metrów na deskowanie ? Pozdrawiam . Agnes, Te 15m3 to jest bez łatowania (łaty + kontrłaty) pod dachówkę, bo chyba o to pytasz (deskowanie to jest pełne krycie deską pod papę). Ile tego było od ręki nie podam, musiałbym sprawdzić na fakturach, ale ta ilość łat z kolei zależy jaką będziesz miała dachówkę. Przy karpiówce w łuskę, jak u mnie, sporo tego było bo i łaty nabija się co ok. 15cm, a przy zakładkowej w większym rozstawie więc i mniej materiału wychodzi. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Wojtek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.12.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Powiedzcie mi jeszcze ile ma dachu macie kominków wentylacyjnych dla instalacji grawitacyjnej i kanalizacji?Czy analizowaliście jaka jest różnica cenowa przy pełnej płycie fundamentowej i ławach oraz stropie lanym a Teriva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.12.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Rżżnica miedzy płytą fund a tradycyjnym fundamentem wychodziła mi około 13-15 tys, zł. Przy czy płyta była nie jakaś tam prowizoryczna tylko na XPSie 20 lub 30cm (nie pamietam dokładnie) i szle spienionym. Co do stropu to nie wiedziałem sensu lać stropu, więc nawet nie liczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 14.12.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Agnes, Te 15m3 to jest bez łatowania (łaty + kontrłaty) pod dachówkę, bo chyba o to pytasz (deskowanie to jest pełne krycie deską pod papę). Ile tego było od ręki nie podam, musiałbym sprawdzić na fakturach, ale ta ilość łat z kolei zależy jaką będziesz miała dachówkę. Przy karpiówce w łuskę, jak u mnie, sporo tego było bo i łaty nabija się co ok. 15cm, a przy zakładkowej w większym rozstawie więc i mniej materiału wychodzi. Ok dziękuję , Wojtku i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.12.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Rżżnica miedzy płytą fund a tradycyjnym fundamentem wychodziła mi około 13-15 tys, zł. Przy czy płyta była nie jakaś tam prowizoryczna tylko na XPSie 20 lub 30cm (nie pamietam dokładnie) i szle spienionym. Co do stropu to nie wiedziałem sensu lać stropu, więc nawet nie liczyłem. Tzn. co było droższe o 13-15 tyś, płyta czy ławy? Czy różnica również uwzględnia to że przy płycie nie musimy robić zasypek wewnątrz, podłóg na gruncie itp ? Czy cena uwzględniała ewentualne wymiany gruntu, dodatkowe warstwy spodnie itp.? Pytam bo płytę zazwyczaj wykonuje się przy złych warunkach gruntowych, u mnie jak raz podłoże jest OK i zaliczone do I kategorii ale zastanawiam się nad płytą ze względu na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts