Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za tyle odpowiedzi, całe spektrum!

Widzę , że nie ma nikogo, kto zrobiłby tylko jedno okno (czytam wątek od początku) i balkonowe z projektu. Moja żona twierdzi, że na dużej ścianie jak będzie tylko jedno okno połaciowe to kiepsko będzie to wyglądać, może coś w tym jest.

Cześć,

my mamy tak zrobione. W każdym małym pokoju z wyjątkiem pomieszczania 2/5 (u nas łazienka bez okna połaciowego) mamy po 1 oknie połaciowym , a w pokoju nad garażem 2 (jedno po naszej wschodniej i jedno zachodniej stronie) plus dołożyliśmy w tym pokoju standardowe okno na ścianie (u nas północnej) 210x150 cm . Tam gdzie mamy 1 okno mamy drzwi balkonowe o wymiarach 110 x 220 cm - uważamy że takie proporcje dobrze wpasowują się w bryłę. Z tym układem jest wystarczająco dużo światła. Okna połaciowe staraliśmy się ustawiać centralnie z wyjątkiem pomieszczenia 2/6, 2/7 (te pomieszczenia mamy połączone i jest to pokój) - tutaj ze względu na kosz okno musiało być bliżej ściany. Dom mamy w stanie developerskim i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu - doświetlenie pomieszczeń na górze jest naprawdę wystarczające.

Na okna połaciowe na pewno założymy markizy lub rolety - ja skłaniam się bardziej ku roletom bo na wszystkich oknach mamy zaplanowane rolety podtynkowe.

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich potrzebuje informacji od osób które już zrobiły dach w galilei 2m . Proszę powiedzieć ile wyszło wam metrów sześciennych więzby na dach ? Ponieważ mi panowie obliczyli 15 metrów oraz za metr sześcienny 900 zł czyli wychodzi 13 500,00 zł czy wam wyszło podobnie ?

Pozdrawiam wszystkich galilejczyków .

Mam jeszcze pytanie do dachówek wentylacyjnych (nie mylić z kominkami wentylacyjnymi). Dawać je czy nie, jeśli tak to gdzie i w jakich odstępach? Czy są faktycznie konieczne?

Artol, ja mam po jednej nad każdym oknem połaciowym ale wykładni pod to Ci nie podam. Mój Majster (bardzo dobry fachowiec) tak robi w każdym swoim dachu. Pozdrawiam.

DSC_1943 (Large).jpg

Tak, 15 kubików może być, mi wyszło chyba 14 albo było 15 ale dali jakis upust na koniec. Ale cenę 900zł/m3 masz dość wysoką. Ja płaciłem 780zł - buduję się pod Wrocławiem, a drewno pierwej sort :-)

Witaj Artol a powiedz mi proszę czy te 15 metrów sześciennych to wyszło Ci z deskowaniem ? Czy na deskowanie osobno trzeba liczyć ?

A teraz o planowanych zmianach, które chciałbym zrobić w wersji lustrzanego odbicia:

PARTER

- wydłużenie kuchni w kierunku jadalni, do końca wnęki 1/4

- połączenie pokoju 1/5 i 1/7

- likwidacja wyjścia tarasowego (tego które w projekcie jest przy kominku) a w jego miejsce wstawienie typowego okna

- przesunięcie drugiego okna tarasowego (przy stole) na środek ściany i jego zmniejszenie, może na 180 cm? na tej ścianie też będę wstawiał dwa dodatkowe okna w kuchni i po drugiej stronie wyjścia tarasowego. Ten i w/w pkt podyktowany jest tym że wjazd na posesję mam od zachodu i wyjście tarasowe przenoszę na południe.

- kominek przy schodach, tam gdzie wnęka 1/4- oczywiście skierowany w str salonu ;)

- nie mam jeszcze koncepcji na zmianę kibelka 1/6 i pom 1/8, pewnie będę posiłkował się Waszymi zmianami

PODDASZE

- nad garażem sypialnia, oka na ścianach, likwidacja okien połaciowych,

- od strony wejścia, w pok 2/4 i 2/5- do okien balkonowych dodanie okna standardowego, w pok 2/4 likwidacja okna połaciowego

- w 2/6 i 2/2 zmiana okna balkonowego na typowe (likwidacja balkonu) i w pok 2/2 likwidacja połaciowego.

Co Wy na to?

Pewnie zastanawiacie się dla czego chcę zrezygnować z okien dachowych? A no dla tego, że przez 5 lat mieszkałem w pokoju z oknem dachowym i w lato nie dało się tam żyć, temp po 33 st w upały- masakra. Wiem, że może izolacja była kiepska ale jakoś mnie te okna zniechęciły.

A Wy jakie macie dośwadczenia z poddaszami, tam gdzie okna połaciwoe, w duże upały, np takie jakie były tego lata?

Okna dachowe - minimalizuję ich ilość jak sie da, z poczatkowych 8 szt. zszedłem już na 3, a może zejde na 1 :-) Jak wcześniej przeczytałeś dawałem do balkonówek zwykłe okna (90cm szer) i to sporo daje. Co do tarasu to nie buduje nic, bede robił taras ziemny z kostki, a do tego nic nie trzeba budować.

Witaj Wojtku mam pytanie czy te 15 m3 to było z deskowaniem ? Czy deskowanie osobno jak tak to ile potrzebowałeś metrów na deskowanie ?

Pozdrawiam .

Agnes,

Te 15m3 to jest bez łatowania (łaty + kontrłaty) pod dachówkę, bo chyba o to pytasz (deskowanie to jest pełne krycie deską pod papę). Ile tego było od ręki nie podam, musiałbym sprawdzić na fakturach, ale ta ilość łat z kolei zależy jaką będziesz miała dachówkę. Przy karpiówce w łuskę, jak u mnie, sporo tego było bo i łaty nabija się co ok. 15cm, a przy zakładkowej w większym rozstawie więc i mniej materiału wychodzi.

Edytowane przez Wojtek1978

Rżżnica miedzy płytą fund a tradycyjnym fundamentem wychodziła mi około 13-15 tys, zł. Przy czy płyta była nie jakaś tam prowizoryczna tylko na XPSie 20 lub 30cm (nie pamietam dokładnie) i szle spienionym. Co do stropu to nie wiedziałem sensu lać stropu, więc nawet nie liczyłem.

Agnes,

Te 15m3 to jest bez łatowania (łaty + kontrłaty) pod dachówkę, bo chyba o to pytasz (deskowanie to jest pełne krycie deską pod papę). Ile tego było od ręki nie podam, musiałbym sprawdzić na fakturach, ale ta ilość łat z kolei zależy jaką będziesz miała dachówkę. Przy karpiówce w łuskę, jak u mnie, sporo tego było bo i łaty nabija się co ok. 15cm, a przy zakładkowej w większym rozstawie więc i mniej materiału wychodzi.

Ok dziękuję , Wojtku i pozdrawiam .

Rżżnica miedzy płytą fund a tradycyjnym fundamentem wychodziła mi około 13-15 tys, zł. Przy czy płyta była nie jakaś tam prowizoryczna tylko na XPSie 20 lub 30cm (nie pamietam dokładnie) i szle spienionym. Co do stropu to nie wiedziałem sensu lać stropu, więc nawet nie liczyłem.

Tzn. co było droższe o 13-15 tyś, płyta czy ławy? Czy różnica również uwzględnia to że przy płycie nie musimy robić zasypek wewnątrz, podłóg na gruncie itp ? Czy cena uwzględniała ewentualne wymiany gruntu, dodatkowe warstwy spodnie itp.? Pytam bo płytę zazwyczaj wykonuje się przy złych warunkach gruntowych, u mnie jak raz podłoże jest OK i zaliczone do I kategorii ale zastanawiam się nad płytą ze względu na czas.