Artol 14.12.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Droższa była płyta i to wg kazdej wyceny. Musiałbym poszukać czy mam jeszcze te wyceny płyty - mógłbym Ci wysłać na maila. Czy różnica również uwzględnia to że przy płycie nie musimy robić zasypek wewnątrz, podłóg na gruncie itp ? - przy płycie tez musisz ściągać chumus i dawać piasek. Co rozumiesz pod pojęciem podłoga na gruncie: jak jest płyta to już nie podłoga na gruncie. Tak czy siak chudziaka lejesz. Czy cena uwzględniała ewentualne wymiany gruntu, dodatkowe warstwy spodnie itp.?- nie, tego nie było w planie, poza podsypaniem piachu przy płycie (standardowo). Warstwy spodnie to można przyjąć piach, XPS, szkło spienione. Nic innego nie było przewidywane. Pytam bo płytę zazwyczaj wykonuje się przy złych warunkach gruntowych, u mnie jak raz podłoże jest OK i zaliczone do I kategorii ale zastanawiam się nad płytą ze względu na czas.- ja też tak miałem (teren płaski, grunty niewysadzinowe). Zastanawiałem się nad płytą bo lepsza izolacyjność i robi się w 7 dni stan zero, no i naczytałem się, że płyta wcale nie musi być droższa. Jak przyszło co do czego to wyszło mi 13 tys. drożej z kosztorysów. W realu wyszło by większa różnica, bo ławy wyszły mnie mniej niż planowaliśmy w kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 18.12.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ile Was kosztowało wykonanie dachu (kpl- konstrukcja + pokrycie)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 19.12.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 dach: 67000zł bez okien połaciowych na dachówce Creaton Harmonica i membranie Dorken Vitaxx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 19.12.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Taka moja mała refleksja. Galilea 2m jest domem dużym. Niech nikogo nie zwiodą owe 153 m2 pow. użytkowej podawane przez biura sprzedające projekt. Bo co to tak naprawdę znaczy? Ano to, że budując ten dom wylewacie 270m2 posadzki+styro i folia. To, że kładziecie 700m2 tynku (włącznie z sufitami na dole) To, że macie 270m2 dachu itd. Sądzę, że budując poprzez realizację firmami nie da się zmieścić w 500 tysiącach złotych. Do tego koszt dokumentacji, przyłączy i działki. Szacuję całkowite koszty budowy z działką na ok. 650-700 tyś. złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 20.12.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Dokladnie tyle wychodzi. Dom jest duzy, kazdy to mowi kto przyjezdza na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 20.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ktoś z Was jest ze Śląska lub buduje w sensownej odległości od Katowic? Chciałbym zobaczyć domek na własne oczy Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 21.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ile Was kosztowało wykonanie dachu (kpl- konstrukcja + pokrycie)??? Nas dach z robocizną wyniósł około 44 tyś: Blacha Ruukki Classic Purex + akcesoria krokwie + łaty 5 x okna połaciowe Fakro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.12.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Mam 3 pytania:1. Ile kosztowały Was elewacje z tynkami (na styropianie) i jaki rodzaj tynku wybraliście (akrylowy, silikatowy, silikonowy) 2. Jaką izolację przeciwwilgociową dawaliście na chudziak (pod styropian) i ile to kosztowało3. Z czego robiliście podjazdy, tarasy i ścieżki wokół domu i za jaką cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 22.12.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Mam 3 pytania: 1. Ile kosztowały Was elewacje z tynkami (na styropianie) i jaki rodzaj tynku wybraliście (akrylowy, silikatowy, silikonowy) 2. Jaką izolację przeciwwilgociową dawaliście na chudziak (pod styropian) i ile to kosztowało 3. Z czego robiliście podjazdy, tarasy i ścieżki wokół domu i za jaką cenę? ad1 - nie mam elewacji, ale mam wycenę na 120 zł netto na gotowo za m2 tynk silikonowy i 15 cm styro ad2 - folia budowlana 0,3 z atestem, ale można śmiało olać atest - licz 1000 zł brutto ad3 - mam na razie podbudowę, kostka będzie po elewacji, koszt 45 zł netto na gotowo za 1m2 podbudowy, kostka najczęściej cena kostki razy 2 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 23.12.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dzieki za info. Pytałem o tę izolację przeciwwilgociową bo krążą opinie, że te folie łatwo się przedzierają zanim posadzkarz nie wyleje posadzki (chodzenie po niej, szuranie itd) i wtedy z izolacji nici. Niektórzy dają papę, ale mówią, że potem ją czuć w domu, zwłaszcza jak się ma podłogówkę, a poza tym papa jest na rozpuszczalnikach i degraduje styropian. Inni zalecają bitum, także natyskiwany, ale koszt czegoś takiego to już 50zł/m2. Ja mam glinę i wody gruntowe głęboko. Nie chciałbym przedobrzyć, ale także zrobić coś co jest fikcją. Zgłębiał ktoś ten temat szerzej? Co do elewacji też mam jedną wycenę (fakt, że od pana Zdzisia, a nie firmy) na 120zł /m2 (20cm styro dalmatyńczyk z tynkiem). Jednak drugą ofertę mam na 220zł/m2. Masakryczna przepaść cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 23.12.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Moja wycena elewacji pochodzi z lipca tego roku.. Wycenił mi człowiek prowadzący bardzo poważną i renomowaną firmę. Napisałem netto, więc wiadomo że dochodzi vat. 220 netto to zdrowa przesada. Czyli robocizna to lekko 150 zł za metr? Chciałbym tyle zarabiać. Z resztą za taką kasę też mogę zrobić. Wezmę podwykonawcę, czyli tę renomowaną firmę . Ja zarobię, oni zarobią, inwestor zapłaci. Prawdopodobnie fachowcy chcieli się Ciebie pozbyć, ale gdybyś się zgodził, miałbyś robotę zrobioną ekspresowo. Izolacja. Pierwszą warstwę masz pod chudziakiem. Potem znowu folia, styropian i znowu folia (w przypadku podłogówki - srebrna) 3 warstwy folii chyba wystarczą, tym bardziej że to jest izolacja p.wilgociowa, a nie p.wodna. Jak nie masz wody pod domem, to trzymaj się folii zgodnie z projektem i będzie dobrze. Acha, ten 1000 zł o którym pisałem dotyczy folii budowlanej czarnej rozłożonej przed układaniem posadzki, ale bez folii pod podłogówkę. Folię układasz ze styropianem tuż przed posadzkami i nie chodzisz po niej. Najlepiej zlecić ułożenie styro i folii ekipie posadzkarzy. Biorą 2 zł/m2, ale to naprawdę dużo pracy i czasu zabiera sporo. Oni zrobią to szybko i co najważniejsze, dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 24.12.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Z tą elewacją też mi się wydawało że to zdziercy na maxa. Tak więc odwalam ich ofertę i szukam innej. Co do folii czarnej - własnie nie mam pod chudziakiem, wiem, że zrobiłem błąd. Na początku wszystko szło tak szybko, że nawet nie zgłębiłem tematu a trzeba juz było lać chudziaka. OK, ale faktycznie nie chcę przeinwestować, bo nie mam wód gruntowych płytko, dom mam nieco wyniesiony, więc dam 2 warstwy folii 0,3 mm i jeszcze przypilnuję, żeby mi jej nie poprzerywali podczas roboty. Co do posadzkarza - mam tak załatwione jak napisałeś - posadzkarz rozkłada folie i styro - cena to około 70zł/m2 za dół (folie, styro Termoorganika Gold 15cm, pianka, cementowa posadzka itp.). Może trochę sporo, ale chcę miec dobrze to zrobione, a gość polecany bardzo mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 24.12.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Z tą elewacją też mi się wydawało że to zdziercy na maxa. Tak więc odwalam ich ofertę i szukam innej. Co do folii czarnej - własnie nie mam pod chudziakiem, wiem, że zrobiłem błąd. Na początku wszystko szło tak szybko, że nawet nie zgłębiłem tematu a trzeba juz było lać chudziaka. OK, ale faktycznie nie chcę przeinwestować, bo nie mam wód gruntowych płytko, dom mam nieco wyniesiony, więc dam 2 warstwy folii 0,3 mm i jeszcze przypilnuję, żeby mi jej nie poprzerywali podczas roboty. Co do posadzkarza - mam tak załatwione jak napisałeś - posadzkarz rozkłada folie i styro - cena to około 70zł/m2 za dół (folie, styro Termoorganika Gold 15cm, pianka, cementowa posadzka itp.). Może trochę sporo, ale chcę miec dobrze to zrobione, a gość polecany bardzo mocno. Myślę, że nie powinno mieć to przełożenia na wilgoś w domu. Woda gruntowa nisko, ściany fundamentowe ocieplone i odcięte papą od ścian parteru. Nie wiem, czy jest sens dawać 15 cm styro na posadzkę. W projekcie jest 10 cm. Jeżeli nie uwzględniłeś tego przy wznoszeniu ścian i przy nadprożach to będziesz miał kłopot z oknami i drzwiami na parterze, bo nie możesz ułożyć o 5 cm mniej posadzki. Problem pojawi się też przy schodach jeżeli masz monolityczne, pierwszy stopień będzie niższy od pozostałych. W garażu to już wogóle będzie niefajnie. Tam posadzka musi być grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 27.12.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 70 zł /m2???Jaka wylewka jastrychowa czy anhydrytowa? Jeśli jastrychowa to strasznie drogo, ta kosztuje ok 25 zł /m2 (materiał + robota), m2 folii max 1,5 zł, m2 styropianu to max 20 zł???, koszt pianki znikomy... Ile może kosztować ułożenie folii i styropianu? To jest dziecinnie proste!Piszesz, że osoba mocno polecana- wiadomo taki się ceni ale czy warto przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 28.12.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 No właśnie jak usłyszałem cenę to też mnie ścięło. Wylewka cementowa. Liczę tak: 30zł za styro (15cm), koleś mówi, że za robociznę bierze standardowo 12zł/m2, więc cała reszta musi kosztować 28zł (folia + pianka + cement + piasek). Szkopuł w tym, że nie mam nikogo innego z polecenia a wierzcie mi szukałem. Jeszcze mam trochę czasu może znajdę kogoś z okolic Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 29.12.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Taka moja mała refleksja. Galilea 2m jest domem dużym. Niech nikogo nie zwiodą owe 153 m2 pow. użytkowej podawane przez biura sprzedające projekt. Bo co to tak naprawdę znaczy? Ano to, że budując ten dom wylewacie 270m2 posadzki+styro i folia. To, że kładziecie 700m2 tynku (włącznie z sufitami na dole) To, że macie 270m2 dachu itd. Sądzę, że budując poprzez realizację firmami nie da się zmieścić w 500 tysiącach złotych. Do tego koszt dokumentacji, przyłączy i działki. Szacuję całkowite koszty budowy z działką na ok. 650-700 tyś. złotych. To teraz dałeś do pieca Faktem jest, że dom nie należy do małych ani średnich, w czasach gdy buduje się już tylko dla siebie (a nie 2-3 rodzin) to trzeba przyznać , że Galilea 2M jest duża. Z drugiej strony.... jeśli chcielibyśmy go zmniejszyć to z czego zrezygnować? - z garażu na 2 samochody.... w życiu! , z gabinetu na parterze ... nie...przecież się przydaje, z salonu aby miał 20 m2, czyli mniej niż u teściowej w bloku z lat 70 tych.. nie! z wygodnej sieni i przylegającej szatni - też nie! To może coś u góry - pokoje bez ścianki kolankowej - takie użytkowe 9 m2 na sypialnie dla dzieci, gdzie większość pokoju jest pod skosem - nie bardzo... To może łazienka z samym prysznicem albo samą wanną... ale po co, przecież tak mamy w mieszkaniu. To może nad garażem zrobić dach płaski -no można, ale po co ? Hmmm, ta nasza duża Galilea 2M jest po prostu domem komfortowym, jest tym czego od domu oczekujemy, nie mniej ni więcej. Powiedziałbym, że takim właściwie minimum bez kompromisów, i tej wersji będę się trzymał ! Pozdrowienia dla Wszystkich , niech Wam się Wygodnie mieszka w nadchodzącym 2016 roku p.s. builderhouse, a powiedz jeszcze ile było tynków zewnętrznych, bo to też przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 29.12.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Czy może ktoś wrzucić zdjęcia tego pokoju nad garażem? Czy ktoś z Was urządził lub planuje urządzić sypialnie?Proszę o kilka zdjęć. Fajnie by było gdyby ktoś miły podesłał mi link do albumu ze swoimi zdjęciami bo niestety nie mogę nikogo znaleźć kto buduje się w okolicy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 29.12.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 To teraz dałeś do pieca Faktem jest, że dom nie należy do małych ani średnich... Arek, dobrze napisane wzajemnie Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 29.12.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) To teraz dałeś do pieca Faktem jest, że dom nie należy do małych ani średnich, w czasach gdy buduje się już tylko dla siebie (a nie 2-3 rodzin) to trzeba przyznać , że Galilea 2M jest duża. Z drugiej strony.... jeśli chcielibyśmy go zmniejszyć to z czego zrezygnować? - z garażu na 2 samochody.... w życiu! , z gabinetu na parterze ... nie...przecież się przydaje, z salonu aby miał 20 m2, czyli mniej niż u teściowej w bloku z lat 70 tych.. nie! z wygodnej sieni i przylegającej szatni - też nie! To może coś u góry - pokoje bez ścianki kolankowej - takie użytkowe 9 m2 na sypialnie dla dzieci, gdzie większość pokoju jest pod skosem - nie bardzo... To może łazienka z samym prysznicem albo samą wanną... ale po co, przecież tak mamy w mieszkaniu. To może nad garażem zrobić dach płaski -no można, ale po co ? Hmmm, ta nasza duża Galilea 2M jest po prostu domem komfortowym, jest tym czego od domu oczekujemy, nie mniej ni więcej. Powiedziałbym, że takim właściwie minimum bez kompromisów, i tej wersji będę się trzymał ! Pozdrowienia dla Wszystkich , niech Wam się Wygodnie mieszka w nadchodzącym 2016 roku p.s. builderhouse, a powiedz jeszcze ile było tynków zewnętrznych, bo to też przede mną Jakie dałem "do pieca"? Przecież się nie skarżę , przedstawiam tylko swoje przemyślenia i to w kontekście pytań jakie padają do mnie. Napisałem to nie do Ciebie, nie do siebie i wszystkich, którzy się zdecydowali na budowę tego domu, ale dla tych, którzy dopiero poszukują i pytają. Dla tych, którzy widzą 153 m pow. użytkowej i pytają dlaczego tak dużo kosztuje to czy tamto. Bo dom jest w rzeczywistości większy. Ktoś, kto chce zbudować dom do 150 m wcale nie będzie szczęśliwy budując prawie 300 m. Po prostu czasem trzeba powiedzieć coś zdawałoby się oczywistego, czego ludzie nie zauważają. Co do Twoich argumentów, dlaczego Galilea, zgadzam się w 100%. Jak dla mnie nominalnie salon jest lekko za mały. Sytuację ratuje otwarta przestrzeń holu i kuchni. Co do Twojego pytania - pisałem wyżej, że nie mam jeszcze elewacji, szacuję, że min.200 m kw., a pewnie wyjdzie w przedziale 250-300. Też przyłączam się do życzeń: Wszystkim wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Ps. Qba wbrew pozorom rozłożenie styropianu i folii ne jest proste, zwłaszcza dla kogoś, kto tego nigdy nie robił. Lekka praca to też nie jest, chociaż tak wygląda. Zrób sam i zobaczysz, że ekipa będzie po Tobie poprawiać. Serio. Mam przerobione osobiście . Edytowane 29 Grudnia 2015 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 29.12.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 To teraz dałeś do pieca Faktem jest, że dom nie należy do małych ani średnich, w czasach gdy buduje się już tylko dla siebie (a nie 2-3 rodzin) to trzeba przyznać , że Galilea 2M jest duża. Z drugiej strony.... jeśli chcielibyśmy go zmniejszyć to z czego zrezygnować? - z garażu na 2 samochody.... w życiu! , z gabinetu na parterze ... nie...przecież się przydaje, z salonu aby miał 20 m2, czyli mniej niż u teściowej w bloku z lat 70 tych.. nie! z wygodnej sieni i przylegającej szatni - też nie! To może coś u góry - pokoje bez ścianki kolankowej - takie użytkowe 9 m2 na sypialnie dla dzieci, gdzie większość pokoju jest pod skosem - nie bardzo... To może łazienka z samym prysznicem albo samą wanną... ale po co, przecież tak mamy w mieszkaniu. To może nad garażem zrobić dach płaski -no można, ale po co ? Hmmm, ta nasza duża Galilea 2M jest po prostu domem komfortowym, jest tym czego od domu oczekujemy, nie mniej ni więcej. Powiedziałbym, że takim właściwie minimum bez kompromisów, i tej wersji będę się trzymał ! Pozdrowienia dla Wszystkich , niech Wam się Wygodnie mieszka w nadchodzącym 2016 roku p.s. builderhouse, a powiedz jeszcze ile było tynków zewnętrznych, bo to też przede mną Witaj Arku zgadzam się z tobą w 100% gdy wybierałam ten projekt domu nie wydawał mi się wcale duży jednak teraz w rzeczywistości jak patrzę na naszą galilejkę 2M to przyznam że dom jest duży i komfortowy nie odzwierciedlają tego rysunki w projekcie co jest w rzeczywistości . Ale nie żałuję wyboru bardzo podoba mi się domek . A przy okazji życzę wszystkim na forum SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2016r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts