Wojtek1978 14.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Builderhouse, łazienkę będziemy mieć podobną, z tym że w tym wewnętrznym rogu za prysznicem my będziemy mieć pralkę, taki schowany kącik. Załączam rzut poglądowy. Nasz hydraulik przewidział problem ze skanalizowaniem umywalki i wyciągnął dodatkowy pion obok komina. Na parterze on się schowa w zabudowie komina. To czy go wykorzystamy to się jeszcze okaże. Mamy przewidziane 12cm do posadzki więc możliwe że tak jak pralkę, wannę i prysznic wszystko podepniemy do właściwego pionu, jak w projekcie. Co do wielkości okien, również bym ich nie zmniejszał. My mamy jak w projekcie, elewacja boczna salonu (ściana wspólna z kuchnią) wychodzi na południe a i tak o tej porze roku wydaje się tam być dość ciemno. Na wiosnę i w lecie powinno być idealnie. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Wojtek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Właśnie szukam inspiracji na górną łazienkę- chcę ją połączyć z projektowaną pralnią tak aby wykonać fajny natrysk i dodać wytwornice pary żeby z kabiny prysznicowej można było korzystać jak z sauny.Szukam teraz pomieszczenia na pralnie.Mam taki pomysł:W dolej łazience przesunąć o max 1m ścianę w kierunku pomieszczenia 1/8. łazienka sporo rośnie i daje możliwość wstawienia pralki. W pom 1/8 drzwi z garażu i przedsionka otwierają się na przesuniętą ścianę(drzwi również przesunięte). Co o tym myślicie? Czy będzie wystarczająco miejsca w 1/8 na szafy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.01.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Co do pralni: my powiększyliśmy łazienkę o pralnię, a pralnię daliśmy za łazienką na strychu, za utworzoną w tej sposób pralnią mamy garderobę a po drugiej stronie strychu podłużna sypialnia.W łazience we wnęce za drzwiami (tam gdzie wychodzi słup) chcieliśmy dać prysznic, ale damy na tę ścianę wannę - boimy się zawilgocenia słupa jak będzie tam kabina prysznicowa. Prysznic damy po przeciwnej stronie (obok okna balkonowego). Kibelki jak każdy pod skosami, a umywalki na przeciwko kibelków. Posadzka będzie najprawdopodobniej 14cm (5cm styro + 7cm wylewka, 2 cm płytki). Myślę, że raczej zmieścimy się ze spadkami od umywalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.01.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Artolmożesz podrzucić kilka zdjęć ja to u Ciebie wygląda?Ja planuję nad garażem żeby była duża sypialnia, ewentualnie pod jednym ze skosów zrobimy garderobę na całej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 14.01.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Mam stan surowy więc niewiele widać na zdjęciach, ale wrzucam rzut z rozplanowaniem góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 16.01.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Witaj! W chwili obecnej mamy już wstawione okna, zakupione drzwi i bramy garażowe. Koszt całkowity łącznie z formalnościami stanu surowego zamkniętego wyniósł nas 130 tys. Formalności to ok. 10 tys. [ATTACH=CONFIG]284777[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284778[/ATTACH] Witaj daro mam pytanie , prosze napisz mi ile wyniósł Cię stan surowy bez dachu i okien ? Jak mogę cię prosić to odpisz . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 16.01.2016 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]343533 [/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343534 [/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343535 [/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343536 [/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343537 [/ATTAC Oto kilka zdjęć z budowy . Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Agnes29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes29 16.01.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]343538[/ATTACH Okna dachowe zlikwidowane , na górze wszędzie mam drzwi balkonowe z oknem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 17.01.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Witaj daro mam pytanie , prosze napisz mi ile wyniósł Cię stan surowy bez dachu i okien ? Jak mogę cię prosić to odpisz . Pozdrawiam . Witaj, Jaskoś mi się nie zgadza to co kolega napisał. Nie wiem, gdzie buduje, czy wykonuje roboty sam i z czego, ale... Nawet gdyby miał wszystkie materiały w zakupie o 30% tańsze i własną robociznę, to za Chiny ludowe nie wybuduje za takie pieniądze. Weźmy pierwszy lepszy przykład z brzegu, beton. Całkowity koszt to 17188,00 zł brutto. Mamy w tym beton na chudziak pod fundamenty, ławy, chudy beton pod posadzkę parteru, strop i wieńce. Beton z betoniarni z transportem. Więźba drewno 16200 zł brutto Pozostałe materiały budowlane 98111,56 zł brutto. To daje razem 131500 zł brutto. Nie ma w tym robocizny, kosztu zakupu okien i bramy garażowej, maszyn, zasypki i dokumentacji. Moje pytanie brzmi, czy ja żyję na Marsie? Same okna z roletami elektr. i bramą garażową oraz usługą wstawienia wynmiosły mnie 38900 zł brutto i co prawda nie była to najtańsza opcja, ale o wiele tańsza niż dostępna na rynku w mojej okolicy. Za okna z pakietem 3 szybowym na prof Shico 82 płaciłem jak za Vekę z dwuszybowym pakietem i słabszym profilem. Bramę garażową kupiłem w pakiecie, kosztowała o 1200 zł brutto mniej niż u najtańszej konkurencji. Zatem, coś kolega pomieszał, albo pisze nieprawdę. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 17.01.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witaj, Jaskoś mi się nie zgadza to co kolega napisał. Nie wiem, gdzie buduje, czy wykonuje roboty sam i z czego, ale.... Kolega wygrzebał chyba wątek sprzed kilkunastu stron, gdzie już była o tym mowa. Daro3 to już tłumaczył, budował zaprzyjaźnioną ekipą, która wie jak robić (a nie specjalizuje się w tym) i do tego sam od 15.00 codziennie. To szczególny przypadek. I zdaje się pisał, że kupował wszystko najtaniej jak się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 18.01.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Kolega wygrzebał chyba wątek sprzed kilkunastu stron, gdzie już była o tym mowa. Daro3 to już tłumaczył, budował zaprzyjaźnioną ekipą, która wie jak robić (a nie specjalizuje się w tym) i do tego sam od 15.00 codziennie. To szczególny przypadek. I zdaje się pisał, że kupował wszystko najtaniej jak się dało. Niczego z nikąd nie wygrzebywałem. Pisałem do Agnes 29, a w jej poście był cytat daro3. Skoro jest tak dobrze, to doliczmy do tego jeszcze cenę okien i bramy bez rolet, mamy 28 tysięcy, czyli widać że sam materiał to 158 tysięcy. Robocizny nie liczę, zakładając, że ludzie wykopy robili łopatami, koledze daro3 udało się zbić koszty o ok. 20%. Ale on napisał, że z dokumentacją. Ja też za papiery płaciłem ok. 10 tysięcy, więc różnica jest jeszcze większa. Niestety coś komuś umknęło. Nawet bez robocizny wychodzi drożej, a nie sądzę, by w Polsce były aż takie różnice w cenach. Gdybym nie korzystał z rabatów i promocji koszty miałbym jeszcze wyższe, bo na tym udało mi się ściąć parę tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 19.01.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ... miało być...koleżanka wygrzebała wątek .... Builderhouse ja się z Tobą zgadzam. Sam skrupulatnie prowadzę wyliczenia i za chiny ludowe nie chce być inaczej niż przytoczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 20.01.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jakie są Wasze opinie na temat rolet zewnętrznych, warto montować?Kiedyś znajomy policjant powiedział, że dla złodzieja jest to tylko dodatkowe 2-3 min roboty (przy dobrej rolecie)...Może zamiast rolet dodatkowo do alarmu zewnętrzne czujki alarmowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 20.01.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jakie są Wasze opinie na temat rolet zewnętrznych, warto montować? Kiedyś znajomy policjant powiedział, że dla złodzieja jest to tylko dodatkowe 2-3 min roboty (przy dobrej rolecie)... Pytasz o rolety antywłamaniowe czy zwykłe zewnętrzne? Zwykłe zewnętrzne to pewnie są 2-3 min dla złodzieja. Z antywłamaniowymi to już temat na dłuższą dyskusję. Jeśli chcecsz aby główną funkcją rolet było zabezpieczenie przed włamaniem to odpowiedź jest prosta - antywłamaniowe. Różnica w cenie jest spora bo są droższe dwu, trzykrotnie. Moim zdaniem warto założyć rolety. Pomijając funkcję antywłamaniową, chronią przed przegrzaniem pomieszczeń w lecie a i w zimie zasunięte w nocy tworzą poduszkę powietrzną między oknem co wpływa na zmniejszenie straty ciepła. Jeszcze jeden plus to wyciszenie dźwięków z zewnątrz. P.S. Łatwiej też w dzień położyć spać dziecko - po prostu robimy noc w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 20.01.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Jakie są Wasze opinie na temat rolet zewnętrznych, warto montować? Kiedyś znajomy policjant powiedział, że dla złodzieja jest to tylko dodatkowe 2-3 min roboty (przy dobrej rolecie)... Może zamiast rolet dodatkowo do alarmu zewnętrzne czujki alarmowe? sushi-KLMD dał Ci pełną odpowiedź odnośnie rolet. A ja mogę powiedzieć jedno, złodzieja nie upilnujesz. Złodziej pilnuje Ciebie. Na dobrego włamywacza takie alarmy nie działają. Jak trzymasz w domu pieniądzei kosztowności i nie trzymasz języka za zębami, lub pokazujesz jaki jesteś zamożny, to wejdą na rympał i co im zrobisz? Zasada jest taka. Przestań myśleć, że do Twojego domu nikt nie wejdzie. Nie trzymaj nic wartościowego (pieniądze, biżuteria, dzieła sztuki) w domu. Ubezpiecz się (często straty powstałe w wyniku włamania są wyższe od skradzionego mienia). Wykup monitoring z grupą interwencyjną. Na zwykłego obszczańca to wystarczy. Dobry złodziej nie będzie wchodził, bo po co? Piszę z perspektywy kogoś, kto przerobił na własnej skórze. Ps. Może jeszcze postaraj się o dobre stosunki z sąsiadami, to też trochę pomaga. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 21.01.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Też przerabiałem włamanie do mieszkania. W sobotę, w biały dzień przez okno od głównej ulicy wszedł złodziej i troszkę się obłowił.My jesteśmy zwykłymi, skromnymi ludźmi a jednak nas namierzyli- myślę, że kuszące dla nich było zostawione okno na tzw mikrouchyle ale pewnie musieliśmy być obserwowani.Tydzień po włamaniu do nas został złapany przez przechodzącego policjanta po służbie, gnojek akurat wychodził z łupem z bloku oddalonego o 300 m od naszego.Teraz najlepsze- był to 13 latek! Przyznał się do 27(!!!) włamań w przeciągu 6 m-cy. Doskonale pamiętał co z jakiego mieszkania wyniósł. Niestety z racji wieku Sąd wiele nie mógł z nim zrobić, jednak na prośbę własnej matki zamknęli go w zakładzie poprawczym z którego pewnie wyszedł z większymi umiejętnościami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.01.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Czy dajecie na dach takie drabinki żeby Wam śnieg nie zerwał rynien albo nie spadł na głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.01.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Myślę, że warto. Mój kolega tego nie miał i oprócz oberwanej rynny po dachu oberwał samochód a na nieszczęście z dachu zsuną się zmrożony ścieg (dzień wcześniej była odwilż a kolejnego dnia przymroziło).W Galileach może dość do podobnej sytuacji bo dach przy garażu jest pochylony na podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Ehhh, im dalej w las tym ciemniej- wizji całe mnóstwo ale zawsze jest jakieś ograniczenie. Całe szczęście, że trafiliśmy na zaangażowaną Panią architekt Co sądzicie o tym? Szukamy nadal miejsca na kominek. Może coś poradzicie? Może macie swoje wizualizacje z kominkami zabudowanymi w miejscu projektowanym- jak tak to poproszę Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Qba30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.01.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Przy takim układzie to miejsce dla kominka możliwe jest chyba tylko w 1 miejscu: jak w projekcie pierwotnym. Nie łam się, nie jest to tak złe miejsce jak się wydaje. Jak dla mnie nawet całkiem dobre patrząc z perspektywy czasu - z boku, nie zawadza, nie ma grzmota na środku, a widać go z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts