Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie jak piszesz. Napisałem Ci żebyś przemyślał, bo mam kumpla który zrobił piec na pelet i na początku mówił jak Ty, że to nie jest taki duży problem z tą obsługą, ale po 2 sezonach już myśli żeby sprzedać piec na pelet i zamontować coś bezobsługowego. Pewnie nie każdy tak będzie miał - musisz to przemyśleć.

Jestem prawie pewien, że różnica w kosztach na pelecie i gazie nie będzie 3000zł, będzie z 1500zł maksymalnie 2000zł. Wszelkie porównania kosztów jakie widziałem tak mówiły. Za to w lecie za podgrzanie wody grzałką elektryczną zapłacisz pewnie więcej niż gazem, więc koszty jeszcze bardziej się zrównają.

Mówię Ci, szkoda miejsca w kotłowni, zrób sobie tam fajny warsztacik :-)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie macie doświadczenia z przydomowymi oczyszczalniami? Na rynku jest tego multum, opinii tyle co użytkowników...

wątek na temat oczyszczalni na tym forum jest fajny i daje dużą wiedze ale w sposób jasny nie mogę wywnioskować z którą POŚ jest najmniej problemów itd.

Podpowiecie coś?

I kolejne pytanie o balkon.

Laliście jako monolit z wieńcem / stropem / nadbetonem? A może stosowaliście te łączniki balkonowe?

Różnica taka, że przy tych łącznikach nie trzeba ocieplać płyty balkonu bo mają one przegrodę termiczną, bez łącznika konieczne jest izolowanie bo przy balkonie strop przemrozi...

Edytowane przez Qba30

Laliście jako monolit z wieńcem / stropem / nadbetonem? A może stosowaliście te łączniki balkonowe?

Różnica taka, że przy tych łącznikach nie trzeba ocieplać płyty balkonu bo mają one przegrodę termiczną, bez łącznika konieczne jest izolowanie bo przy balkonie strop przemrozi...

Temat balkonów był już poruszany na tym forum. Musisz poszukać we wcześniejszych wpisach.

Ja lałem razem ze stropem. Będę miał ogrzewanie gazowe i doszedłem do wniosku, że te kilka (6-8?) tysięcy więcej wydane na łączniki będzie mi się zwracać zbyt długo, o ile w ogóle. Podobnie podszedłem do tematu bloczków ISOMUR . Kto wie, może kiedyś będę tego żałował.

Na pewno przede mną wyzwanie jak pogodzić termoizolacyjność (trzeba ocieplić balkon z każdej strony) z przesadnie grubym czołem balkonu. Na razie nie podjąłem decyzji co do grubości warstw. Ale z chęcią posłucham tych , którzy tak jak ja wylewali balkon razem ze stropem i są już po warstwach ocieplenia/wylewki/okładziny.

Ja lałem razem ze stropem. Będę miał ogrzewanie gazowe i doszedłem do wniosku, że te kilka (6-8?) tysięcy więcej wydane na łączniki będzie mi się zwracać zbyt długo, o ile w ogóle. Podobnie podszedłem do tematu bloczków ISOMUR . Kto wie, może kiedyś będę tego żałował.

Na pewno przede mną wyzwanie jak pogodzić termoizolacyjność (trzeba ocieplić balkon z każdej strony) z przesadnie grubym czołem balkonu. Na razie nie podjąłem decyzji co do grubości warstw. Ale z chęcią posłucham tych , którzy tak jak ja wylewali balkon razem ze stropem i są już po warstwach ocieplenia/wylewki/okładziny.

Ja mam jeszcze elewację przed sobą, ale już utopiłem w płycie balkonu styropian. Zrobiłem coś w rodzaju rynienki wokół rantu płyty balkonowej i ułożyłem na styropianie jastrych. Oczywiście styro zabezpieczyłem folią. Teraz od czoła i od spodu wkleję styropian i na to tynk. Generalnie nie martwiłbym się zbytnio balkonami. Mieszkam w bloku z lat 70tych. Balkony surowe, połączone ze stropem. Mostek? Nie ma zimnej podłogi i tym podobnych rzeczy. Rachunków za ciepło też nie płacę wysokich. Standart. Mam też w mieszkaniu ściankę działową między kuchnią i pokojem, która oddziela ...okna. Nie jest niczym ocieplona, więc stanowi mega mostek. Ale nie przemarza, nic się z nią nie dzieje. Po prostu mamy takie czasy, że wszystko jest demonizowane na maxa, bo to jest marketing. Nie twierdzę, że współczesne technologie to ściema, ale też nie jest tak, że nie da się bez tego żyć. Niczego nie będziesz żałował, zapewniam.

Ile Wam wyszło metrów tynków, a ile elewacji? Mi gość policzył 780m2 tynków i 298m2 elewacji. Nie za dużo?

Mam podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki i poszerzony garaż o 90cm. Ściany wewn. jak w projekcie tylko na strychu dałem 3 pomieszczenia (jedna długa ściana w poprzek garażu i 1 ścianka dzieląca strych na 1/4) i zlikwidowałem garderobę między pokojami na górze (1 ścianka zamiast 2) oraz powiększyłem łązienkę o pralnię (czyli następna ścianka wypada).

Na łączniki Isopro (Jordahl&Pfeifer) wydałem 3,5 tys. z dostawą na budowę (2015r.). Na isokorby (Shoeck) miałem cenę 5,3tys.

Bloczków nie dawałem ale mam podniesiony poziom posadzki na parterze o 10cm, będzie więcej styropianu. Na ścianach też 20cm styropianu więc styk podłoga/ściana powienien być wystarczająco docieplony.

Edytowane przez Wojtek1978

Ile Wam wyszło metrów tynków, a ile elewacji? Mi gość policzył 780m2 tynków i 298m2 elewacji. Nie za dużo?

Mam podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki i poszerzony garaż o 90cm. Ściany wewn. jak w projekcie tylko na strychu dałem 3 pomieszczenia (jedna długa ściana w poprzek garażu i 1 ścianka dzieląca strych na 1/4) i zlikwidowałem garderobę między pokojami na górze (1 ścianka zamiast 2) oraz powiększyłem łązienkę o pralnię (czyli następna ścianka wypada).

720m tynkow, w tym sufity na parterze.

Witam serdecznie

Przymierzamy się z mężem do budowy Galilei 2m pod Wrocławiem . Czy ktoś z budujących ten projekt rozważał zrobienie przejścia do garażu pod schodami ? Co o tym myślicie ?Na ile jest to realne i czy nie ucierpią na tym schody ? Chodzi mi o ich funkcjonalność ?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Witam serdecznie

Przymierzamy się z mężem do budowy Galilei 2m pod Wrocławiem . Czy ktoś z budujących ten projekt rozważał zrobienie przejścia do garażu pod schodami ? Co o tym myślicie ?Na ile jest to realne i czy nie ucierpią na tym schody ? Chodzi mi o ich funkcjonalność ?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Witaj.

Przejście do garażu pod schodami nie ma sensu. Spocznik klatki schodowej znajduje się na wysokości ok.130-140 cm nad podłogą paryeru, zatem jak to przejście chcielibyście zrobić? Otwór drzwiowy w ościeżnicy musi mieć 200 cm. Nie da się tego wykonać. Spróbujcie zamiast łazienki na dole zrobić korytarz i z niego przejście do garażu oraz wejście do łazienki, którą zrobicie w pokoju 1/8. Będziecie mieli wtedy schody otwarte z dwóch stron, co może być bardzo ciekawym rozwiązaniem i wizualnie uatrakcyjnić hol na dole.

Witaj.

Przejście do garażu pod schodami nie ma sensu. Spocznik klatki schodowej znajduje się na wysokości ok.130-140 cm nad podłogą paryeru, zatem jak to przejście chcielibyście zrobić? Otwór drzwiowy w ościeżnicy musi mieć 200 cm. Nie da się tego wykonać. Spróbujcie zamiast łazienki na dole zrobić korytarz i z niego przejście do garażu oraz wejście do łazienki, którą zrobicie w pokoju 1/8. Będziecie mieli wtedy schody otwarte z dwóch stron, co może być bardzo ciekawym rozwiązaniem i wizualnie uatrakcyjnić hol na dole.

Dziękuję za odpowiedź z tym przejściem przez łazienkę to jest bardzo dobry pomysł z tym, że zależy mi na tym pomieszczeniu 1/8 . Co do schodów to rzuciłam ten temat architektowi i nie negował tego pomysłu .Spocznik faktycznie jest nisko ale zasugerował zmniejszenie spocznika i dodanie np. 2 stopni . Na googlach znalazłam zdjęcie takiego przejścia idealnie pasującego tylko zastanawiam się czy schody do salonu mi nie wejdą ;)

Witaj,

Jestem ciekaw jak to Twój architekt rozwiąże . Co mi przychodzi do głowy to pierwszy bieg z 12-ma czy więcej stopniami, z pierwszym de facto w salonie, spocznik na wysokości ok. 2m w kształcie litery L, drugi bieg ok. 4-6 stopni. Może się udać ale takiej kombinacji jeszcze na forum nie było...

Witaj,

Jestem ciekaw jak to Twój architekt rozwiąże . Co mi przychodzi do głowy to pierwszy bieg z 12-ma czy więcej stopniami, z pierwszym de facto w salonie, spocznik na wysokości ok. 2m w kształcie litery L, drugi bieg ok. 4-6 stopni. Może się udać ale takiej kombinacji jeszcze na forum nie było...

Masz rację co do <

Masz rację co do <

Nie chciałbym użytkować takich schodów. Równie dobrym rozwiązaniem będzie drabina na poddasze. Sorry za sarkazm, ale nawet najlepszy architekt nie przekroczy pewnych ograniczeń. Na klatce schodowej nie ma miejsca na zrobienie sensownych schodów i przejścia pod nimi do garażu. A po tych schodach będziesz chodziła codziennie....

Qba30

17 kW