Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój mąż też namawia mnie do tego żeby zostawić pom. 1/4 - może jednak racja z tą intymnością i kibelkiem... Ale w takim razie koniecznie trzeba będzie zrobić również wejście do kuchni z wiatrołapu (tak jak niektórzy z budujących), żeby nie chodzić z zakupami do kuchni przez pół domu.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do tych, którzy wstawiali dodatkowe okno na ścianie na strychu - jakich wymiarów okno najlepiej tam dać żeby to wizualnie dobrze wyglądało?

Takie samo jak w całym domu, żeby od środka też nie było wrażenia, że nie pasuje. My mamy wszędzie okna 210x150 cm takie też jest wstawione w pokoju nad garażem. Zgrywa się w linii z oknem dodanym w garażu o wymiarach 210 x 90 cm.

Nie jesteśmy jeszcze na zadnym etapie budowy - na razie działka stoi pusta niestety... ale plany mamy dalekosiężne :) Znalazłam fajny pomysł na zadaszenie tarasu (bo taki mamy plan), zdjęcie jest z innego projektu, ale wizualnie chyba też pasuje do GALILEI. Mam nadzieję, że uda mi się dodać to zdjęcie.

filary zadaszeni.jpg

my mamy przedłużony taras do 2m i dajemy 2 filary , coś w tym stylu zobaczymy co z tego wyjdzie . Dostaliśmy już pozwolenie , a teraz czekamy na naszą ekipę mam nadzieję ,że niedługo ruszymy.

My również przedłużyliśmy taras do 2 m dodaliśmy dwa filary i wygląda super :) dom już stoi panowie właśnie dzisiaj kończą elewację :)

Witam

My zrezygnowaliśmy z pomieszczenia 1/4 ponieważ w tym miejscu mamy przejście do kuchni,w miejscu w którym to pomieszczenie powinno się skończyć zgodnie z projektem mamy przeniesiony kominek :) i jest super nie będziemy musieli przechodzić przez salon do kuchni a i wejście do łazienki przysłania nam komin z kominkiem :)

A gdzie wyszedł Wam komin na piętrze? My też rozważamy opcję przeniesienia kominka ale chcemy go przykleić do ściany w miejsce 1/4... A może macie jakieś foto tego kominka na dole?

Nie jesteśmy jeszcze na zadnym etapie budowy - na razie działka stoi pusta niestety... ale plany mamy dalekosiężne :) Znalazłam fajny pomysł na zadaszenie tarasu (bo taki mamy plan), zdjęcie jest z innego projektu, ale wizualnie chyba też pasuje do GALILEI. Mam nadzieję, że uda mi się dodać to zdjęcie.

Zwróćcie jedynie uwagę, że możecie tym sposobem pozbawić się światła w salonie, szczególnie jeśli położenie domu będzie inne niż południowe...

A gdzie wyszedł Wam komin na piętrze? My też rozważamy opcję przeniesienia kominka ale chcemy go przykleić do ściany w miejsce 1/4... A może macie jakieś foto tego kominka na dole?

Nasz komin na górze wyszedł w garderobie .Mamy zdjęcia ale jakoś nie mogę ich dodać na tym forum mogę wysłać na priv.Pozdrawiam

będę bardzo wdzięczna za zdjęcia zwłaszcza tarasu :o) mój mail- [email protected]

Witam, czy ja również mogłabym prosić o Zdjęcia na maila? Interesuje mnie również kominek ponieważ my też chcemy go przenieść na ścianę od przedluzonej kuchni. Przy czym rezygnujemy z pokoju na dole na koszt powiększenia salonu.

Mój mail. : [email protected]

Pozdrawiam i dziekuje

Do mierzwa.jg - salon z wyjściem na ten taras jest akurat od strony południowej, a za tarasem 70 m działki bez skrawka cienia :) słońca będzie dość :) A Państwo budujecie swoją GALILEĘ gdzieś w okolicach Jeleniej Góry?

Tak, w samej Jeleniej Górze. Natomiast póki co załatwaimy jeszcze papierologię. W tym roku marzy nam się SSZ, choć to bardzo optymistyczne plany... :)

Obiecujemy wrzucać na bieżąco fotki i zapraszamy wszyskich zainteresowanych do zwiedzania.

A mam też pytanie dot. materiałów na budowę ścian - ceramika czy beton komórkowy?? Co Was przekonało do wyboru?? Mam spory dylemat, z jednej strony chcielibyśmy Silkę, ale koszty są znacznie większe, z drugiej nie chcemy byle czego i kwestie zdrowia nie pozoztają nam obojętne... Jakie są Wasze doświadczenia?

Ja zdecydowałem się na Phoroterm. Dla czego? Hmmm, bo tak ;) Nawet nie myślałem o innych materiałach- od początku myśli o budowie było to dla mnie jakieś oczywiste i nie zastanawiałem się nad innymi materiałami. Czy słusznie? Nie wiem.

Mam pytanie co d wysokości warstw podłogi na gruncie.

Czy pod garażem i pozostałej części wykonywaliście zgodnie z projektem? Tzn w garażu 8 cm styroduru i 8 cm jasrychu a w pozostałęj części 10 cm styroduru i 7wylewki?

Jaka grubość jastrychy będzie optymalna aby wykonać spadki do odwodnienia liniowego w garażu a w pozostałych pomieszczeniach pod ogrzewanie podłogowe i spadki pod prysznicem w łazience?

Mi też brygadzista proponuje pogrubienie chudziaka w garażu. Co Wy na to?