Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ocieplenie z zabudową GK w tym robocizna 29 tysięcy brutto, elewacja licz min. 120 zł za metr kwadrat. Jak wynegocjujesz odliczenie powierzchni okien to będziesz miał kwotę28-29 tysioęcy brutto. Trzeba liczyć w zaokrągleniu 30 tysięcy przy 15 cm styro. Przy okazji po kilku rozmowach z wykonawcami - nie polecają styro grafitowego. Same kłopoty i koszty.

Wygrzebałem odpowiedź na koszty ocieplenia dachu oraz elewacji. Tak z ciekawości, ile miałeś wełny? oraz ile wyszło m2 elewacji?

pzdr

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wow, cena bardzo niska za tynki, czy przypadkiem jest to firma w okolicach Wrocławia, bardzo proszę o namiary na nią.

Pozdrawiam

Gosia

Ja też się buduje w okolicach Wroclawia i ceny za tynki jakie mam to średnio: 26zł/metr tynki gipsowe i 29zł/metr tynki cementowo-wapienne.

Ta cena 18 zł to rzeczywiście bardzo niska cena.

• 2 weeks później...

airblade,

na wysokości wejścia do garderoby i pokoju z małym balkonem (równolegle do ściany z garderobą). Wstawiliśmy wymiany jak na zdjęciu. Wymiary chyba ok. 140x70cm, musiałbym zmierzyć bo nie pamiętam. W katalogach schodów znajdziesz jakie są potrzebne.

DSC_2275 (Large).jpg

Edytowane przez Wojtek1978

Nie wiem czy bez "wycinania" da się tam wstawić jakieś sensowne schody. Ja aż tak bym się nie bał. Wymiany przecież wstawia się w krokwie jako standard przy omijaniu kominów. Dlaczego nie wstawić ich w jętki. Oczywiście dekarz się tym zajmował, na własną rękę też bym się bał to ruszać :)

• 2 weeks później...

Dzięki za info,

te promocje wracają ze 2 razy w roku. Ja niestety zamawiam tą cieplejszą , jak dobrze pamiętam 75 mm, w dodatku w kolorze winchester. To nigdy nie jest w promocji :(

a tak na marginesie, chyba się "szarpnę" na podbitkę równoległą do dachu jak w wizualizacji domplanu, z pcv, a właściwie z blachy z okleiną winchester marki Renolit , i to w formie "desek" a nie wygiętej blachy... cena masakra, ale liczę na świetny efekt i brak problemów z konserwacją.

Ktoś to przerabiał ?

Hej

Masz rację te promocje są jak do tej pory 2 razy w roku. Nie znam bramy Wiśniowskiego o panelu 75 mm, ta w promocji ma panel 60 mm, standard to 40 mm.

Mam nadzieję, że jak zrobisz podbitkę to pochwalisz się zdjęciami :).

U nas robione są tynki, dzisiaj również wybraliśmy firmę do elewacji.

Pozdrawiam

Gosia

Też buduję wg tego projektu, choć nie obyło się bez drobnych zmian. Jestem na etapie robienia ocieplenia i chcę wykończyć elewacje deską. Waham się między naturalnym drewnem a elastyczną imitacją deski. Te sztuczne okładziny podobno nie niszczeją po pewnym czasie tak jak naturalne drewno a wizualnie praktycznie wygląda tak samo. Ktoś z Was ma na elewacji deski i może się wypowiedzieć co lepsze?

Hej

Masz rację te promocje są jak do tej pory 2 razy w roku. Nie znam bramy Wiśniowskiego o panelu 75 mm, ta w promocji ma panel 60 mm, standard to 40 mm.

Mam nadzieję, że jak zrobisz podbitkę to pochwalisz się zdjęciami :).

U nas robione są tynki, dzisiaj również wybraliśmy firmę do elewacji.

Pozdrawiam

Gosia

Czeski błąd. Oczywiście chodziło o 60mm - brama Unitherm.

Sprawdziłam kolor winchester jest w promocji, ale brama musi mieć wymiary typowe.

Pozdrawiam

Gosia

te wymiary typowe to chyba nie dotyczą Unitherm w kolorze winchester, chyba, że coś zmienili. Wiśniowski sam okleja bramy foliami poza kilkoma, min. winchester - stąd marża jest mniejsza i ten kolor w promocjach nie występował do tej pory

Czeski błąd. Oczywiście chodziło o 60mm - brama Unitherm.

te wymiary typowe to chyba nie dotyczą Unitherm w kolorze winchester, chyba, że coś zmienili. Wiśniowski sam okleja bramy foliami poza kilkoma, min. winchester - stąd marża jest mniejsza i ten kolor w promocjach nie występował do tej pory

Hej

Sprawdziłam w ulotce Wiśniowskiego "Oferta dotyczy bram we wszystkich kolorach, w wymiarach typowych".

Pozdrawiam

Gosia

• 2 weeks później...

builderhouse dzięki ;)

kolejne moje wyzwanie to podbitka... nie ukrywam, że projekt Galilei spodobał nam się min z powodu ładnego dachu i wykończeń min. desek okapowych w kolorze okien. Po zainstalowaniu okien byliśmy przekonani do podbitki z pcv w tym samym kolorze, a konkretnie blachy wykończonej folią renolit w kolorze winczester. Niestety trudno znaleźć ekipę, która by to dobrze wykonała i to tak aby zminimalizować widoczność nitów i łączeń. Po obejrzeniu kilku realizacji zrezygnowaliśmy z tego pomysłu i wracamy do podbitki z drzewa.

Mam pytanie, czy ktoś z Was rozpracował kolor bejcy czy lazury , która byłaby zbliżona do koloru winchester ?

pzdr

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :-)

Kupiliśmy z mężem projekt Galilea 2M i jesteśmy na etapie planowania zmian a bardzo byśmy chcieli zobaczyć jak wygląda dom na żywo (przestrzeń/pomieszczenia itp.) Czy jest ktoś z Torunia lub okolic, kto mógłby nam zademonstrować swój już stojący dom ?? Bardzo prosimy!!

Witam!:bye:

Już od dawna podczytuję to forum. Budowę rozpoczęliśmy na jesieni 2014r. Teraz jesteśmy na etapie krycia dachu, elektryki, hydrauliki i wyboru pieca. I właśnie zwracam się do Was z pytaniem o piec, a właściwie czy ktoś z Was ma piec na ekogroszek i o jakiej mocy? Gdy pytam w sklepach to zazwyczaj pada odpowiedź, że na taki duży dom potrzebny jest piec 25kW, w jednym wyliczyli mi, że aż 32 kW!, a czytając tu na forum i obliczając na cieplowlasciwie wychodzi mi że 17 - 19 kW.. Totalnie już zgłupiałam, dlatego proszę o radę Was bo macie takie same domy.

Aha, robimy cały dół (bez garażu) i górną łazienkę w podłogówce, reszta grzejniki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi