kurczewskaa 06.02.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja też uważam że szkoda kuchni na dodatkowe drzwi a tym bardziej na drzwi do salonu. Ja też kombinowałam z spiżarką przy kuchni oczywiście ostatecznie jej nie ma po prostu brak miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.02.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ze spiżarki (1/4) też zrezygnujemy i zrobimy ją na zasadzie szafy w pomieszczeniu 1/8. Chociaż wolelibyśmy aby była przy kuchni z drzwiami od środka kuchni.Drzwi wejściowe do kuchni bardzo by się przydały, żeby nie trzeba było latać naokoło przez salon i chyba je zrobimy. Co do drzwi do salonu to podejmiemy decyzję na końcu jak juz staną ściany, bo nie jesteśmy zgodnie przekonani co do tego pomysłu.A czy mogłabyś zamieścić zdjęcia kuchni i jadalni - z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.02.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Kuchnię powiększyliśmy do góry, bliżej salonu i jest ona naprawdę duża, obecnie mam węższą kuchnię w mieszkaniu a mieści mi się tam wszystko. Drzwi z boku są konieczne, jednak przy gościach w salonie nie będę latać z zakupami:). Drzwi do salonu chcemy zrobić, żeby było bardziej intymnie i bez przeciągów, ale chyba zdecydujemy się na wersję z jednymi drzwiami, będzie więcej miejsca na meble:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 07.02.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Kuchnię powiększyliśmy do góry, bliżej salonu i jest ona naprawdę duża, obecnie mam węższą kuchnię w mieszkaniu a mieści mi się tam wszystko. Drzwi z boku są konieczne, jednak przy gościach w salonie nie będę latać z zakupami:). Drzwi do salonu chcemy zrobić, żeby było bardziej intymnie i bez przeciągów, ale chyba zdecydujemy się na wersję z jednymi drzwiami, będzie więcej miejsca na meble:). Bardzo przepraszam, że sie wcinam, ale wybacz, jak masz gości to Ty zakupy do domu wnosisz? Wydawało mi się, że zakupy robi się w innym czasie. Poza tym wejście do kuchni przez salon nie stanowi żadnego problemu gdyż tenże salon jest częścią kuchni i odwrotnie! Taka jest idea otwartej kuchni. Dalej, drzwi do salonu? Ja chyba sam nie wierzę w to co czytam. Byłaś już w jakiejś Galilei? Jeżeli nie, to koniecznie poproś kogoś i zobacz ją na własne oczy. Rzuty w projekcie nie pozwalają na zobaczenie jak to wygląda naprawdę. Bardzo Cię proszę, nie róbcie drzwi do salonu, to byłby błąd i to ogromny.. Intymnie to możesz mieć w sypialni. Salon jest częścią dzienną domu. To miejsce spotkań domowników, tu nie ma miejsca na intymność z definicji. I zapewniam Cię, nie ma żadnych przeciągów. Kolejna sprawa - meble. Bardzo bym się zastanowił przed wstawieniem każdego zbędnego grata. To nie blok. Jest garderoba, są pomieszczenia gospodarcze, po co meble?. Tylko te niezbędne, a takich zbyt wiele nie trzeba.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 08.02.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Bulderhouse dzięki za opinie. Jeśli przejrzysz moje wcześniejsze komentarze zobaczysz że pytałam o możliwość zobaczenia wykonanego domu. Wiadomo, że to daje lepsze rozeznanie. Czekam na odpowiedzi, ale rozumiem, że w zimie pewnie rzadko tu ktoś zagląda:). Co do zakupów. Zdarza się (zwłaszcza jeśli jest więcej domowników), że wchodzisz do domu po pracy a tam są już goście w salonie i z zakupami i siatami nie wypada przechodzić obok. Tobie to nie przeszkadza, mnie tak. Salon wolimy mieć zamknięty, nie wszyscy w domu chcą słuchać rozmów z salonu to raz, 2 nie będzie przeciągów, co przy dzieciach ma znaczenie, ale zdecydowaliśmy się na pojedyncze drzwi. Jeśli masz już wybudowaną Galileę może podesłałbyś jakieś zdjęcia wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 08.02.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) moim zdanie czytając wątek ścian, drzwi i komunikacji w domu to lepsze byłoby znalezienie innego projektu Edytowane 8 Lutego 2017 przez airblade79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 08.02.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 za późno zresztą projekt Galilei jest bardzo praktyczny i nie ma co go zmieniać - nam odpowiada - pozostają kwestie dostosowań - jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemes83 08.02.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) Witam Dołączam do grupy budującej Galilea co prawda Bis 2M ale to bliźniaczy projekt. Zmiany jakie chcemy zrobić to: 1. poszerzenie garażu o 1m 2.ze strychu nad garaże zrobić magazynek na rzeczy które normalne zalegają w garażu czyli tzw "rupieciarnia" z możliwością wejście przez garaż 3.obrócenie łazienki na dole tak aby drzwi nie wychodziły w salonie 4.strop/skosy monolityczne ale tylko nad domem 5.dwie bramy od garażu 2x2,5 zamiast jednej 6.wydłużenie kuchni o 80cm 7.spiżarnia zamiast wnęki na szafę 8.schody betonowe W załączniku wizualizacja obróconej łazienki i tutaj się zastanawiam czy nie będzie problemów z kanalizacja po takiej zmianie.Generalnie to poproszę o opinię pzdr Edytowane 8 Lutego 2017 przez przemes83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Czy myśląc strych masz na myśli pomieszczenie 2/8 - Strych nad garażem to może być bardzo fajne użytkowe miejsce w tym domu, nie szkoda ci na rupieciarnię. Można wydzielić fragment, ale nie całość. My na tej powierzchni mamy sypialnię i dużą garderobę. No, ale my mamy 3 dzieci, więc nie mogliśmy sobie pozwolić na takie marnotrawienie pomieszczeń. Ktoś tu pisał o pomieszczeniu rekreacyjnym- też świetny pomysł. Przemyśl to sobie jeszcze tym bardziej, że rozszerzasz garaż o 1m, to i te pomieszczenie się powiększy. Edytowane 9 Lutego 2017 przez mycha3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 09.02.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Dokładnie - sama nazwa "strych" która widnieje w projekcie wprowadza w błąd. To jest pełnoprawne pomieszczenie (niższe tylko o jeden rząd pustaka od pozostałej części). Można tam zrobić pokój hobby, pralnię, saunę czy tak jak pisze mycha sypialnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemes83 09.02.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Uważamy że te wszystkie pokoje rozrywek,sauny itp to niepotrzebny koszt zarówno wykończenia jak późnej utrzymania, ogrzania,posprzątania... a budżet mamy raczej skromny. Poza tym obserwuję u moich znajomy że mimo dużych garaży trzymają auta na zewnątrz bo zwyczajnie mają tam zagracone...i tego chcemy uniknąć. Generalnie to strych będzie się nadawał na zaadoptowanie aczkolwiek na chwilę obecną nie widzimy takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha3 09.02.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Oczywiście zrobisz jak zechcesz. My normalnie mamy auta w garażu, z tyłu jest pomieszczenie kotłownia, mamy garaż o rozmiarach z projektu. A strych mamy nad częścią mieszkalną, poddasza i korytarzyka. Możecie też zrobić go później, w pierwszym domu najpierw wykończyliśmy parter, dopiero po 8 latach zrobiliśmy górę. Nie wiem czy oglądałeś fotki wstawiane na tym wątku, fajnie pokazują jaka to przestrzeń. Edytowane 9 Lutego 2017 przez mycha3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemes83 09.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ok a co myślicie o takim położeniu łazienki. Nie będzie problemu z rozłożeniem kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiazwroc 10.02.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Bulderhouse dzięki za opinie. Jeśli przejrzysz moje wcześniejsze komentarze zobaczysz że pytałam o możliwość zobaczenia wykonanego domu. Wiadomo, że to daje lepsze rozeznanie. Czekam na odpowiedzi, ale rozumiem, że w zimie pewnie rzadko tu ktoś zagląda:). Co do zakupów. Zdarza się (zwłaszcza jeśli jest więcej domowników), że wchodzisz do domu po pracy a tam są już goście w salonie i z zakupami i siatami nie wypada przechodzić obok. Tobie to nie przeszkadza, mnie tak. Salon wolimy mieć zamknięty, nie wszyscy w domu chcą słuchać rozmów z salonu to raz, 2 nie będzie przeciągów, co przy dzieciach ma znaczenie, ale zdecydowaliśmy się na pojedyncze drzwi. Jeśli masz już wybudowaną Galileę może podesłałbyś jakieś zdjęcia wnętrza? Cześć Jestem zwolenniczką zamkniętej kuchni, więc zrobiłam wejście do kuchni podobnie jak ty, tylko bez drugich drzwi do pokoju, ponieważ zostawiłam salon otwarty, zastanów się czy nie zlikwidować szafy 1/4 i ścianę zrobić częściowo przezroczystą np. z luksferów lub ścianą ażurową http://m.najlepszedomy.pl/wnetrza/103/sciany_dzialowe_20_pomyslow_na_laczenie_i_dzielenie_pomieszczen,578-6833.html#img, będziesz miała w ten sposób więcej światła w przedpokoju i na schodach Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiazwroc 10.02.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Witam Dołączam do grupy budującej Galilea co prawda Bis 2M ale to bliźniaczy projekt. Zmiany jakie chcemy zrobić to: 1. poszerzenie garażu o 1m 2.ze strychu nad garaże zrobić magazynek na rzeczy które normalne zalegają w garażu czyli tzw "rupieciarnia" z możliwością wejście przez garaż 3.obrócenie łazienki na dole tak aby drzwi nie wychodziły w salonie 4.strop/skosy monolityczne ale tylko nad domem 5.dwie bramy od garażu 2x2,5 zamiast jednej 6.wydłużenie kuchni o 80cm 7.spiżarnia zamiast wnęki na szafę 8.schody betonowe W załączniku wizualizacja obróconej łazienki i tutaj się zastanawiam czy nie będzie problemów z kanalizacja po takiej zmianie.Generalnie to poproszę o opinię pzdr [ATTACH=CONFIG]381134[/ATTACH] Hej Nie myślałeś o tym, żeby łazienkę zostawić tak jak była tylko wejście zrobić od pomieszczenia gospodarczego? Dzięki temu będzie więcej miejsca w przejściu koło kuchni. Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 10.02.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 @Gosia, pomysł z ażurową ścianą jest ciekawy, zastanowimy się nad tym:). Jeśli masz jakieś zdjęcia kuchni i salonu, mogłabyś pokazać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiazwroc 12.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 @Gosia, pomysł z ażurową ścianą jest ciekawy, zastanowimy się nad tym:). Jeśli masz jakieś zdjęcia kuchni i salonu, mogłabyś pokazać? Pozdrawiam Hej Jak będę na budowie to zrobię zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemes83 21.02.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Zdjęcia naszego projektu znalezione w sieci(mam nadzieje zę autor nie będzie miał nic przeciwko). Generalnie domek nie jest wybitnie atrakcyjny pod względem wizualnym jednak jak widać, budowany zgodnie z projektem, może wyglądać ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tweety_191 23.02.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam Wszystkich, My z mężem jesteśmy na etapie montażu okien- wstawili je nam wczoraj razem z drzwiami wejściowymi (bez doświetleń) oraz drzwiami z tyłu domu. Na bramę czekamy - nie chcieliśmy jej montować przed tynkami (przynajmniej nie powinno się tego robić- tak słyszałam) w domu nanieśliśmy tylko jedna zmianę, mianowicie powiększyliśmy kuchnie, kosztem salonu. Kuchnia wyszła ogromna niecałe 13 metrów ale ja tam jestem zadowolona. Niebawem ma wejść elektryk i hydraulik i tu pojawia się pytanie ile punktów świetlnych wyszło Wam w całym domu? Nam wyliczyli po moich ustaleniach około 140! W umowie z wykonawcą mam uwzględnionych 80 a za każdy dodatkowy mamy zapłacić 75zł. jest to koszt dodatkowy wysokości 4.500 zł Może ma ktoś do polecenia sprawdzonego elektryka z mazowieckiego- okolice Warszawy z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 23.02.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ja również powiększałam kuchnię kosztem salonu w Galilei małej to około 12m. Uważam że to była bardzo dobra decyzja. Zmieściło się wszystko to co miało plus stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts