Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapomniałam dodać że w naszej Galilei zrobiliśmy schody betonowe i podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak oraz cały budynek o dwa bloczki. Ścianki na górze które w projekcie są z gk również zrobiliśmy z porothermu 11,5 cm.

Ja nie robiłam dodatkowych drzwi do kuchni bo moim zdaniem jest to zbędne, dla mnie nie problem przejść przez salon do kuchni.

Minusem tego rozwiązania jest zdecydowanie zmniejszenie kuchni i gorsza możliwość ustawienia sprzętu. Ja np. za wszystkich 3 ściankach będę miała blat roboczy z szafkami.

Ale wiadomo każdy robi pod siebie 

Drzwi w korytarzu moim zdaniem zbędne bo niby po co, ale też wiadomo każdy lubi co innego. Moim zdaniem salon właśnie fajnie wygląda kiedy jest otwarty na inne pomieszczenia.

Pytanie właśnie o drzwi łącznie będziemy mieć ich 10 (nie liczę tych z kotłowni do garażu oraz z garażu do spiżarni- bo te muszą być mocniejsze) na jakie się decydujecie bądź decydowaliście?

My chcielibyśmy białe z delikatnymi przeszkleniami, podobają nam się te bez przylgowe jednak są duże droższe. W DRE wycenili nam takie około 1000zł/szt.

W markecie koszt takich jest podobny, jednak nie ma gwarancji, trzeba samemu montować- tam mam to w cenie.

Bije się z myślami i im więcej się rozglądam tym bardziej głupieje….

Prośba o pomoc!

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcia naszego projektu znalezione w sieci(mam nadzieje zę autor nie będzie miał nic przeciwko).

Generalnie domek nie jest wybitnie atrakcyjny pod względem wizualnym jednak jak widać, budowany zgodnie z projektem, może wyglądać ładnie.

[ATTACH=CONFIG]382063[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382066[/ATTACH]

świetna brama i w ogóle domek prezentuje się bardzo ładnie.

Na bramę czekamy - nie chcieliśmy jej montować przed tynkami (przynajmniej nie powinno się tego robić- tak słyszałam)

Cześć,

Wystarczy otynkować od wewnątrz tą ścianę, do której będzie montowana brama i już, bez czekania na tynki w całym domu. Od razu okazja do przetestowania umiejętności tynkarza. Musi być równo, żeby uszczelki bramy dobrze przylegały do prowadnic w węgarkach i przy nadprożu.

Pozdrawiam,

Wojtek

Cześć,

Wystarczy otynkować od wewnątrz tą ścianę, do której będzie montowana brama i już, bez czekania na tynki w całym domu. Od razu okazja do przetestowania umiejętności tynkarza. Musi być równo, żeby uszczelki bramy dobrze przylegały do prowadnic w węgarkach i przy nadprożu.

Pozdrawiam,

Wojtek

Dziękuję za podpowiedź, słyszałam, że można tak zrobić, ale na tą chwilę pogoda nie pozwalała na tynki :(

poczekamy zobaczymy!

Pozdrawiam!

[ATTACH=CONFIG]382216[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382217[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382218[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]382220[/ATTACH]

a to jest projekt naszej przyszłej kuchni.

Może ktoś skorzysta.

Podoba mi się Twój projekt kuchni, jedynie co mi nie "pasuje" to mikrofala nad piekarnikiem, ale tylko dlatego, że jestem niska i dla mnie taki układ byłby za wysoko. Miałam tak, więc to przetestowana informacja. A jakie będą fronty? Chodzi mi bardziej o kolor niż o materiał. Mój układ kuchni bardzo podobny, tylko nie mam szafek wiszących i cała ściana szafek z lodówką jest zlicowana, bo mam dodatkowy blat jako przegrodę pomiędzy kuchnią a salonem.

Dziękuję za podpowiedź, słyszałam, że można tak zrobić, ale na tą chwilę pogoda nie pozwalała na tynki :(

poczekamy zobaczymy!

Pozdrawiam!

Hej

Pracuję w firmie która handluje bramami, montaż bramy po tynkach to mądra decyzja, widziałam jak potrafią wyglądać bramy po otynkowaniu mimo ich zabezpieczenia. Brud potynkowy wchodzi w prowadnice itd. bram nie działa prawidłowo, wołany jest serwis i trzeba za niego płacić, ponieważ awaria nie jest gwarancyjna.

Poza tym szkoda zasłaniać otwór bramą za 5000-7000 tysięcy, lepiej to zrobić płytami OSB za 60 zł.

Piszę z własnego doświadczenia w mojej Galilei zamontowałam bramę po tynkach i wylewkach.

Pozdrawiam

Gosia

M-M już dawno skopiowałem sobie to zdjęcie bo schody są mega świetne.

Problem polega na tym że my chcieliśmy schody betonowe a one wyglądają jednak masywnie i stąd pomysł aby je ukryć czyli zrobić schowek.

Może ktoś jeszcze pochwalić się zdjęciem swoich schodów.(mogą być także drewniane ażurowe)?

Nasza Galilea nabiera kształtów, w końcu jest co pokazać . Dziękuję wszystkim na forum za wasze wpisy, są bezcenne, dużo nam pomogły w podejmowaniu decyzji, a w szczególności Gosiu dla Ciebie wielkie podziękowania za udostępnienie swojego domku:):)

8ede4c8a5cc298cbmed.jpg

331f33408e72fb98med.jpg

418650004372515fmed.jpg

Edytowane przez nasz

Dachówka to Creaton glazura, brama została podwyższona do wysokości okien ale nie była na szerokość skracana - garaż został powiększony o metr, zaś słupy były koniecznością gdyż chcieliśmy mieć powiększony balkon ze wzgl.na zadaszenie tarasu. Jeżeli chodzi o komin, to rzeczywiście kominek został przestawiony na ścianę tv

458ee00ea895bc10m.jpg

ce23844b6cd42795m.jpg