Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dłuższej przerwie.

U nas trwają prace nad więźbą.

W związku z wysunięciem balkonów o dodatkowe 10 cm wydłużyłam również dach o 15 cm z każdej strony.

Zastanawiam się, czy nie będzie za bardzo wysunięty do przodu;) teraz bez ocieplenia jest po 100cm z każdej strony

Dachówka zamówiona, teraz wybieramy okna. zastanawiam się nad kolorem...

Gosiu, ja też robię kuchnię z wejściem z boku. Masz już jakiś pomysł na jej umeblowanie ?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przez cały weekend zastanawiałem się jak będzie wyglądał kominek umieszczony w ścianie nośnej pomiędzy salonem a pokojem zgodnie z pomysłem forumowicza"nasz" i ....chyba tak się da :D W załączniku wizualizacja podobnego rozwiązania wraz z naniesionym przeze mnie kominem.Dzięki za inspirację "nasz", chyba też tak zrobimy. Ps podobnie rozwiązanie można znalesc w projekcie "Diona Mała Bis" z tym że tam na scianie nośnej jest uskok w miejscu gdzie postawiony jest komin.

227711_bedf6823-7780-4c8c-a91b-f2f65decf87e_max_900_1200_-salon-styl-nowoczesny.jpgkom2.jpgkom1.jpg

Muszę się przyznać, że to nie mój pomysł. Co do realizacji da się go wykonać i w realu wygląda super, widziałam w Galilei na żywo. Ja nie chcę mieć firanek ale marzą mi się ciężkie zasłony wypływające spod sufitu , w oryginalnym ustawieniu kominka ciężko byłoby to zrealizować. Takie ustawienie kominka pozwoliło mi również, na przesunięcie okna tarasowego bliżej ściany kominowej i teraz nie będzie mi narożnik wchodził na okno.

• 2 weeks później...

cześć,

Właśnie ruszyliśmy z pracami ziemnymi. Nasunęły mi się dwa pytania:

1). Gdzie lepiej jest zrobić doprowadzenie wody i wodomierz? W projekcie jest w garażu przy prawej ścianie, ale mnie bardziej przekonuje, żeby umieścić wodomierz w kotłowni.

2) Czy robiliście odpływ w podłodze w garażu, np na środku zachowując spadki? Czy taki odpływ można z prawnego punktu widzenia podłączyć do kanalizacji bytowej?

Pozdrawiam

cześć,

Właśnie ruszyliśmy z pracami ziemnymi. Nasunęły mi się dwa pytania:

1). Gdzie lepiej jest zrobić doprowadzenie wody i wodomierz? W projekcie jest w garażu przy prawej ścianie, ale mnie bardziej przekonuje, żeby umieścić wodomierz w kotłowni.

2) Czy robiliście odpływ w podłodze w garażu, np na środku zachowując spadki? Czy taki odpływ można z prawnego punktu widzenia podłączyć do kanalizacji bytowej?

Pozdrawiam

Cześć.

Sprawa wodomierza powinna być określona w warunkach technicznych otrzymanych z miejscowego zakładu gospodarki komunalnej. Jeżeli chodzi o odpływ kanalizacyjny w garażu to ja nie robiłem i nie polecam, Zmorą takiego rozwiązania będzie smród kanalizacyjny, bo będzie ci wysychała woda w syfonie kratki ściekowej. W garażu zrobiłem nieznaczny spadek w kierunku bramy garażowej. Ile będzie wody? Ta z opadów deszczu szybko wysycha przy sprawnej wentylacji, a woda pośniegowa będzie się pojawiała parę razy do roku, czyli rzadziej n iż konieczność uzupełnania wody w kratce. Możesz jeszcze zrobić odpływ liniowy i odprowadzić go na zewnątrz, ale po co sobie komplikować życie?

Moim zdaniem odpływ w garażu jest potrzebny. Ja mam podłączony do kanalizacji bytowej, też miałem obawy o suchy syfon i smród ale instalator wstawił mi syfon który wyposażony jest w pływak który zamyka wlot jak woda wyschnie.

U mnie wodomierz wylądował na krótszej, zewnętrznej ścianie kotłowni chociaż żałuję że na etapie fundamentów nie doprowadziłem instalacji w okolice okna.

Przy grzaniu gazem i niewielkim piecu wszystko zmieszczę pomiędzy kominem a właśnie tą ścianą z oknem także wszystkie graty do CO i CWU byłyby w jednym miejscu.

A co do styropianu- mam kilki sprawdzonych przez sąsiadów wykonawców i większość z nich mówi, że przy grubości 20 cm inwestycja nie jest opłacalna, przy 15 jeszcze by się zastanowili. Przy 20 cm, średnio chcą 8 zł dopłaty do m2 co podniesie inwestycje o ok 2 500. Czy warto? Moim zdaniem lepiej zostawić tą kasę na dwie sztuki drzwi wewnętrznych ;)

Edytowane przez Qba30

Moim zdaniem odpływ w garażu jest potrzebny. Ja mam podłączony do kanalizacji bytowej, też miałem obawy o suchy syfon i smród ale instalator wstawił mi syfon który wyposażony jest w pływak który zamyka wlot jak woda wyschnie.

U mnie wodomierz wylądował na krótszej, zewnętrznej ścianie kotłowni chociaż żałuję że na etapie fundamentów nie doprowadziłem instalacji w okolice okna.

Przy grzaniu gazem i niewielkim piecu wszystko zmieszczę pomiędzy kominem a właśnie tą ścianą z oknem także wszystkie graty do CO i CWU byłyby w jednym miejscu.

A co do styropianu- mam kilki sprawdzonych przez sąsiadów wykonawców i większość z nich mówi, że przy grubości 20 cm inwestycja nie jest opłacalna, przy 15 jeszcze by się zastanowili. Przy 20 cm, średnio chcą 8 zł dopłaty do m2 co podniesie inwestycje o ok 2 500. Czy warto? Moim zdaniem lepiej zostawić tą kasę na dwie sztuki drzwi wewnętrznych ;)

Ja mam podłogę równą jak stół, a Ty masz spadki w stronę kratki. Jak kto lubi. 15 czy 20 cm styropianu? Ludzie, nawet nie ma sensu się zastanawiać. Różnice są znikome. Szary czy biały? No cóż, jak się rzetelnie rozkmini temat, to za głowę się złapiecie ile można popełnić błędów przy wykonywaniu elewacji. I na ogół one są popełniane. Bez świadomości inwestora lub nawet ekipy. Szary styropian dostarcza dodatkowych trudności w wykonaniu ocieplenia, o kasie nie wspomnę. Nie ma recepty. Dobry fachowiec to rzecz rzadko spotykana, ale się zdarza. Dużo cierpliwości i wytrwałości życzę.

I tym postem kończę swoją obecność na forum. Powodzenia w budowie!

Pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was ma zrobiony strop monolityczny? Powiedzcie proszę jaką macie grubość tej płyty oraz czy konstruktor uwzględnił Wam dodatkowe podciągi. U nas niestety zostały zaprojektowane dwa podciągi idące w poprzek salonu - bardzo mi się to nie podoba i będę chciał to przeprojektować. Pzdr.

Ja mam strop o grubości 22 cm, nad ścianami nośnymi zbrojenie górą i dołem prętami 16, pozostałe 12 mm.

Dzięki tym zabiegom udało się unikać podciągów. Konsultowałem ten strop ze znajomym konstruktorem który powiedział, że jedynie można zamiast prętów 16 dać 12. Ale jak się wyraził takie zawyżenie średnicy jest zabiegiem celowy, żeby zbrojarze nie mylili prętów.

Ja mam strop o grubości 22 cm, nad ścianami nośnymi zbrojenie górą i dołem prętami 16, pozostałe 12 mm.

Dzięki tym zabiegom udało się unikać podciągów. Konsultowałem ten strop ze znajomym konstruktorem który powiedział, że jedynie można zamiast prętów 16 dać 12. Ale jak się wyraził takie zawyżenie średnicy jest zabiegiem celowy, żeby zbrojarze nie mylili prętów.

Dzięki Qba. Jak widać można bez wystających podciągów :) wysłałem równiez info na priv. Pozdrawiam

Koledzy i Koleżanki,

chcielibyśmy dodatkowo wykorzystać przestrzeń nad jętkami na taki mini strych z którego będzie wyłaz na dach dla kominiarza. Czy ma ktoś z Was możliwość wrzucenia zdjęcia zrobionego w kierunku kalenicy z pomieszczenia nad garażem lub ogólnie z piętra? Bylibyśmy bardzo wdzięczni.

U nas tymczasem powstaję wieźba i równolegle kończą się budować ściany szczytowe. Gdyby ktoś z Dolnego Śląska potrzebował zobaczyć to możemy pokazać co i jak na żywo...

Witajcie,

Czy ktoś z Was ma taką sytuację, że poziom garażu jest trochę niżej niż pozostała część mieszkalna?

My zdecydowaliśmy się na obniżenie garażu o 30 cm (dwa schodki) z uwagi na spadek terenu w kierunku garażu. Inaczej musielibyśmy zrobić dosyć stromy podjazd, bo z kolei obniżenie terenu po przeciwnej stronie garażu nie wchodzi w grę. Poziom stropu bez zmian (w garażu będzie wyżej). Byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł zamieścić fotki. Z góry dziękuję. Spokojnych Świąt ! :)