Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

My też zdecydowaliśmy się na ten projekt. Jesteśmy na etapie adaptacji i chętnie czytam wasze uwagi, bardzo się przydają. Niektórym zazdroszczę zaawansowania prac, super wyglądają wasze domy. My zaczynamy dopiero latem.

Obecnie szukam ekipy do postawienia domu. Czy możecie podać koszt robocizny postawienia murów (fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Piotrku20 nie zrozumiałeś z tymi oknami. Chodziło nam o to, że romuladt nie miał w ogole okien na zdjęciach, pytałam, czy nie boi się, że będzie ciemno.

Ilość okien połaciowych mamy zgodnie z projektem -7szt, w tej kwestii nic nie zostało zmienione. 2x w 2 pokojach + 3 x w pomieszczeniu nad garażem.

Witam! – od pewnego czasu siedzę nad projektem i wprowadzam zmiany:

1. Zamiast garderoby na parterze planuję łazienkę (może z wydzieloną ubikacją - podobne rozwiązanie mam w domu u moich rodziców), wprawdzie łazienka trochę traci na funkcjonalności, ale nie blokuję się łazienki np. podczas porannego „wyścigu” do pracy.

2. Kuchnia będzie przerobiona: dodane wejście z korytarza (żeby łatwiej wnosić zakupy), przesunięcie ścianki działowej w stronę jadalni w celu powiększenia kuchni i zmniejszenie okna o jedną kwaterkę w jadalni.

3. Zamiast garażu pokój (na stare lata), przejście do niego przez korytarz w miejscu łazienki, a na całej długości korytarza szafy z ubraniami- garderoba. Sądzą, że jest lepsze rozwiązanie niż sam korytarz.

4. Kominka w tej postaci (jak w projekcie) nie będzie, może jakaś koza na środku salonu (są bardzo ładne wzory i pomysły na rozwiązanie tego tematu- ale jeszcze zobaczę ).

5. Na pewno schody betonowe obkładane drewnem. (prośba do Klubowiczki o przedstawienie swojego rozwiązania technicznego- poruszany temat

we wcześniejszych wypowiedziach).

6. Przerobienie pokoju na parterze na pomieszczenie gospodarcze (pralnia, suszarnia itp.), zmieszenie okna do wielkości umożliwiającej po obu stronach na ścianach ustawienie szafek.

7. Likwidacja okien połaciowych.

8. Przesunięcie okien balkonowych na zewnątrz budynku (po dobrych radach Klubowiczki: najwyższe ściany w pokojach można wykorzystać na ustawienie mebli)

- wprawdzie elewacja mniej korzystnie wygląda, ale to rozwiązanie bardziej funkcjonalne.

9. Obniżenie poziomu posadzki w kotłowni i pod schodami o 0,5 m (obieg wody w c.o. grawitacyjny-jakby zabrakło prądu), kocioł na eko -groszek albo paliwo stałe (pod schodami pomieszczenie na materiał do palenia).

10. Podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak

Dostałem z EXTRADOM-u wymiary Galilei -okazało się, że na piętrze ścianki działowe są z gips-kart. Z informacji zasięgniętych w „rodzimej pracowni” wynika, że przy adaptacji projektu trzeba podwoić belki stropowe aby postawić z cegły!

Jak obserwuję wasze dokonania to wszyscy macie ściany działowe na piętrze murowane- opiszcie, jakie dokładnie zmiany wprowadziliście!

P.s.

Dodaję aranżacje i moje przemyślenia na grafikach z pracowni Domplan.

GALILEA -elewacja północ.jpggalilea elewacja wschód.jpggalilea -elewacja zachód.jpggalilea układ I.jpggalilea układ II.jpg

Edytowane przez 25top

Również myślimy o zakupie projektu GALILEA MAŁA . Czy może ktoś udzielić informacji jaki koszt jest postawienia domu do stanu deweloperskiego? (okna drzwi, dach, elewacja ,rynny itp.)

Bardzo przydatna byłaby ta informacja

Ewelina

Hej!

Ale fajnie, ze znalazlem to forum.

My zaczynamy budowe na wiosne. W glowie pietrza sie pytania. Fajnie zobaczyc, ze sa ludzie co maja takie same problemy.

My bedziemy budowac Galilee2 w odbiciu lustrzanym.

Jesli o material to myslimy o betonie komorkowym i jakims pozadnym steropianie termo organiki.

Zrezygnowalismy ze stropu terriva na rzecz monolitu. U gory scianki dzialowe murowane.

Szkoda nam tego pomiszczenia - przejscia do garazu z oknem i myslimy o gabinecie (para drzwi w gabinecie tak nie dziwi jak w normalnym pokoju moze choc moze pomysl z lazienka nie jest taki zly).

Zastanawiamy sie nad balkonami, zadaszeniem tarasu, ogrzewaniem podlogowym.

Rozni ludzie strasza nas kosztami i to jest chyba nasze najwieksze zmartwienie. Chcielibysmy sie zmiescic SSO w 220tys. Widzimy, ze to moze byc mozliwe ale bez odpowiedniego doswiadczenia mozna latwo osiagnac 300.

Widzimy, ze Wasze domy sa w Szczecinie i Poznaniu a jest ktos moze blizej nas tj Gdansk. Czy ktos z Was bez wzgledu na odleglosc bylby sklony sie z nami spotkac na kawe i ciastko (my zapewniamy), zeby porozmawiac o swoich doswiadczeniach i moze pokazac swoje arcydziela?

Piszcie prosze marcin.milewski1978(at)gmail.com bedziemy wdzieczni za wszelkie uwagi.

Pozdrawiamy,

Paulina, Marcin i Olgierd

Paulina, Marcin i Olgierd

Witam serdecznie,

Twierdzi Pani ze szkoda pomieszczenia przejścia do garażu. Ja wykorzystam to miejsce na pralnie. Stwierdzam, że jest to bardzo ważne gdzie w domu suszy się rzeczy. Żeby zapobiec wilgoci w domu. A miejsce na garderobę troszkę nie trafione.

Pozdrawiam

Ewelina

Witam

My budujemy w Szczecinie. Obecnie ekipa kladzie dachowke.:)

My tak jak Ewelina na dole w pokoju od frontu robimy suszarnie/pralnie. Na gorze powiekszylismy lazienke, gdzie zrobimy prysznic. W pokoju nad garazem dokladamy jedno okno wiecej gdyz jest troche ciemno. Bedzie to taki pokoj rekreacyjny- moze ze stolem do ping ponga:)

Scianki na gorze mamy z sillki. Okna zostawilismy takiej wielkosci jak na projekcie- jest naprawde duzo swiatla.Okna dachowe robimy trzyszybowe to tez podbilo koszt ,ale bedzie cieplej.

My tak jak juz wczesniej pisalam zaplacilismy 260 tys za SSO. Buduje nam ekipa gorali - Stan surowy w 3 miesiace.

Edytowane przez MPF

Czy może ktoś wysłać na adres mailowy projekt? Chcemy się dokładnie przyjrzeć zanim dokonamy zakupu. Jeżeli ktoś ma ukończony dom bardzo proszę o przesłanie zdjęć wewnątrz jak i zewnątrz. [email protected]

Serdecznie pozdrawiamy

Ewelina Norbert

Ewelina poczytaj wątek, przecież jest tu sporo zdjęć.

Ze względu na pogodę u nas chwilowy przestój. Jak tylko się poprawi to jedziemy z dachem.

Zastanawiamy się nad zwężeniem drzwi wejściowych (obecnie mamy jak w projekcie). Pierwotnie podobało się nam rozwiązanie z naświetlami po bokach i z góry, jednak cena za takie drzwi powala no i to dodatkowe mostki cieplne. Prawdopodobnie skończy się tak że będzie co najwyżej jedno naświetle boczne

Witam Wszystkich budowniczych:D

Cieszę się że znalazłem to forum.

Jestem na etapie przekonywania żony do projektu galilea 2M:mad:

Akam, builderhouse, romualdt gdzie budujecie Swoje Galilejki?

Czy Jest szansa wjechać na budowę do Was i zobaczyć na żywo wasze

piękne galilejki. Jak żonka zobaczy niemal gotowe domy może łatwiej

da się przekonać. Bardzo proszę o odpowiedż na maila [email protected]

A może ktoś jeszcze ma galilejkę na ukończeniu- chętnie zobaczę

jestem z dolnośląskiego ale to bez znaczenia mogę pojechać nawet nad morze

żeby zobaczyć dom w którym się zakochałem:yes:

Pozdrawiam wszystkich:)

Ewelina,

Tak jak M-M pisze, jest tu sporo zdjęć i różnych rozważań, ale chyba to nie w Twoim temacie, pisałaś, że chcesz budować Galilea Mała.

Przypominam, że to wątek Galilei 2m, ciężko będzie Ci tu uzyskać koszty stanu deweloperskiego Galilei Małej.

My tam jesteśmy otwarci na odwiedziny na placu boju :) Jak zresztą kilku tutejszych forumowiczów już się o tym przekonało :) Zatem marcinmile, PiotrKamila zapraszamy

Witam wszystkich budowlańców :)

Bardzo długo szukałam osób które budują ten domek aż w końcu znalazłam :)

My też zdecydowaliśmy się na ten projekt. Jesteśmy na etapie ustalania z architektem planów domu robimy projekt indywidualny na podstawie galilea.

Jesli ktoś ma dokładnie rozpisane koszty to proszę podać ile kosztowało wylanie fundamentó? jestem bardzo ciękawa [email protected] . Super że dodajecie zdjęcia dzięki temu mam jakiś obraz domku w realu. My również chcemy wprowadzić zmiany. floor1_big.jpg

Witam,

mam pytanie do Romualda, Alkama i Klubowiczki i innych, których domy już stoją - jakie są Wasze odczucia co do doświetlenia najmniejszego pokoiku na piętrze? W projekcie jest w nim tylko jedno okno balkonowe. Nie jest za ciemno?

Pozdrawiamy

Chętnie dodałabym tam okno. Akurat ten pokój jest u mnie południowy, ale będzie przeznaczony dla dziecka i dobrze by było, żeby biurko stanęło przy oknie, bo przecież nie przy drzwiach balkonowych. Mi brakuje okna i prawdopodobnie na wiosnę bedę to zmieniała.