Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na tej działce możliwe jest wybudowanie przydomowej oczyszczalni

triss

Recommended Posts

Obawiam się że nie da rady ze względu na konieczność zachowania 30 metrów od studni.W sumie to nie wiem czy to na pewno studnia(na mapie zaznaczyłam strzałkami)ponieważ nie mam kontaktu z sąsiadami, są za granicą niestety. Czy wg was zmieszczę gdzieś tą oczyszczalnie ? Działka ma 14 arów 001.jpg

Obawiam się że nie da rady ze względu na konieczność zachowania 30 metrów od studni.W sumie to nie wiem czy to na pewno studnia(na mapie zaznaczyłam strzałkami)ponieważ nie mam kontaktu z sąsiadami, są za granicą niestety. Czy wg was zmieszczę gdzieś tą oczyszczalnie ? Działka ma 14 arów [ATTACH=CONFIG]165495[/ATTACH]

Na moich mapach litera W oznaczono rury z woda. A ta linia od "studni" jest wlasnie opisana litera w. Wiec zgaduje ze jednak studnia.

marcin

Te obiekty wskazane strzałkami to w istocie studnie. Od nich musisz do miejsca rozsączania (pole drenażowe lub studnia chłonna) oczyszczonych ścieków ze swojej oczyszczalni mieć co najmniej 30m. Dotyczy to też ewentualnej twojej studni. Do poziomu wód podziemnych od poziomu rozsączania minimum 1,5m.

Z tego co widać powinna oczyszczalnia się zmieścić, ale to zależy gdzie będzie źródło zaopatrzenia twojego domu w wodę. Oczywiście zależy również gdzie i jak będziesz się pozbywał oczyszczonych ścieków z oczyszczalni. Dodatkowo ważne jest czy gmina dopuszcza budowę POŚ. Oczywiście musisz zachować jeszcze odległości od granicy działki min 2 m od miejsca rozsączania.

Te obiekty wskazane strzałkami to w istocie studnie. Od nich musisz do miejsca rozsączania (pole drenażowe lub studnia chłonna) oczyszczonych ścieków ze swojej oczyszczalni mieć co najmniej 30m. Dotyczy to też ewentualnej twojej studni. Do poziomu wód podziemnych od poziomu rozsączania minimum 1,5m.

Z tego co widać powinna oczyszczalnia się zmieścić, ale to zależy gdzie będzie źródło zaopatrzenia twojego domu w wodę. Oczywiście zależy również gdzie i jak będziesz się pozbywał oczyszczonych ścieków z oczyszczalni. Dodatkowo ważne jest czy gmina dopuszcza budowę POŚ. Oczywiście musisz zachować jeszcze odległości od granicy działki min 2 m od miejsca rozsączania.

Dodam jeszcze, że od urządzeń (zbiorników) oczyszczalni ta odległość ma być 15 m, czyli w zasadzie możesz sobie umieścić oczyszczalnię przy domu (chyba będzie te 15 m od obu studni), a same oczyszczone ścieki sobie gdzieś dalej odtransportować, choćby pompką.

Przesyłam już dokładną mapkę, na czerwono zaznaczyłam przyszłe przyłącze wodociągowe wraz ze studzienką w. . Czy jest szansa, a jeśli tak czy mogę użyc dowolnej oczyszczalni. Niestety wyobraznia nie pomaga mi w tym wypadku :/

Zaraz zaraz, to jak jest wodociąg, to lepiej sprawdź, czy sąsiedzi też są do niego podpięci. Jeśli są, to masz całą działkę do dyspozycji. Zapytaj w wodociągach.

Zaraz zaraz, to jak jest wodociąg, to lepiej sprawdź, czy sąsiedzi też są do niego podpięci. Jeśli są, to masz całą działkę do dyspozycji. Zapytaj w wodociągach.

Nie tak do końca to jest prawda. Sąsiedzi mogą być do wodociągów podpięci, a studnie są zaznaczone mimo to jako ujęcia wód pitnych. Wtedy i tak trzeba zachować 30m odległości bezwzględnie.

Przesyłam już dokładną mapkę, na czerwono zaznaczyłam przyszłe przyłącze wodociągowe wraz ze studzienką w. . Czy jest szansa, a jeśli tak czy mogę użyć dowolnej oczyszczalni. Niestety wyobraźnia nie pomaga mi w tym wypadku :/

[ATTACH=CONFIG]165566[/ATTACH]

W załączeniu przesyłam rysunek z możliwymi lokalizacjami. Przy zastosowaniu studni chłonnej ma są więcej możliwości lokalizowania POS-a ale to rozwiązanie nie wszędzie da się wykonać. Z polem rozsądzającym w zasadzie niewielki masz manewr.

2.jpg

A właściwie to gdzie się taki zapis przechowuje? Jak ktoś podpowie, to wystarczy tam sprawdzić i przestaniemy gdybać.

WYdaje mi sie ze nie trzeba sprawdzac.

Jesli pokazana mapa jest aktualna mapa do celow projektowych to powinna zawierac tez przebieg przylacza wodociagowego, nie tylko nitke do studni.

Jesli takiego przylacza na niej nie ma, to prawdopodobnie studnia jest zrodlem wody pitnej.

marcin

Wydaje mi się ze nie trzeba sprawdzać.

Jeśli pokazana mapa jest aktualna mapa do celów projektowych to powinna zawierać tez przebieg przyłącza wodociągowego, nie tylko nitkę do studni.

Jeśli takiego przyłącza na niej nie ma, to prawdopodobnie studnia jest źródłem wody pitnej.

marcin

Mapa do celów projektowych z zasady musi być aktualna, więc musi pokazywać stan aktualny z przyłączami sąsiednich nieruchomości.

Jeśli na tej mapie jest zaznaczona studnia z przyłączem wodociągowym idącym od niej do budynku, to mimo że jest jeszcze oddzielne przyłącze wodociągowe to należy traktować tą studnie jako studnie z wodą pitną. Do inwestora należy by ten stan rzeczy ewentualnie zweryfikować. Zresztą jeśli studnia nie jest używana jako źródło zaopatrzenia w wodę pitną, to geodeta powinien to na mapie zaktualizować. Nie robi tego bo nikomu nie chce się łazić po sąsiadach i pytać.

Mapa do celów projektowych z zasady musi być aktualna, więc musi pokazywać stan aktualny z przyłączami sąsiednich nieruchomości.
O to mi chodzi. Jesli na mapie NIE ma przylacza wodociagowe, to raczej na 100% studnia jest zrodlem wody pitnej i nie ma co kombinowac dalej.

Jesli przylacze wodociagowe jest zaznaczone, to zgoda, ze trzeba/mozna drazyc temat, czy studnia jest faktycznei uzytkowana czy nieuzywana ale niezaktualizowana na mapie.

marcin

O to mi chodzi. Jesli na mapie NIE ma przylacza wodociagowe, to raczej na 100% studnia jest zrodlem wody pitnej i nie ma co kombinowac dalej.

Jesli przylacze wodociagowe jest zaznaczone, to zgoda, ze trzeba/mozna drazyc temat, czy studnia jest faktycznei uzytkowana czy nieuzywana ale niezaktualizowana na mapie.

marcin

Żeby się nie użerać w urzędzie lepiej przyjąć wersję najmniej korzystną, że wszystkie studnie są z wodą pitną. Jeśli w takiej wersji da się POS-a zgodnie z przepisami postawić to wszystko ok. Jeśli nie da się to znając życie to czeka inwestora lepszy korowód i spacer po urzędach (patrz dodatkowe wydatki i mnóstwo straconego czasu).