Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana Budynku usługowego na gospodarczy

Recommended Posts

Witam serdecznie jestem nowym forumowiczem poszukuje trochę pomocy. Jestem w trakcie budowy budynku usługowego U12 na etapie stanu surowego i powiem szczerze ze chyba przeliczyłem swoje siły i chciałbym go na takim etapie przekształcić na budynek gospodarczy . Proszę o jakieś wskazówki które będą w stanie jakoś mi pomóc .

Z góry dziękuję

Są dwie opcje:

1. Idziesz teraz do architekta i robi projekt zamienny zmieniając sposób użytkowania.

2. Budujesz tak jak jest i potem zgłaszasz zmianę sposobu użytkowania.

Rozumiem, że kasowo się nie możesz wyrobić w opcji nr 2 więc chyba trzeba wyłożyć na architekta i zmienić teraz - później zaoszczędzisz nerwów przy odbiorach, strażakach itp. Podejrzewam, że zmiana pozwoliłaby również na oszczędności związane z budową - budowa budynku usługowego jest obwarowane większymi restrykcjami.

Właśnie chodzi o koszta które wiążą się z budowaniem tego jak jest w projekcie. Jest on grubo przesadzony we wszystkim . Ja juz wprowadziłem sporo zmian i jeszcze wiele chciałem wprowadzić zęby to było jakoś po taniości . Nie wiem co na to ci co będą odbierać dlatego chcę tego uniknąć Budowy takiego obiektu nie da się na sucho na kartce przeliczyć jak zresztą chyba każdego . Czyli można iść to projektanta do którego i tak muszę iść i wprowadzić te zmiany które chcę i zmienić przeznaczenie budynku. Pewnie trzeba będzie jeszcze warunki zabudowy zmienić ?

Byłoby najlepiej pójść z tym do architekta niech wprowadzi zmiany, które "odchudzą" projekt i zmienią sposób użytkowania. Warunki zabudowy to raczej ciężko będzie zmienić - określa je samorząd terytorialny i na ich podstawie masz załączony do projektu wyrys i wypis z planu zagospodarowania lub w przypadku jego braku decyzję o warunkach zabudowy określającą ład przestrzenny.