B-tomek 28.01.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam! Czy ktoś buduje lub planuje budowę M142a Pomysłowy - wariant I?http://projekty.muratordom.pl/projekt_pomyslowy-wariant-i,2427,0,0.htm Przymierzałem sie wprawdzie do budowy domów wg projektów:http://www.archeton.pl/projekt-domu-tymoteusz_690_opisogolnylhttp://z500.pl/projekt/Z10,Parterowy-dom-z-dachem-kopertowym-wykuszem-oraz-kominkiem-na-tarasie/warianty.html (wersja z poddaszem)lecz zakres zmian do adaptacji projektów był ogromny. W końcu trafiłem na M142a i dziwna sprawa nic w nim nie chcę zmieniać...No chyba że ktoś świerzym okiem spojrzy na ten projekt! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 17.02.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam , mam gotowy kosztorys m142 , kupiony z muratora , kosztował 300 zł , mogę sprzedać za połowę ceny .Zapraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 17.02.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wiadomość poszła na PRIV Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 28.02.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 WitamB- Tomek ja tak samo jak TY miałem już prawie wybrany projekt Z10 z poddaszem i garażem (2x) z boku, tak samo miałem też pełno zmian na etapie adaptacji (min. zmniejszenie szerokości) . Moja Pani Architekt pokazała mi projekt M142a i od razu mi się spodobał. Zero zmian, szerokoć budynku pasuje do mojej działki itd...Dzisiaj właśnie wysłaliśmy do muratora kupon z ostatniego miesięcznika i zamówiliśmy ten projekt. Wydaje mi się że ze względu na to że projekt M142a jest nowym projektem to przykładowe koszty budowy prezentowane przez murator sa dużo zawyżone. Pozdrawiam i czekam na kolejnych budujących M142a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.03.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam! Shael, będziesz budował ściśle wg. projektu? Bo mnie łapki zaczęły świerzbić do "udoskonalania". Kiedy startujesz z budową? Bo my to chyba nie ruszymy wcześniej niż za miesiąc i to z papierologią, bo na razie wyciągamy kasę z naszych "banków ziemskich" i załatwiamy kredyt... Skutek świerzbienia łapek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.03.2013 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 P.S. Sporo fajnych pomysłów co do udoskonalania "Pomysłowego" jest na forum niemal bliźniaczego "Przemyślanego" np. to jedno wielkie okno zamiast dwóch małych! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102055-Dom-M42-Przemy%C5%9Blany-z-Muratora-Projekt-domu-Przemy%C5%9Blany-Murator-M42&p=5092152#post5092152 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.03.2013 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 04.03.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) WitamTak jak pisałem czekam na projekt (Pani z Muratora dzisiaj dzwoniła, że środa albo czwartek już będzie) Z budową ruszamy dopiero w połowie maja (przynajmniej tak nam rokowała Pani architekt adaptująca projekt do działki)Czy coś zmieniamy, hmm powiem szczerze że podoba nam się w oryginale, jakoś póki co nie mamy przewrotnych pomysłów co do zmian.Jedynie co myśleliśmy to zamknąć przejście do kuchni aby zwiększyć spiżarkę kosztem tego korytarza i ewentualnie powiększenie drugiej łazienki kosztem salonu - ale to na razie gdybanie.Czekam na projekt abym mógł bardziej szczegółowo spojrzeć na wymiary pomieszczeń...Co do zastąpienie dwóch okien jednym dużym to zmiana warta zastanowienia (podoba mi się) Pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2013 przez shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 04.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 aa jeszcze jedno! Będziemy bardziej otwierać kuchnie tzn. likwidować te kawałki ścian po obu stronach aby można było wykonać kuchnie coś w stylu tego co na zdjęciu (bardzo nam się podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 05.03.2013 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Fajne! My jednak dążymy do kuchni otwartej na żądanie, stąd będą przesuwane, chowane w ścianę drzwi. Raczej nie wyobrażam sobie świąt z 13 osobową ekipą (do tej pory jakoś udało się to zorganizować na 53m^2 w blokach) i mieć za plecami gości otwartą kuchnię z całym jej bałaganem w czasie trwania kolacji wigilijnej.... Wtedy zasuniemy drzwi, postawimy tam dodatkowy stół roboczy, a obsługa rodziny będzie się odbywała przejściem "technicznym" obok śpiżarni! A na co dzień drzwi chowają się w ścianki i mamy przestrzeń otwartą, tylko nie będzie wyspy lub barku... A to są kuchnie moich marzeń szczególnie ta biało fioletowa: Edytowane 5 Marca 2013 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajand 17.03.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam, przymierzam sie do budowy domu wg projektu Pomysłowy. Możecie powiedzieć ile mniej wiecej wyszły wam wyliczenia co do kosztów całego domu albo najlepiej co do ceny dachu. Dzieki za informacje. PozdrawiamAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 17.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Mi też nikt nie podawał kosztów budowy, nie kupowałem kosztorysu do projektu więc odsyłam do informacji na stronie muratora w części proponowane materiały reszta to jakieś tam swoje obliczenia itp. - mi to wystarczyło Jedynie co mogę powiedzieć to ławy fundamentowe w tym projekcie są trochę przesadzone miejscami 80cm szer. Edytowane 17 Marca 2013 przez shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 18.03.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Co do dachu to będę robił tak jak mój kolega. Pełne deskowanie (płyta) papa i gonty bitumiczne. Więźba zgodnie z projektem. Jak się urządzimy i zobaczymy ile kasy nam zostanie to za parę lat pomyślimy o dachówce... Najlepsza rada jaka dostałem od przyjaciół którym zabrakło ~100 000 PLN do zakończenia budowy to "TYLKO NIE PRZEINWESTUJCIE!!!" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.03.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) shael dziękuję za odpowiedź na PRIV! Przeszukałem fora, popytałem i chyba wyjdzie na jedne pieniadze czy zrobię pełną adaptację teraz czy bedę to robił etapami (za kazdym razem mapki, uzgodnienia). Poza tym wszystkie instalacje będę robił sam, nie mam natomiast uprawnień projektowych. Tak więc decyzja zapadła, kupujemy projekt i do adaptacji. Pani architekt podsunęła jeszcze fajne rozwiązania. Zwiększenie sypialni 9 o cześć korytarza 10 (ściana i drzwi zlicowane ze scianą małej łazienki) mamy wtedy fajną garderobę przy wejściu do sypialni 9. Oraz takie drzwi :http://www.piudesign.pl/galeria.html . Od początku chcieliśmy mieć wysokie ~2,50m drzwi, widzieliśmy takie u znajomych (zdjęcie na dole), ale te z wpuszczoną w ścianę framugą sa lepsze! Pozdrawiam! Edytowane 28 Marca 2013 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 28.03.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Pomysł powiększenia sypialni fajny. Może rozważymy to w naszym domku... zobaczymy My mieliśmy w planach powiększenie tej małej łazienki ale z uwagi na to, że nie są to ściany nośne poczekamy z tym do stanu surowego zamkniętego, wtedy lepiej wizualnie ocenić wielkość pomieszczeń i dokonać ewentualnych drobnych zmian w postaci przesunięć ścianek wew. które nie są ścianami konstrukcyjnymi. Rozmawialiście coś z Architektem lub kier. bud. odnośnie ław fundamentowych? Moim zdaniem ławy są miejscami przesadzone z szerokością, z tego co sobie liczyłem na same ławy pójdzie beton B20 za ok 8tysi trochę dużo . Będziemy gadać z kierem aby to zmniejszyć na etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Pomysł powiększenia sypialni fajny. Może rozważymy to w naszym domku... zobaczymy My mieliśmy w planach powiększenie tej małej łazienki ale z uwagi na to, że nie są to ściany nośne poczekamy z tym do stanu surowego zamkniętego, wtedy lepiej wizualnie ocenić wielkość pomieszczeń i dokonać ewentualnych drobnych zmian w postaci przesunięć ścianek wew. które nie są ścianami konstrukcyjnymi. Rozmawialiście coś z Architektem lub kier. bud. odnośnie ław fundamentowych? Moim zdaniem ławy są miejscami przesadzone z szerokością, z tego co sobie liczyłem na same ławy pójdzie beton B20 za ok 8tysi trochę dużo . Będziemy gadać z kierem aby to zmniejszyć na etapie budowy. Projektu jeszcze nie mamy, niestety obawiam się że przy zamianie materiału ścian na megamaxa (kozłowice) i ewentualnym składowisku CCS pod miejcowością gdzie będziemy budować, to przewymiarowany fundament zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 10.04.2013 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Właśnie odebrałem paczkę z Muratora. Jest i Projekt i Murator 05/2013! i inne dodatki. Miło!No to rozpoczynam zabawę w 3D, akceptacja Żonki i pod koniec tygodnia oddajemy wszystko do pani Architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 15.04.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) No to mamy pierwszy zgrzrzrzrzyt. "... informuje że odmawia określenia warunków przyłączenia i zawarcia umowy ... brak ekonomicznych warunków przyłaczenia ... szacowanego na kwotę 21 900 zł." 20 patoli za ~123 m gaz rury ?????? No to będzie jeden komin mniej i PC. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez B-tomek 10 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wrc 15.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 witam forumowiczów przymierzam sie do tego domku, gratuluje wyboru bo sam wiem jak długo szukałem ale pasuje mi jak ulał bez praktcznie zadnych zmian , prosze o wiarygodną informacje ile moze mnie kosztowac stan surowy otwarty licząc od gołego pola:) czy w 150.000 mozna sie zmiescic? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 16.04.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 We Wrocławiu żyje się trochę drożej niż w Łodzi (usługi i materiały), a my jesteśmy przygotowani na 200 000 do SSO.. .Wiele też zależy jakie masz media przy tym gołym polu. Nam wydawało się do wczoraj że będziemy ogrzewać nasz dom gazem. Wydawało się...Tak czy inaczej jutro składamy projekt do adaptacji.Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts