shael 16.04.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja jutro składam dokumentację do uzyskania PNB. Adaptacja kosztowała mnie 2820złJeśli chodzi o media to mam wszystko w drodze.Nieźle Tobie pojechali z tymi warunkami i kosztem doprowadzenia gazu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 24.04.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) No to wszystko jest u architektów. Ma wyjść coś takiego: http://img706.imageshack.us/img706/3039/pomysowy.jpg Zmiany:- rezygnacja z kanału w kominku w salonie- taras drewniany- likwidacja okna w salonie, powiększenie istniejၐcego- zmiana lokalizacji pomieszczeń sypialnia-łazienka- zmiana okien w pom. sypialni i łazienki- przesuniecie drzwi z kotłowni do garażu- dodatkowy otwór drzwiowy pomiędzy kotłownią a łazienką- dodatkowy otwór drzwiowy – wyjście z garażu- powiększenie wysokości okien w sypialniach- pełne deskowanie na dachu-ogrzewanie podłogowe/pompa ciepła Dodatkowo instalacje na działce. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez B-tomek inny serwer zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 28.09.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Adaptacja zakończona, PNB uprawomocniło się no i rozpoczynamy! Mamy nadzieję na zakończenie stanu "0" w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz_sor 31.10.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 My czekamy tylko na pozwolenie na budowę i zaczynamy w tym roku A projekt po pół rocznym szukaniu spodobał nam się od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 01.12.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 ja jestem prawie na ukończeniu stanu zerowego i ten stan zostawiam do przyszłego roku. Pisząc prawie ukończony mam na myśli stan zerowy ale bez kanalizacji i wylanej podłogi na gruncie. Będę kończył w przyszłym roku a w międzyczasie może będą jakieś nowe pomysły (zmiany) co do kanalizacji.Budujemy sami, bez ekip itd. dlatego tak to się odkłada w czasie.B-Tomek a Wy na jakim jesteście etapie? mam nadzieję, że nasz wątek trochę się rozwinie i będzie więcej osób budujących ten projekt. Pozdrawiamshael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 01.12.2013 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Gratulacje! My obecnie kupujemy co się da aby uzyskać jak największą ulge VAT. Mamy materiał na ściany, strop, kominy. Zamawiamy osprzęt oświetleniowy do zabudowy. Skończyliśmy projektowanie wnętrz i zamawiamy płytki i wyposażenie łazienek. Słowem jeden wielki Sajgon! Edytowane 1 Grudnia 2013 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 02.12.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 a stan zerowy już macie za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 02.12.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Nie, zezwolenie na budowę, podstemplowany dziennik, zgłoszenie rozpoczęcia budowy i trochę rozkopana działka (usunęliśmy humus). To wystarczy aby skarbówka nie doczepiła się do odliczeń. Stan zerowy odradził nam konstruktor. Mamy grunty wysadzinowe a zapowiadają ostre mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 02.12.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 A budowę kto będzie Wam prowadził sami czy ekipa, jeżeli macie ekipę to ciekawi mnie ile kosztuje robocizna budowy naszego projektu. Tak jak pisałem wcześniej my sami budujemy, za stan zero tj. z kanalizacją i wylaną podłogą wyjdzie coś ok 28 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 06.12.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ofert dostaliśmy kilka ale mniej więcej wszystkie są podobne. "Kosztorys ofertowy 1) Wykonaie stanu zerowego:-ław fundamentowych,-stóp fund.,-ścian fund.,- izolacji pionowych,-docieplenie ścian fund.z izolacjami,-zasypanie i zagęszczenie pod chudy beton,-wylanie chudego betonu. 13,100 zł. 2) Wykonanie parteru:-ścian konstrukcyjnych,-ścian działowych,-słupów żelbetowych,-nadproży żelbetowych. 15,570 zł. 3) Wykonanie stropu:-podciągi żelbetowe,-żebra żelbetowe w stropie,-wieńce żelbetowe,-strop teriva. 20,960 zł. 4) Wykonanie poddasza:-ścian działowych,-schodów żelbetowych,-kominów wentylacyjnych i dymowych. 6,150 zł." Budowę będziemy prowadzili sami. Materiał na ściany i kominy już kupiony, dzisiaj kupujemy oświetlenie do zabudowy i łazienki, czekamy na fakturę za materiał na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 12.12.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Coś bardzo przesadzona ta oferta. wycena ponad dwa razy większa niż mi oferowali jak zbierałem oferty.Moim zdaniem oferta za wybudowanie tego domu bez dachu powinna się wahać w granicach 20-30tyś Ja miałem oferty rzędu 25 tys.Kolega budował trochę mniejszy dom i za robociznę zapłacił 18tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
David. 13.12.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam. Bardzo podoba nam się projekt tego domu lecz chcielibysmy zobaczyć go w rzeczywistości by móc przekonać sie do budowy tego własnie domu. Jeśli ktoś jest z wojewódźtwa łódzkiego lub ościennych i zechciał by pokazać domek i podzielić uwagami odnośnie budowy proszę o kontakt na maila - [email protected]. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_wicz 27.12.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam "Pomysłowych" Wszystkiego dobrego na Nowy Rok. Szczególne pozdrowienia dla założyciela tematu czyli B-tomek'ka i shael'a. Panowie czy też Panie, jestem simon-wicz i jestem "Pomysłowy" Z budową ruszam od marca, tak z żoną planujemy. Oczywiście wszystkie dokumenty mamy już pozałatwiane. Ekipa budowlana wynajęta, hurtownia budowlana wybrana. Jeszcze w tym roku muszę z tartakiem pozałatwiać sprawy No najważniejsze ja buduję M142 projekt podstawowy z jednostanowiskowym garaże, parterowy. Fajnie, że dzielicie się informacjami, postaram się też coś do tego kociołka dorzucać od siebie. Co do kosztów robocizny to co region to ceny inne. Na podkarpaciu za wybudowanie stanu surowego zamkniętego oczywiście z dachem ekipy wołają od 34 do 40 tys. Moja dogadana na 36 +- 2 tys. Ok na koniec pytanie: ile Wam na deski i paliki dla geodetki/geodety do wytyczania pirazyoko wyszło???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 29.12.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 ja tam nie wiem, kupiłem 1m3 desek do ogólnego użycia na budowie i z 50szt kantówek i z tego robiłem ławy drutowe.druga sprawa to paliki powinien mieć geodeta u mnie paliki były w cenie usługi wytyczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 30.12.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ofert dostaliśmy kilka ale mniej więcej wszystkie są podobne. "Kosztorys ofertowy 1) Wykonaie stanu zerowego: -ław fundamentowych, -stóp fund., -ścian fund., - izolacji pionowych, -docieplenie ścian fund.z izolacjami, -zasypanie i zagęszczenie pod chudy beton, -wylanie chudego betonu. 13,100 zł. 2) Wykonanie parteru: -ścian konstrukcyjnych, -ścian działowych, -słupów żelbetowych, -nadproży żelbetowych. 15,570 zł. 3) Wykonanie stropu: -podciągi żelbetowe, -żebra żelbetowe w stropie, -wieńce żelbetowe, -strop teriva. 20,960 zł. 4) Wykonanie poddasza: -ścian działowych, -schodów żelbetowych, -kominów wentylacyjnych i dymowych. 6,150 zł." Budowę będziemy prowadzili sami. Materiał na ściany i kominy już kupiony, dzisiaj kupujemy oświetlenie do zabudowy i łazienki, czekamy na fakturę za materiał na strop. rzekłbym DROGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_wicz 03.01.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jak planujecie kuchnię zagospodarować, macie może pomysły na wyspę w kuchni? Mi osobiście mocno po głowie chodzi półwysep. Czy może ktoś próbował to zaaranżować w Naszym projekcie? Obawiam się czy pomieszczenie nie okaże się ciasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 03.01.2014 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Kuchnia w Pomysłowym jest faktycznie mała. 11m2 + okno + wejście do pokoju dziennego + wejście do spiżarni nie daje dużego manewru ustawień. Półwysep też mi chodził po głowie lecz po lekturze wątku: Czego w swiom domu nie zrobilibyście ponownie, będziemy budować kuchnię oddzieloną podwójnymi drzwiami przesuwanymi. Ponadto ściana oddzielająca kuchnię od pokoju dziennego jest nośną konstrukcyjną i to stwarza dodatkowe problemy. Nasze ostatnie aranżacje: http://imageshack.us/a/img24/2223/2wek.jpg http://imageshack.us/a/img849/7033/ooe6.jpg Edytowane 3 Stycznia 2014 przez B-tomek zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_wicz 04.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 B-tomek super prezentacja, sam robiłeś jakimś programem, czy jakiś fachowiec?Za link do artykułu bardzo Ci dziękuję i zabieram się za czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.01.2014 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Wizualizacje robiłem programem "Sam zaprojektuj swój dom wnętrze i ogród v.2" Było to jedno z najlepiej wydanych w moim życiu 100 PLN. Wizualizacje robiłem dla "Tymoteusza" mamy jeszcze ten projekt lecz go nigdy nie zrealizujemy, "Z10" dzięki temu programowi nie kupiliśmy tego projektu, no i w końcu "Pomysłowy" po adaptacji. Dużo łatwiej rozmawiało się z architektami gdy w formie graficznej przedstawiło się to co się chce. Tak samo działało to w druga stronę, pomysły architektów mogłem na bieżąco nanieść na projekt i w 3D zobaczyć ich propozycje. A teraz walczymy z meblami, dyskutujemy o osprzęcie elektrycznym, słowem dopieszczamy projekt wykończeniówki bo jeszcze, dopóki nie zaczęliśmy ryć w ziemi, jest na to czas. A jak ktoś sobie życzy pobawić się tym programem to źródła do pomysłowego są TU. Powodzenia i przyjemnej zabawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaq 06.01.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witajcie, my również rozpoczeliśmy budowę Pomysłowego, ale w wersji podstawowej Robocizna do dachu - 25tys. Fundamenty tradycyjne lane, strop także lany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts