Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M142a POMYSŁOWY - wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to wszystko jest u architektów. Ma wyjść coś takiego:

http://img706.imageshack.us/img706/3039/pomysowy.jpg

Zmiany:

- rezygnacja z kanału w kominku w salonie

- taras drewniany

- likwidacja okna w salonie, powiększenie istniejၐcego

- zmiana lokalizacji pomieszczeń sypialnia-łazienka

- zmiana okien w pom. sypialni i łazienki

- przesuniecie drzwi z kotłowni do garażu

- dodatkowy otwór drzwiowy pomiędzy kotłownią a łazienką

- dodatkowy otwór drzwiowy – wyjście z garażu

- powiększenie wysokości okien w sypialniach

- pełne deskowanie na dachu

-ogrzewanie podłogowe/pompa ciepła

Dodatkowo instalacje na działce.

Edytowane przez B-tomek
inny serwer zdjęć

• 5 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

ja jestem prawie na ukończeniu stanu zerowego i ten stan zostawiam do przyszłego roku. Pisząc prawie ukończony mam na myśli stan zerowy ale bez kanalizacji i wylanej podłogi na gruncie. Będę kończył w przyszłym roku a w międzyczasie może będą jakieś nowe pomysły (zmiany) co do kanalizacji.

Budujemy sami, bez ekip itd. dlatego tak to się odkłada w czasie.

B-Tomek a Wy na jakim jesteście etapie?

mam nadzieję, że nasz wątek trochę się rozwinie i będzie więcej osób budujących ten projekt.

Pozdrawiam

shael

Gratulacje! My obecnie kupujemy co się da aby uzyskać jak największą ulge VAT. Mamy materiał na ściany, strop, kominy. Zamawiamy osprzęt oświetleniowy do zabudowy. Skończyliśmy projektowanie wnętrz i zamawiamy płytki i wyposażenie łazienek. Słowem jeden wielki Sajgon! Edytowane przez B-tomek

Ofert dostaliśmy kilka ale mniej więcej wszystkie są podobne.

"Kosztorys ofertowy

1) Wykonaie stanu zerowego:

-ław fundamentowych,

-stóp fund.,

-ścian fund.,

- izolacji pionowych,

-docieplenie ścian fund.z izolacjami,

-zasypanie i zagęszczenie pod chudy beton,

-wylanie chudego betonu.

13,100 zł.

2) Wykonanie parteru:

-ścian konstrukcyjnych,

-ścian działowych,

-słupów żelbetowych,

-nadproży żelbetowych.

15,570 zł.

3) Wykonanie stropu:

-podciągi żelbetowe,

-żebra żelbetowe w stropie,

-wieńce żelbetowe,

-strop teriva.

20,960 zł.

4) Wykonanie poddasza:

-ścian działowych,

-schodów żelbetowych,

-kominów wentylacyjnych i dymowych.

6,150 zł."

Budowę będziemy prowadzili sami. Materiał na ściany i kominy już kupiony, dzisiaj kupujemy oświetlenie do zabudowy i łazienki, czekamy na fakturę za materiał na strop.

Coś bardzo przesadzona ta oferta. wycena ponad dwa razy większa niż mi oferowali jak zbierałem oferty.

Moim zdaniem oferta za wybudowanie tego domu bez dachu powinna się wahać w granicach 20-30tyś

Ja miałem oferty rzędu 25 tys.

Kolega budował trochę mniejszy dom i za robociznę zapłacił 18tys.

Witam.

Bardzo podoba nam się projekt tego domu lecz chcielibysmy zobaczyć go w rzeczywistości by móc przekonać sie do budowy tego własnie domu. Jeśli ktoś jest z wojewódźtwa łódzkiego lub ościennych i zechciał by pokazać domek i podzielić uwagami odnośnie budowy proszę o kontakt na maila - [email protected]. pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam "Pomysłowych"

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok.

Szczególne pozdrowienia dla założyciela tematu czyli B-tomek'ka i shael'a.

Panowie czy też Panie, jestem simon-wicz i jestem "Pomysłowy" :p

Z budową ruszam od marca, tak z żoną planujemy. Oczywiście wszystkie dokumenty mamy już pozałatwiane. Ekipa budowlana wynajęta, hurtownia budowlana wybrana. Jeszcze w tym roku muszę z tartakiem pozałatwiać sprawy No najważniejsze ja buduję M142 projekt podstawowy z jednostanowiskowym garaże, parterowy. Fajnie, że dzielicie się informacjami, postaram się też coś do tego kociołka dorzucać od siebie.

Co do kosztów robocizny to co region to ceny inne. Na podkarpaciu za wybudowanie stanu surowego zamkniętego oczywiście z dachem ekipy wołają od 34 do 40 tys. Moja dogadana na 36 +- 2 tys.

Ok na koniec pytanie: ile Wam na deski i paliki dla geodetki/geodety do wytyczania pirazyoko wyszło????

Ofert dostaliśmy kilka ale mniej więcej wszystkie są podobne.

"Kosztorys ofertowy

1) Wykonaie stanu zerowego:

-ław fundamentowych,

-stóp fund.,

-ścian fund.,

- izolacji pionowych,

-docieplenie ścian fund.z izolacjami,

-zasypanie i zagęszczenie pod chudy beton,

-wylanie chudego betonu.

13,100 zł.

2) Wykonanie parteru:

-ścian konstrukcyjnych,

-ścian działowych,

-słupów żelbetowych,

-nadproży żelbetowych.

15,570 zł.

3) Wykonanie stropu:

-podciągi żelbetowe,

-żebra żelbetowe w stropie,

-wieńce żelbetowe,

-strop teriva.

20,960 zł.

4) Wykonanie poddasza:

-ścian działowych,

-schodów żelbetowych,

-kominów wentylacyjnych i dymowych.

6,150 zł."

Budowę będziemy prowadzili sami. Materiał na ściany i kominy już kupiony, dzisiaj kupujemy oświetlenie do zabudowy i łazienki, czekamy na fakturę za materiał na strop.

rzekłbym DROGO

Jak planujecie kuchnię zagospodarować, macie może pomysły na wyspę w kuchni? Mi osobiście mocno po głowie chodzi półwysep. Czy może ktoś próbował to zaaranżować w Naszym projekcie? Obawiam się czy pomieszczenie nie okaże się ciasne.

Kuchnia w Pomysłowym jest faktycznie mała. 11m2 + okno + wejście do pokoju dziennego + wejście do spiżarni nie daje dużego manewru ustawień. Półwysep też mi chodził po głowie lecz po lekturze wątku: Czego w swiom domu nie zrobilibyście ponownie, będziemy budować kuchnię oddzieloną podwójnymi drzwiami przesuwanymi. Ponadto ściana oddzielająca kuchnię od pokoju dziennego jest nośną konstrukcyjną i to stwarza dodatkowe problemy. Nasze ostatnie aranżacje:

http://imageshack.us/a/img24/2223/2wek.jpg

http://imageshack.us/a/img849/7033/ooe6.jpg

Edytowane przez B-tomek
zdjęcia

Wizualizacje robiłem programem "Sam zaprojektuj swój dom wnętrze i ogród v.2" Było to jedno z najlepiej wydanych w moim życiu 100 PLN. Wizualizacje robiłem dla "Tymoteusza" mamy jeszcze ten projekt lecz go nigdy nie zrealizujemy, "Z10" dzięki temu programowi nie kupiliśmy tego projektu, no i w końcu "Pomysłowy" po adaptacji. Dużo łatwiej rozmawiało się z architektami gdy w formie graficznej przedstawiło się to co się chce. Tak samo działało to w druga stronę, pomysły architektów mogłem na bieżąco nanieść na projekt i w 3D zobaczyć ich propozycje. A teraz walczymy z meblami, dyskutujemy o osprzęcie elektrycznym, słowem dopieszczamy projekt wykończeniówki bo jeszcze, dopóki nie zaczęliśmy ryć w ziemi, jest na to czas. A jak ktoś sobie życzy pobawić się tym programem to źródła do pomysłowego są TU. Powodzenia i przyjemnej zabawy!