B-tomek 19.08.2014 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam! Niestety nie mam przy sobie zdjęć tych podciągów, może podeślę w nocy jak wrócę do domu. Ostatnio nie pisałem bo mieliśmy dużo załatwiania i uzgodnień, a efekty widać na zdjęciach poniżej Choć niestety w 3 miejscach nie dogadaliśmy się z naszym wykonawcą i nie dopilnowaliśmy planowanych zmian. Ale to moja wina, brak czasu... Zamówiliśmy już okna, rolety, drzwi zewnętrzne i bramę garażową u Mielczarka w Zduńskiej Woli. Goście z pasją, gotowi na rozmowy i upusty! Pomogli nam zoptymalizować wyjście z salonu na taras (to na 2 zdjęciu) pod kątem moskitiery. Okazało sie że zaplanowane w tym miejscu okno przesuwne uniemożliwi zamontowanie moskitiery. Drzwi tarasowe przy kominku powinny być bez słupka i tam też nie zamontuje się moskitiery. Ostatecznie zamiast okna przesuwnego będą uchylno otwierane drzwi tarasowe (max. 220 cm) ze słupkiem i na jednym skrzydle będziemy mogli zamontować moskitierę. Tak więc musieliśmy zmniejszyć otwór ~ 20 cm. Dodaliśmy jeszcze okno w łazience na poddaszu i dodatkowe okno-wyłaz na strychu nad garażem. Wyłazy jeszcze nie dojechały i nie są zamontowane. W nastepnej kolejności planujemy troche kopania pod szambo, zbiornik na LPG i rowy pod przyłącza do domu, szukamy fajnego ogrodzenia. Gdy oglądaliśmy ten projekt te "wykusze" bardzo się nam spodobały. Urozmaicają dom choć w pewnym stopniu narzucają sposób urządzenia salonu. Podciągi na surowo faktycznie wyglądaja potężnie tym bardziej ze u mnie strop jest podwyższony o 20 cm. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 19.08.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Bardzo fajny widok, chałupka już stoi i to najważniejsze - już cieszy oko Też chciałbym już mieć taki etap u siebie a tu jak nie pogoda to dylematy konstrukcyjne na budowie. Wszystko robię sam wiec staram sobie tę pracę zminimalizować jak tylko mogę. Przy stropie pomogą mi koledzy z pracy, no ale do stropu jeszcze trochę Niedługo porobię zdjęcia i coś zapodam na forum. tak czy inaczej muszę zakończyć stan SSO w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 19.08.2014 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Zdjęcia podciągów: salon sypialnia łazienka U mnie jest podwyższony o 20 cm strop aby było miejsce na instalacje WM. Będzie ocieplenie podłogi 20 cm + 8 cm jastrychu + 2 cm parkietu. Wtedy proporcje pomieszczeń zmienią się. Ma wyglądać to tak Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rekolektant 21.08.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Na mojej budowie zakończyły się praktycznie prace pokrycia dachu gontem bitumicznym http://www.bricoman.pl/pl/product/34809/gont-bitumiczny-duration-305-m2-brownwood zakupionym w Bricomanie. Na marginesie polecam sklep Bricomana na ul. Połczyńskiej w Warszawie - dużo kupuję u nich przez internet i w dobrej cenie (porotherm, gont bitumiczny), zawsze kontaktuję się z doradcą klienta p. Łukaszem Kolbus, który jest the best . Po początkowych obawach odnośnie gontu, tj., tego jak będzie wyglądał na dachu, myślę, że trafiłem w dziesiątkę , bo gont ładnie wygląda (to po pierwsze) i to jeszcze lepiej w rzeczywistości niż na załączonym poniżej zdjęciu , a także "łamie" monotonię wielkiego dachu przez różnorodność kolorystyczną (to po drugie) i efekt 3D. Drugim elementem wartym odnotowania są rynny aluminiowe zrobione w jednym kawałku na poszczególnych odcinkach. Najdłuższy z nich miał 20 mb. Rynny nie mają zewnętrznych haków (tylko wewnętrzne), przez co zlewają się z dachem. Praktycznie widać tylko rury spustowe. Teraz zamawiam okna do lukarny i wykańczam lukarnę (płytki na posadzkę i ścianki balkonu w kolorystyce klinkieru komina z Paradyża - semir beige http://www.paradyz.com/plytki/klinkier/semir) Shael Moje podciągi wyglądają identycznie jak u B-Tomka, wiec ich nie zamieszczałem B- Tomek Wygląda na to, że też masz ciekawe pokrycie dachu Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez Rekolektant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egoon1 15.10.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam, zamierzam ruszyć z budową tego domu wiosną 2015 ( Lublin - okolice Jastkowa ), dędę kredytował budowę więc chciałbym wiedzieć no co się porywam z wdzięcznością przyjmę wszystkie uwagi na temat tego projektu ( na co zwrócić uwagę przy zmianach projektu jakie są problemy podczas budowy ) ale bardziej interesuje mnie koszt budowy bo od tego zależy wysokość kredytu. Więc jeśli jakaś dobra dusza może to proszę o kosztorys na email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 06.11.2014 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Trochę ostatnio popracowaliśmy. Położyłem przyłącza, jest już szambo. Zamontowaliśmy okna, bramę, rolety. Doszło ocieplenie 20 cm szarego styropianu i tynk silikonowy. Skończyłem kłaść elektrykę. W poniedziałek zaczynamy kłaść tynki wewnętrzne. Domek zaczyna się już ładnie prezentować, miło jest przy ładnej pogodzie pochodzić sobie do okoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 02.01.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam Wszystkich w Nowym Roku, Na wstępie życzę Wam w tym roku dużo zdrowia, spełnienia marzeń i dużo pieniędzy bo bez nich niektórych marzeń po prostu nie da się spełnić Mam prośbę do osób które już wybudowały lub są w trakcie budowy pomysłowego aby wrzucić kilka fotek wykonanych schodów. fotki mogą być na różnym etapie budowy (np. na etapie szalunków, wylanych z betonu lub na etapie wykończenia). z góry dziękuje i pozdrawiam ID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.01.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, również przesyłam moc życzeń na ten nowy 2015 rok. Wyszukałem kilka fotek schodów na różnych etapach budowy. U mnie ze względu na podwyższenie stropu wyszły zabiegowe. Nie jest to szczyt funkcjonalności ale dzięki temu nie wprowadzaliśmy zmian w podciągach. Pozdrawiam i życzę jak najszybszego zamieszkania w naszych wymarzonych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.01.2015 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 29.08.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 mam pytanko: ile Wam poszło betonu na strop? powoli zbliżam się do wylewania stropu i tak na pierwszy rzut oka to pójdzie bardzo dużo betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rekolektant 01.09.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Na strop, podciągi, słupy i schody wyszło 40,5 m3 betonu w moim przypadku. Przypominam, że mój garaż jest około 1 m dłuższy niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 01.09.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Na strop, podciągi, słupy i schody wyszło 40,5 m3 betonu w moim przypadku. Przypominam, że mój garaż jest około 1 m dłuższy niż w projekcie. zajebiaszczo dużo, coś mi się wydaję, że ktoś nie bez powodu nazwał ten projekt "pomysłowy" fantazja projektanta na pierwszym miejscu jak się ogląda rzuty to wszystko fajnie ale później rzeczywistość to weryfikuje. teraz, jak już jestem na etapie stropu to jednak dochodzę do wniosku, że lepiej byłoby wybrać "przemyślanego" w wariancie ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 27.06.2016 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Co słychać na Waszych budowach? My powoli finiszujemy. Jesteśmy po pierwszym malowaniu, dobieramy kolory i kładziemy glazurę. Popracowaliśmy na zewnątrz domu i realizujemy pomysły odnośnie wykończenia tak jak na wcześniejszych wizualizacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 14.07.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) gratuluję ogromnych postępów... u mnie został zrobiony dach, okna - więc mam SSZ 3 tygodnie temu wylewałem schody ponieważ nie zdążyłem ich zalać ze stropem. Schody przerobiłem na spocznikowe, które są bardziej wygodne niż zabiegowe, przy czym na spoczniku musiałem dać jeden schodek. Teraz rozkminiam instalację elektryczną (w całości inteligentną) Jak jutro zainstalują mi alarm to w sobotę zacznę całą batalię z elektryką. Mam jeszcze jeden dylemat, mianowicie chodzi o ścianę która jest w projekcie zlokalizowana między słupem w salonie a ścianą od strony spiżarki. dostawiać czy nie? Na Waszych zdjęciach widać, że nie ma tej ściany. co zaważyło nad tym żeby jej nie budować? poniższej kilka zdjęć z mojej budowy: PS. B-Tomek, czy mógłbyś mi wysłać więcej zdjęć z wewnątrz domu na maila (adres wysłałem na priv.) nie ukrywam, że Twoje zdjęcia i relacja z budowy są mi bardzo pomocne zwłaszcza, że wykonuje sam swoją budowę a jak widać nasze projekty nie są zbyt popularne i niewiele osób ciągnie ten temat na FM. - byłbym bardzo wdzięczny Edytowane 14 Lipca 2016 przez shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 14.07.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 20.07.2016 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Witam, przesyłam kilka zdjęć. Poddasze to niestety porażka. Znajomy który podjął się całości prac po zapłaceniu z góry za całość- bo dzieci itd. robił to przez 10 miesięcy. I jak widać sknocił. Ostrzegano mnie przed zatrudnianiem znajomych, przyjaciół, rodziny ale nie posłuchałem i kosztowało mnie to dużo zdrowia. Rozsądkiem w tej całej sytuacji wykazała się moja żona twierdząc że karą to będzie nie zła opinia wśród znajomych, ale to że tę pracę będzie musiał skończyć. Ja chciałem dawno go wywalić z budowy, ale na szczęście posłuchałem mądrzejszej połowy naszego małżeństwa. Sam wykonałem instalacje elektryczną, hydrauliczną, CO, kotłownię, położyłem ocieplenie parteru, rozprowadziłem WM, wykonałem i wyszlifowałem ręcznie gładzie na sufitach, pomalowałem parter i klatkę schodową. Obecnie kładę glazurę w łazienkach i pralni. A gdy mam dość montuję oświetlenie w suficie. Sami zaprojektowaliśmy i wykonaliśmy drewniane panele na ogrodzenie frontowe. Pozdrawiam budujących. Edytowane 20 Lipca 2016 przez B-tomek literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 20.07.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 20.07.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 20.07.2016 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 29.07.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) wczoraj miałem pomiar ścian pod tynki i naleciało trochę tych m2. Z pomiarów wynika, że powierzchnia ścian w pomysłowym to: 497 m2 (bez sufitu) cena za m2 - 26zł (z materiałem) - wariant podstawowycena za m2 - 30zł (z materiałem) - wariant ekstra (chodzi o grubość ziarna...) podsumowując pomiary i ceny daje nam:12.922 zł - I wariantlub 14.910 zł -II wariant I teraz mam 2 pytania do Was:1. ile Wam wyszło (m2) ścian do tynkowania2. jaką stawkę mieliście dogadaną z wykonawcą, ewentualnie ile wam kompleksowo policzono za tynki. Edytowane 29 Lipca 2016 przez shael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts