Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M142a POMYSŁOWY - wariant 1

Recommended Posts

Witam Wszystkich Pomysłowych Budownicznych,

Od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r. moja ekipa budowlana wykonała budynek do stanu surowego otwartego. Ze zmian w stosunku do standardowego projektu M142 a, wprowadziliśmy:

1. Jedno duże okno w salonie 3,5 x 2,33

2. Na poddaszu lukarnę z dwoma dużymi oknami- balkonowymi- zwiększenie powierzchni użytkowej dwóch pokoi poddasza.

3. Wydłużenie garażu o 1m.

4. Zmianę niestandardowego otworu garażu do wymiarów standardowych.

5. Powiększenie większości okien

Aktualnie poszukuję stabilnego i niedrogiego programu do wizualizacji wnętrz w 3D...

Edytowane przez Rekolektant

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

super, że wątek się rozwija i przybywa coraz więcej osób budujących pomysłowego.

Rekolektant zaciekawiły mnie Twoje zmiany a w szczególności lukarny w poddaszu czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcia ze swojej budowy.

Widziałem takie rozwiązania w projektach Z10 i w przemyślanym ale w naszym pomysłowym jeszcze nie.

Odnośnie programu 3D to nie wiem czy widziałeś B-Tomek coś proponował, udostępnił również elektroniczną wersję pomysłowego do odpalenia na tym programie.

Edytowane przez shael

super, że wątek się rozwija i przybywa coraz więcej osób budujących pomysłowego.

Rekolektant zaciekawiły mnie Twoje zmiany a w szczególności lukarny w poddaszu czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcia ze swojej budowy.

Widziałem takie rozwiązania w projektach Z10 i w przemyślanym ale w naszym pomysłowym jeszcze nie.

Odnośnie programu 3D to nie wiem czy widziałeś B-Tomek coś proponował, udostępnił również elektroniczną wersję pomysłowego do odpalenia na tym programie.

Zdjęcia mogę wysłać na PRV maila - dużo ważą

• 2 weeks później...

Ja waham się co do wyspy w kuchni. Planowałem, rozmierzałem i wychodzi tak. Kuchnia jest zbyt mała by pomieścić wyspę, ale..... myślę, że kosztem części spiżarni powinien się zmieścić w niej fajny półwysep 1,00 x 2,00. Na półwyspie przestrzeń robocza i płyta indukcyjna, na połączeniu półwyspu z blatem lokuję zelew 1,5 komorowy. Na ale waham się mimo wszystko. Pytanie, czy ktoś planuje takie rozwiązanie w swojej kuchni?

Druga sprawa, jak urządzacie łazienkę? Chodzi mi o sprawę kabiny prysznicowej. Kupujecie kabinę, czy raczej opcja bezkabinowa tzn ścianka?

Ja waham się co do wyspy w kuchni. Planowałem, rozmierzałem i wychodzi tak. Kuchnia jest zbyt mała by pomieścić wyspę, ale..... myślę, że kosztem części spiżarni powinien się zmieścić w niej fajny półwysep 1,00 x 2,00. Na półwyspie przestrzeń robocza i płyta indukcyjna, na połączeniu półwyspu z blatem lokuję zelew 1,5 komorowy. Na ale waham się mimo wszystko. Pytanie, czy ktoś planuje takie rozwiązanie w swojej kuchni?

Druga sprawa, jak urządzacie łazienkę? Chodzi mi o sprawę kabiny prysznicowej. Kupujecie kabinę, czy raczej opcja bezkabinowa tzn ścianka?

Planowaliśmy kiedyś otwartą na salon kuchnię nie rezygnując przy tym z dużej spiżarni. Jednak ze wzgledów praktycznych tę wersję adaptacji odrzuciliśmy. Odnośnie łazienki to w małej będzie prysznic z brodzikiem. Duża łazienka będzie bez brodzika. Zastanawiamy się jednak czy bedą składane szklane ścianki czy też zasłonka na jakiejś fajnej ramie.

murator-m142a-m.jpg

Pomysłowy łazienka duża 100.jpg

Pomysłowy łazienka mała 102.jpg

Edytowane przez B-tomek

Witam Wszystkich Pomysłowych Budownicznych,

Od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2013 r. moja ekipa budowlana wykonała budynek do stanu surowego otwartego. Ze zmian w stosunku do standardowego projektu M142 a, wprowadziliśmy:

1. Jedno duże okno w salonie 3,5 x 2,33

2. Na poddaszu lukarnę z dwoma dużymi oknami- balkonowymi- zwiększenie powierzchni użytkowej dwóch pokoi poddasza.

3. Wydłużenie garażu o 1m.

4. Zmianę niestandardowego otworu garażu do wymiarów standardowych.

5. Powiększenie większości okien

Aktualnie poszukuję stabilnego i niedrogiego programu do wizualizacji wnętrz w 3D...

W nawiązaniu do cytowanej wyżej informacji przedstawiam na rzutach potencjał rozwojowy jaki zauważyłem na parterze i piętrze częściowo po wybudowaniu stanu surowego otwartego:

PARTER

1. Zmiana słupa kwadratowego na okrągły w salonie - zrobiłem

2. Odzielenie części mieszkalnej od części dla gości poprzez drzwi przesuwne i inne usytuowanie drzwi do WC (Mini łazienka z WC dla gości) - zrobiłem

3. Zmniejszenie korytarza na rzecz części mieszkalnej - zrobiłem

4. Dodatkowe, drugie okno w garażu (wydłużony o 1 m) - to duże pomieszczenie - nie zrobiłem, zastanawiam się jeszcze

PIĘTRO

5. Zauważenie, że strych może być fajnym dodatkowym pokojem, a garderoba przy nim ewentualnie drugą małą kuchnią. Strych powiekszył się znacznie w związku z wydłużeniem o 1 m garażu poniżej

6. Garderoba przy łazience powinna mieć przesuniętą ścianę (zaznaczona strzałką), niejako za łazienkę, gdyż traci się dużo użytkowego miejsca - niezrobiłem, muszę skuć tą ścianę

Potencjał parteru.jpgPotencjał piętra.jpg

Edytowane przez Rekolektant

• 4 months później...

Witam po długiej przerwie, lecz był to czas pracowity. Kończymy obecnie stan "0"

Krótkie fotostory z naszych postępów :)

http://imageshack.com/a/img839/460/b662.jpg

http://imageshack.com/a/img834/743/39xz7.jpg

http://imageshack.com/a/img841/9654/hsz1o.jpg

http://imageshack.com/a/img836/4346/7hxx.jpg

Edytowane przez B-tomek
Serwer zdjęć

B-tomek, gratuluję stanu zero, jak masz to wrzuć więcej fotek.

Ja w tej chwili jestem na etapie pierwszej warstwy, czekam na poprawę pogody i jadę dalej.

Do tego stanu budowa wykonana samodzielnie,bez ekip itd.

Poniżej moja fotorelacja z budowy...

Na początku był...

początek.jpgławy_drutowe.jpgwykop_ława.jpg

• 1 month później...

A teraz kilka zdań co u mnie.

1. Otóż zrobiłem docelowe ogrodzenie (takie jak na załączonym zdjęciu) Ogrodzenie.jpg. Zostawiłem ogrodzenie tymczasowe od frontu. Być może docelowe frontowe ogrodzenie będzie identyczne.

2. Zamówiłem okna połaciowe (głównie okna uchylno-obrotowe Fakro PPP-V/GO U3 preSelect) i powoli zbieram się do wykonania krycia docelowego dachu. Będę krył gontem bitumicznym takim jak tu http://www.dach123.pl/product_info.php/gont-bitumiczny-duration-brazowy-brownwood-p-221

3. Zaprojektowałem (architekt krajobrazu) ukształtowanie terenu i ogród

• 1 month później...

B-Tomek jak tam u Ciebie prace na budowie. Na jakim etapie teraz jesteś.

Ja zatrzymałem się przy nadprożach okiennych i mam dylemat jak rozwiązać kwestię potężnych podciągów, które są na bocznych scianach pełniąc jednocześnie rolę nadproża i podparcia pod murłatę.

Teraz dochodzę do wniosku, że na etapie adaptacji projektu trzeba było się pozbyć tych głupich winkli, które teraz przysparzają mi dużo pracy i problemów.

Napisz proszę na jakim jesteś etapie, ewentualnie jak masz już strop to wrzuciłbyś zdjęcia tych podciągów w kształcie litery L na ścianach bocznych.

Jeżeli ktoś jeszcze budował dom wg projektu pomysłowy to proszę o zdjęcia tych podciągów jak to wygląda w rzeczywistości na ścianie.