Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka rura do komina przy podgrzewaczu 1-funkc.z zamk. komorą? Vaillant-czy dobry?

Recommended Posts

Witajcie,

kupiłam podgrzewacz przepływowy Vaillanta turboMag 1 -funkcyjny z zamkniętą komorą. I teraz mam problem z montażem tego. Każdy: fachowcy, autoryzowani instalatorzy, kominiarze, przedstawiciele firmy mają inny pomysł. Jedni mówią, że mam kupić jakiś adaptor, inni że przyłącze, inni że skraplacz, pozostali mówią, że tego nie potrzeba, albo że to jest już dołączone do podgrzewacza - a tego to nie są pewni nawet w samej firmie.. Jakaś komedia.

Ja mam komin długość 4 metry. I teraz pytanie, czy można podłączyć do niego podgrzewacz przepływowy. W instrukcji montażu założono, że podgrzewacze montuje się jedynie z wyprowadzeniem przez dachy płaskie i skośne, ewentualnie przez ścianę lub do układu typu LAS. Poza tym nie ma tu mowy o żadnym adaptorze, czy też przyłączu (jedynie o jakimś odpływie kondensatu, jeśli wyprowadzenie jest poziome).

A jeśli chodzi o KOTŁY turbo- to tutaj dopiero opisane są systemy przyłącza do przewodu ułożonego w szachcie. I dopuszcza się, że jeśli przyłącza robi się do systemu LAS, to wtedy może zostać 60/100, a jeśli do przewodu spalinowego ułożonego w szachcie to zakładają, że jest on DN 80 i dopiero tutaj obowiązkowe jest "Przyłącze do kotła 60/100 na 80/125 ze zintegrowanym odpływem skroplin".

Ale - my nie mamy kotła. Jest to podgrzewacz i z tego co zrozumiałam kominiarze rozważają, aby zamontować w szachcie przewód 60/100 (mimo, że to nie system typu LAS) system rura w rurze. Czy tak można? Czy to nie zależy od mocy urządzenia? I co do tego trzeba kupić - skraplacz, adaptor, czy przyłącze?? Kominiarze mówią o jakimś adaptorze, a nigdzie w sklepach o tym nie słyszano. A jeśli już, to ponoć musi być oryginalny Vaillanta, a w Vaillancie twierdzą, że oni nie mają żadnych adaptorów albo że może jest dołączony do podgrzewacza. I tak w kółko :-?

Gość Konto usunięte_12*

Wygląda na to, że sama chcesz instalować ten podgrzewacz :rolleyes:

A przecież Ci tego robić nie wolno :no:

Zapytaj Vaillanta, czy mają autoryzowanych instalatorów. Jeśli tak, to który z nich działa w pobliżu Ciebie. To Jego głowa, aby "pozbierał" wszystko, co potrzebne do montażu i odbioru instalacji. Musi to być nie tylko instalator "autoryzowany", ale i posiadający odpowiednią grupę uprawnień gazowniczych.

Jeśli to podgrzewacz z zamkniętą komorą spalania, to przypuszczam, że podobnie, jak w przypadku kotła musi mieć oddzielny pobór powietrza i wyrzut spalin (robi się to zwykle na dwa sposoby).

Instalator powinien Ci (w zależności od miejscowej sytuacji) zaproponować najkorzystniejszą dla Ciebie wersję. Może się też okazać, że tę wersję Ty sama już narzuciłaś kupując określony podgrzewacz.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Adapter instalujesz na kociołek bezpośrednio na króciec spalin. Jest potrzebny, ponieważ producenci kotłów mają rożne wymiary tegoż właśnie króćca koncentrycznego, później dajesz kolano koncentryczne na ten adapter i łączysz z trójnikiem, który ma być już zainstalowany w kominie, trójnik ze zbiornikiem na kondensat musi być ponieważ jak do kotła turbo dostanie się kondensat to szlag go trafi, dalej w kominie instalujesz resztę wkładu i po ptakach.

Gość Konto usunięte_12*
trójnik ze zbiornikiem na kondensat musi być ponieważ jak do kotła turbo dostanie się kondensat to szlag go trafi,

W dole trójnika to raczej denko z rurką do kanalizacji, bo zbiorniczek prędzej czy później napełni się kondensatem i wtedy "kocioł ... trafi" ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

W dole trójnika to raczej denko z rurką do kanalizacji, bo zbiorniczek prędzej czy później napełni się kondensatem i wtedy "kocioł ... trafi" ;)

Sobieradku, Sobieradku, oczywista oczywistość. Zapomniałeś dodać, że jeszcze jak do kanalizy za daleko i spadku nie ma aby kondensat sobie grawitacyjnie poszedł to pompeczkę taką można założyć jak na foto zapodałem i problem z głowy. Widzisz Dota1, teraz to już masz wszystko czarno na białym i sama możesz się do montażu zabierać.

20130129163.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Widzisz Dota1, teraz to już masz wszystko czarno na białym i sama możesz się do montażu zabierać.

My tu się wysilamy, a dota1 na innym Forum dogaduje szczegóły tego samego swojego problemu ;)