torens 28.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Komin problem z ciągiem zapycha się Witam Mam problem z … i tu nie wiem co piec czy komin. Ale efekt jest taki ze co dwa trzy dni muszę czyścic komin bo zapycha się i cały dym idzie do domu a nie w komin. Był kominiarz przeczyszczony był cały komin ale nic nie pomogło. Tak samo czyściłem cały piec i tez nie pomogło. Teraz szczegóły: Palone jest drewno i węgiel Orzech I. Piec Dębiec widoczny na zdjęciu 15kw Nie mam już pomysłu dlaczego co kilka dni zapycha się komin. Może ktoś miał podobny problem i poradził sobie wiec proszę o rade. Chce wymienić piec na Piec z podajnikiem ale boje sie ze jak będzie taki sam efekt zapychania sie to kasa pójdzie na śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 28.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a jak palisz w tym piecu? pewnie rozpalasz a później zasypujesz to węglem, miałem lub drzewem.poczytaj wątek z mojego podpisu a dowiesz się dlaczego ci się komin zapycha i jak palić w piecu że się nie zapychał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torens 28.01.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czytałem co napisałeś i sprawdzałem nic sie nie zmieniło czy tak czy inaczej palone w piecu komin i tak co 2-3 dni do czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Widać że piec ma już kilka wiosen za sobą więc i komin pewnie też. Czy zawsze tak było że cały sezon czyściłeś komin co 3 dni? Jaki masz przekrój komina jaki jest wysoki? Jaka jest moc pieca? (na tabliczce z boku pisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torens 28.01.2013 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Piec to 25Kw powierzchnia domu to 120m2Komin wysoki i tu mogę mniej wiec ej podać ze od 8 do 9 metrów ile dokładnie nie wiem.Przekrój komina - Nie mam pojęcia Dom kupiłem 2 lata temu i pale drugi sezon i cały czas jest tak samo. Już wiem ze przekrój komina to 120 Edytowane 29 Stycznia 2013 przez torens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 29.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 uuu nie dobrze, nie wiem jak masz dom ocieplony ale tak na oko to piec dwa razy za duży a komin o połowe za mały. Paliłeś od góry podając powietrze wtórne przez KPW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jak masz kotłownię zaopatrywaną w powietrze? Masz jakiś nawiew, otwierasz okno itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torens 29.01.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Powietrze do pieca idzie przez dolna klapkę ( zdjęcie pieca w 1 poście)Kotłownia jest na dole w domu i jest tam okno. Palone było tradycyjnie tak jak pisałeś w swoich poradach czyli rozpalone i zasypane węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 No ja Ci jeszcze nic nie radziłem. A to okno w kotłowni uchylone? nie chodziło mi o powietrze do pieca, tylko do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torens 29.01.2013 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie jest zamknięte. Otwierane jest jak dym zamiast w komin idzie do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Spróbuj po następnym czyszczeniu komina z dzień - dwa popalić przy stale uchylonym tym oknie, o ile oczywiście nie masz wentylacji nawiewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torens 29.01.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) No juz trochę więcej informacji.Przy piecu jest założony trójnik (Piec-komin-czyszczenia) nie wiem jak się fachowo nazywa.Mój tata mówi ze jak otworzy na dole ten trójnik i przeczyści i patrzy się od dołu w komin widzi normalnie niebo wiec sam komin nie jest zapchany. Ale takie czyszczenie powtarza teraz codziennie. Twierdzi ze przy rozpalaniu jest siwo w piwnicy dopiero przy temperaturze jak piec osiągnie nie dymi.Ciąg z tylu piecu jest cały czas otwarty na full.Jak przymknie sie na polowe to piec przygasa i dym idzie do środka. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez torens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts