mordimer_m 29.01.2013 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 W garażu chciałbym mieć kratkę ściekową, która podłączona będzie do instalacji kanalizacyjnej (nie ma deszczowej). W jaki sposób mogę się zabezpieczyć przed brzydkimi zapachami? Czy powinien być zrobiony jakiś syfon? A jeśli tak to powinien on być sztucznie zalewany czy pozostawiony suchy? Czy w ogóle ktoś z posiadaczy takiej kratki może potwierdzić (lub zaprzeczyć), że smród przedostaje się do garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.01.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jeśli kratka będzie podłączona do kanalizacji, to ciężko będzie to zrobić tak, żeby nie śmierdziało. Ciężko, ale da się. Sposoby są w zasadzie trzy:1) kupujesz "zwykłą" kratkę, ona oczywiście ma syfon na wyposażeniu, a potem dbasz o regularne zalewanie tego syfonu wodą za każdym razem, jak w niej woda wyschnie i w garażu zacznie śmierdzieć.2) kupujesz specjalną, dużo droższą kratkę ze specjalnym zaworem zatrzymującym zapachy. Ciężko to kupić, sprzedawcy w sklepach pytani o to najczęściej nie wiedzą o co chodzi bądź usiłują wciskać kratki z zaworem zwrotnym zapobiegającym "cofkom", ale jak się trochę poszuka, to się da, sam mam taką kratkę w kotłowni, kupiłem w Castoramie.3) zastanawiasz się chwilę, po co właściwie ma być ta kratka w garażu, po czym doszedłszy do wniosku, że ma ona odprowadzać wodę z błota/śniegu i tym podobne, robisz jakąkolwiek kratkę, choćby nawet taką z odwodnienia liniowego i wyprowadzasz ją nie do kanalizacji, a po prostu przez ścianę garażu do najbliższego trawnika. I to naprawdę wystarczy. Żaden syfon wtedy nie jest potrzebny, nic nie śmierdzi, cofki nie grożą, dla mnie same zalety. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.01.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Lub jeśli jeszcze nie masz skończonego stanu zero to zakopujesz głębiej w piachu beczkę 50-100l do góry dnem i wyciągasz z niej w przemyślanym miejscu rurę fi50. Potem montujesz do niej kratkę. Nic nie śmierdzi, a woda z auta czy z kotła spływa bezproblemowo i wsiąka w grunt pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 29.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jestem przed kafelkowaniem i mogę zamontować kratkę jednak jeśli nie będzie odpowiedniego spadu w garażu to woda nie da rady dopłynąć do kratki i pojawia się pytanie czy tej wody jest na tyle że faktycznie jest z nią problem? Myślę żeby zrobić posadzkę idealnie równą bez odpływu woda będzie odparowywać a jeśli nawet coś spadnie z nadkola większego to po wyjechaniu z garażu zgarnę gumą. Będzie to działać? jakie macie doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 29.01.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Bardzo ciekawe pomysły z wyprowadzeniem na bok lub do beczki, niestety zapytałem zbyt późno, bo mam już rurę podłączoną do kanalizy i wylany beton, jesteśmy teraz przed ewentualnym ociepleniem i zrobieniem posadzki. W takim razie sprawdzę jak to wygląda ze suchym syfonem. Dzięki za porady. Odnośnie parowania to w moim starym garażu zjawisko takie nie występowało to znaczy zimą trzeba było wodę wymiatać z garażu, w przeciwnym razie stała dosyć długo. Garaż był nie ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 29.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 My o kratce zapomnieliśmy i teraz mamy problem:( , w garażu mamy średnio 16 st. C bez włączania grzejnika i niestety woda stoi, trzeba ją wymiatać lub zbierać mopem więc jeśli możesz rób kratkę ściekową wszystko jedno jaką ważne żeby była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 29.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jeszcze jedno - nawet się nie spodziewałam, że jest tak dużo wody z nadkoli i innych samochodowych zakamarków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.01.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Nigdy nie róbcie w garażu prostej podłogi. Przynajmniej powierzchnie gdzie się chodzi naokoło auta w garażu zróbcie wyżej, bo inaczej woda będzie stała tam gdzie jej będzie pasowało, a nie tam gdzie chcielibyście ją widzieć, a jest jej faktycznie sporo. Spadki są zazwyczaj konieczne przynajmniej do środka podłogi. Resztę można załatwić gumową ściągaczką na kiju, zgarniając wodę w kierunku kratki/kratek. Syfon ze stoperem jest wg mnie dobrym rozwiązaniem, ale w łazienkach, kotłowniach itp. W garażu obawiałbym się o zabrudzenie aquastopu. Błoto to nie woda z mydłem. Cena kratki z takim systemem też jest niewąska. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 jest jeszcze inny patent do którego ja się przychylam. Był opisywany na forum.Podłoga na gruncie z kostki brukowej. Wszystko ci wniknie w grunt i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 30.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 posadzka wylana więc pozostaje zastosowanie aluminiowych profili U, które będą zamontowane na poziomie kafelek do nich będzie się wlewać woda której nadmiar zostanie odprowadzony na zewnątrz garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 31.01.2013 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 tak zimą, w posadce z boku jest kratka, jak po obwodzie zrobię taką rynnę profil 10 mm x 10 mm to coś wody powinien zebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.01.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 jak to usuniesz z garażu, bo podczas tego transportu woda może ci zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 31.01.2013 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Syfon ze stoperem jest wg mnie dobrym rozwiązaniem, ale w łazienkach, kotłowniach itp. W garażu obawiałbym się o zabrudzenie aquastopu. Słuszna uwaga, też przyszło mi to na myśl. Może któryś z forumowiczów ma taką właśnie kratkę i się wypowie jak to w praktyce wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 31.01.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 W garażu kratka ściekowa to konieczność, Po samochodzie z podłogi można zebrać 10l wody. Tak jest u brata. U mnie będzie o tyle trudniej że garaż będzie dwustanowiskowy i podpiwniczony 2 metry, więc zrobienie tego będzie pewnym problemem do rozwiązani ale się poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 31.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 posadzka wylana więc pozostaje zastosowanie aluminiowych profili U, które będą zamontowane na poziomie kafelek do nich będzie się wlewać woda której nadmiar zostanie odprowadzony na zewnątrz garażu. Niekoniecznie. Odwodnienie liniowe wcięte w wylewkę + wwiert świdrem na długość świdra w głąb i wsypanie grubych kamieni. Sam o tym myślę lub zrobię skosy na płytkach powiększające skos na wylewce i wyprowadzę wodę pod bramą segmentową na podjazd (krótkim podcięciem po środku właśnie z takimi profilami u) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 31.01.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 jak woda zamarznie to nie będzie problemu z zalewaniem, w garażu mam kratkę więc do niej wprowadzę profile U lub zrobię jak BasH tj podcięcie pod bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 01.02.2013 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 i wyprowadzę wodę pod bramą segmentową na podjazd (krótkim podcięciem po środku właśnie z takimi profilami u) A na tym podjeździe nie będzie się robiło lodowisko? W garażu raczej nie powinno być poniżej zera, ale na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) spadek 2% przy np 8m to 16cm , trochę sporo. Myślałem nad odwodnieniem liniowym, wzdłuż bramy garazowej o szerokości 5m. Takie odwodnienie zrobiłbym od wewnątrz garazu w odległości ok 0,5m od bramy. Tylko ten spadek mnie martwi. ok 16cm to sporo. Edytowane 1 Lutego 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.02.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Też mam garaż podwójny do odwodnienia. Z kim bym nie rozmawiał, każdy odradza podłączenia do kanalizacji. U siebie mam na razie chudziaka, zrobię odwodnienie do dużej kratki, i dalej na zewnątrz do beczki zakopanej w ziemi. Do takiej beczki miałem odprowadzone 2 rynny z dotychczasowego domu i nigdy się z niej nie ulało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts