Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Podaj nastawy swojego kotła:

• max moc dmuchawy
  • min moc dmuchawy
  • czas podawania opału
  • pauza między dawkami

Mam nadzieję, że podajnik ślimakowy, bo tłoki jeszcze testuję... :)

A jeśli możesz, to typ dmuchawy.

O rety, zapomniałem - a masz Cobrę? :)

:-) miał być uniwersalny

mam tłok MK21 lazara z ecomax800T i dmuchawą RMS 120.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:-) miał być uniwersalny

mam tłok MK21 lazara z ecomax800T i dmuchawą RMS 120.

OK, coś wymyślimy :)

To podaj mi jeszcze czas pełnego cyklu mechanizmu...

Jest uniwersalny - ale muszę wgrać nastawy domyślne, bo na

czymś się trzeba oprzeć... Innowacja polega na tym, że tych nastaw

nie można zmieniać - czyli użytkownik nie może nic naszkudzić

(ani nic naprawić...).

VLD podaj jaki masz czas wbity dla kontraktonu, bo on zawsze jest z zapasem względem faktycznego ruchu tłoka.

Zapas jest po to, aby ewentualne przyblokowanie węglem nie wywaliło alarmu, jak tłok to schrupie i się chwilunię spóźni....

radams, ja mam tylko poprawioną wersję softu pumy, bo tam jeszcze tego nowszego pomysłu nie ma.

Vld

ja myślę że mylisz odrobinę pojęcie uniwersalności z programowalnością

ale tylko myślę- mogę się mylić

myślę też że nie da się zrobić niczego całkowicie uniwersalnego i bez wprowadzenia danych wyjściowych podpinać do każdego kotła o dowolnej mocy i dowolnym palniku oraz wiatraku

pójdę dalej

podejrzewam(tylko podejrzewam) że sterownik "sam wiesz który"

również ma wpisane jakieś dane "startowe"- stąd jego ograniczona dystrybucja z kilkoma rodzajami kotłów i palników.tylko tych na których sprawdzono że działa

są możliwości wyboru mocy a to już sugeruje że jest coś od czego sterownik "zaczyna"

stąd tylko 1 test chyba na zwykłej fajce(o tym jednym wiem) i to na dość dziwnej konstrukcji bo przewymiarowany żeliwniak z dodatkowym odbiornikiem ciepła ze spalin i mniejszym palnikiem.

gdybym ja miał robić taki automat to w zależności od tego na jakim kotle ma pracować wrzucałbym mu dane np z badań takiego kotła dla danej mocy tak aby wszystkie jednostki sterownika były zgrane z kotłami danego producenta o danej mocy

zgłasza sie producent- zbieram dane o parametrach pracy modeli konkretnych mocy i pod nie "programuję" automat.

po tym wstępnym programowaniu sterownik byłby gotowy do współpracy z każdym egzemplarzem kotła

ale ja nie robię w temacie sterowników więc mogę sobie pogdybać tylko

podejrzewam(tylko podejrzewam) że sterownik "sam wiesz który"

również ma wpisane jakieś dane "startowe"- stąd jego ograniczona dystrybucja

z kilkoma rodzajami kotłów i palników.tylko tych na których sprawdzono że działa

są możliwości wyboru mocy a to już sugeruje że jest coś od czego sterownik "zaczyna"

Też tak sądzę.

gdybym ja miał robić taki automat to w zależności od tego na jakim kotle

ma pracować wrzucałbym mu dane np z badań takiego kotła dla danej

mocy tak aby wszystkie jednostki sterownika były zgrane z kotłami danego

producenta o danej mocy

Dokładnie tak zrobimy :)

Sądzisz, że chcę Was podejść i niecnie wykorzystać Wasze pomysły ? :) ,,,,

Włodek jesteś w błędzie. Postaram się w miarę przystępny sposób to Ci wyjaśnić.

To ja chcę, na podstawie Twoich zwierzeń na temat algorytmów sterowania, przenieść Twoje pomysły do mojego kotła i sterownika.

Stąd mój niedosyt i duże zaniepokojenie tym, w jaki sposób prowadzisz dyskusje w temacie.

Twój temat to raczej forma reklamy i jedynie przekaz Twoich obietnic niż przedstawienie jakiś nawet ogólnych założeń nowego trybu sterowania kotłami małej mocy.

Mój kocioł zapewne byłby bardzo rad, gdyby można mu zaimplementować jakieś interesujące i zarazem nowatorskie pomysły Włodka_PID.

Mój kocioł ostatnio mi się zwierzył, że go bardzo zaniedbuje, że go nie modyfikuje tak często jak kiedyś, że wszystkie modyfikacje pochodzą tylko z interpretacji słów Zawijanów.

Mój kocioł Włodku, bardzo liczy na Ciebie.

To może pokaże na wykresie jak można wdrożyć interpretację słów w czyn na podstawie mego kotła z wymiennikiem żeliwnym.

Można zabudować do kotła dodatkowy wymiennik, aby lepiej odbierał energię z strugi spalin.

Można wymienić dzięki doradcom duży palnik retortowy na mniejszy, aby lepiej spalać węgiel.

Można w nieskończoność czyścić żeliwne radiatory, aby poprawić wymianę energii.

Można ....... jeszcze wiele rzeczy, ale...

Dodatkowego wymiennika nie zamontowałem, palnika retortowego o mocy 38 kW nie wymieniłem, radiatorów żeliwnych nie czyszczę ..... a jedynie wdrożyłem w czyn „słowa” Zawijanów .

Oto wykres a właściwie dwa aby nie było niedomówień.

Pierwszy wykres to normalna praca kotła. Był przygotowany do pokazania temperatur jakie panują w kominie na innym forum. Czujka umieszczona około 110 cm poniżej wylotu komina.

Linia czerwona - temperatura strugi spalin w czopuchu

Linia żółta - temperatura strugi spalin w kominie

Temp_komina_45st.jpg

Drugi wykres przedstawia pewien eksperyment.

Chciałem pokazać jak wpływa na temperaturę strugi spalin wyjęcie z mojego kotła bardzo ważnego elementu związanego z modernizacją kotła.

Temp_komina_45st_doświadczenie_wymiennik.jpg

Tych strategicznych zmian w moim kotle możemy wyróżnić trzy.

Pierwszy to, sposób i regulacja dostarczania powietrza do paleniska.

Dwa pozostałe związane są z komorą spalania.

W omawianym eksperymencie wymontowałem, w ciągu 15 sek jeden z elementów komory spalania.

Znacznik koloru niebieskiego pokazuje moment otwarcia drzwiczek wymiennika kotła i wyciągnięcie wspomnianego elementu.

Proszę zauważyć jak wzrosła temperatura strugi spalin w czopuchu i jak w tym samym momencie wzrosła temperatura strugi spalin u ujścia komina.

W momencie rozpoczęcia eksperymentu, kocioł był w fazie "podtrzymania", ale u mnie w tej fazy pracy formalnie nie ma. Kocioł pracuje cały czas. Żar w palniku rozpalony, gotowy „do dalszego działania”.

Oczywiście najbardziej na wykresie rzuca się w oczy temperatura strugi spalin jaka została osiągnięta w następnym rozpoczętym cyklu pracy kotła.

Temat założony przez kolegę Włodka o algorytmach sterowania a ja tutaj jakieś wynurzenia opisuje o zmianach dokonanych w kotle.

Moim zdaniem, mój post jest o sterowaniu.

Moje rozwiązanie sterowania jest także pulsacyjne, ponieważ jak spojrzymy na szerszy zakres wykresu to zobaczymy przebieg pulsacyjny pracy sterownika.

Oczywiście algorytm sterownika Włodka jest zdecydowanie bardziej rozbudowany, bo musi spełniać wszelakie rosnące zachcianki użytkowników sterownika. Ponadto ja nie korzystam z podgrzewania CWU za pomocą kotła i sterowania zaworem n-drożnym

Ja skupiłem się na dążeniu do spalania efektywnego i efektownego.

Niestety, moim zdaniem nie można tego dokonać tylko za pomocą zmiany algorytmów w sterowniku.

Czyli sterownik automatyczny nie bedzie do końca automatyczny bo nie pociągnie każdego kotła np. takiego przerobionego miałowca jak mój?

Sterownik musi mieć nastawy fabryczne. Jeśli kocioł jest "składakiem",

ale użytkownik poda swoje nastawy, mogę taki program wygenerować.

I tak zrobiłem - kilku użytkowników, którzy testują program, ma takie

właśnie nietypowe kotły.

Są tu 2 problemy:

• najlepiej, jeśli użytkownik poda nastawy dla Cobry (czyli jest posiadaczem Cobry i już ją jakoś ustawił)
  • jestem sam i nie dam rady wygenerować setek programów...

Jeśli masz Cobrę, podaj nastawy :

• max moc dmuchawy
  • min moc dmuchawy
  • czas podawania opału
  • pauza między dawkami

Kiedy algorytm wejdzie do sprzedaży, chcę mieć programy dla

producentów kotłów. To ograniczy ich ilość do rozsądnej liczby.

Zacznę od kotłów Sztoker, bo razem pracujemy nad sterownikami,

i każdy Sztoker jest fabrycznie wyposażony w Cobrę...

Andrzej_M, moja zdolność czytania długich postów jest b. ograniczona.

Jeśli są tam aluzje, to ich nie rozumiem... :)

Ze mną - jak już wiele razy pisałem - trzeba po prostu:

Masz Cobrę, podaj nastawy i wyślę Ci program.

Nie masz Cobry - musisz się oprzeć na tym, co napiszą inni...

Ja skupiłem się na dążeniu do spalania efektywnego i efektownego.

Niestety, moim zdaniem nie można tego dokonać tylko za pomocą zmiany algorytmów w sterowniku.

Być może tak jest - ale moim zadaniem nie jest modyfikacja kotła.

Jak zresztą miałbym to zrobić? Staram się dostarczyć sterownik, który

będzie pracować możliwie dobrze na istniejących (wyprodukowanych)

kotłach...

Edytowane przez Wlodek_PID

,,,, Masz Cobrę, podaj nastawy i wyślę Ci program.

Nie masz Cobry - musisz się oprzeć na tym, co napiszą inni... ,,,,

Niestety sterownika Cobra nie posiadam, ale dziękuje za dobre chęci.

Także nie posiadam innego atrakcyjnego sterownika.

Ja tylko zdobytą i zrozumiałą dla mnie teorię staram się wdrożyć w czyn.

Ja jestem sam sobie sterem, żeglarzem i wiatrem.

[*]max moc dmuchawy

[*]min moc dmuchawy

[*]czas podawania opału

[*]pauza między dawkami

...

moje nastaway w cobrze:

dmuchawa max 90

dmuchawa min 5

czas podawania 4

pauza 25

temp CO 50C

za zaworem 4D 45C którym steruje aligator

kocioł to KMB-RP PLUS Witkowskiego 19KW z podajnikiem

chętnie potestuje :)

Sterownik musi mieć nastawy fabryczne. Jeśli kocioł jest "składakiem",

ale użytkownik poda swoje nastawy, mogę taki program wygenerować.

I tak zrobiłem - kilku użytkowników, którzy testują program, ma takie

właśnie nietypowe kotły.

Są tu 2 problemy:

• najlepiej, jeśli użytkownik poda nastawy dla Cobry (czyli jest posiadaczem Cobry i już ją jakoś ustawił)
  • jestem sam i nie dam rady wygenerować setek programów...

• max moc dmuchawy
  • min moc dmuchawy
  • czas podawania opału
  • pauza między dawkami

Kiedy algorytm wejdzie do sprzedaży, chcę mieć programy dla

producentów kotłów. To ograniczy ich ilość do rozsądnej liczby.

Zacznę od kotłów Sztoker, bo razem pracujemy nad sterownikami,

i każdy Sztoker jest fabrycznie wyposażony w Cobrę...

Mam narazie Scorpiona ale przymierzał się wlasnie do Cobry i moje pytanie czy nowy soft działa inaczej od poprzedniego może szybciej reaguje na zmiany temperatury czy może dopracowane zostało spalanie pulspacyjne czy sterownik zostalo tylko pozbawiony nastaw?

Sterownik musi mieć nastawy fabryczne.

No i tego właśnie podejścia nie rozumiem. Ciekawi mnie niezmiernie, dlaczego konstruktor steru upiera się, że to on wpisze nastawy, nie posiadając dostatecznych informacji żeby to zrobić prawidłowo? Na teraz - poda mu je użytkownik wg. swoich poprzednich nastaw. Ale jak ster pójdzie już na rynek? Jeszcze w eCoal miało to szanse powodzenia - sprzedawany tylko z określonymi kotłami i do nich wstępnie ustawiony, jak użytkownik nie miał pecha czy skłonności do eksperymentu przy zakupie opału albo np.mocno przewymiarowanego komina to mogło się nawet udawać sterowi w miarę poprawnie pracować. Ale jak ster idzie na rynek, do samodzielnego montażu przez użytkownika do nieznanego Ci kotła z jakimś palnikiem, dmuchawą o nieznanych parametrach i do tego dojdzie wahanie jakości opału, ciągu i całkiem nieznana instalacja, to na pierwszej stronie instrukcji obsługi steru powinno być wielkimi literami napisane: PRZED ROZPOCZĘCIEM NORMALNEGO UŻYTKOWANIA NALEŻY SAMODZIELNIE USTALIĆ NASTAWY STEROWNIKA DLA MOCY MAKSYMALNEJ I MINIMALNEJ KOTŁA. Gdybym był producentem kotłów, to przed decyzją o wprowadzeniu takiego sterownika do sprzedaży ze swoim produktem popaliłbym na nim 2 dni Wesołą. Potem 2 dni Ledvicami. Kolejne 2 dni Bobrkiem, potem ruskiem, skoczyłbym na Piekary a potem na Jaret. Dla upewnienia się o słuszności swojej decyzji sypnąłbym na koniec jakąś bez specjalnego pomysłu wykonaną mieszankę 3 - 4 ekogroszków. A nestępnie zapewne odesłałbym Ci ster z uprzejmym listem, jak to bardzo mi przykro, ale na moim produkcie się nie sprawdza. Nie wiem, czy uważacie za porażkę przyznanie, że nie uprawiacie czarnej magii? Sprzedaż takiego steru bez możliwości korekt nastaw jest moim zdaniem niedopuszczalna. Czy wierzysz, że benzynowe auto pojedzie na dieslu? Ty naprawdę wierzysz, że bazując na tych samych " nastawach fabrycznych " ster poprawnie poprowadzi kotły opalane Bobrkiem, Jaretem, ruskiem, czechem i wszelkimi mieszankami? Że zacytuję klasyka - Włodku PID, nie idź tą drogą. Wyciągnij naukę z porażki innych, tak wytrwale usiłujących wmówić wszystkim, jak wielkim sukcesem była ta porażka. Już był ster bez nastaw. Jak sobie bez nich poradził z różnorodnością dostępnych na ryku opałów - sam wiesz. I Twój czeka ten sam los. Będziesz się wycofywał rakiem, dodając kolejne możliwości korekcji. Dobrze, żebyś w body dla tego nowego steru zaplanował już teraz , którym przyciskiem te korekcje będą przez użytkownika dokonywane.

Ja wcześniej juz swoje zdanie przedstawiłem.

Uważam,że pewne korekcje ze względu na różne instalacje i opały są konieczne.

Taka miała być wersja pulsacyjnego...

Ten kompletnie automatyczny, to ambitny cel Włodka, chciałbym się przekonać, czy realizowalny.

Zobaczymy, sprawdzimy na kilkunastu obiektach czy to sobie poradzi.

Sterownik ma taki plus,że jest usb, więc wgranie innego softu to tylko minutka roboty.

No i tego właśnie podejścia nie rozumiem. Ciekawi mnie niezmiernie, dlaczego konstruktor steru upiera się, że to on wpisze nastawy, nie posiadając dostatecznych informacji żeby to zrobić prawidłowo? Na teraz - poda mu je użytkownik wg. swoich poprzednich nastaw. Ale jak ster pójdzie już na rynek?

Ten program jest przeznaczony dla producentów kotłów.

Po badaniu wiadomo, jakie są nastawy fabryczne.

Będzie jedna nastawa - korekcja mocy palnika - do korekcji mocy

w przypadku złego opału.

Druga nastawa to minimalna moc kotła (czyli podtrzymanie ognia).

Ponadto - nastawa temperatury CO i CWU.