Wlodek_PID 05.01.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Moze ktos rzuci okiem i powie o co tu kaman Mam skorpiona plus kociol EKT 25kw grobelny Moje nastawy temp zadana 51 podawnie 170 max dmuchawa 78 min dmuchawa 15 moc min 6 a podaje w takim cylku sam nie wiem czemu 0. 0:00 start 1. 4:47 min 2. 4:47 3. 14:34 4. 9:94 5. 9:16 6. 9:15 7. 8:00 ta sa min w co ile załączało się podawanie. jest to cylk z godz. czy mozliwe e cos jest ze sterownikiem nie tak ze jest poprostu walniety i glupieje Nastawa podawanie co 170s oznacza, że dla mocy kotła 100% podajnik włączy się co 170s. Ale PID zmienia moc kotła wg. potrzeb, więc jeśli np. moc wynosi 50%, to podawanie będzie co 170s * 100% / 50% = 340s. A dla mocy 20% będzie 170s * 100%/20% = 170s * 5 = 850s. I tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.01.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 1bestia, to są spieki koksowe. Ciężko z tym walczyć. U mnie po wielu doświadczeniach z różnymi eko, w takich przypadkach najlepiej sprawdza się dwóstan, bo pid za dużo zamętu wprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 06.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Panie Włodku oto wykres z pieca. głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza. Niech pan lub ktos rzuci okiem na moj schemat podłaczenia całej instalacji czy to według sztuki zrobine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 06.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Niech pan lub ktos rzuci okiem na moj schemat podłaczenia całej instalacji czy to według sztuki zrobine W/g tego schematu to na podłogówkę i grzejniki idzie ci ta sama temperatur... chyba coś nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ... głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza.... to jest normalne zachowanie sterownika pracującego w oparciu o PID jak chcesz żeby pracował w dwustanie to wyłącz PID tylko będziesz musiał dobierać parametry od nowa ponieważ te które masz są za bogate i będzie przeciągać ten sterownik ma za zadanie "pilnować" zadanej. jak nie będzie odbioru ciepła to się odstawi na chwilę ale póki jest odbiór to będzie pracował w trybie ciągłym. TAK MA BYĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 06.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 W/g tego schematu to na podłogówkę i grzejniki idzie ci ta sama temperatur... chyba coś nie teges w rozdzielaczu na podlogowke jest glowica termostatyczna i termometr i tam mam ustawione 38 st, czy duzo czy malo niemam pojecia tak na oko sobie ustawilem. na grzejniki leci 48-50st. Ewentualnie powiedzcie ile tam powinienem miec ustawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 06.01.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przy obecnych temperaturach idzie mi na podłogówkę 25-26st. przy czym pompa podłogówki chodzi non-stop. 38st. to w poprzednim sezonie przy -20 na zewnątrz nie szło bo by za gorąco w chałupie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 06.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) u mnie jest pompa od podłogówki i pompa od CO są połączone razem, czyli pompa CO załączając się jednocześnie załącza pompę od podłogówki. pompa od CO stoi to od podłogówki tez stoi. ps przykrecilem termostaty na 2 przy grzejnikach(wczesniej mialem na 3) i podlogowke dalem na 30 st i piec zaczął się wyląnczac czesciej znaczy w stan spoczynku moze wczesniej za duzo mialem wszystko porozkrecane. czy to ze niemam drzwi wew tez moze jakos wplywac na zmiany temp wewnatrz domu? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Pancerny ps dopisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 07.01.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dziwną systuację miałem na sofcie S do wersji Sztokera 15KW. W niedziele ok. 9 ustawiłem moc na -50%, ok 19 stej wyłączył się ślimak i załaczył alarm o braku opału - co nie było prawdą. Pomogło wyłączenie/załaczenie zasilania. Mam nadzeję, że się to nie powtórzy... Wczoraj byłem akurat w domu. Wróciłem do -45% gdzie nie było takiego cyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 tak działa zabezpieczenie że przy braku wzrostu temperatury przez określony czas sterownik rozpoznaje to jako brak opału.nastąpił wzrost zapotrzebowania na ciepło przekraczający przez dłuższy czas moc z którą kocioł na nastawie -50% był w stanie wytworzyć podnieś na -45% i nie powinno wystąpićte -50% to u Ciebie granica dolna i lepiej do niej nie schodzić bo przyjdzie mróz i będzie alarm wracałmożesz też wyłaczyć zabezpieczenie alarmu o braku opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 07.01.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 07.01.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury. Ten alarm włącza się jeśli kocioł nie ma przyrostu temp. od zadanej w okresie 30 min. W tym czasie trzykrotnie wyłącza pompę CO na 2 min. W tym sofcie jeśli się nie mylę można wyłączyć tą funkcję, dostępna jest w meny (+). wtedy będzie pracował cały czas, niezależnie od różnicy i przyrostu temp. na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 07.01.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 No to teraz rozumiem Dzieki za wyjasnienie! Zostaje przy -45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2014 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego e-maila.. Jeśli chodzi o Twoje poprzednie pytania i wykresy, to Twój kocioł - jak na tłoka - pracuje bardzo dobrze. Tak jak Timon napisał, PID nie wyłącza dmuchawy i podawania po przekroczeniu nastawy, tylko je zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego e-maila.. poszedl na prv email ps teraz probuje zejsc z temp spalin w dol bo mialem ponad 280st, zeszlem do 220st ale dmuchawe juz mam teraz na 55% a podawanie co 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pancernymasz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj jąjeśli nie wystrugaj i wykorzystajpowinno pomóc uważaj ze schodzeniem w dół z wiatremjak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pancerny masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj powinno pomóc uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika nawet niemam pojecia czy tam jest jakas przyslona? nawet niewiem gdzie patrzec kolo tej dmuchawy? mam wpa120 wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ja chyba nigdy od tego pieca nie odejde co troche cos nowego soe dowiaduje. timon apropo tej przeslony to przy dmuchawie mam taki precik i na nim jest przykrecony taki jakby odwaznik zalaczam foto, czyto jest t przeslona i tam musialbym ewentualnie cos zrobic aby bylo ciezej i aby tak sie ni eotwierala przeslona? czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2014 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 poszedl na prv email ps teraz probuje zejsc z temp spalin w dol bo mialem ponad 280st, zeszlem do 220st ale dmuchawe juz mam teraz na 55% a podawanie co 250 Wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts