Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Moze ktos rzuci okiem i powie o co tu kaman

Mam skorpiona plus kociol EKT 25kw grobelny

Moje nastawy

temp zadana 51

podawnie 170

max dmuchawa 78

min dmuchawa 15

moc min 6

a podaje w takim cylku sam nie wiem czemu

0. 0:00 start

1. 4:47 min

2. 4:47

3. 14:34

4. 9:94

5. 9:16

6. 9:15

7. 8:00

ta sa min w co ile załączało się podawanie. jest to cylk z godz.

czy mozliwe e cos jest ze sterownikiem nie tak ze jest poprostu walniety i glupieje

Nastawa podawanie co 170s oznacza, że dla mocy kotła 100%

podajnik włączy się co 170s.

Ale PID zmienia moc kotła wg. potrzeb, więc jeśli np. moc wynosi 50%,

to podawanie będzie co 170s * 100% / 50% = 340s.

A dla mocy 20% będzie 170s * 100%/20% = 170s * 5 = 850s.

I tak dalej...

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Włodku oto wykres z pieca.

głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza.

Niech pan lub ktos rzuci okiem na moj schemat podłaczenia całej instalacji czy to według sztuki zrobine

IMG_20140106_133048.jpg

schemat pieca.jpg

...

głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza....

to jest normalne zachowanie sterownika pracującego w oparciu o PID

jak chcesz żeby pracował w dwustanie to wyłącz PID

tylko będziesz musiał dobierać parametry od nowa ponieważ te które masz są za bogate i będzie przeciągać

ten sterownik ma za zadanie "pilnować" zadanej. jak nie będzie odbioru ciepła to się odstawi na chwilę ale póki jest odbiór to będzie pracował w trybie ciągłym.

TAK MA BYĆ:yes:

W/g tego schematu to na podłogówkę i grzejniki idzie ci ta sama temperatur... chyba coś nie teges

w rozdzielaczu na podlogowke jest glowica termostatyczna i termometr i tam mam ustawione 38 st, czy duzo czy malo niemam pojecia tak na oko sobie ustawilem. na grzejniki leci 48-50st.

Ewentualnie powiedzcie ile tam powinienem miec ustawione

u mnie jest pompa od podłogówki i pompa od CO są połączone razem, czyli pompa CO załączając się jednocześnie załącza pompę od podłogówki. pompa od CO stoi to od podłogówki tez stoi.

ps

przykrecilem termostaty na 2 przy grzejnikach(wczesniej mialem na 3) i podlogowke dalem na 30 st i piec zaczął się wyląnczac czesciej znaczy w stan spoczynku :) moze wczesniej za duzo mialem wszystko porozkrecane.

czy to ze niemam drzwi wew tez moze jakos wplywac na zmiany temp wewnatrz domu?

Edytowane przez Pancerny
ps dopisalem

Dziwną systuację miałem na sofcie S do wersji Sztokera 15KW. W niedziele ok. 9 ustawiłem moc na -50%, ok 19 stej wyłączył się ślimak i załaczył alarm o braku opału - co nie było prawdą. Pomogło wyłączenie/załaczenie zasilania. Mam nadzeję, że się to nie powtórzy... Wczoraj byłem akurat w domu.

Wróciłem do -45% gdzie nie było takiego cyrku.

tak działa zabezpieczenie że przy braku wzrostu temperatury przez określony czas sterownik rozpoznaje to jako brak opału.

nastąpił wzrost zapotrzebowania na ciepło przekraczający przez dłuższy czas moc z którą kocioł na nastawie -50% był w stanie wytworzyć

podnieś na -45% i nie powinno wystąpić

te -50% to u Ciebie granica dolna i lepiej do niej nie schodzić bo przyjdzie mróz i będzie alarm wracał

możesz też wyłaczyć zabezpieczenie alarmu o braku opału.

moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury.

Ten alarm włącza się jeśli kocioł nie ma przyrostu temp. od zadanej w okresie 30 min. W tym czasie

trzykrotnie wyłącza pompę CO na 2 min. W tym sofcie jeśli się nie mylę można wyłączyć tą funkcję,

dostępna jest w meny (+). wtedy będzie pracował cały czas, niezależnie od różnicy i przyrostu temp.

na kotle.

Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv

Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego

e-maila..

Jeśli chodzi o Twoje poprzednie pytania i wykresy, to Twój kocioł

- jak na tłoka - pracuje bardzo dobrze. Tak jak Timon napisał,

PID nie wyłącza dmuchawy i podawania po przekroczeniu

nastawy, tylko je zmniejsza.

Pancerny

masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją

jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj

powinno pomóc

uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem

jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika

Pancerny

masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją

jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj

powinno pomóc

uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem

jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika

nawet niemam pojecia czy tam jest jakas przyslona? nawet niewiem gdzie patrzec kolo tej dmuchawy? mam wpa120 wentylator

ja chyba nigdy od tego pieca nie odejde co troche cos nowego soe dowiaduje.

timon apropo tej przeslony to przy dmuchawie mam taki precik i na nim jest przykrecony taki jakby odwaznik zalaczam foto, czyto jest t przeslona i tam musialbym ewentualnie cos zrobic aby bylo ciezej i aby tak sie ni eotwierala przeslona? czy jak?

IMG_20140108_230912.jpg