karas22 05.01.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Teraz zadana 48st a rzeczywista 36 st i taka jest za zaworem. Powrót to ten który idzie w dół tak jak napisałeś. Jak temperatura troszke podskoczy to za zaworem też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Najdziwniejsze jest to że; zasilanie do zaworu 3D ma powiedzmy 40st i przechodzi na wymiennik (lewa górna)prawą stronę wymiennika góra i dół zostawiamy bo to układ zamknięty. Powrót wymiennika (dół lewy) ma temp około 25st a ten powrót który podłączony jest do zaworu 3d ma około 35st. Dodam że 3D otwarty na full. Pomocy.Nie wiem czy jasno to napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.01.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Sprawdź jaką ma temperaturę powrót niżej na linii zawór 3D - kocioł. Bliżej kotła, nie przy samym zaworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Temperatura na kotle 39st a na powrocie przy piecu 31,5st .Dodam jeszcze że zadana temp. na CWU to 40st a powrót z niego jest zimny bo temperature ma osiągniętą i pompka nie pracuje. To wychodzi na to że ciepły powrót który trafia teraz do kotła to z zaworu 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 39 st na kotle pokazuje i sterownik i termometr mechaniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 tak i sterownik i termometr mechaniczny. Teraz zamknąłem grzanie cwu i otwarty na full 3D. Kocioł spada do 36 st a jak przymknę 3D na połowę to się poprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Palisz teraz na PID-zie, czy na dwustanie? Trochę nie kapuję, dlaczego tak się ta instalacja po drugiej stronie ( układ zamknięty ) wymiennika wychładza. Ja mam zawór 4 drożny całkowicie otwarty , na kotle 50 stopni a temperatura na powrocie 47 stopni...I też podłogówka i grzejniki. Jaką masz temperature w domu? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Teraz pale na PID-zie W domu mam 22 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Wbij na Cobrze kod "1982" i odczytaj jaka jest temperatura powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 30.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 No to masz gdzieś bardzo duże straty ciepła. Kocioł zalewa chłodna woda i dlatego z trudem dochodzi do zadanej temperatury.Jak dasz większą moc na kotle - to będzie szybciej dochodził , ale też dużo więcej palił.Trzeba by się zastanowić gdzie to ciepło ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Powinno być tak jak mówi kobra64 aby całe ciepło szło na wymiennik(pomijając cwu) a ciepło ucieka przez 3D na powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 No tak, ale gdyby całe ciepło wracało przez zawór na kocioł, to kocioł z łatwością osiągnąłby temperaturę zadaną i wszedł w podtrzymanie. A tobie tej temperatury nie może osiągnąć jak piszesz. Jakby nie było odbioru to w 10 min miałbyś zadane 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Faktycznie masz racje, bo jak zamkne 3D to szybko dochodzi do zadanej. Ale mam przeczucie że jest coś skopane w instalacji. Ręce rozkładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Jaka by ta instalacja nie była - przy takich różnicach w zasilaniu i na powrocie - są gdzieś straty ciepła. Może jakieś grzejniki w garażu, jakichś pomieszczeniach gospodarczych które z natury są chłodniejsze. Może gdzieś hydraulicy zapomnieli założyć izolację na rury w posadzce. I grzeje się niepotrzebnie fundament.Możliwości błędów jest trochę. Może za mało styropianu pod podłogówką. Trzeba by podejrzane obwody sieci CO odłączyć i wtedy zobaczyć co się dzieje. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 06.01.2015 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 styropian pod rurami od 10 do 12 cm. Grzejniki i podłogówka tylko w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 06.01.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich formowiczów.Mam Putanie. Jestem posiadaczem kotła 21kw z Pleszewa oraz sterownika Ognik plus Pid 2, całość zakupiona w kwietniu 2014r. jak sprawdzić jaki mam wgrany soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.01.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami. Na podłogówkę masz zawór trzydrogowy termostatyczny przed skrzynką rozdzielacza. Jaką masz na nim ustawioną temperaturę? Grzejniki masz z głowicami termostatycznymi czy non stop grzeją? Jaka przy takim ustawieniu 3D jest temperatura na zasilaniu wymiennika? Wydaje mi się że ten 3D obniża przepływ z kotła przez wymiennik na tyle skutecznie, że zamknięta strona instalacji nie ma z czego odebrać więcej ciepła i stąd Ci wychodzi tak niska temperatura na zasilaniu instalacji. No ale jeżeli to wystarcza do komfortu a spalanie jest w porządku - to nie ma co się z tym bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich formowiczów. Mam Putanie. Jestem posiadaczem kotła 21kw z Pleszewa oraz sterownika Ognik plus Pid 2, całość zakupiona w kwietniu 2014r. jak sprawdzić jaki mam wgrany soft. Wyłącz sterownik i go ponownie załącz, przez chwilę na wyświetlaczu będzie numer softu. np. SL.47 albo SL.54.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts