Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Do p. Jarecki79

Dziękuje panu za tak szybką odpowiedz.

Mam jeszcze do Pana jedno pytanie. Przeglądałem Pana wcześniejsze fora i wpisy. Sugerował Pan nastawy na PID 1, jak nastawiłem u siebie pid 1 ni3 to podajnik podawał z częstotniwością co 3,30m paliwo, czy tak powinno być? wedle instrukcji podawać powinien co ok 19,4m. Może przestawić coś w menu serwisowym??

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podam że ogrzewam dom kostka gierkowska nie ocieplony, nowe okna, około 140m podpiwniczony piwnica nie ogrzewana.

nastawy:

PID 0

ni 4

pp -6

dmuchawa 70%

ekogroszek czeski

spalanie przy temp. - 5 ok 35 kg. przy temp + ok 28 - 30kg. myslę że to dobry wynik. czy da się jeszcze troszeczkę obniżyć spalanie???

W Elektro-miz twierdzą,że sl.47 jest dobrym softem do ślimaków, do tłoków wgrywają z kolei bodajże tl.54

jak masz dobrze zrobiona instalację, która nie szarpie, to warto pracować z pid-em

Trzeba go jednak dobrze ustawić wyjściowo do danego palnika, dmuchawy

Trzymając guzik minus wyskoczy Ci napis CODE

potwierdź środkowym i wbij numer kodu 3111

zmień tylko parametr P.35 (fabryczna nastawa) na P.45

więcej w tym menu nie kombinuj- przeleć do końca i tyle....

możesz jeszcze raz wbić menu kodowe i wbij kod 1709

tym razem zmien tylko parametr PnC.0 na PnC.1 - na wyświetlaczu będzie Ci zamiennie pokazywać %wykorzystania mocy

Dla węgla kamiennego już w normalnym menu daję wyjściowo:

PP.-5 pod PP-7 (co daje odpowiednio czas podawania 10sekund lub 8sekund)

d.82 pod d.85 dla WBS6aAL

ni2 pod ni.3

Dla czeskiego możliwe,że wówczas PP będzie 0 lub na wartości plusowej

Nie bawiłem sie czeskim na ogniku przy ślimaku, więc nie wiem, kwestia próby

Praca na PID.0 jest dla ciężkich opałów, trudnych w spalaniu i spiekających lub na skitrane instalacje szarpiące mocą.

Witam . Doszedłem do ładu z moim kociołkiem . Wina chyba była zapowietrzonego układu. Teraz mam taaki problem że włącza się ochrana kosza i wysuwa węgiel. za długo jest w podtrzymaniu i cofa się żar do podajnika. Cobra pid ustawienia na dwustanie. Co teraz zrabić jak przestawić sterownik

Witam . Doszedłem do ładu z moim kociołkiem . Wina chyba była zapowietrzonego układu. Teraz mam taaki problem że włącza się ochrana kosza i wysuwa węgiel. za długo jest w podtrzymaniu i cofa się żar do podajnika. Cobra pid ustawienia na dwustanie. Co teraz zrabić jak przestawić sterownik

obniż moc w czasie pracy wydłużając przerwę i obniżając nadmuch

po osiągnięciu zadanej będzie miał mniejszy zapas na palniku i mniej przeciągnie ponad zadaną i na krócej się odstawi

i problem ustąpi

dodatkowo palnik jest chłodzony powietrzem z wentylatora w fazie pracy a rozgrzewa się od złoża w podtrzymaniu. jak praca krótka a podtrzymanie długie to sie nie zdąży wystudzić i rozgrzewa się coraz mocniej aż do alarmu

Ja bym jeszcze sprawdził, czy pokrywa zasobnika jest szczelna. Jeżeli nie będzie szczelna a jest mało paliwa w zasobniku - też może się cofać żar do podajnika. Jakimś rozwiązaniem może być też minimalne zwiększenie mocy minimalnej - np. na 2,5%. W podtrzymaniu wtedy ślimak trochę częściej podsunie dawkę paliwa w stronę rynny i przesunie tym samym zarzewie żaru w stronę kotła. Stratę w podtrzymaniu rekompensuje szybszy start palnika w trybie pracy i kocioł szybciej nabiera temperatury.Temperaturę podajnika możesz sprawdzić w menu "1982" Edytowane przez trammel

timon120777 bardzo Ci dziękuje za szybką i konkretną odpowiedz. Przerwe zwiększyłem na 50 a dmuchawe obniżyłem do 75.

to zbyt mała korekta

miałeś stosunek podawanie/przerwa 11/40((1:3,6)

zrobiłeś 11/50(1:4,5)

jak ma się uspokoić to zrób 1:8 czyli jakieś 11/90

dodatkowo zmniejszyłbym czas podawania zamiast 11 to 5sek i przeliczył przerwę aby została ta sama moc czyli zamiast 11/90 to 5/40-41

do tego obniżyć nadmuch do okolic 60%

myślę jednak że ten zabieg to jak wrócisz za 3 dni żeby małżonki nie zostawiać z ewentualnym problemem z niepoprawnym spalaniem

Wina sadzy to ekoret. Teraz pale zwykłym GROSZKIEM (nie eko). temperature osiąga błyskawicznie nie ma sadzy i przechodzi długo w podtrzymanie. Ale problem jest taki że szybko się spala i gaśnie w piecu. Jak ustawić sterownik aby w podtrzymaniu podał trochę węgla. Przypomnę że sterownik Cobra PID. Edytowane przez karas22