Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Aby nie przedłużać dyskusji zacytuje dwa posty Włodka-pid.8.02.2016.cytat'wg.mnie najlepszy algorytm to S13L,który teraz testujemy na Scorpionie.Niestety EM nie wyraża zgody na implementację tych algorytmów na Cobrę'. 26.03.2016 cytat'chętnie przeniosę algorytm S13L na Cobrę,ale muszę mieć zgodę producenta.Na razie takiej zgody nie mam.'Cóż więc sądzić o EM.

Sądzić należy tyle,że E-M mając stanowisko badawcze z analizatorem lepiej wiedzą od Włodka mającego tylko makiety testowe jaki algorytm na konstrukcji sztokera prowadzi lepszy proces spalania.

Ponieważ sam tez badałem i widziałem, to moge Ci powiedzieć,że dla sztokera ni huhu ten algorytm serii S nie jest najlepszy, każdy z pid-em zapewnia lepszy proces spalania.

Włodek zatem na bazie S-ki wykonał soft z modulacja bez salwy dawek. Taki soft jest na nowym skorpionie, taki dla sztokera pewnie będzie w nowej cobrze i taki mógłby przenieść na starsze cobry.

Ta s-ka jest ciekawa na palniki żeliwne czy instalacje z retortami, gdzie coś jest nie tak, tam się jakoś to sprawdza, sztoker ma bardzo liniowy palnik i te salwy dawek zaburzają emisje

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sądzić należy tyle,że E-M mając stanowisko badawcze z analizatorem lepiej wiedzą od Włodka mającego tylko makiety testowe jaki algorytm na konstrukcji sztokera prowadzi lepszy proces spalania.

Ponieważ sam tez badałem i widziałem, to moge Ci powiedzieć,że dla sztokera ni huhu ten algorytm serii S nie jest najlepszy, każdy z pid-em zapewnia lepszy proces spalania.

Włodek zatem na bazie S-ki wykonał soft z modulacja bez salwy dawek. Taki soft jest na nowym skorpionie, taki dla sztokera pewnie będzie w nowej cobrze i taki mógłby przenieść na starsze cobry.

Ta s-ka jest ciekawa na palniki żeliwne czy instalacje z retortami, gdzie coś jest nie tak, tam się jakoś to sprawdza, sztoker ma bardzo liniowy palnik i te salwy dawek zaburzają emisje

I o to mi chodziło Panie Jarecki.Jeżeli istnieje możliwość techniczna coś poprawić w Cobrze1,to dlaczego nie pomóc ludziom którzy nabyli Sztokera15 w pierwszej wersji.Kosztował nie takie małe pieniądze.Kupując go podejmowało się ryzyko,nowa konstrukcja,brak porównania.Po 4 sezonach moja ocena samego kotła jest na piątke,natomiast obserwowałem w poprzednim sezonie Sztokera15 na innym sterowniku (nie będę podawał nazwy,nie chcę reklamować) to była rewelacja pod względem czystości kotła.Ale nie każdego stać na zmianę sterownika.Dziękuje za podjęcie tematu.Pozdrawiam.

Zaletą s-ki jest prostota obsługi, tylko 1parametr korekcji i to działa, na retorcie to wygląda ciekawie

Przeniesienie softu bez salwy dawek w nowszego skorpiona to moim zdaniem dobry pomysł a zachowuje się rozwiązania menu S-ki.

Nie wiem jak to zdaniem Włodka ma wyglądać przy przeniesieniu na wcześniejsza cobrę (czy planuje, czy jest szansa realizacji), tutaj musimy poczekać na jego zdanie.

Jarek za chwilę odpalam piec.

Czy do starej Cobry jest coś w ogóle jakaś nowa S-ka. Wymyślił coś tam Włodek od zeszłego roku?

Na stronie Elektro-Mizu nadal oficjalnie polecają V12 A33.

W zeszłym sezonie jechałem na S-ce.

A druga sprawa - czy skoro już na 100% nie będzie tego słynnego panelu pokojowego do Cobry pierwszej generacji - możesz polecić jakiś konkretny sterownik pokojowy?

Albo inaczej - czy w ogóle polecasz sterownik pokojowy?

Rozmawiałem ostatnio z Instalatorem, bo będę troszkę przerabiał kotłownię. Mam w tej chwili bardzo prostą instalację tylko z jedną pompą CO. Chcę ją trochę usprawnić i przede wszystkim dodać pompkę CWU i zastanawiałem się też nad zaworem mieszającym 3d ale instalator podpowiada mi że podobny efekt uzyskam dając głowice termostatyczne na grzejniki. Czyli podnieść temp. na piecu, a regulować głowicami termostatycznymi na grzejnikach.

Do tej pory regulowałem temperaturę ustawiając strefy godzinowe w Cobrze.

Mówiąc krótko jakie rozwiązanie jest najskuteczniejsze:

1. Sterownik pokojowy

2. Zawór 3d

3. Głowice termostatyczne na grzejnikach

pozdrawiam

Soft jest oficjalny, co do testowych wypowiedziałem się wyżej, to zależy od Włodka

Co do regulacji

termostat pokojowy to wg mnie mało szczęśliwe rozwiązanie

tańszym rozwiązaniem jest zawór 3d, on daje szansę pracy ciągłej, obniża temp. na dom, ale obniża ja równo na cały obiekt

najwygodniej to termostaty na grzejniki, wówczas w każdym pokoju możesz sobie zrobić bardziej komfortowe warunki

To powiem jak ja to ogarnąłem:

Odpuściłem zawór 4D bo moim zdaniem jest to zbędny bajer- zamiast niego w każdym pomieszczeniu na grzejniku jest termostat, który precyzyjne reguluje temperaturę.

Zawór 4D nie nadaje się do regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu bo daje wodę o takiej samej temperaturze do każdego pomieszczenia bez względu jakie ciepło jest tam potrzebne.

Wielkim nieporozumieniem jest często stosowane przez fachowców montowanie zaworu 3D do obniżania temperatury wody zasilającej.

Jeśli do tego ktoś zamontuje dodatkowo głowice termostatyczne na grzejnikach to do kotła będzie spływała wręcz zimna woda.

U siebie rzy kotle zainstalowałem zawór 3D ale do podnoszenia temperatury powrotu.

Moim zdaniem jest on konieczny zwłaszcza gdy mamy wszędzie głowice termostatyczne i do kotła spływa woda o bardzo niskiej temperaturze.

Sterowany ręcznie bo nie ma potrzeby ciągłej regulacji nim (Alligatora odpuściłem sobie przu zakupie Sztokera- oszczędziłem 300 złotówek na tym bajerze).

Do Cobry podłączony termostat pokojowy, używany w okresach przejćciowych, gdy ogrzewanie potrzebne jest tylko wieczorem czy z rana.

Gdy robi się chłodno na poważnie to CO pracuje cały czas bo termostat pokojowy strasznie zaburza pracę kotła.

Podsumowując:

- dwie pompy- CO i CWU

- głowice termostatyczne na grzejnikach

- zawór 3D do podnoszenia temperatury powrotu

- temperatura na zasilaniu 50-55*C

- powrót dzięki zaworowi 3D zawsze w okolicach 50*C

Edytowane przez rafaln1

Bardzo ważny jeśli zamontowany jest w celu podnoszenia temperatury wody powracającej do kotła.

Natomiast jak stosowanie go do wyłącznie do obniżania temperatury zasilania jest totalnym nieporozumieniem.

W ten sposób sami przyczyniamy się do korozji niskotemperaturowej.

Jeśli już tak bardzo zależy komuś na obniżeniu temperatury zasilania to niech sobie zakłada zawór 4D ale razem z głowicami termostatycznymi na grzejnikach.

Bo tylko głowice dają pełną możliwość regulacji komfortowej temperatury w pomieszczeniach.

Sam zawór 4D na pewno takiego komfortu nie daje.

Mam zawór 4D i głowice na grzejnikach w pokojach (w korytarzach i łazience bez głowic).

Zawór ustawiony by puszczał 40°C na mieszkanie, 55 jest na kotle.

Zawór 4D z siłownikiem można porównać do małego i dużego obiegu wody w samochodzie. Z tą różnicą, że utrzymuje on stałą temperaturę w dużym obiegu.

Moim zdaniem nie ma co puszczać temperatury z kotła na mieszkanie, lepiej ją obniżyć zaworem i przynajmniej są mniejsze straty na przesyłach.

zapewnienie ciepłego powrotu można realizować na kilka sposobów nie koniecznie montując zawory mieszające

wszystko zalezy od oczekiwań

obniżając temperaturę wody na dom obniżamy moc kalafiorów

zazwyczaj ich parametry są liczone dla 75/65/20 lub wyższych

dając np 40 lub 45st sprawimy że kalafiorek wyprodukuje może ze 30% swojej mocy a to może być za mało czasami zwłaszcza jak grzejnik dobrany na styk

• 2 months później...

Witam,

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Akurat miesiąc temu zakończyła mi się budowa domu jednorodzinnego i instalatorzy u mnie zrobili taki zestaw:

- kocioł pleszewskiej firmy Parex KWM-SGR 25kW z podajnikiem uniwersalnym

- sterownik Cobra (wersja softu A33s - chyba najnowsza), ustawienia na zdjęciach w załacznikach

- dodatkowy sterownik Euroster 11M do ogrzewania podlogowego i zaworu 3d

Pytania:

1) Aktualnie palnik wygląda tak (link do zdjęcia) (godz 11:30, od 11:00 grzanie na stop wg. planu dobowego). Czy mogę coś jeszcze bardziej poprawić? Te spieki w godzinach pracy są większe i trochę mnie niepokoją.

CO mam ustawione na 50 (w nocy plan dobowy schodzi do 47, od 11-12 w dzien STOP) + CWU również na 50 (ale plan dobowy podnosi o 5 stopni rano i wieczorem, od 11-12 w dzien STOP - wartosc domyslna byla od 10-11)

2) Wchodząc do menu 1207, niestety nie wiem czy podawane wartości są poprawne dla podajnika czyli 10kg/h (tyle jest domyślnie ustawione), bo na stronie Parex pisze tylko "palnik uniwersalny miało-groszkowy" i nie podają wydajności podawania ani nawet pojemności podajnika...

http://www.parex-kotly.com.pl/index....d=95&Itemid=90

Ekogroszek 28MJ (sprawdzony dostawca, poprzednie lata ojciec badał ich węgiel w laboratorium i zawsze się zgadzały MJ, więc zakładam, że ekogroszek też dobry, niestety nie dopytałem z jakiej kopalni).

3) Zastanawiam się nad wymianą tego sterownika Euroster na modul Alligator, ale bardziej mi zależy na zdalnym zarządzaniu czyli module SpiderGSM i nie wiem czy oba te sterowniki mogą pracować razem po RS485? W instrukcji pokazuje jeszcze moduł sieciowy, ale nigdzie go nie ma dostępnego na stronie - zakładam ze to jakiś moduł Ethernet? Ktoś wie gdzie go kupić? Wolałbym o wiele bardziej niż zarządzanie SMS.

Ew. może ktoś podpowie gdzie tanio dostać te moduły (najbardziej mi zależy na spider gsm lub czymś po ethernet, bo ceny są dość wysokie, a chciałbym jeszcze tej zimy "dorobić" się zdalnego zarządzania

4) Ostatnie pytanie, na wyświetlaczu pokazuje mi się wartość procentowa, która jest aktualną mocą kotła, ale czasami miga mi wartość procentowa na czerwono, która jest zawsze na 0% - od czego to jest?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

IMG_0156.jpg

IMG_0159.jpg

IMG_0160.jpg

IMG_0161.jpg

edit: doczytalem wlasnie ze niedlugo powinna byc Cobra II, eh szkoda ze nie wiedzialem o tym wczesniej :/

Edytowane przez alhaz

To jest oficjalny aktualny soft ze strony producenta:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html

Wychodzę z założenia,że masz dmuchawę WPa06

górę nadmuchu możesz zrobić 82%

dołem 5%

po fotce masz palniki azpp przesyp w 1207 ustaw na ok. 13kg, powinno wówczas pokazywać poprawnie

Alligatora możesz zamówić w elektro-miz:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_zaworu_alligator.html

moduł GSM Spider też w elektro-miz

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_spider_gsm.html

Moduły wieszasz na szynie DIN i jeden od drugiego bierze zasilanie mówiąc skrótowo

tj. pod cobrę podpinasz np. alligatora a pod alligatora spidera, sterownik sobie to rozpozna

Edytowane przez Jarecki79

To jest oficjalny aktualny soft ze strony producenta:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html

Wychodzę z założenia,że masz dmuchawę WPa06

górę nadmuchu możesz zrobić 82%

dołem 5%

po fotce masz palniki azpp przesyp w 1207 ustaw na ok. 13kg, powinno wówczas pokazywać poprawnie

Alligatora możesz zamówić w elektro-miz:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_zaworu_alligator.html

moduł GSM Spider też w elektro-miz

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_spider_gsm.html

Moduły wieszasz na szynie DIN i jeden od drugiego bierze zasilanie mówiąc skrótowo

tj. pod cobrę podpinasz np. alligatora a pod alligatora spidera, sterownik sobie to rozpozna

Jarecki, jestem w szoku! Rzeczywiście mam tą dmuchawę WPA06 :D

Nie mam pojęcia co znaczy palnik "azpp przesyp", ale ustawiłem w 1207 tak jak mówiłeś na 13kg/h, zrobiłem kasowanie liczników i jutro po jednej dobie zobaczę jaki wynik.

Zauważyłem ze na ekranie domowym ta wartość % na czerwono teraz miga na 5% - to chyba ten cały ADC?

Bardzo dziękuję za pomoc, chylę czoła przed Twoim ogromem wiedzy bo już zdążyłem przewertować pół forum i Twojego wątku o Puma i SKAM :D

PS. soft mam A33s czyli ten sam co na stronie, więc tutaj nic nie zmieniam.

• 2 weeks później...