Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja od ładnych kilku dni pracuję na Talosie i testuję palnik sv-200, fotki i opisy sa na forum producenta sterownika SPPv2

Algorytm spokojnie daje radę, może wieczorkiem wrzucę tutaj jakieś zdjęcie jak to wygląda.

Z cobrą to e-m jest producentem i decyduje. Teraz jest nowszy model Cobra-II

Włodek pracuje nad takim roboczo nazwanym Ognikiem-II

Nowe linie sterowników wszystkie mają mieć możliwość współpracy z panelem firmowym T1000

Jak Włodek się upora z nową wersją tzw ognika mam obiecany (trzymam za słowo) soft na starszą wersję cobry.

Jak go Włodek uszykuje i mi podeśle, mogę komuś podrzucić do sprawdzenia

Ja do samej Cobry zastrzeżeń nie mam bo możliwości ma duże.

Można by zrobić do niej dobry program, dodać opcje zwiększające funkcjonalność i wygodę użytkowania ale podejście E-M jest takie, ze to oni mają rację a klient ma sie pogodzić z ich linią rozwoju a raczej jej brakiem.

Ja nie dyskwalifikuje Cobry jako marnego sterownika bo mam na kotle Cobre i SPPv1 i w okresach przejściowych korzystam np. z testowych softów Włodka SC11y czy SC11u i mam pewne porównania.Natomiast wsparcie techniczne czy sugestie użytkowników u Boleckiego jest na najwyższym poziomie.Tam widać że producentowi zależy na kliencie i go szanuje.

Jak Włodek się upora z nową wersją tzw ognika mam obiecany (trzymam za słowo) soft na starszą wersję cobry.

Do oficjalnego dołożyć dwie funkcje automatów:

- pogodówkę

- obniżkę temperatury przy włączonym termostacie pokojowym.

W automacie nie podoba mi się to salwowanie dawkami opału i z tego powodu nie korzystam z tych softów.

• 3 weeks później...

Witam Szanownych Forumowiczów.

Od 4 lat używam kotła 19 kW ze sterownikiem Cobra.

Nigdy na niego nie narzekałem, zawsze bez problemów dawało się dopasować ustawienia tak aby groszek dobrze się spalał.

W tym roku po raz pierwszy zakupiłem groszek z kopalni Bobrek.

Niestety walczę z nim od dłuższego czasu i nie udało mi się uzyskać sytuacji w której będzie on się poprawnie spalał.

W efekcie spalania powstaje coś takiego:

popio2.jpg

Sterownik jest ustawiony jak na poniższym zdjęciu:

ustawienia2.jpg

Czas podawania: 4 sek

Czas przerwy: 30 sek

Dmuchawa min - max: 5 - 80 %

Bardzo proszę o pomoc i sugestie jak zmienić parametry żeby groszek spalał się do końca?

Z góry dziękuję.

Czas podawania: 4 sek

Czas przerwy: 30 sek

Dmuchawa min - max: 5 - 80 %

Bardzo proszę o pomoc i sugestie jak zmienić parametry żeby groszek spalał się do końca?

Z góry dziękuję.

Widzę, że spieka koksowo podobnie jak Wesoła - spróbuj więc:

Czas podawania: 2 sek

Czas przerwy: 15 sek

Dmuchawa min - max: 5 - 100 %

Przerwę dopasuj tak, żeby paliło się na płasko , bez kopca żaru na palniku.

Taki węgiel potrzebuje dłuższego czasu palenia niż mniej spiekające lub większej ilości powietrza w tym samym czasie [jednak nadmiar powietrza zmniejsza sprawność].

Jeśli to nie pomoże wsypuj do zasobnika na przemian worek Bobrka i worek czeskiego bunatnego lub innego węgla o zerowej lub bardzo niskiej spiekalności RI.

• 2 weeks później...
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałem się podłączyć do tematu sterowników i prosić o pomoc. Mam od jesieni kocioł Zębiec Merkury 17 kW ze sterownikiem Techa ST 480 z PID i instalacja z zaworem 4d.nie bardzo mogę go okiełznać.Pracuje na funkcji PID pompy równoległe, nastawy to 85% moc kotła przy 0 st.C, nadmuch -2, temperatura zadana kotła 60 st., zaworu 4 dr. 60 st,, ochrona powrotu załączona, temp. na regulatorze pokojowym 21st. w pomieszczeniach. Zauważyłem, że na wyświetlaczu pokazuje moc dmuchawy 100% a ona pracuje góra na 20%. Spalanie ekogroszku Platinium 28 kJ przy temperaturze -5 st C. około 35-40 kg na dobę. Nie wiem czy można coś zmienić w nastawach-ustawieniach, kocioł czyszczę wg zaleceń producenta 2x w tygodniu. Proszę o jakąś pomoc podpowiedż , ewentualnie kontakt. Pozdrawiam wszystkich

• 2 months później...
  • 2 months później...
Nie jest, Wlodek sie wykreca praca i "roznymi" wersjami sterownika. Takze nic nie poradzisz bo tak samo chcialem modul sobie zrobic.

Kolego, sama specyfikacja nie jest nigdzie dostępna i za pewnie nie będzie ale sytuacja nie jest tak beznadziejna jak myślisz :p

Jakiś dłuższy czas temu naskrobałem takie coś co działało i to całkiem przyzwoicie

2017-07-23_09h05_22.jpg

Zrzut z trybu offline, niestety zestaw został rozmontowany ponieważ są/były bugi na samym protokole co czyniło ten soft w pewnych kwestiach bezużyteczny.

Dałem sobie po prostu spokój.

O szczegóły komunikacji proszę nie prosić, ich podać nie mogę.

• 4 weeks później...

Jak Włodek się upora z nową wersją tzw ognika mam obiecany ...soft na starszą wersję cobry.

Sezon grzewczy zbliża się wielkimi krokami.

Chyba większymi niż ten nowy soft na starą Cobrę.

Od długiego czasu a dokładnie mówiąc od wprowadzenia przez E-M nowej strony www nie ma na niej softu do Cobry.

• 1 month później...

Widać że wielki Szanowny Pan Włodek zaginął w akcji przy pisaniu i tworzeniu modułu internetowego a i o sterowniku bez nastaw nie wspominając.

Pan wielki Szu jak obiecał ponad 4 lata temu te sprawy tak do tej pory pozostało to tylko na kartach tego forum a szkoda. Chciałbym bardzo zobaczyć te 3-4 letnie wypociny.