Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

,,,, temperatura spalin jest funkcją temperatury wody,

sprawności wymiennika i chwilowej mocy palnika - a więc obie

temperatury - wody i spalin są ze sobą powiązane. ,,,,

Włodek będę udawał głupa, który nic nie rozumie.

Skoro zapewniasz nas, że temperatura wody w kotle i temperatura strugi spalin są ze sobą powiązane, to czy można by zrezygnować z pomiaru temperatury wody w kotle na rzecz pomiaru temperatury wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń.

Przecież temperatura wody w kotle jest ściśle powiązana z temperaturą pomieszczeń.

Głupie pytanie, ale logiczne.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro zapewniasz nas, że temperatura wody w kotle i temperatura strugi spalin są ze sobą powiązane, to czy można by zrezygnować z pomiaru temperatury wody w kotle na rzecz pomiaru temperatury wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń.

Przecież temperatura wody w kotle jest ściśle powiązana z temperaturą pomieszczeń.

Tu nic nie jest głupie i wszystko jest logiczne. Można pokusić się o regulację temperatury w pomieszczeniach nie patrząc na temperaturę wody w kotle, ale czy to będzie łatwiejsze?

Andrzej czy ty nie widzisz, że Włodek nie przywiązuje do procesu spalania zbyt dużej wagi?

Widocznie w jego założeniach, to użytkownik ma się sam o to zatroszczyć. Sterownik, ma jedynie pilnować z możliwie wielką dokładnością temperatury zadanej. Nie ma tu ani grama respektu dla bezwładności palnika i świadomości, że mimo optymalnych nastaw optymalne spalanie osiąga się nieraz dopiero po godzinie jego ciągłej pracy.

Przecież nikogo nie zmuszam, żeby się ze mną zgadzał.

Uważasz inaczej - masz prawo, tu nie ma cenzury.

Mam konkretne pytanie do założyciela tego wątku - opisuję problem.

Mam sterownik Tatarek 09 pid. Gdy włączę na ekranie diagnostycznym oprócz innych parametrów wyświetla 6P. Gdy jest ustawiona niska moc kotła,to po pewnym czasie parametr ten zwiększa liczbę do docelowej jaką widziałem 16P - ten przypadek mnie chwilowo jednak nie interesuje. Interesuje mnie natomiast sytuacja odwrotna kiedy palimy dużą mocą i po starcie sterownika parametr 6P obniża wartość i z tego co widziałem potrafi zejść do -7P. Może bym się tym nie przejmował, ale przy tej wielkości jest ok. 5 st. różnicy pomiędzy temp. nastawioną a utrzymywaną na kotle /sterownik schodzi z mocą na 6/16 / i sterownik wyłącza kocioł z informacją temp. nie rośnie.

I teraz te pytania. Dlaczego sterownik przy wartości -7P nie utrzymuje zadanej temp. tylko zmniejsza moc doprowadzając w efekcie do wyłączenia? Czy jest to już taki jego osobisty "urok", czy to wina softu i co można w warunkach domowych poprawić - pozdrawiam.

Naprawdę nie potrafię pomóc, bo nie wiem, co znaczy

6P czy -7P.

Jeśli nie nawiążesz kontaktu z twórcą oprogramowania,

będzie kłopot - nikt inny, poza nim, nie zna algorytmu.

To jest coś jak "wzmocnienie" lub "poprawka". Myślę że w każdym PID to jest tylko inaczej sformułowane. Jak widzę tą wartość sterownik zmienia w zależności jak szybko dochodzi do docelowych parametrów.

Dlaczego sterownik przy wartości -7P nie utrzymuje zadanej temp. tylko zmniejsza moc doprowadzając w efekcie do wyłączenia?

Jeśli przyjąć na zasadzie domysłu, że literka P jest skrótem od Proportional a liczba -7 to stopień OSŁABIENIA tego parametru w stosunku do wartości podstawowej, to takie zachowanie może dać się wyjaśnić. Algorytm notuje w momencie włączenia sterownika parametry kotła i stosownie do tego USTAWIA parametr Proportional. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, że PRAWDOPODOBNIE im wyższa wartość parametru Proportional tym większa dokładność utrzymywania temperatury wody wyjściowej z kotła w pobliżu temperatury nastawionej.

Nie wierzę że nie czai jak pracują inne sterowniki

Naprawdę nie wiem. Teraz napiszę coś na serio - wg. mnie żaden

sterownik kotła nie działa jak PID z auto - tuningiem, bo mają jakieś

dziwne nastawy procesu regulacji.

Dotyczy to Techa, Pluma, Tatarka i czego tam jeszcze.

Mój algorytm - jak zwykle - działa bez nastaw, więc jest zupełnie inny.

Jeśli przyjąć na zasadzie domysłu, że literka P jest skrótem od Proportional a liczba -7 to stopień OSŁABIENIA tego parametru w stosunku do wartości podstawowej, to takie zachowanie może dać się wyjaśnić. Algorytm notuje w momencie włączenia sterownika parametry kotła i stosownie do tego USTAWIA parametr Proportional. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, że PRAWDOPODOBNIE im wyższa wartość parametru Proportional tym większa dokładność utrzymywania temperatury wody wyjściowej z kotła w pobliżu temperatury nastawionej.

Witam. Rozumuję podobnie tylko nie wiem co się stało, bo poprzedniej zimy tego nie zauważyłem dopiero tej zimy. Resetuję sterownik jak widzę że zmierza niżej 6P i to w zasadzie wystarcza, ale były też sytuacje że będąc na 10P po kilku godzinach znalazł się na minusie. Sterownik ma idealne warunki - ciągła praca pompy CO, brak zaworów termostatycznych, brak termostatu pokojowego, brak stref czasowych, nie grzeje CWU czyli tak naprawdę nic się nie zmienia a on i tak potrafi wywijać takie numery a najgorzej że nie ma tego jak uzasadnić.

Witam. Rozumuję podobnie tylko nie wiem co się stało, bo poprzedniej zimy tego nie zauważyłem dopiero tej zimy. Resetuję sterownik jak widzę że zmierza niżej 6P i to w zasadzie wystarcza, ale były też sytuacje że będąc na 10P po kilku godzinach znalazł się na minusie. Sterownik ma idealne warunki - ciągła praca pompy CO, brak zaworów termostatycznych, brak termostatu pokojowego, brak stref czasowych, nie grzeje CWU czyli tak naprawdę nic się nie zmienia a on i tak potrafi wywijać takie numery a najgorzej że nie ma tego jak uzasadnić.

Także dla ciebie idealnym rozwiązaniem byłby sterownik eCoal jesli dysponowałbyś normalnym paliwem.

Drugim idealnym sterownikiem byłaby Cobra Pid po dopasowaniu dobrych parametrów wyjściowych.

Odchyłki na takiej instalacji mogą nie przekraczać 1 stopnia nawet 0,5.