Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

temperatura spadać będzie w zależności od strat w budynku

jak słaba izolacja i duże straty to będą większe spadki i szybciej

jak dobrze ocieplony i niskie straty to wolniej.

jak sterujesz termostatami i np otworzy się któryś wtedy zimna woda z danego "grzejnika"(kaloryfer/pętla podłogówki) zaleje kocioł

wtedy temperatura musi spaść a kocioł od tego stoi w kotłowni aby ją znów podgrzał (wyrównał straty)

nie ma konkretnego poziomu spadku i czasu w jakim to trwa. w każdym domu będzie inaczej.

jak nie chesz takich dużych spadków ustaw moc kotła tak aby nie przechodził w podtrzymanie tylko pracował w trybie ciągłym

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie są moje chęci. Tak tylko pytam bo mój poziom wiedzy w tym zakresie jest bardzo niski. Dziękuję za cierpliwość. Twoja wypowiedź powoduje u mnie chęć zadania kolejnego pytania: jak ustawić moc kotła? Jedynie wartość minimalnej mocy widziałam w opcjach...A powiedzmy, że zależy mi by mieć jak najmniejsze skoki na wykresie:)

To nie są moje chęci. Tak tylko pytam bo mój poziom wiedzy w tym zakresie jest bardzo niski. Dziękuję za cierpliwość. Twoja wypowiedź powoduje u mnie chęć zadania kolejnego pytania: jak ustawić moc kotła? Jedynie wartość minimalnej mocy widziałam w opcjach...A powiedzmy, że zależy mi by mieć jak najmniejsze skoki na wykresie:)

Jak chcesz mieć płaski wykres, to zapewnij jakiś w miarę stały odbiór ciepła. Np. włączając pompę CWU na stałe. Ale przy termostatach na grzejnikach albo programatorze pokojowym ,to jest trudne do osiągnięcia.

W Cobrze minimalna moc kotła dotyczy tylko "podtrzymania" i służy do tego, żeby kocioł nie gasł. W standardzie to jest chyba 3% , ja przestawiłem u siebie na 2,2%

Moc maksymalna kotła jest pochodną czasu podawania, przerwy i nadmuchu a także kaloryczności opału.

Te nastawy, które zaproponował Jarecki 10/45 i dmuchawa 85 - to raczej górne wartości - tak pod 80% przy pracy 2-stanowej. Jak przełączysz na PID, to sterownik przyjmie je za 100% i będzie odpowiednio do tych nastaw modulował moc czasem przerwy i zmianą nadmuchu.

Ja u siebie najpierw sprawdzam dane nastawy przy pracy 2-stanowej ( PID wyłączony ) i jak jest ok., to wtedy przełączam na pełny automat ( PID ).

koledzy juz trochę temat rozjaśnili

napisz jaki masz soft to podam co można przestawić aby wypłaszczyć wykres

nie da się mieć jednak wszystkiego.

kocioł ma uzupełniać straty domu. instalacja ma zapewnić komfort termiczny

nalezy znaleźć punkt w którym przy prawidłowym komforcie sprawność procesu uzupełniania tych strat będzie najwyższa.

nie zawsze będzie to równoznaczne z płaską kreską na wykresie

Jak chcesz mieć płaski wykres, to zapewnij jakiś w miarę stały odbiór ciepła. Np. włączając pompę CWU na stałe. Ale przy termostatach na grzejnikach albo programatorze pokojowym ,to jest trudne do osiągnięcia.

No tu się kolego nie zgodzę że płaski wykres będzie jak będzie stały odbiór ciepła bo u mnie podłogówka chodzi non stop i wykres skacze. Na sofcie "s" jak i na manualnym przynajmniej na moim piecu sztoker 25.

jak moc za duża to będzie skakał i przy stałym odbiorze

zrób korektę mocy w dół to się wypłaszczy wykres.

NO na razie zrobiłem -35 zobaczymy po nocy jak to będzie ale już widzę że bedzię skakał bo zadana na piecu temp 50 stopni wody 42 a przy nagrzewaniu wody spada do 44.... (co jest dla mnie szokiem) po czym dochodzi do 57 zobaczymy noc pokarze.

Co jest szokiem? U mnie zawsze spada o te 6-10°C. Ja tylko tak zapytałam o ten płaski wykres. Moim głównym celem jest eliminacja szlaki (bo trak się to chyba nazywa) i węgla w popielniku. Piec mam przewymiarowany bo na 120m, 19kw to dużo za dużo. Ale tak mi sprzedawca sugerował i taki kupiłam. Widzę, że niskie temperatury CO koledzy ustawiają. Jak to się ma do tego co czytałam o tym, że kaloryfer skutecznie działa na min 60°C, że powrót powinien mieć 55°C? Chce jeszcze pozbyć się syfu z pieca bo potrafi z komina rzucać mi srawki tego syfu i przy otwartym oknie leci do środka... Nie wspomnę już o tym jak wygląda u mnie elewacja komina... Soft mam N'ke bo tak mi sugerował kolega z forum:)

No tu się kolego nie zgodzę że płaski wykres będzie jak będzie stały odbiór ciepła bo u mnie podłogówka chodzi non stop i wykres skacze. Na sofcie "s" jak i na manualnym przynajmniej na moim piecu sztoker 25.

Nie pisałem że całkiem płaski.

Przy nagrzewaniu CWU Ci spada ? Czyli już nie masz stałego odbioru ciepła, bo jak dogrzewasz zasobnik cwu, to zapotrzebowanie chwilowe jest zwiększone i to bardzo, pomacaj rurkę powrotną z zasobnika i pomyśl dlaczego tak spada.

NO na razie zrobiłem -35 zobaczymy po nocy jak to będzie ale już widzę że bedzię skakał bo zadana na piecu temp 50 stopni wody 42 a przy nagrzewaniu wody spada do 44.... (co jest dla mnie szokiem) po czym dochodzi do 57 zobaczymy noc pokarze.

to nie jest gazówka że pójdzie w 2 sekundy na 24KW i nie pozwoli wychłodzić wody w wymienniku kotła

musi spaśc i spadnie o tyle ile zużył dom i CWU czyli mieszkańcy.

problemem jest nadprodukcja mocy przy spadku zapotrzebowania.

trzeba sprawić by kocioł się nie odstawiał czyli ograniczyć mu tak zakres mocy dostępnej by po dogrzaniu CWU nadmiar ciepła był na tyle mały aby poszedl w dom zanim kocioł się przegrzeje do progu odstawienia.

spróbuj podnieść bieg pompy CWU powinno dogrzewać ciut szybciej i dzięki temu nadprodukcja mocy będzie mniejsza

to nie jest gazówka że pójdzie w 2 sekundy na 24KW i nie pozwoli wychłodzić wody w wymienniku kotła

musi spaśc i spadnie o tyle ile zużył dom i CWU czyli mieszkańcy.

problemem jest nadprodukcja mocy przy spadku zapotrzebowania.

trzeba sprawić by kocioł się nie odstawiał czyli ograniczyć mu tak zakres mocy dostępnej by po dogrzaniu CWU nadmiar ciepła był na tyle mały aby poszedl w dom zanim kocioł się przegrzeje do progu odstawienia.

spróbuj podnieść bieg pompy CWU powinno dogrzewać ciut szybciej i dzięki temu nadprodukcja mocy będzie mniejsza

Tak tez zrobiłem podniosłem na pompce zmieniłem z "małego domku" na "średni domek" zobaczymy jak będzie tylko chodzi mi też o to czemu woda w bojlerze zadana 42 spada do 40 bez używania wody trwa to powiedzmy około godziny ale spada sama, da się zrobić aby nie było spadku temp wody bez jej używania?

Tak tez zrobiłem podniosłem na pompce zmieniłem z "małego domku" na "średni domek" zobaczymy jak będzie tylko chodzi mi też o to czemu woda w bojlerze zadana 42 spada do 40 bez używania wody trwa to powiedzmy około godziny ale spada sama, da się zrobić aby nie było spadku temp wody bez jej używania?

Najprawdopodobniej pompa CO Ci wybiera wodę z bojlera.

straty postojowe się kłaniają

nie unikniesz tego

każdy bojler będzie tracił ciepło tylko w zależności od izolacji będzie wolniej lub szybciej. do tego różnica temperatur pomiędzy zasobnikiem i kotłownią też nie jest bez znaczenia. im chłodniej w kotłowni tym wyższe straty z bojlera. izolacja na nim nie jest mega duża więc nic nie poradzisz.

u mnie straty są na poziomie około 0,5-1stC na godzinę

możesz przerobić bojler na grzanie grawitacyjne i miec wodę ciepłą o tej samej temperaturze co na kotle. tylko czy potrzebujesz?

straty postojowe się kłaniają

nie unikniesz tego

każdy bojler będzie tracił ciepło tylko w zależności od izolacji będzie wolniej lub szybciej. do tego różnica temperatur pomiędzy zasobnikiem i kotłownią też nie jest bez znaczenia. im chłodniej w kotłowni tym wyższe straty z bojlera. izolacja na nim nie jest mega duża więc nic nie poradzisz.

u mnie straty są na poziomie około 0,5-1stC na godzinę

możesz przerobić bojler na grzanie grawitacyjne i miec wodę ciepłą o tej samej temperaturze co na kotle. tylko czy potrzebujesz?

Nie nie potrzebuje po prostu pytam bo nie jestem świadomy dlaczego tak się u mnie dzieje. Skoki temperatury na piecu są dla mnie bardzo duże dogrzewa się do 54 stopni gdzie zadana jest 50 i przy grzaniu wody która samoczynnie spadła z 42 na 40 ( histereza 2 stopnie) pozwala spaść do 44-46 stopni no raczej tak nie powinno być gdzie przy temperaturze na dworze 2 stopnie na plusie w dzień -8 w nocy spala mi 23-24 kg groszku (B&E energy czerwony). Pytanie mam jeszcze apropo zaworu 4d bo mam problem z powrotem i zastanawiam się czy to też nie jest przyczyna tak gwałtownych skoków na piecu. Zawór 4d jest zainstalowany na grzejniki i ustawiony na 2 czyli 80% zasilania idzie na powrót. Temperatura powrotu przy 50 stopniach na piecu jest maksymalnie 33.3 przy grzaniu pieca a gdy piec nie grzeje spada nawet do 24 stopni. Grzejników na górze jest 4 + 1 w łazience i na dole dodatkowo 1 w łazience. Na dole cała podłogówka + na górze podłogówka w łazience.Podłogówka chodzi non stop a jej temperaturę ustawiam poprzez zawór mieszający który miesza zasilanie z częścią powrotu (w tym momencie 24 stopnie). Domek ma 114 m2 (bez garażu i kotłowni których nie ogrzewam). Jest to 2 sezon grzewczy. Zastanawiam się czy jakbym miał na powrocie powiedzmy cały czas 40 stopni było by inaczej.

Edytowane przez willy

Temperatura powrotu przy 50 stopniach na piecu jest maksymalnie 33.3 przy grzaniu pieca a gdy piec nie grzeje spada nawet do 24 stopni. Grzejników na górze jest 4 + 1 w łazience i na dole dodatkowo 1 w łazience. Na dole cała podłogówka + na górze podłogówka w łazience.Podłogówka chodzi non stop a jej temperaturę ustawiam poprzez zawór mieszający który miesza zasilanie z częścią powrotu (w tym momencie 24 stopnie). Domek ma 114 m2 (bez garażu i kotłowni których nie ogrzewam). Jest to 2 sezon grzewczy. Zastanawiam się czy jakbym miał na powrocie powiedzmy cały czas 40 stopni było by inaczej.

Witam sąsiada :)

Masz to samo co ja ...

Nie masz pompy kotłowej i dlatego masz zimny powrót ...

Włącz pompę bojlera na stałe , wyłącz CWU w sterowniku.

Temperatura powrotu Ci wzrośnie , wykres spalania się polepszy ..

Witam sąsiada :)

Masz to samo co ja ...

Nie masz pompy kotłowej i dlatego masz zimny powrót ...

Włącz pompę bojlera na stałe , wyłącz CWU w sterowniku.

Temperatura powrotu Ci wzrośnie , wykres spalania się polepszy ..

Witam ale nie wiem skąd jesteś bo nie ma napisane ;] i za nic nie wiem co ty do mnie napisałeś napisz powoli i jak to zrobić, czekam również na opinie innych.

Witam ale nie wiem skąd jesteś bo nie ma napisane ;] i za nic nie wiem co ty do mnie napisałeś napisz powoli i jak to zrobić, czekam również na opinie innych.

1. Bierzesz kabel komputerowy

2. Odpinasz wtyczkę od pompy cwu ze sterownika - wpinasz ją w ten kabel komputerowy, który wsadzasz w kontakt 230V

3. Na sterowniku naciskasz krótko (-) zjedziesz w dół, aż nastawa CWU spadnie <40st.C i się grzanie cwu ze stera wyłączy

4. Zadajesz jedną nastawę na dom guzikiem (+) np. 48st.C czy 50st.C