Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

willy

temperatura na kotle spada podczas grzania CWU ponieważ w momencie startu grzania trafia wychłodzona woda z tego obiegu do kotła. to normalne.

jeśli chcesz dogrzać powrót zrób jak pisze Jarecki. popa CWU na stałe do gniazdka.

możesz też wywalić pompę jeśli bojler blisko kotła ale bez schematu nie zapewnie że będzie grzać porządnie grawitacyjnie.

najlepiej włączyć na stałe by grzało 24/dobę i będzie stabilniejsza praca i cieplejszy powrót.. możesz zamienić pompę CWU na jakąś używaną energooszczędną będzie mniejsze zużycie prądu

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ale nie wiem skąd jesteś bo nie ma napisane ;] i za nic nie wiem co ty do mnie napisałeś napisz powoli i jak to zrobić, czekam również na opinie innych.

Jest napisane w podpisie w sterowniku u mnie ;)

Włącz na stałe pompę ładującą bojler.

W ten sposób podgrzejesz temperaturę powrotu i kocioł nie będzie zalewany zimną wodą z podłogówki.

Mam to samo. Miałem takie same duże spadki spowodowane zbyt dużą różnicą pomiędzy zasilaniem a powrotem i dlatego sterownik głupieje bo jest zalewany zbyt dużą ilością zimniej wody i próbuje szybko ją podgrzać i czym mocniej dmucha i daje wyższa moc tym mocniej spada temperatura.

U mnie od poprzedniego sezonu tak działa pompa i nie ma porównania , kocioł dużo lepiej działa.

A jeśli to rozwiązanie nie odpowiada to musisz mieć pompę kotłową i wtedy będzie podgrzewała powrót ...

Czyli wychodzi na to że niepotrzebnie był zakładany u mnie zawór 4d bo wcześniej go nie miałem i było to samo.... rozumiem że woda na bojlerze będzie taka jaką nastawie na piecu.

Gdybyś nie miał zaworu to taka sama temperatura co na piecu była by na podłogówce :)

U mnie na grzejniki idzie 60 stopni a na podłogę 30 stopni ...

Zawór 4D dużo daje ale no właśnie ...

Musi być podłącznie na gruuych rurach tak aby działało to grawitacyjnie ...

A jak nie to daje się dodatkowa pompę "kotłową" ....

Ja mam za cienkie rury i i mnie grawitacyjnie nie działa i nie mam też pompy kotłowej ...

Jak włączysz pompę bojlera na stałe to w bojlerze będziesz miał taką samą temp. jak na kotle. Nie da się regulować ...

Gdybyś nie miał zaworu to taka sama temperatura co na piecu była by na podłogówce :)

U mnie na grzejniki idzie 60 stopni a na podłogę 30 stopni ...

Zawór 4D dużo daje ale no właśnie ...

Musi być podłącznie na gruuych rurach tak aby działało to grawitacyjnie ...

A jak nie to daje się dodatkowa pompę "kotłową" ....

Ja mam za cienkie rury i i mnie grawitacyjnie nie działa i nie mam też pompy kotłowej ...

Jak włączysz pompę bojlera na stałe to w bojlerze będziesz miał taką samą temp. jak na kotle. Nie da się regulować ...

Nie miałbym takiej samej temperatury na kaloryferach i na podłogówce bo mam zamontowany mieszacz na podłogówce i nim reguluje temperaturę na podłogówce ;]

Jest napisane w podpisie w sterowniku u mnie ;)

Włącz na stałe pompę ładującą bojler.

W ten sposób podgrzejesz temperaturę powrotu i kocioł nie będzie zalewany zimną wodą z podłogówki.

Mam to samo. Miałem takie same duże spadki spowodowane zbyt dużą różnicą pomiędzy zasilaniem a powrotem i dlatego sterownik głupieje bo jest zalewany zbyt dużą ilością zimniej wody i próbuje szybko ją podgrzać i czym mocniej dmucha i daje wyższa moc tym mocniej spada temperatura.

U mnie od poprzedniego sezonu tak działa pompa i nie ma porównania , kocioł dużo lepiej działa.

A jeśli to rozwiązanie nie odpowiada to musisz mieć pompę kotłową i wtedy będzie podgrzewała powrót ...

Można na sterowniku na stałe włączyć pompe ladujaca bojler czy nie ma takiej mozliwosci

Cobra i Puma nie maja możliwości ustawienia pompy CWU na stałe

można ustawić histerezę CWU na 2 stC i będzie częstsze załączanie pompy CWU tak a'la cyklicznie. tyle że przy braku zużycia będa dłuższe przerwy w pracy pompy. najlepiej sprawdzi się albo grawitacja albo stała pompa CWU(najlepiej z pompą energooszczędną o czym juz pisałem)

Jakieś 2-3minuty temu kocioł dostał na ruszt nieco papierków oraz podłączyłem cobrę.

Ostatnie ładnych kilka dni pracowałem na irydzie strikte w trybie dwustanowym.

Iryd nadal steruje zaworem oraz pompami, w dzień ciepło, na chatkę zawór za dnia puszcza 39st.C a na noc idzie 42-46st.C.

Cobra steruje teraz dmuchawą oraz podajnikiem. Ustawiona na pid, trochę zakombinowałem z parametrami.

Zobaczymy przez kilka dni jak pochodzi na sofcie 33N, podgląd tutaj (prawdziwe t.spalin, odczyty c.o. sporo zaniżone, jedynie trendy przy rysowaniu wykresu się zgadzają, odczyt cwu podobnie mało prawdziwy..)

https://ekotlownia.pl/sterownik/35

Edytowane przez Jarecki79

A skąd taka różnica we wskazaniach?

ano nie mam tyle tulejek w kotle.. a teraz na nim są 3sterowniki...

Twój aktualnie robi za monitoring, jego czujniki są na rurach, ale od c.o. w takim miejscu,że zaniża ok.5-6st.C, ten od cwu podobnie jest na zasilaniu cwu, ale też w takim miejscu, gdzie odczyt jest zaniżony.

czujnik cobry c.o. siedzi w tulejce, powrót podpięty, kosza też, ale jej czujnik cwu też w takim miejscu, że wskazanie jest przybliżone-zaniżone...

czujnik iryda c.o. koło czujnika od Twojego.. ale prawidłowo zamocowany czujnik za zaworem a iryd steruje zaworem i temp. za zaworem... i iryd ma podpięty czujnik cwu pod bojler, bo też on bojler ładuje.

Tak sie pobawię chyba do przyszłej soboty i znowu zmiana...

Nikola, nie wiem jaka masz rynnę, ale bez powietrza wtórnego to efekty sa jak opisujesz.

Trammel ma rynne z powietrzem wtórnym, też jednak pisał,że sporo zależy od węgla, na jedynym wymiennik jest taki a na innym taki.

Spróbuj, jeżeli trammel ma czas porozmawiać jak on sobie ustawia, może będziesz bardziej zadowolona.

Nie znam Twojej konstrukcji kotła, nie wiem dokładnie jaka rynna tam siedzi.

Ja przez noc puściłem cobrę 33N w tryb ADC i u mnie bujało to okrutnie przy współpracy z zaworem mieszającym, ale żeby było śmiesznie popiół ok. i wymiennik czysty.

teraz ok. 10:30 przeszedłem na dwustan.

Ustawię go jakoś do wieczora i przełączę na pid-a.

Witam. Postanowiłam trochę testować i już nie chodzi o samo spalanie które i tak doskonale nie jest ale o brud w piecu. Codziennie wiszą włosy z sadzy. Nie wiem już co mam robić. Myślę o reklamacji pieca bo z komina leci syf i do domu wpada.

A zrób tak: wygaś kocioł, wygarnij z paleniska opał (aby odsłonić otworki napowietrzające), włącz dmuchawę i wyczuj ręką czy faktycznie dobrze dmucha przez otworki. Może coś jest nie tak w doprowadzeniu powietrza do palnika ?

Nikola, powietrze wtórne w niektórych palnikach rynnowych - np. APPS-R jest dostarczane w górnej części palnika bezpośrednio w strefę płomienia takimi dodatkowymi otworami, lub np. w - Defro rurkami.

Ma to ułatwić "dopalenie" czyli wyeliminowanie ze spalin niespalonych cząstek lotnych, sadzy itp.

Dlatego palniki z tym rozwiązaniem palą bardziej czysto i kocioł mniej zarasta sadzą.

http://www.defro.pl/kotly/apps-palniki

http://kotly.es24.pl/opis/2683103/palnik-apps-r-25kw-rynnowy-na-mialgroszek-0-32mm.html

• 3 weeks później...
  • 1 month później...