Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID


Wlodek_PID

Recommended Posts

Wesołych Świąt!

 

Oby w Waszych domach było zawsze ciepło, a kocioł nigdy nie dymił...

 

bardzo dziękuję

jak Pan napisał tak się stało wczoraj piec /SZtoker 15/ "zamilkł"a w domu ciepło termostaty odcieły odbiór energii .A dosłownie na odwrót zaczął piszczeć bardzo zdziwiony zagladam do kotłowni a tam tylko pisk brak opału sie załaczył - zgasł na ustawieniach softu S moc minimum 1,45 i korekcie - 45 ustawienia jeszcze z lutego poprawiłem na moc minimum 1 i korektę 45 co można jeszcze poprawić ? Jak ustawić piec na sam bojler , wyłączyć pompę na dużym obiegu ?

znalazłem wyłączyłem obieg centralnego został bojler.Ucieszony byłem waśnie oblukać jak tam daje radę i na wskażniku 35 C i CIMNO właśnie zgasł piec . Ustawienia temp bojlera 40 C na 120l spadek temp bez pobierania / z dzisiejszych obserwacji/ 40,3 na 39.8 po 5h

Oj chyba wpadłem we własną pułapkę zbyt dobrze ociepliłem rury bojler to 2-płaszczowy leżący 120 l zasobnik , myślałem aby podnieść temp. w bojlerze ale chyba tylko po to aby "utrzymać" piec bo 40 C to w zupełności wystarcza do kąpieli . Alternatywą jest grzałka elektryczna .

Macie jakieś pomysły

 

ps

jakoś tak przycichło na forum

Edytowane przez k1krzysztof
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy oto Ci chodziło

cytat"

 

Twoje Zdrowie

 

Bakterie Legionella

 

 

Bakterie z rodzaju Legionella są to Gram ujemnie pałeczki posiadające wicie w liczbie od 1 do 3. Do wzrostu potrzebują żelaza i cysteiny. Ich naturalnym rezerwuarem są wody śródlądowe i morskie, głównie w strefach przybrzeżnych gdzie często dochodzi do eutrofizacji. Licznie występują również w glebie i gorących źródłach wody. Wyizolowano do tej pory 46 gatunków z rodzaju Legionella wśród których zidentyfikowano 70 grupy serologiczne. Bakterie z rodzaju Legionella wywołują ostrą chorobę zakaźną, niezaraźliwą, wieloukładową, najczęściej z objawami zapalenia płuc, zrazikowego lub płatowego. Do zakażenia dochodzi podczas wdychania wodnego aerozolu zawierającego pałeczki z rodzaju Legionellaceae.

 

Szczególnie niebezpieczne dla człowieka są bakterie należące do gatunku Legionella pneumphila. Postaci płucnej legionellozy towarzyszy suchy kaszel, zaburzenia w oddychaniu, temperatura powyżej 40°C, zaburzenia świadomości. Zgony następują w 10-20% zachorowań. Gorączka Pontiac ma postać pseudogrypową i choruje na nią 90% narażonej populacji. Zgony nie występują. Drogi szerzenia się zakażenia: Powietrze w którym unosi się zakażony aerozol o średnicy kropel 2,0 do 5,0 mikrometrów, woda zakażona pałeczką Legionella. Nie stwierdzono zakażenia chorego od chorego. Wrotami zakażenia są drogi oddechowe. Zakażenie następuje poprzez inhalację aerozolu lub zachłyśniecie się zakażoną wodą. Bakterie wnikają do pęcherzyków płucnych, powodując rozwój choroby.

 

Rezerwuarem tych bakterii są systemy ciepłej wody i urządzenia wentylacyjne. Bakterie te mogą kolonizować wewnętrzne części rur z ciepłą woda, zbiorniki na ciepłą wodę, wieże chłodnicze, perlatory zaworów czerpalnych (głowice natryskowe prysznicy). Wymienione szczepy bakterii rozwijają się szczególnie silnie w źle zaprojektowanych instalacjach obiektów użyteczności publicznej. Kotłownie zapewniające przygotowanie ciepłej wody użytkowej, wyposaża się w pojemnościowe, najczęściej pionowe podgrzewacze, niekiedy o dużych pojemnościach. Mankamentem tego rozwiązania może być nierównomierny rozkład i uwarstwienie temperatury podgrzanej wody. Jedną z podstawowych zasad dostosowania instalacji ciepłej wody do działań zmniejszających ryzyko zakażenia bakteriami legionella, zapisana jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2004r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.Nr 75/02). Rozporządzenie §120 ust.2 brzmi: "Instalacja ciepłej wody powinna zapewnić uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C oraz umożliwić okresowe jej podniesienie do nie niższej niż 70°C". Należy nadmienić, że bakterie legionella w temperaturach wyższych niż +60°C, nie tylko się nie namnażają ale szybko giną. Przeciwdziałanie zagrożeniom infekcyjnym spowodowanym przez bakterie legionella wymaga przestrzegania określonych zasad postępowania zarówno w okresie projektowania i doboru urządzeń, jak również przy ich eksploatacji.

 

Metody zapobiegania rozwojowi Legionella w systemach dystrybucji wody.

 

Chemiczne.

 

a) Chlorowanie

 

- chloraminy ( Cl2 i NH3 )

 

- dwutlenek chloru ( ClO2 )

 

dwutlenek chloru ClO2 + O3 i inne utleniacze

 

b) jodowanie

 

c) bromowanie

 

d) ozonowanie

 

e) metody elektrolityczne (miedź, srebro)

 

Dezynfekcja chemiczna:

 

- Hiperchlorowanie

 

Dezynfekcja fizyczna:

 

- Instalowanie urządzeń emitujących promieniowanie UV

 

- Podgrzewanie wody do temp. 70-75° C przez 5-30 min,

 

- Ultradźwięki ( głównie przy aparaturze medycznej )

 

W województwie łódzkim w 2006 r. ustalono 3 przypadki legionelozy, a 2007 roku (styczeń – marzec) nie odnotowano żadnego przypadku.

 

koniec cytatu .

 

czyli trzymać 55 C i raz dziennie na 2 godziny dobić do 70 C

dobrze zrozumiałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DOKŁADNIE, dzięki za przytoczone materiały. Z racji że zawodowo zajmuje się projektowaniem instalacji wod-kan zwracam uwagę na ochronę CWU przed możliwym wtórnym zanieczyszczeniem CWU, dlatego w sterowniku ustawam górną granicę grzania CWU(piorytet przed grzaniem na CO) nie zchodzę z temperaturą na kotle mniej niż 53+9st.C grzania przez dwie godziny (17.00-18.00) a zimą 63+7stC (dom nieocieplony). Oszczędności mam wtedy, kiedy nie grzeję wogóle CWU w nocy (wtedy nie ma szans 40stC i na potencjalne namnażanie się legionelli) a w ciągu dnia gdy temperatura jest ustawiana godzinowo na przemian 40 i 45stC(indywidualne rozwiazanie: niższa temp. CWU od normowej z uwagi na małą instalację i mały zasobnik CWU 80L) to późnym wieczorem podnoszę temp. CWU do ponad 60stC i myślę że w taki sposób można sie zabezpieczać przed potencjalnym WYSTĄPIENIEM SKAŻENIA bakterią legionellą instalacji CWU. Edytowane przez Mician
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mician, jest jeszcze jedno małe ale...

Ja rozumiem,że jest z tym problem jak mamy jakieś PEC-e....

 

ale w domku jednorodzinnym... ta bakteria powstaje głównie w zbiornikach stojących, jak używamy CWU, to czegoś takiego nie ma.....

:)

bojler to przecież nie jest basen i nie służy do magazynowania wody, tylko do jej podgrzania i korzystania z niej do mycia, zmywania....

 

 

Nie odbieram,że źle robisz, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie dla swojego własnego spokoju można...

Wystarczy moim zdaniem, aby raz w tygodniu w strefach podgrzac to CWU pod 65-70st.C, może to być godzinka w nocnej porze, bo to przeciez bardzo gorąca woda i można się poparzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mician słyszałeś kiedyś' date=' żeby ktoś mieszkający w domku jednorodzinnym zachorował na legionellę? Bo ja nie.[/quote'] a słyszałeś o polskiej służbie zdrowia (chorzy się nie zgłaszają do lekarzy lub zgłaszają się zbyt późno i są pewnie błędnie diagnozowani bo noszą już choroby towarzyszące). Wiem że inwestorzy szczególnie w zakładach przemysłowych z uśmiechem do tego podchodzą...ale zawsze zostawiam im lekturę do poczytania i da się ich nieraz przekonać. W domach sami odpowiadamy za nasze instalacje, poza tym prawo też do tego zmierza (nowelizacja PB) a wiedza jest ogólnie dostępna i powszechna. Można zwrócić uwagę w jakiej temp. bakterie się namnażaja najszybciej i ile to trwa, kto jest najbardziej narażony (np.osoby osłabione) oraz że skala zachorowań rośnie z każdym rokiem itd.

http://www.accepta.com/environmental-water-wastewater-knowledge/legionella-legionnaires-disease-knowledge/281-legionnaires-disease-domestic-hot-water-systems

http://books.google.pl/books?id=6v2-2h5SYawC&pg=PA51&lpg=PA51&dq=legionella+de&source=bl&ots=NEhJ1GY7iF&sig=7QP_go9dZB953P3Sq1DwXZ0wN3U&hl=pl&sa=X&ei=78hcU8vJNISQOIjEgagP&ved=0CJoBEOgBMAk#v=onepage&q=legionella%20de&f=false

http://legionella.org/

http://www.who.int/water_sanitation_health/emerging/legionella_rel/en/

Edytowane przez Mician
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...

Z racji tego że zima zbliża się nieuchronnie i więcej moich myśli koncentruje się wokół ogrzewania pozwolę sobie podbić ten wątek.

Czy w temacie softów serii S są jakieś nowości?

Osobiście jestem bardzo zadowolony z pracy kotła na tej wersji oprogramowania. Żałuję tylko że tak późno dałem się przekonać i wgrałem go pod koniec poprzedniej zimy.

Wiem że lepsze jest wrogiem dobrego ale mam nadzieję że Pan Włodek nie zaprzestał rozwijania swojego dziecka :cool:

Edytowane przez an2lec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc dostęp przez neta wydawał mi się bardziej potrzebny kiedy nie miałem jeszcze kotła niż teraz gdy go mam.

Dziwię się jednak firmie Elektro-Miz że do tej pory nie wprowadziła modułu internetowego do sprzedaży. Dla wielu klientów jest to ważna cecha przy wyborze sterownika. Poza tym wgląd przez neta do wielu kotłów ułatwiłby rozwój algorytmu sterowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobne wrażenia dotyczące softu S. Po licznych eksperymentach z ustawieniami sterownika w końcu dałem sobie spokój, wgrałem soft S i zostawiłem w spokoju .... niech sobie radzi.

No i okazało się, że piec działa, nie wymaga interwencji poza czyszczeniem pieca, dodawaniem węgla i wybieraniem popiołu. Objechałem całe lato na grzaniu ciepłej wody, piec spalał średnio koło 2kg/dobę przy 140l bojlerze i 3 osobach. Jak się robiło zimno to zaczynał grzać kaloryfery, jak ciepło to przestawał.

Jedyne czego bym się czepiał to ilość sadzy w piecu, mimo palenia groszkiem z kwk wieczorek, teoretycznie dobrym, piec się intensywnie zasyfia - co miesiac węglarka sadzy po czyszczeniu. No chyba, że to normalne jest .. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyne czego bym się czepiał to ilość sadzy w piecu, mimo palenia groszkiem z kwk wieczorek, teoretycznie dobrym, piec się intensywnie zasyfia - co miesiac węglarka sadzy po czyszczeniu. No chyba, że to normalne jest .. ?

 

Sadza nie jest normalnym zjawiskiem. Może się zdarzyć pył ale nie w kolorze węgla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobne wrażenia dotyczące softu S. Po licznych eksperymentach z ustawieniami sterownika w końcu dałem sobie spokój, wgrałem soft S i zostawiłem w spokoju .... niech sobie radzi.

No i okazało się, że piec działa, nie wymaga interwencji poza czyszczeniem pieca, dodawaniem węgla i wybieraniem popiołu. Objechałem całe lato na grzaniu ciepłej wody, piec spalał średnio koło 2kg/dobę przy 140l bojlerze i 3 osobach. Jak się robiło zimno to zaczynał grzać kaloryfery, jak ciepło to przestawał.

Jedyne czego bym się czepiał to ilość sadzy w piecu, mimo palenia groszkiem z kwk wieczorek, teoretycznie dobrym, piec się intensywnie zasyfia - co miesiac węglarka sadzy po czyszczeniu. No chyba, że to normalne jest .. ?

Jak masz ekonomicznie,tanio to sadze olej .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyne czego bym się czepiał to ilość sadzy w piecu, mimo palenia groszkiem z kwk wieczorek, teoretycznie dobrym, piec się intensywnie zasyfia - co miesiac węglarka sadzy po czyszczeniu. No chyba, że to normalne jest .. ?

Sadza rzeczywiście znamionuje złe spalanie, ale z drugiej strony przegladając różne tematy na forum i ogladając zamieszczone tam zdjęcia nie natrafiłem na kocioł, który by sadzy nie produkował. A to może znaczyć, że producenci palników nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też miałem początkowo problem z sadzą na sofcie serii S. Pomogło zwiększenie czasu pauzy w menu kodowym 3111 z 25s na 30s. Nie wiem czy spalanie jest teraz mniejsze czy większe. Trudno to ocenić przy ciągle zmieniającym się zapotrzebowaniu na ciepło. Na pewno mniej brudzi się wymiennik. Być może da się uzyskać jeszcze lepszą pracę kotła korygując parametry w w/w menu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też miałem początkowo problem z sadzą na sofcie serii S. Pomogło zwiększenie czasu pauzy w menu kodowym 3111 z 25s na 30s. Nie wiem czy spalanie jest teraz mniejsze czy większe. Trudno to ocenić przy ciągle zmieniającym się zapotrzebowaniu na ciepło. Na pewno mniej brudzi się wymiennik. Być może da się uzyskać jeszcze lepszą pracę kotła korygując parametry w w/w menu.

Mogłeś zaradzić temu inaczej czyli podnosząc nadmuch od góry, wzrosła dy moc i paliwo byłoby dopalone, po prostu przy tych nastawach dostarczałeś do palnika za mało tlenu, ustawiając większą przerwę między podawaniem zacząłeś dostarczać mniej paliwo i nie ruszając wiatru wegiel zaczął się lepiej dopalać i mniej sadzy w efekcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś zaradzić temu inaczej czyli podnosząc nadmuch od góry, wzrosła dy moc i paliwo byłoby dopalone, po prostu przy tych nastawach dostarczałeś do palnika za mało tlenu, ustawiając większą przerwę między podawaniem zacząłeś dostarczać mniej paliwo i nie ruszając wiatru wegiel zaczął się lepiej dopalać i mniej sadzy w efekcie.

 

Pewnie efekt byłby podobny. Ten palnik i tak ma za dużą moc jak na moje potrzeby. Postanowiłem więc ograniczyć strumień paliwa.

Szczerze mówiąc zaskoczeniem było dla mnie że w sofcie S menu 3111 jest dostępne. Wcześniej myślałem że nastawy są wgrane fabrycznie na sztywno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...